TDU: Šprint pre silného Bennetta, vynikajúci Baška sa nezľakol konkurencie, skončil tretí

21.1.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I
1. 21.1. rovinata etapa ciel rovina Tanunda > Tanunda 150 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 1268 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Austrálske preteky pokračovali v dlhoročnej tradícii a na začiatku poskytli príležitosť pre najrýchlejších cyklistov. Pelotón našťastie netrápili vysoké teploty a ani silný vietor, preto sme na konci sledovali očakávaný finiš. V šprinte sa presadil Sam Bennett a vynikajúcu tretiu priečku vybojoval Erik Baška.
 
 
tdu 20 etapa 1 start bohfb
Štart pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Mnohé zostavy sľubovali agresívnu jazdu počas celého trvania podujatia a hneď na prvej rýchlostnej prémii sme sa dočkali zaujímavej akcie, keď si pre tri bonusové sekundy vybehol obhajca prvenstva Daryl Impey (Mitchelton-Scott) a hneď od začiatku pretekov potvrdil svoje vysoké ambície. Potom sa sformoval klasický brejk, v ktorom sa predstavili Dylan Sunderland (NTT), Joey Rosskopf (CCC), Michael Storer (Sunweb) a Jarrad Drizners (UniSA). Pod celodennou paľbou šprintérskych celkov nemali šancu na úspech a posledný z nich, Joey Rosskopf, bol chytený 25 kilometrov pred páskou.
 
V balíku pracovali celky ako Israel Start-Up, Cofidis alebo Lotto - Soudal a vo finále etapy sa ukázal aj Deceuninck - Quick-Step. Na druhej rýchlostnej prémii sa presadil domáci jazdec Drizners, ale 20-ročný pretekár zamieril najmä za vrchárskym dresom. Na prvej horskej prémii bol najsilnejší, ale tú druhú si podmanil Rosskopf, ktorý v tom čase už jazdil sám na čele pretekov. Obaja získali rovnaký počet vrchárskych bodov a organizátori uvádzali, že lídrom súťaže bude Joey Rosskopf. Ten získal aj honor pre najbojovnejšieho cyklistu etapy.     
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Priamočiaru koncovku zvládol najlepšie tím Deceuninck - Quick-Step, ktorý vo finále vytvoril ideálnu pozíciu pre Sama Bennetta a írsky jazdec vybojoval premiérovú výhru vo farbách belgického celku. Svoje skúsenosti predviedol najmä Morkov, ktorý bol najsilnejší spomedzi všetkých rozbiehačov šprintu, a Bennett tak mohol ukázať svoje zrýchlenie priamo pred čiarou. Po prestupe do Quick-Stepu si nemohol želať lepší vstup do novej sezóny. Navyše sa utvrdil v tom, že belgická zostava mu môže poskytnúť skutočne parádnu podporu.
 
V silnej šprintérskej konkurencii prebiehal vo finále vypätý dramatický súboj, ktorý zvládli na výbornú najmä dvaja pretekári. Jasper Philipsen a Erik Baška zachytili aktivitu Quick-Stepu a obaja sa držali v okolí Bennetta. Všetci začali šprintovať v postate v rovnakom čase, ale írsky jazdec bol dnes najsilnejší. Philipsen ho vyzval na priamy súboj, ale chýbala mu rýchlosť, no s 21-ročným belgickým pretekárom bude treba na TDU počítať. V minulej edícii získal jednu etapu a tento úspech bude chcieť napodobniť. 
 
 
tdu 20 etapa 1 start bohfb
Špurt v závere etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na konci sa veľmi dobre zorientoval Erik Baška. Nezľakol sa silných mien a pred šprintom si vybudoval perfektnú pozíciu, na samom čele pelotónu. Vyrazil dopredu z tretej priečky. Bennett vyštartoval zľava a Philipsen sprava a aj keď bola uvedená dvojica po rýchlostnej stránke lepšia, tretie miesto na takomto podujatí a v takejto konkurencii bol vynikajúci výsledok. Tento výkon mu určite veľmi pomôže a zdvihne sebavedomie, aby naďalej v plnej miere zveľaďoval svoje šprintérske kvality. Na austrálske podujatie prišiel výborne pripravený. Získal prvých desať UCI bodov v sezóne. Juraj Sagan finišoval v balíku a obsadil päťdesiate miesto.
 
Mnohé z veľkých mien stratili vo finále pozíciu. Zaskočený bol najmä Viviani, ktorému v tom rozhodujúcom momente ušla uvedená trojica, a potom sa už márne predieral dopredu, hoci mu nechýbala rýchlosť. Snažil sa ešte Greipel, Halvorsen v šprinte nemal dobré nohy a Ewan sa do záverečného súboja ani nezapojil kvôli zlej pozičnej jazde. V celkovom poradí stoja za zmienku tri bonifikácie pre Daryla Impeyho, ktoré môžu byť dôležité v konečnom súčte a popri tom sa všetci favoriti presvedčili, že bitka o titul sa nemusí odohrávať len na dvoch cieľových kopcoch.
 
 
baska 20 laas gratulacia bohfb
Gratulácia Laasa Erikovi (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Bol to perfektný tímový výkon. Presne taký som chcel. Dostali sme pod tlak súperov, vytvorili sme kvalitný lead-out a ja som získal prvé víťazstvo v ročníku. Kolegovia boli fantastickí, dostali ma do ideálnej pozície a ja som to zakončil výhrou. Dúfam, že na podujatí sa ešte presadím."
         
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Erika Bašku (3. miesto)
"V úvodných kolách fúkal nejaký vietor a situácia sa stále menila. Chceli sme jazdiť koncentrovane a v balíku sa pohybovať na dobrej pozícii. V poslednom kilometri to bolo veľmi dramatické a človek si musel dávať pozor, aby sa udržal na čele, aby sa mu nič nestalo a nebol zablokovaný. Na cieľovú rovinku sme chceli nabehnúť v optimálnej pozícii a celý tím sme fungovali ako súdržná jednotka. Podarilo sa nám zrealizovať veľkú časť nášho plánu a s výsledkom sme spokojní."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Je to pre nás dobrý začiatok sezóny. Celý tím pracoval pre Erika Bašku a dostal ho do veľmi dobrej pozície, odkiaľ rozbehol svoj šprint. Získali sme tretie miesto v silnej konkurencii a musíme byť spokojní s týmto výsledkom. Samozrejme, chceli sme zvíťaziť, ale dvaja jazdci boli dnes rýchlejší."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaspera Philipsena (2.miesto)
"Bola to dlhá koncovka a začal som šprintovať skoro. Snažil som sa využiť moju pozičnú výhodu oproti ostatným súperom, ale na páske som cítil, že sa ku mne niektorí približovali. Viac som urobiť nemohol. Máme tu vynikajúci tím, ktorý ma dostal do výbornej pozície a v nasledujúcich dňoch budeme chcieť získať viac."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:28:54 60
2. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 25
3. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
4. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
5. GREIPEL André link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
6. HALVORSEN Kristoffer EF Pro Cycling 00:00  
7. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
9. WELSFORD Sam UniSA-Australia 00:00  
10. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:28:44 10
2. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:04  
3. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:06  
4. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:07  
5. DRIZNERS Jarrad UniSA-Australia 00:07  
6. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:08  
7. SUNDERLAND Dylan NTT Pro Cycling 00:08  
8. HAAS Nathan Cofidis, Solutions Crédits 00:09  
9. STORER Michael Team Sunweb link ikonka 00:09  
10. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:10  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
103 km - Breakneck Hill Road: dĺžka 0,5 km; sklon 7,2 %
43 km - Breakneck Hill Road: dĺžka 0,5 km; sklon 7,2 %
 
Krátke preview etapy:
Úvod podujatia obstará jednoduchšia previerka. Prvá etapa prevedie cyklistov po okruhu v okolí mesta Tanunda, ktorý absolvujú až päťkrát. Jedinou prekážkou na okruhu je stúpanie Breakneck Hill Road, lenže ide o krátky a ani nie príliš prudký kopec. Ani z jeho vrcholu dole nevedie žiaden technický zjazd, takže v príbehu etapy by nemal zohrať až takú dôležitú úlohu. Záverečné kilometre okruhu sú takmer rovné ako placka a šprintérske tímy budú mať šancu nacvičiť si ich prejazd. Ani úplný záver etapy nie je technicky náročný. Všetko napovedá tomu, že podobne ako v prechádzajúcich dojazdoch v meste Tanunda, aj tentokrát sa slova ujmú tí najrýchlejší z najrýchlejších. V minulosti v ňom triumfovali šprintéri ako André Greipel v rokoch 2013 a 2010, Óscar Freire v roku 2012 alebo Erik Zabel v roku 2000. Teraz by mali byť hlavnými favoritmi Sam Bennett, Elia Viviani a Caleb Ewan.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop