Hneď prvý deň na Tour vytvoril rozdiely. Tešia sa Adam Yates a UAE, Mas s Carapazom spadli, Sagan bodoval

1.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Hneď prvý deň na Tour vytvoril rozdiely. Tešia sa Adam Yates a UAE, Mas s Carapazom spadli, Sagan bodoval
Triumf Yatesa (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

1. 1.7. zvlnena etapa ciel rovina Bilbao > Bilbao 182 km A. Yates
profil etapy, 3240 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Už je to dávno, odkedy organizátori na Tour de France pripravili tak náročnú trasu na úvodný deň, ako je to v tomto ročníku. Cez 3200 nastúpaných výškových metrov na deviatich krátkych a prudkých kopcoch, to je profil ťažší ako má napríklad Valónsky šíp. Rešpekt vzbudzovali najmä posledné dva kopce Côte de Vivero (4,2 km; 7,3 %) a Côte de Pike (2 km; 10 %), ktoré sa nachádzali iba dvadsaťsedem resp. desať kilometrov pred cieľom a mali rozhodnúť o prvom držiteľovi Maillot Jaune.
Na ten si brúsila zuby hviezdna zostava pretekárov na čele s najväčšími tvárami súčasnej cyklistiky ako sú Wout Van Aert (Jumbo), Mathieu Van Der Poel (Alpecin), Julian Alaphilippe (Soudal) či Tom Pidcock (Ineos), no dalo sa vsadiť na to, že sekundovať im budú aj dvaja topfavoriti na celkové víťazstvo v Paríži Jonas Vingegaard (Jumbo) a Tadej Pogačar (UAE). Určite sme dnes aj očakávali prvé rozdiely v GC a pretekári, ktorí neprišli v stopercentnej forme, dnes mali rátať straty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
O únik však prekvapivo nebol veľký záujem. Uspel hneď prvý pokus a dopredu sa dostalo kvinteto Lilian Calmejane (Intermarché), Simon Guglielmi (Akréa), Pascal Eenkhoorn (Lotto), Valentin Ferron (Total) a Jonas Gregaard (Uno-X). Samozrejme, sme na Tour de France, takže o každú prémiu to bola vpredu vojna. Hneď na prvej horskej prémii vyhral po dlhočíznom šprinte Nór Gregaard, ktorý zdolal Eenkhoorna.
Skupine vpredu nebol dopriaty veľký náskok, pri dvoch minútach to už začali kontrolovať Soudal aj Jumbo, zapájali sa aj Ineos a Alpecin. Už štyri hodiny pred dojazdom na to tieto tímy dupli a skrátili odstup na minútu. Z toho sa dalo čítať, že nejeden favorit je nažhavený na dnešný ťažký záver. Peter Sagan sa pohyboval v závere pelotónu a pôsobil uvoľneným dojmom. Dnes mu išlo iba o šprintérsku prémiu.
Na druhom hodnotenom kopci už Gregaardovi skorý útok na body nevyšiel a lepšie šprintérske predpoklady naplnil Eenkhoorn, ktorý sa virtuálne dostal na čelo horskej klasifikácie. Najväčšie body sa však dneska rozdávali na Côte de Vivero. Ak by bol únik pohltený ešte pred týmto kopcom, bodkovaný dres by išiel do pelotónu.
Akciu ponúkla aj šprintérska prémia. Pascal Eenkhoorn opäť sfúkol v šprinte svojich súputníkov vpredu, no v pelotóne sme sledovali priam hromadný dojazd pelotónu. Wout Van Aert sa podľa očakávania nezapojil, no Girmay, Pedersen a ďalší bojovali naplno. Mads Pedersen (Lidl) dlhým šprintom udolal konkurenciu a vyzdvihol si desať bodov. Hneď za ním preťali pásku Peter Sagan (Total) a Jasper Philipsen (Alpecin). Lúčiaci sa Slovák tak deklaroval záujem naposledy sa posnažiť o zelený dres, ktorý bol tak veľkou súčasťou jeho veľkolepej kariéry.
Deväťdesiat kilometrov pred cieľom prišlo k prvému pádu na Tour de France. Nór Torstein Traeen vyzeral byť najviac dobitý. Muž pre celkové poradie celku Uno-X, ktorý skončil v Top 10 na Dauphiné a píše pútavý príbeh po zotavení sa z rakoviny, však našťastie pokračoval v pretekoch. 
Dve hodiny pred dojazdom mal únik iba dvadsať sekúnd náskoku. S bodkovaným dresom to pre nich nevyzeralo dobre. Alexej Lutsenko, líder tímu Astana a adept na najlepšiu desiatku v Paríži, musel riešiť technické problémy a dobiehať minútovú stratu po tom, čo mu rozhodcovia nepochopiteľne odpojili kolónu. V ťažkom finále etapy mu tak mohli chýbať dôležité sily.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Únik definitívne padol už päťdesiat kilometrov pred dojazdom do Bilbaa. Pomaly ale isto sme smerovali na rozhodujúce kopce a spustila sa pozičná bitka veľkých tímov. Na kopci Col de Morga zobral jeden bod do vrchárskej súťaže Jonas Abrahamsen (Uno-X). Po ňom už následovalo prvé z dvojice rozhodujúcich stúpaní Côte de Vivero.
Na predposlednom kopci etapy pelotón výrazne preriedili tímy Jumbo a UAE. Prvou prominentnou obeťou tohto tempa bol chudák Lutsenko, ktorému niekoľkokilometrová naháňačka pelotónu ubrala priveľa z rezervoára. Nestačil ani Sagan. Neilson Powless (EF) si na vrchole kopca prišiel pre bodkovaný dres, keď prešpurtoval Georga Zimmermanna (Intermarché). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dvadsať kilometrov pred páskou prišlo k tvrdému pádu dvoch favoritov a ani Enric Mas (Movistar), ani Richard Carapaz (EF) sa nezdvíhali zo zeme. Boj o celkové poradie tak pre dvoch favoritov na pódium skončil už v prvej etape a nervózna prvá etapa Tour de France sa tak nezaprela ani tento rok. Ekvádorec napokon nasadol na bicykel a skúsil prísť do cieľa, Španiel odstúpil. 
Na Côte de Pike (2 km; 10 %) prišiel asi 60-členný balík spolu. Hneď od spodu kopca zaútočil puncher tímu UAE Felix Grossschartner, ktorý mohol byť volavkou pred útokom Tadeja Pogačara. Pelotón ho však chytil ešte pred polkou kopca. Následne padol na čelo Adam Yates (UAE) a za jeho zadným kolesom zostali iba jeho líder, Vingegaard a Victor Lafay (Cofidis).
Prenásledovala ich skupina s ostatnými kandidátmi na pódium kde boli Jai Hindley (Bora), Simon Yates (Jayco) či Matthias Skjelmose (Lidl). Úplne vybuchol Ben O'Connor (Ag2r). V zjazde do cieľa sa to napokon pospájalo a vtipne unikli Simon a Adam Yatesovci. Vytvorili si pekný náskok okolo pätnástich sekúnd. Za nimi jazdila asi pätnástka pretekárov, ktorú viedlo Jumbo. 
Dvojičky na čele spolupracovali a dotiahli to do cieľa. V stúpavom dojazde Adam Yates kontinuálnym tlakom zo špice utrhol brata Simona a vyhral úvodnú etapu Tour de France. UAE teda ide do žltého dresu hneď pri prvej príležitosti a aby toho nebolo málo, Tadej Pogačar prišiel tretí a získal bonusové sekundy. Najlepšiu päťku uzavreli Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a Michael Woods (Israel).
Až v ďalšej skupine prišli Bernal, Van Der Poel, Pidcock či Alaphilippe a čas dnes stratili aj tretí muž Dauphiné Ben O'Connor či Matteo Jorgenson (Movistar). Najväčšími porazenými dňa sú ale Enric Mas a Richard Carapaz, pre ktorých sa po páde skončil boj o parížske pódium už v prvej etape. 
Do žltého dresu pochopiteľne ide Adam Yates, do bieleho sa po roku opäť vrátil Tadej Pogačar. Ak ho Slovinec vyhrá tento rok už štvrtýkrát v rade, osamostatní sa na čele historických tabuliek. Zelený dres aj červené číslo takisto berie Adam Yates, do bodkovaného sa dostal Neilson Powless. Tímové poradie má v rukách Jumbo.
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yates (víťaz)
"Neviem čo povedať. Pripravovali sme pozíciu pre Tadejov útok, ale protivietor v zjazde do cieľa nám ten plán zmaril. Skúsili sme preto plán B a teda že zaútočím ja. Podarilo sa mi vzdialiť aj so Simonom a bolo skvelé s ním bojovať o žltý dres. Bude to už druhýkrát v kariére čo si oblečiem Maillot Jaune, užijem si to, ale lídrom samozrejme zostáva Tadej"
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (druhé miesto)
"Nemal som dobrú pozíciu do finálneho stúpania, lebo veľké tímy nás pod ním prevalcovali. Musel som preto dlho dobiehať a minul som veľa síl. Za vrcholom sa mi podarilo dotiahnuť dopredu a akurát som videl, ako si Adam s Tadejom kývli a brat zaútočil, tak som sa za neho zavesil. V závere ma ale už chytali kŕče a na páske som mu nestačil."
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:22:49 120
2. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 00:04 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:12 25
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:12 15
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:12 5
6. LAFAY Victor Cofidis 00:12
7. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:12
8. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:12
9. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:12
10. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:12
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:22:39 25
2. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 00:08
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:18
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:22
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:22
6. LAFAY Victor Cofidis 00:22
7. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:22
8. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:22
9. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:22
10. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:22
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 30
2. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 25
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 22
4. EENKHOORN Pascal Lotto - Dstny 20
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 19
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 17
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education - EasyPost 5
2. EENKHOORN Pascal Lotto - Dstny 3
3. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Circus 3
4. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 2
5. WILSLY Jonas Uno-X Pro Cycling Team 2
6. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 2
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:22:57
2. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:04
3. RODRíGUEZ Carlos Ineos Grenadiers 00:04
4. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:25
5. VAN GILS Maxim Lotto - Dstny 00:25
6. DINHAM Matthew Team DSM - Firmenich 00:25
 
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 168 km - Côte de Laukiz: dĺžka 2,3 km; sklon 6,9 % (2-1)
3 20 114 km - Côte de San Juan: dĺžka 3,5 km; sklon 7,6 % (2-1)
sprint-20 94 km - GERNIKA-LUMO (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 41 km - Col de Morga: dĺžka 4 km; sklon 4,1 % (1)
2 20 27 km - Côte de Vivero: dĺžka 4,2 km; sklon 7,3 % (5-3-2-1)
3 20 bonus tdf 20 9,6 km - Côte de Pike: dĺžka 2 km; sklon 10 % (2-1) (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ - BILBAO (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Už dávno neštartovala Tour s takouto etapou, kde 9,6 km pred cieľom vrcholí kratučký, no brutálny kopec Côte de Pike. Má dva kilometre, no ten druhý v priemere vyše 13 %. Určite neostane pelotón pohromade a je isté, že sa vytvoria nemalé rozdiely. Otázkou bude, čo následný zjazd a spolupráca v skupinách. Ešte aj záverečný kilometer je do mierneho kopca. Už to bude okamžitou trecou plochou v Jumbe, či sa Wout van Aert podriadi Jonasovi Vingegaardovi a bude ho ťahať za sebou aj s tým rizikom, že nevyhrá etapu. Takýto kopec je ideálny pre Tadeja Pogačara, ktorý by mohol byť na vrchole prvý aj s menším náskokom, ale sám to do cieľa nedá. V Alpecine pôjdu na Mathieua van der Poela, ktorého GC nezaujíma, teda môže taktizovať tak, že čas nepotrebuje. Silný by mal byť aj Tom Pidcock, hoci je otázna jeho prípadná tímová rola. Julian Alaphilippe má zasa za sebou ťažké obdobie. Na vrchole formy by bol tiež superfavoritom. No a budeme zvedaví na čierneho koňa v podobe Mattiasa Skjelmoseho. Jedno je isté - žltý dres bude mať exkluzívneho majiteľa.
Krátky opis trasy etapy:
Úvodná etapa nebude jednoduchou záležitosťou. Už po trinástich kilometroch sa nachádza horská prémia, kde sa môže vytvoriť únik. Pelotón bude pokračovať po zvlnenom teréne a pred rýchlostnou prémiou ich čaká ďalšia horská prémia. Záverečných štyridsať kilometrov bude náročných najmä pre šprintérov. Col de Morga má prijateľné parametra aj pre rovinárov, ale na Côte de Vivero sa pelotón bude okresávať. Iba 9600 metrov pred cieľom vrcholi Côte de Pike s desaťpercentným priemerným sklonom a bonifikáciami, čo môžu využiť aj kandidáti na celkové poradie k útoku. O prvý žltý dres by mali bojovať odolní klasikári alebo vrchári s kvalitným šprintom.
profil záverečného kopca (© letour.fr)
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop