BBT: Sam Bennett dosiahol víťazný hetrik, Groenewegen zaostal len o milimetre

14.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 14.8. rovinata etapa ciel rovina Aalter > Aalter 167 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 201 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Tretia rovinatá etapa za sebou znovu vyzývala do hry najrýchlejších jazdcov v balíku a tí museli opäť podať dobrý výkon, aby dokázali bojovať o etapový triumf. Na záverečnom okruhu sa nachádzal aj úsek na mačacích hlavách Neringstraat (1750 metrov), cez ktorý sa prešlo na konci len osemnásť kilometrov pred cieľom, a keďže o malý kúsok neskôr sa nachádzal zlatý kilometer, vo finále mohli atakovať aj favoriti na titul.
 
Na začiatku etapy si uctil pelotón minútou ticha Bjorga Lambrechta, ktorý mal včera pohreb, a dnes sa prechádzalo cez jeho rodné mesto Knesselare, kde bol pochovaný. Potom sa dostali do brejku Vjačeslav Kuznecov (Kaťuša-Alpecin), Laurens De Vreese (Astana), Jan Willem Van Schip (Roompot) a Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen), ktorí chceli veriť, že dnes to môže vyjsť vedúcej skupine. Škrt cez rozpočet im urobil Kuznecov, ktorý musel meniť bicykel, stratil kontakt s únikom a postupne sa vrátil späť do balíka.
 
Na čele pretekov bol najväčšou osobnosťou skúsený klasikár Laurens de Vreese, ale aj on musel prijať, že balík opäť jazdil pozorne a brejku nedovolil získať viac ako tri minúty.  Záujem na tretí etapový triumf prejavoval Bora - hansgrohe, ktorý si zároveň plnil svoju povinnosť pri obrane najcennejšieho dresu. Po príjazde na záverečný okruh sa k nemu pridal Deceuninck - Quick-Step a belgický celok ešte zvýšil tempo. Na trati sa objavili prehánky a to mohol byť problém pre mnohých jazdcov na kockovej pasáži Neringstraat. Pretekári však hojne využívali chodník, aby nemuseli prechádzať po mačacích hlavách. Na mokrej ceste hneď spadli Cortina, Hirschi a Guerreiro.
 
V pelotóne sa rozohrala tvrdá jazda, pridal sa aj Lotto - Soudal, a pôvodný únik bol chytený už sedemdesiat kilometrov pred cieľom. Podmienky na trati sa zhoršovali a mohla sa z toho vykľuť klasikárska bitka. Potom sa odohrávali nové nástupy, ale pelotón nechcel pustiť dopredu silnú skupinu. Napokon si vybudovali menší náskok Guillaume Van Keirsbulck (CCC), Harry Tanfield (Kaťuša-Alpecin) a Stijn Steels (Roompot), pričom najmä jazdec tímu CCC mohol byť pre balík veľmi nepríjemný. V pelotóne držal všetko pod kontrolou tím Bora a následne mu pomáhal aj Jumbo - Visma. Po ďalšom páde odstúpil Meurisse (Wanty Gobert) a spadli aj De Vreese alebo Jungels.
 
Do posledného kola nabehla vedúca trojica s 55-sekundovým náskokom a za nimi pracovali zostavy, ktoré mali záujem na hromadnom dojazde. Posledný prejazd cez úsek Neringstraat priniesol do balíka vzrušenie, ale nevyprovokoval žiadnu akciu. Náskok vedúcej skupiny klesal a do pohotovosti sa dostávali šprintéri. Vo finále sa snažil najmä Jumbo - Visma, aby únik nedostal šancu na prekvapenie. Na zlatom kilometri si vybehol pre najviac bonusových sekúnd Van Keirsbulck a balík už mal brejk na dosah. Únik bol zlikvidovaný tri kilometre pred cieľom.
 
V treťom hromadnom šprinte znovu predviedol najlepšie nohy Sam Bennett, ale musela rozhodnúť až cieľová fotografia. Spolu s ním preťal pásku Dylan Groenewegen. Tretí skončil Jasper Philipsen.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
 
 
Aj dnes čakala na šprintérov náročná etapa, ktorú okorenili dažďové prehánky. Chvíľu sa zdalo, že to naberie klasikársky švih, keď bol chytený pôvodný únik, ale šprintérske celky si všetko postrážili a najrýchlejším jazdcom v balíku pomohlo aj to, že na konci sa počasie umúdrilo. Druhá skupina utečencov sa vrátila späť do pelotónu v potrebnom čase a na páske sme mohli sledovať ďalší pekný súboj medzi Bennettom a Groenewegenom. Ešte predtým zaskočila mnohých šprintérov posledná zákruta, po ktorej väčšina z favoritov stratila pozíciu, a o výhru súperili len tí najpozornejší. Medzi nich patril aj Philipsen, ktorý otvoril šprint ako prvý, ale mladý belgický jazdec sa musel skloniť pred dvomi rýchlejšími konkurentmi.
 
Sam Bennett sa vo finále znovu zaradil za Groenewegana a opäť bol na cieľovej čiare rýchlejší ako holandský šprintér. Na pásku vyrazil len za ním a napokon dosiahol vyššiu rýchlosť, hoci tentoraz to bolo veľmi tesné. Bolo však vidno, že jeho koncovka bola na vysokej úrovni, keď dokázal reagovať na Groenewegena, ktorý dnes vytiahol svoj najlepší šprint na podujatí. Ešte nikomu v histórii týchto pretekov sa nepodarilo, aby vyhral tri etapy za sebou, a Bennetta môže len tešiť, že to dokázal v drese írskeho šampióna, ktorý nosí prvýkrát v kariére. Na čele poradia si vybudoval veľký náskok, ale už zajtrajšia etapa by mala v tomto smere určiť jeho limity. Dylan Groenewegen stále čaká na výhru, naposledy sa tešil pred mesiacom na Tour, ale môže ho tešiť jeho dnešný výkon. Ak ho zopakuje aj v piatok, jeho čakanie sa môže skončiť. Dobré šprinty ukazuje Jasper Philipsen, ktorý sa počas všetkých troch dní umiestnil na vysokých priečkach a potvrdzuje tým svoj talent.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"V poslednej zákrute som mal aj ja menšie problémy. Preskočila mi reťaz a musel som rýchlo využiť vláčik UAE Emirates, inak by som nebol bojoval o výhru. Napokon sa mi podarilo znovu vyhrať. Som veľmi spokojný a je to úžasný pocit. Počul som, že ešte nikto nevyhral tri etapy za sebou na tomto podujatí, a som veľmi hrdý, že som to dosiahol pre moju krajinu. Bola to ťažké etapa a musel som počas nej minúť veľa energie, aby som sa vyhol problémom."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:44:04 50
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 20
3. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 8
4. ROELANDTS Jürgen Movistar Team link ikonka 00:00  
5. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
8. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00  
9. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
10. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 11:11:51 8
2. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:20  
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
4. WIŠNIOWSKI Łukasz CCC Team link ikonka 00:22  
5. VAN KEIRSBULCK Guillaume CCC Team link ikonka 00:22  
6. TANFIELD Harry Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:23  
7. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 00:23  
8. BAK Lars Ytting Team Dimension Data link ikonka 00:23  
9. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:24  
10. STANNARD Robert Mitchelton - Scott link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 

 
 
Krátke preview etapy:
Najľahšia etapa na podujatí sa odohrá celá v blízkosti mesta Aalter. Najskôr vyrazí pelotón na dlhší okruh, ktorý meria 72 kilometrov, a potom sa dostanú pretekári na menší okruh, v južnej časti od mesta, po ktorom sa prevezú tri razy. Krátka previerka bez profilových prekážok by mala byť zárukou tretieho hromadného šprintu v rade a šprintérske celky si v nej musia dať pozor nielen na brejk, ale aj poslednú ostrú pravotočivú zákrutu, ktorá sa objaví v tesnej blízkosti cieľa. Organizátori veria, že svoju úlohu zohrá aj zlatý kilometer, keďže bonusové sekundy sú položené na trati len osem kilometrov pred cieľom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop