TDU: Ťažký šprint pre Caleba Ewana, Daryl Impey získal dôležité bonusové sekundy

22.1.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 22.1. rovinata etapa ciel rovina Woodside > Stirling 136 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 2
profil etapy, 2357 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Koncovka v meste Stirling splnila predpoklady a na cieľovej páske sa presadil len výborne pripravený šprintér. Caleb Ewan obhájil výhru zo sezóny 2018 a na ďalšie bonifikačné sekundy siahol Daryl Impey. Do šprintérskeho súboja sa tentoraz nezapojil Erik Baška.
 
Etapa sa odohrávala v dobrých poveternostných podmienkach, bez vysokých horúčav. Pred balíkom sa pohybovali Joey Rosskopf (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up), Laurens De Vresse (Astana) a Sam Jenner (UniSA), ktorí si delili jednotlivé prémie. Obidve stúpania si podmanil Rosskopf a po druhom dni v úniku sa stal jasným lídrom vrchárskej súťaže. Prvú šprintérsku prémiu záskal Goldstein a na tej druhej už dominoval De Vreese, keď nechal za sebou všetkých utečencov a na čele bojoval už len osamote. To bola šanca pre jazdcov v balíku a na tejto prémii vybehol pre dve bonusové sekundy Jay McCarthy z Bory, čo mu pomôže pomôcť v klasifikácii.
 
 
baska 20 tdu modry dres bohfb
Erik Baška šiel v drese lídra bodovačky (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Ani tentoraz pelotón nezaváhal a v záverečnom okruhu si poradil so všetkými utečencami, aby v nepríjemnej koncovke, kde sa striedalo prevýšenie na úrovni dvoch až štyroch percent, sa mohli favoriti sústrediť len na samotný šprint. Na konci však ovplyvnili dianie na trati dva pády, po ktorých sa delil pelotón a o výhru bojovalo na čele pretekov len približne tridsať jazdcov. Po skončení etapy dostali viacerí borci dodatočne rovnaký čas ako víťaz etapy, lebo posledný pád sa odohral v ochrannom pásme.
 
Finále sa snažil manažovať tím Mitchelton - Scott, ktorý potreboval získať čo najviac bonusových sekúnd pred Daryla Impeyho. Austrálska zostava nasadila tvrdé tempo na záverečnej stúpajúcej pasáži, ale nepodarilo sa jej úplne eliminovať šprintérov. Výborný výkon predviedol Caleb Ewan, ktorý sa udržal na samom čele balíka a potom bol schopný predviesť silné zrýchlenie, na ktoré nikto zo súperov nedokázal reagovať. Samotný Daryl Impey obsadil druhé miesto a na pódium sa ešte zmestil Nathan Haas.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné momenty etapy
 
 
V zaujímavom dojazde bolo potrebné predviesť skúsený výkon a pred páskou vyraziť do cieľa v tom správnom čase. Mitchelton - Scott odviedol výbornú prácu pre Daryla Impeyho, ktorý mohol skutočne vyštartovať dopredu v ideálnej pozícii, a za jeho chrbtom sa udržal Nathan Hass, ktorý takisto vyťažil z práce austrálskeho celku. Vedľa nich rozbehol konkurenčný šprint Quick-Step, aj Bennett sa ukázal v správnej fazóne, ale tomu na samom konci došla energia. Aj to je jedným zo znakov ťahavej koncovky v Stirlingu.
 
Vo finále urobil všetko správne Caleb Ewan. Nechal sa vyviesť Quick-Stepom a následne vytiahol svoju rýchlosť, na ktorú sa nikto nechytal. Domáci jazdec tak predviedol odolnosť, najlepšiu pripravenosť zo všetkých šprintérov a zaslúžene triumfoval. Z rýchlych jazdcov bol silný aj Jasper Philipsen, so štvrtým miestom, a Sam Bennett finišoval trinásty, hoci ešte tesne pred cieľom mohol myslieť na víťazstvo. Do líderského dresu sa tak obliekol Caleb Ewan, ktorý dosiahol lepšie výsledky v oboch etapách ako írsky jazdec. Dvojica slovenských jazdcov Erik Baška a Juraj Sagan dorazili do cieľa spoločne s mankom cez šesť minút. Baška mal oblečený dres pre lídra bodovacej súťaže, namiesto Sama Bennetta, ale tentoraz sa nepohyboval na popredných priečkach v balíku v rozhodujúcich momentoch. Tím Bora - hansgrohe dnes išiel na Jaya McCarthyho.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
kalendar ci boxovy
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Aj keď sa mu nepodaril útok na etapový triumf, Daryl Impey môže byť veľmi spokojný, lebo za druhé miesto ukoristil šesť bonusových sekúnd a v celkovom meradle získal na ostatných favoritov už deväť sekúnd. Treba pripomenúť, že v minulom roku ovládol poradie s náskokom trinásť sekúnd. Na dnešné pády doplatili niektorí zaujímaví pretekári. Simon Yates sa mal zraniť koleno a bude otázkou, či vôbec nastúpi na zajtrajšiu etapu, a Romain Bardet zase zaknihoval takú stratu po prvom páde, že sa už nedokázal dostať späť do balíka a v poradí má zásek vyše dvoch minút. Vo finále sa ocitli na zemi aj Viviani alebo Porte.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Včera nám to nevyšlo podľa našich očakávaní. Po etapa sme o tom spoločne hovorili, čo sme urobili zle a čo musíme zlepšiť. Dnes sme odviedli oveľa lepší tímový výkon a moji kolegovia mi veľmi pomohli. Urobili presne to, čo som od nich žiadal. Vo finále som sa cítil výborne a dokázal som vybojovať dôležitý triumf."
      
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (2. miesto)
"Nesústredil som sa na rýchlostné prémie, ale všetko som stavil na finále, ktoré mi malo sadnúť. Vedel som však, že proti silným šprintérom to budem mať na konci ťažké, aby som získal nejaké bonifikácie. Som tak veľmi spokojný, že mám ďalších šesť bonusových sekúnd a že som sa odmenil za tvrdú prácu celej zostavy. Mám už deväť sekúnd náskok na vrchárov, ale bude to ešte náročný boj. Už na zajtrajšom stúpaní sa dá stratiť oveľa viac."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Dnešná etapa bola pomerne zničujúca, ale Jay McCarthy sa cítil veľmi dobre, aby dosiahol želaný výsledok. Na druhej rýchlostnej prémii uchmatol dve bonusové sekundy a počas celého dňa sme pracovali veľmi dobre ako tím. Všetci si plnili svoj povinnosti a vo finále sme boli pripravení dostať ho do pozície, ale 1500 metrov pred cieľom ho zastavil pád. Našťastie má iba nejaké odreniny. Aj v zajtrajšej etape pôjdeme na Jaya."
 
 
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 3:27:31 60
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 25
3. HAAS Nathan Cofidis, Solutions Crédits 00:00 10
4. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. FELLINE Fabio Astana Pro Team link ikonka 00:00  
6. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
7. ROOSEN Timo Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
8. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 6:56:15 10
2. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
3. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:01  
4. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:04  
5. HAAS Nathan Cofidis, Solutions Crédits 00:05  
6. DRIZNERS Jarrad UniSA-Australia 00:07  
7. SUNDERLAND Dylan NTT Pro Cycling 00:08  
8. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:08  
9. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:08  
10. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:09  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
120,5 km - Quarry Road: dĺžka 1 km; sklon 7,7 %
97,5 km - Quarry Road: dĺžka 1 km; sklon 7,7 %
 
Krátke preview etapy:
Už druhá etapa by mala urobiť v celkovom poradí menšie rošády. Odštartuje v meste Woodside, v ktorom cyklisti urobia štyri kolá na tamojšom okruhu ešte predtým ako zamieria do cieľovej, už tradičnej, destinácie. Ňou je mesto Stirling, známe svojim ťažším záverom. Cieľ etapy sa nachádza na kopci a pelotón k nemu bude stúpať prakticky už od mesta Mylor, v ktorom začína ďalší okruh. Aj tento pelotón absolvuje štyrikrát, takže druhú polovicu dňa budú pretekári neustále stúpať a klesať. Celkovo prejdú až 2357 výškových metrov. V úplne poslednom výjazde na cieľový kopec by sa mohli ukázať odolnejší šprintéri, klasikári, ale aj rýchlejší vrchári. Z výhry sa tu totiž tešili Caleb Ewan v roku 2018, Jay McCarthy v roku 2016, Juan José Lobato v roku 2015 alebo Diego Ulissi v roku 2014. Prvýkrát sa v Stirlingu finišovalo v roku 2009, kedy tu Allan Howard Davis urobil prvý krok k najväčšiemu víťazstvu vo svojej kariére.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop