Algarve: Bol bol v šprinte najsilnejší, Evenepoel udržal vedenie, Stuyven spadol

21.2.2020, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
3. 21.2. zvlnena etapa ciel rovina Faro > Tavira 202 km Bol
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 3
profil etapy, 2414 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Po včerajšej koncovke, v ktorej sa ukázali klasikári a aj vrchári, dnešok na Okolo Algarve opäť mal patriť šprintérom. Piatok cyklisti prešli cez dvesto kilometrov, teda najviac v 46. ročníku podujatia, a zdolali zopár kopcov, lenže koncovka bola profilovo jednoduchá. Najrýchlejší muži si zároveň uvedomovali, že viac šancí predviesť svoje kvality v tomto týždni už nedostanú. Vo finále nechceli chýbať všetci, ktorí bojovali o víťazstvo v prvom dni, a to Fabio Jakobsen, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Matteo Trentin a zopár ďalších mien. Dnes ich čakal technický dojazd.

Ťažká koncovka vo štvrtok cyklistov dosť vyčerpala a dnes si viacerí pretekári chceli oddýchnuť pred zajtrajškom, kedy je na programe ďalšie náročnejšie finále. Do celodenného úniku sa dostala hneď prvá skupina cyklistov, ktorí sa pokúsili zdrhnúť. Boli nimi Gotzon Martín z Fundación - Orbea, Aleksandr Grigorev z Atum General-Tavira a Tiago Antunes z celku Efapel. Už na šiestom kilometri na nich pelotón strácal takmer dve minúty a to nebolo všetko. Maximálny náskok si utečenci vytvorili tesne po prvej šprintérskej prémii, kedy mali k dobru štyri minúty.

Úvodné víťazstvo na prémiách putovalo do vrecka Martína (Fundación), po ktorej nasledovali ďalšie dve vrchárske prémie. Na kopci Portela a Corcha (4,2 km - 4,4 %) sa z plného zisku bodov tešil Grigorev (Atum), krátko na to sa utečenci driapali aj na ďalšiu trojku, na Cachopo (4 km - 5,6 %). Tentokrát však ako prvý prešiel cez vrchol Antunes (Efapel), takže po troch prémiách sme poznali troch rôznych víťazov. Na dlhú dobu bol kľud, etapa pokračovala v pokojnom tempe. Žiadne pády a ani nikto dôležitý nemal technické problémy. Vedúca skupina sa zatiaľ dostala na predposlednú prémiu v meste Alcoutim, kde bol znova najrýchlejší Martín. 
 
Celý deň na čele pelotónu strávili pretekári Deceuninck - Quick-Step, ktorí dnes nielenže pomýšľali na zisk etapy, ale aj bránili najcennejší dres, ktorý mal na sebe Remco Evenepoel. Práve jazdci belgického zoskupenia držali únik skoro celý čas na troch minútach, s blížiacim sa cieľom však začali pomaly z ich náskoku odkrajovať. Svojho muža do diktovania tempa poslal aj Cofidis, pretože v ich drese túto sezónu preteká Elia Viviani. Úradujúci európsky šampión v novom pôsobisku ešte nevyhral, a práve dnes cítil veľkú šancu. Na méte 40 kilometrov pred cieľom hlavné pole strácalo menej ako dve minúty.
 
Desať kilometrov sa situácia na ceste vôbec nezmenila, Martín (Fundación), Grigorev (Atum) a Antunes (Efapel) stále išli ako jeden tím, za nimi sa hnal balík, na čele ktorého sa striedali dresy Quick-Stepu a Cofidisu. Potom však jazdci v pelotóne zabrali, pretože sa priblížili k oceánu, kde mohol prehovoriť do deja aj vietor, mohol narobiť poriadny neporiadok. Nervozita sa zväčšovala, tlačenica vpredu tiež, cyklisti v balíku sa museli cítiť ako sardinky v konzerve. Utečenci zrazu začali viesť iba o 15 sekúnd, takže pretekári v hlavnom poli sa zas na chvíľu upokojili, aj atmosféra sa ukľudnila.
 
Presne 20 kilometrov pred cieľom totálnu apokalypsu prežil tím Trek - Segafredo. Až traja ich pretekári na kruhovom objazde nabúrali do ostrovčeka a dlho sa zdvíhali z cesty. Boli medzi nimi Stuyven, ich dnešný líder, De Kort a Theuns. Najhoršie na tom vyzeral byť Stuyven, ale všetci etapu dokončili. Okrem nich na zemi skončil ešte Boivin (Israel Start-Up). Po páde sa na malú chvíľu z čela pelotónu vytratil jazdec Cofidisu, ale zakrátko sa tam vrátil celý ich vláčik, prišli tam tiež pretekári Bory - hansgrohe a UAE Team Emirates. Medzičasom svoju bodku do príbehu napísali traja utečenci.
 
Na poslednú rýchlostnú prémiu prišiel balík pokope a bitku o víťazstvo nezviedol nikto. Potom už šprintérske tímy viedli pelotón do finále. Všetky tímy chceli byť na čele ešte pred technickým finále, teda pred bránou označujúcou posledný kilometer. Takmer každú sekundu bol na prvom mieste v pelotóne iný tím a iný jazdec. Nakoniec v závere žiaden celok nevytvoril vláčik, iba Cees Bol mal po ruke jedného jazdca. Bol túto skutočnosť využil, vyviezol sa za svojim partnerom a začal šprintovať ako prvý a dosť ďaleko pred páskou. Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen a Sacha Modolo sa ho snažili predbehnúť, ale už sa im to nepodarilo. Druhý nakoniec finišoval Talian, tretí bol Jakobsen.
 
Pozičnú bitku najlepšie zvládol celok Sunweb, aj keď ani oni nevytvorili pre Ceesa Bola žiaden vláčik. Dôležitú prácu však odviedol Niklas Arndt, ktorý sa zavesil na jedného domestika Quick-Stepu a vytvoril svojmu šprintérovi výbornú pozíciu do šprintu. Bol potom už musel veriť vo svoje sily, a spomedzi všetkých šprintérov si ich do záveru priniesol najviac. Možno súperov prekvapil, že začal šprintovať pomerne ďaleko od cieľa, ale udržal rýchlosť až na pásku, nepoľavil, ani keď sa cesta trochu zdvihla, pár metrov pred čiarou označujúcou koniec etapy. Bol sa tak už na prvom podujatí v tejto sezóne dočkal prvého víťazstva. 
 
Dnešná etapa z pohľadu celkovej klasifikácie veľa nezmenila. Dnešok bol v podstate transportný deň. Remco Evenepoel prežil piatok bez väčších ťažkostí, v poslednej tretine etapy sa držal na svojom mieste v pelotóne, ani na sekundu sa neobjavil za ním. Určite pošetril cenné sily do zajtrajšej etapy, kde bude chcieť napodobniť výkon zo štvrtka. Druhé miesto v celkovej klasifikácii udržal Maximilián Schachmann, na tretie sa posunul Dan Martin, ktorý má totožný čas ako Rui Costa. Dnešný deň má aj jednu obeť, bol ňou Jasper Stuyven, ktorý spadol na kruhovom obiazde a dosť dlho mu trvalo, kým vysadol späť na bicykel. Nakoniec naň vysadol a prišiel do cieľa, ale už nie ako súčasť pelotónu. Ostatné zvučné mená dnes nemali žiadne ťažkosti a piatok prežili viac-menej vo veľkej pohode.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ceesa Bola (víťaz)
"Je to dobrý spôsob ako začať sezónu. V prvej etape sme urobili chyby, ale dnes sme to zvládli a som rád, že som dobrú prácu mohol dokončiť. Tento rok sa budeme viac sústreďovať na šprinty, takže chlapci sa dnes veľa naučili. Kolegovia boli dnes veľmi silní. Keď som videl označenie 200 metrov, proste som išiel na plný plyn. Podarilo sa mi byť na prvom mieste. Je to znamenie, že som mal v zime dobrú prípravu."
 
 
Výsledky etapy
1. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 5:00:51 20
2. MODOLO Sacha Alpecin-Fenix 00:00 10
3. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. HOELGAARD Daniel Uno-X Norwegian Development 00:00  
6. MULLEN Ryan Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
8. KLUGE Roger Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
10. DEVRIENDT Tom Circus - Wanty Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 14:43:06 5
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:02  
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:02  
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:02  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:05  
7. ANTUNES Amaro W52 / FC Porto 00:08  
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
9. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
10. FIGUEIREDO Frederico Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel 00:08  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 139 km - Portela a Corcha: dĺžka 4,2 km; sklon 4,4 %
3 20 zelene 123 km - Cachopo: dĺžka 4 km; sklon 5,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Po ťažkom dni bude na programe tzv. transportná etapa, ktorá by nemala prehovoriť do bitky o držiteľa najcennejšieho dresu. Tretiu previerku charakterizuje hlavne jej dĺžka. Počas piatku pretekári strávia v sedle viac ako dvesto kilometrov, vôbec najviac v niektorej z etáp v 46. ročníku podujatia. Počas prvej polovice etapy sa cyklisti budú cítiť ako na hojdačke, budú neustále stúpať a klesať, a to až pokým neprídu k bufetu. Po ňom povedie do cieľa prakticky rovina, ktorú narušia iba tri menšie kopčeky. Ak sa v príbehu etapy neudeje niečo nepredvídateľné, na konci by sa mali uchádzať o slovo šprintérske tímy a ich lídri do hromadných dojazdov. Bude to pre nich posledná šanca, pretože ďalší deň pelotón opäť zamieri do hôr.
 
 

Je to dobrý spôsob ako začať sezónu. V prvej etape sme urobili chyby, ale dnes sme to zvládli a som rád, že som dobrú prácu mohol dokončiť. Tento rok sa budeme viac sústreďovať na šprinty, takže chlapci sa dnes veľa naučili. Kolegovia boli dnes veľmi silní. Keď som videl označenie 200 metrov, proste som išiel na plný plyn. Podarilo sa mi byť na prvom mieste. Je to znamenie, že som mal v zime dobrú prípravu.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop