Tour: Philipsen vyhral prvý šprintérsky dojazd, Sagan na 19. mieste, dresy zostávajú pôvodným majiteľom

3.7.2023, 12:40 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Philipsen vyhral prvý šprintérsky dojazd, Sagan na 19. mieste, dresy zostávajú pôvodným majiteľom
Jasper Philipsen (© A.S.O. / Pauline Ballet)

3. 3.7. zvlnena etapa ciel rovina Amorebieta-Etxano > Bayonne 187 km Philipsen
profil etapy, 2510 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V pondelok pokračovala Tour de France treťou etapou, ktorá dala definitívnu bodku za baskickou časťou. Pelotón štartoval z mesta Amorebieta a presunul sa do Bayonne, ktoré už ležalo na francúzskom území. Tretia previerka merala 193 kilometrov a rovnako ako úvodné dve mala zvlnený profil. Nebola však už taká náročná, štyri hodnotené stúpania sa nachádzali v úvodných dvoch tretinách trasy. Záverečná tretina nebola úplne rovinatá, približne 25 kilometrov od cieľa sa nachádzal nehodnotený kopec, no dnes sa po prvýkrát očakával hromadný dojazd pelotónu. 

Favoritmi na zisk etapového vavrínu tak boli samozrejme šprintéri. Tí totiž mali dostatok času vrátiť sa do pelotónu v prípade, že by v niektorom kopci zaostali. Dnes v závere tak mali by vidieť predovšetkým Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen alebo Jordi Meeus. Bez šance neboli ani Wout van AertBiniam Girmay, Mads PedersenSam Welsford, Alexander Kristoff, Phil Bauhaus, Bryan Coquard, Mark Cavendish alebo Peter Sagan. Veľké množstvo favoritov predpovedalo atraktívnu koncovku. 
Hromadnému dojazdu napovedali aj poveternostné podmienky. Podľa ich predpovede malo byť slnečno so slabým vetrom. Teplota vzduchu nemala presiahnuť 24 stupňov Celzia. Vietor však mal zohrať rolu v záverečných kilometroch. Ešte v nehodnotenom stúpaní malo pretekárom fúkať do chrbtov, čo mohlo prispieť k útokom. Lenže od vrcholu až do cieľa mali ísť všetci účastníci pretekov v silnom protivetre, čo samozrejme favorizovalo väčšiu skupinu, teda pelotón.
Cyklisti absolvovali slávnostný štart presne o jednej hodine poobede. Na ňom tradične nechýbali majitelia najcennejších dresov. V žltom tričku tretiu etapu absolvoval samozrejme Adam Yates, predbežný líder pretekov. Zelený mal na sebe Victor Lafay, bodkovaný Neilson Powless a biely Tadej Pogačar. Dnes sa neočakávali zmeny v týchto súťažiach, teda až na bodovaciu. Ostrý štart pretekov prebehol 15 minút po slávnostnom.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Celodenný únik sa vytvoril hneď po odmávaní ostrého štartu. Záujem dostať sa do čela nemalo veľa pretekárov, do úniku išli len Neilson Powless z EF Education-EasyPost a Laurent Pichon z celku Arkea-Samsic. Aj samotný majiteľ bodkovaného dresu sa chvíľu obzeral za seba, či sa dopredu ešte niekto nepripojí, no v balíku akoby padla dohodla, že dnes sa súťažiť nebude. Vedúce duo sa ani nemuselo nejako pretrhnúť v šliapaní do pedálov a skoro okamžite získalo k dobru celú minútu.    
Náskok Powlessa (EF Education) a Pichona (Arkea) utešene rástol aj pri výstupe na úvodnú horskú prémiu. Kopec Côte de Trabakua (4,1 km - 5,4 %) nebol dlhý ani náročný. Na jeho vrchole, ktorý bol vzdialený 179 kilometrov od cieľa, boli v ponuke dva a jeden bod. Uniknutí pretekári o body vôbec nebojovali, Pichon nechal Powlessa získať plný počet, aj keď tesne pred čiarou prémie trochu zrýchlil a "vystrašil" tak lídra horskej súťaže. Obaja sa zasmiali a pokračovali ďalej. 
Pelotón sa dostal na vrchol úvodnej horskej prémie o dve a pol minúty neskôr. V jeho čele ešte nebol poskladaný žiaden tím. V úplnom čele sa pohyboval aj Peter Sagan, pre neho a všetkých šprintérov sa etapa vyvíjala podľa predstáv. Tesne po vrchole čakala cyklistov krátka rovina a potom klesanie. Hlavné pole na tejto rovinke išlo rýchlosťou 25 km/h, teda veľmi pomaly. Viacerí pretekári si tak stíhali ešte vymieňať dojmy.  
Klesaním previedli balík členovia Alpecinu-Deceuninck, Soudalu Quick - Step a celku Jayco AlUla. Všetky tri tímy mali v čele po jednom cyklistovi. V tomto momente ešte niektorí cyklisti využili možnosť a zastavili sa pri svojich športových riaditeľoch. Jedným z nich bol aj Adam Yates (UAE), ktorý mal problém s vysielačkou. Jeho tím to však promptne vyriešil, muž v žltom drese nemusel ani zliezť z bicykla. Medzitým náskok úniku sa zvýšil na 2:42.
Ešte pred stúpaním Côte de Milloi (2,3 km - 4,5 %) nepríjemnosť riešil jeden z dnešných favoritov. Pre technické problémy Jakobsen (Soudal) musel zastaviť pri kraji cesty a vymeniť svoj špeciál. Bez problémov sa vrátil do pelotónu ešte pred začiatkom kopca. V ňom sa neudialo nič dramatické. Tempo balíka bolo stále veľmi pomalé, duo v úniku išlo tiež akoby bolo na výlete. Powless (EF Education) tak získal ďalší bod do horskej súťaže, už ich mal celkovo 14. Patrične to oslávil pri prejazde cez prémiu zdvihnutými rukami nad hlavou. 
Powless (EF Education) už v tomto bode vedel, že mu stačí prísť do cieľa dnešnej etapy v časovom limite a objaví sa na stupňoch víťazov. Dokonca mal taký náskok v horskej súťaži, že ani zajtra ho nikto nemohol vyzliecť z bodkovaného dresu. Na trase štvrtej etapy bol totiž len jeden hodnotený kopec, na vrchole ktorého bol v ponuke jeden bod. Američan tak mal istotu, že ponesie bodkovaný dres do Pyrenejí. On a Pichon (Arkea) zatiaľ pokračovali v úniku. Úvodnú hodinu prešli premiernou rýchlosťou 37,2 km/h.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na vrchole druhej horskej prémie mal únik k dobru už viac ako tri minúty. Pelotón bol stále v plnom počte, aj keď Cavendish (Astana) už na vrchol vyliezol so stratou 30 sekúnd na balík. Nebolo to však z výkonnostných príčin, Brit dostal defekt a musel vymeniť koleso. K nemu sa stiahlo pár pretekárov, tí ho však pritiahli naspäť do hlavného poľa. Potom pelotón zrýchlil a v ďalších piatich kilometroch ukrojil z náskoku Powlessa (EF Education) a Pichona (Arkea) skoro celú minútu. 
Ani Pogačar (UAE) neprešiel transportnú etapu bez komplikácii. Presne 149 kilometrov pred cieľom musel vymeniť zadné koleso aj on pre defekt. Množstvo defektov pripomínal včerajší deň, v ktorom pár divákov rozhádzalo špendlíky na cestu a viacerí cyklisti vrátane Vingegaarda (Jumbo) dostali defekty. Majiteľ bieleho dresu a dvojnásobný víťaz Tour de France po výmene zadného kolesa nemal žiadne problémy, aby sa vrátil do hlavného poľa. Pri návrate mu nechýbal úsmev na tvári. 
Účastníci sa postupne približovali k rýchlostnej prémii. Necelých desať kilometrov pred prémiou ušiel z balíka Lafay (Cofidis), majiteľ zeleného dresu. Keďže v úniku boli len dvaja pretekári, Francúz chcel ukoristiť 15 bodov do bodovacej súťaže, čím by si poistil vedenie v súťaži. Jeho aktivita vôbec nevzbudila vášne v balíku. Približne dva kilometre po nástupe mal Lafay na pelotón celú minútu. Lafay je prvým majiteľom zeleného dresu z Francúzska od roku 2021, keď ho dve etapy nosil Alaphilippe (Soudal).
Na rýchlostnej prémii si víťazstvo pripísal Pichon (Arkea), Powless (EF Education) mu to nechal rovnako ako on jemu výhry na horských prémiách. Tretí na prémii bol Lafay (Cofidis), ktorý tak mal na konte už 80 bodov v bodovacej súťaži. V pelotóne sa bojovalo o štvrté miesto, teda o 13 bodov. Bitku šprintérov vyhral Pedersen (Trek), a potvrdil dobrú formu, ktorú si na Tour priniesol. Za ním skončili Meeus (Bora) a Girmay (Intermarché). Peter Sagan bol na 13. priečke, získal tak ďalšie tri body. Celkovo ich má 15.   
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Hneď po rýchlostnej nasledovala už tretia horská prémia. Na kopci Col d'Itziar (5,1 km - 4,6 %) boli v ponuke opäť dva a jeden bod. Powless (EF Education) pokračoval v budovaní si náskoku v horskej súťaži, znovu bral plný počet. Američan si užíval dnešnú etapu, opäť pri prejazde cez horskú prémiu predviedol gesto radosti. Pichon (Arkea) pritom vôbec nebojoval o víťazstvo a obaja sa tomu zasmiali. Lafay (Cofidis) sa v tomto stúpaní vrátil do pelotónu. Dnešnú misiu už splnil.  
Druhá hodina etapy bola ešte pomalšia ako prvá. Powless (EF Education) s Pichonom (Arkea) ju prešli priemernou rýchlosťou 36,5 km/h. Pelotón bol o 0,2 km/h rýchlejší. Obe skupiny tak pokračovali vo výletnom tempe. Na méte 110 kilometrov pred cieľom bol rozostup medzi obomi skupinami dve a pol minúty. V pelotóne na malú chvíľu chýbal O'Connor (Ag2r), ktorému sa úvodné dve etapy nevydarili podľa predstáv. Tentokrát za jeho zaostávaním nemohla výkonnosť, ale technické problémy.
O'Connor (Ag2r) si pohár horkosti musel vypiť až do úplného dna. Ďalšie technické problémy mal o osemtisíc metrov neskôr, to už strácal na pelotón cez minútu. Teraz sa rozhodol vymeniť celý špeciál. Vrátil sa ku nemu Peters (Ag2r), a spoločne sa snažili vrátiť do hlavného poľa. Dnes to ale nebola ťažká úloha, pretože tempo pelotónu stále nebolo ani priemerné. Išlo sa veľmi pomaly. O tempo balíka sa stále starali Alpecin, Trek, Quick - Step a Jayco, ktoré na to používali po jednom domestikovi. 
Ani van Aert (Jumbo) neabsolvoval etapu bez ťažkostí. V stúpaní na poslednú horskú prémiu v itinerári tretej etapy sa aj Belgičan zastavil pri kraji cesty, pretože ho trápili jeho tretry. Nebolo to nič dramatické. Po pár sekundách už opäť sedel na bicykli. Medzičasom Powless (EF Education) zaznamenal víťazstvo aj na štvrtej horskej prémii, získal tak dnes plný počet bodov a s 18 bodmi viedol horskú súťaž. Druhý Pogačar (UAE) mal sedem. Pichon (Arkea) mu ani teraz nerobil problémy. 
Únik sa rozpadol 82 kilometrov pred cieľom. Powless (EF Education) sa poďakoval Pichonovi (Arkea) za spoluprácu a opustil ho. Pichon tak pokračoval v čele sám a bol vážnym kandidátom na zisk ceny pre najbojovnejšieho jazdca. Bola to jeho jediná šanca ako sa dostať na stupne víťazov po etape. Powless už mal istotu, že si preberie bodkovaný dres. Američan sa po ceste do balíka zastavil ešte pri tímovom aute, aby si zobral občerstvenie.  
Ďalšími pretekármi, ktorí sa objavili za balíkom boli Welsford (DSM) a Ewan (Lotto), dôvody boli rovnaké - technické problémy. Lucenko (Astana) tiež musel zastaviť pre defekt a divákom ukazoval špendlíky zabodnuté do jeho kolesa. Opakovalo sa tak dianie zo včera, keď špendlík prederavil koleso aj Vingegaardovi (Jumbo). Baskicko sa tak do tohtoročnej Tour nezapíše len krásnou kulisou a okolím, ale aj pre špendlíky rozhádzané po ceste. 
Po kopci Côte d'Orioko Benta sa na trase tretieho dňa už nenachádzala žiadna prémia, pretekári sa tak mohli pripravovať na záverečných 25 kilometrov, kde sa očakávalo, že by sa už mohlo začať pretekať o etapu. Na méte 68 kilometrov pred cieľom bol pred pelotónom už iba Pichon (Arkea), ktorý viedol o dve minúty. Únik počas celého dňa nedostal poriadny priestor. Bola to ideálna pozícia pre šprintérov. 
Na hranici 63 kilometrov pred páskou sa na čelo pelotónu posadil Declercq (Soudal) a hlavné pole trochu zrýchlilo. Lenže do cieľa bolo treba prejsť ešte poriadnu porciu kilometrov a bolo príliš skoro, aby sa Pichon (Arkea) stal súčasťou balíka. Skoré dobehnutie úniku by mohlo zapríčiniť ďalšie ataky v hlavnom poli, čo by nehralo do kariet šprintérom. Náskok Pichona tak či tak klesol pod dve minúty.
Zrýchlenie balíka nepotešilo ani Trentina (UAE), ktorý navštívil oficiálneho lekára pretekov. Talian včera spadol a podľa dostupných informácií mal zdravotné ťažkosti hlavne pri výstupoch na dnešné štyri horské prémie. Aj on tak musel uvítať, že pelotón v nich vôbec neletel. V prípade iného priebehu mohol Trentin dnes bojovať aj s limitom, čo mu pri dnešnom dianí však nehrozilo. Pretekári postupne prešli na územie Francúzska.   
Na opačnom fronte stále bojoval Pichon (Arkea), no jeho situácia sa každým metrom zhoršovala. Pelotón sa k nemu priblížil na jednu minútu, a to na méte 50 kilometrov pred koncom etapy. O tri kilometre neskôr už v balíku tlačili na pílu viaceré celky, čo bola predzvesť skorého konca osamoteného pretekára v úniku. Sekundy z jeho náskoku začali ubúdať veľmi rýchlo.  
Pelotón zrýchľoval a spomaľoval, zrýchľoval a zas spomaľoval. Pichon (Arkea) tak dostával šance udržať sa pred pelotónom čo najdlhšie. Balík sa cez neho prelial 37 kilometrov pred cieľom. V tom čase bol už pelotón roztiahnutý na šírku celej cesty a jeho čelo pripomínalo dúhu. Viaceré tímy už mali poskladané tímové vláčiky, keďže hlavné pole vstupovalo nielen do rozhodujúcej časti etapy, ale tiež to technicky náročnej pasáže.  
Nervozita v pelotóne sa začala zvyšovať a pozičné bitky v jeho čele prebiehali už pár kilometrov. 28 kilometrov pred cieľom nechýbali vpredu celky Jumbo - Visma, Lotto Dstny, Bora - hansgrohe ale aj Ineos Grenadiers. Alpecin-Deceuninck bol za nimi. UAE Team Emirates v čele chýbal, prekvapením bola aj absencia celkov Jayco AlUla a Soudal Quick - Step, ktoré mali svojich jazdcov v čele balíka celú etapu. Vlčia svorka je však známa tým, že vie dopredu prísť v ideálny čas. 
Jakobsen (Soudal) a jeho družina však už o štyritisíc metrov neskôr boli na mieste. Práve v čas, pretože vtedy začali pretekári stúpať na nehodnotený kopec. Naklonená rovina smerom hore ponúkala šancu na ataky, no žiadne sme nesledovali. Očividne boli všetci cyklisti zmierení s tým, že dnes budú o etapové víťazstvo bojovať šprintéri. Ani jeden z adeptov na etapové prvenstvo na méte 22 kilometrov pred cieľom nechýbal v hlavnom poli. 
Ešte pred úplným finále organizátori informovali, že Pichon (Arkea) získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy. Francúzsky cyklista už 20 kilometrov pred koncom etapy bol v problémoch a doslova visel za pelotónom. V záverečnej časti balíka sa pohyboval aj druhý účastník úniku, no Powless (EF Education) vyzeral, že má situáciu viac pod kontrolou ako Pichon. Obom však v týchto chvíľach už do smiechu nebolo. 
V čele pelotónu sa nič nemenilo, stále ho okupovali šprintérske tímy. Na méte desať kilometrov pred koncom sa boj o pozície ešte zvýšil a tempo diktovali hlavne kolegovia Jakobsena (Soudal) a Philipsena (Alpecin). Vpredu však nechýbal nikto z kandidátov na etapové víťazstvo, a to van Aert a Laporte (2x Jumbo), Ewan (Lotto), Groenewegen (Jayco), Sagan (TotalEnergies), Cavendish (Astana), Girmay (Intermarché) alebo Pedersen (Trek).  
Jakobsen (Soudal) a Philipsen (Alpecin) mali v závere silnú podporu, no na ňu si nemohol šťažovať ani Kristoff (Uno-X). Štyritisíc metrov pred cieľom mal po ruke ešte štyroch kolegov, rovnako ako pred ním menovaní pretekári. Bol to práve nórsky celok, ktorý spolu s členmi zoskupenia Soudal Quick - Step priviedli pelotón do záverečných troch kilometrov, ktoré boli technicky náročné.  
Vlčia svorka okupovala čelo pelotónu až do posledného kilometru. Potom ich vystriedali kolegovia Jaspera Philipsena. A bol to on, kto začal šprintovať ako prvý. Skúsil to na dlhší šprint a vyšlo mu to. Zvíťazil. Druhý preťal cieľovú čiaru Phil Bauhaus, tretí bol Caleb Ewan. Ďalšie veľké sklamanie musel prehltnúť Wout van Aert, ktorý sa snažil predrať cez Philipsena, no ten mu vošiel do cesty a pretekár tímu Jumbo - Visma posledné metry vypustil. Peter Sagan obsadil 19. miesto. 
Etapa skončila tak ako sa očakávalo, prvým súbojom šprintérov na tohtoročnej Tour. Jasper Philipsen mal v závere skvelú tímovú podporu, ktorá sa dá opísať slovom dokonalá. Jeho kolegovia mu pripravili ideálnu pozíciu do šprintu a v závere to bolo už iba o jeho sile. Philipsen bol silný, no definitívu nad jeho víťazstvom museli dať až rozhodcovia po proteste súperov. Tí nakoniec rozhodli v prospech pretekára tímu Alpecin-Deceuninck. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Jasper Philipsen sa víťazstvom v etape dotiahol na Victora Lafaya v čele bodovacej súťaže. V prospech Francúza však hovorí lepší súčet výsledkov. Tretia etapa tak vôbec nezmenila majiteľov najcennejších dresov. V žltom zostal Adam Yates, ktorý prešiel tretím dňom ako nôž maslom, bez ťažkostí. Bodkovaný dres si upevnil Neilson Powless a v bielom zostáva Tadej Pogačar
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz etapy)
"Trochu som váhal, čo sa napokon stane. Je to veľmi vzrušujúce víťazstvo. Šprint bol intenzívny, je to Tour de France a každý sa chce ukázať. Všetci do toho dávame všetko. Som spokojný ako pracoval celý tím. Výborne mi pripravili záver. Ten bol zradný, nebolo to po rovinke, bolo to komplikovanejšie. Nechcem, aby to bolo posledné víťazstvo na Tour. Verím, že sa mi podarí získať ešte nejaké víťazstvo v etape a aj zelený dres."
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 4:43:15 120
2. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto - Dstny 00:00 25
4. JAKOBSEN Fabio Soudal - Quick-Step 00:00 15
5.
VAN AERT Wout
Jumbo - Visma 00:00 5
6. CAVENDISH Mark link ikonka Astana Qazaqstan Team 00:00
7. MEEUS Jordi Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00
8. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco AlUla 00:00
9. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
10. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 13:52:33 25
2. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:06
3. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 00:06
4. LAFAY Victor Cofidis 00:12
5.
VAN AERT Wout
Jumbo - Visma 00:16
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:17
7. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:22
8. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:22
9. RODRíGUEZ Carlos Ineos Grenadiers 00:22
10. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:22
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LAFAY Victor Cofidis 80
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 80
3.
VAN AERT Wout
Jumbo - Visma 52
4. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 42
5. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 39
6. CAVENDISH Mark link ikonka Astana Qazaqstan Team 36
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education - EasyPost 18
2. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 7
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 4
4. EENKHOORN Pascal Lotto - Dstny 3
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Circus 3
6. PICHON Laurent Team Arkéa - Samsic 3
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 13:52:39
2. RODRíGUEZ Carlos Ineos Grenadiers 00:16
3. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:16
4. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:37
5. DINHAM Matthew Team DSM - Firmenich 03:02
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Cycling Team 04:34
 
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 174 km - Côte de Trabakua: dĺžka 4,1 km; sklon 5,4 % (2-1)
4-20 155 km - Côte de Milloi: dĺžka 2,3 km; sklon 4,5 % (1)
sprint-20 122 km - DEBA (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 116 km - Col d'Itziar: dĺžka 5,1 km; sklon 4,6 % (2-1)
3 20 85 km - Côte d'Orioko Benta: dĺžka 4,6 km; sklon 6,3 % (2-1)
ciel Cieľ - BAYONNE (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
V dnešnej etape sa šprintérske tímy boja vetra. Našťastie predpovede počasia ho neprepokladajú v miere, ktorá by mohla byť problematická. S blížiacim sa večerom má zosilnieť, ale nemalo by to byť zásadné. Určite sa však jeho ovplyvnenie pretekov nedá vylúčiť. Takmer celý deň sa pôjde popri pobreží Atlantického oceánu a príležitosť na trohanie sa môže naskytnúť. Za normálnych okolností by mal byť v špurte najväčším favoritom Jasper Philipsen, ktorému iste pomôžu všetci kolegovia vrátane Van der Poela. Veľa sa hovorí o výbornej forme Madsa Pedersena, ktorý by mohol byť silnejší ako Ewan či Groenewegen alebo Jakobsen. Tlačiť sa tam určite budú aj Meeus, Cavendish, Girmay alebo Sagan. Otázkou je, ako to teda bude s Van Aertom. Ak je pravda, že má voľné ruky, mal by sa pokúsiť vyhrať, teda špurtovať.
Krátky opis trasy etapy:
Tretia etapa uzavrie baskickú časť pretekov. Už po štarte začne pelotón stúpať na Côte de Trabakua, čo bude dobrá príležitosť pre záujemcov o únik, aby ušli balíku. Po zjazde ich čaká jednoduchšie stúpanie na Côte de Milloi. Šprintéri budú môcť bojovať o body do bodovačky na rýchlostnej prémii, ktorá ich čaká po 65 kilometroch. Po nej začne ďalšie hodnotené stúpanie na Col d'Itziar. Najťažším bodom etapy bude Côte d'Orikoko Benta. Ak sa tu dostane niekto zo šprintérov do problémov, bude mať dostatok času na návrat do pelotónu. O víťazstvo by prvýkrát mali bojovať klasickí aj odolní šprintéri. Útoky medzi kandidátmi na celkové poradie neočakávame. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop