Tour: V upršanej etape opäť zvíťazil Philipsen aj bez pomoci Van der Poela, Sagan ôsmy

12.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
11. 12.7. zvlnena etapa ciel rovina Clermont-Ferrand > Moulins 180 km Philipsen
profil etapy, 1850 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Stredajšia etapa bola profilovo vhodná pre šprintérov. Na pelotón čakali stúpania Côte de Chaptuzat-Haut (1,9 km; 5 %), Côte de Mercurol (2,9 km; 4,6 %) a Côte de la Croic Blanche (1,6 km; 5,4 %). Kopce však neboli natoľko náročné, aby dostali šprintérov do problémov. Okrem lídra bodovacej súťaže Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck) patrili medzi favoritov aj Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) alebo Caleb Ewan (Lotto Dstny). 
Ostrý štart sa oddialil, keďže Jevgeniy Fedorov (Astana Kazachstan Team) dostal defekt. Po odmávaní ostrého štartu sa dopredu vydal Andrej Amador (EF Education-EasyPost). Po chvíli ho doplnili Tony Gallopin (Lidl - Trek) a Matis Louvel (Team Arkéa Samsic). Gallopin sa po chvíli vrátil späť a vpredu ho vymenil Daniel Oss (TotalEnergies). Táto trojica si začala budovať náskok na pelotón. 
Tempo hlavnej skupiny začal udávať tím Lotto Dstny. Spomedzi členov úniku vyhral etapu na Grand Tour iba Andrej Amador. Kostaričan ovládol štrnástu previerku na Gire d'Italia v roku 2012. Pelotón nedoprial vedúcej skupine veľký náskok. Trio na čele si vypracovalo dve minúty a pätnásť sekúnd k dobru. Na čele balíka začalo pracovať aj zoskupenie Soudal - Quick Step. Ich lídrom pre dnešnú etapu bol Fabio Jakobsen, ktorý po sezóne zmení pôsobisko.
Mimochodom, štvorčlenná porota, v ktorej bol bývalý cyklista Nicolas Roche, ľudia zo spoločnosti Amaury Sport Organization a zástupca France TV Céline Rousseaux, udelila cenu pre najlepšieho tímového kolegu prvého týždňa. Tritisíc eur získal Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Pelotón napokon doprial vedúcej skupine väčší náskok, ktorý vzrástol nad tri minúty. Teplota oproti včerajšej etape klesla na 23 stupňov Celzia. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na čele pelotónu jazdili aj pretekári Alpecinu-Deceuninck. Vedúce trio začalo stúpať na Côte de Chaptuzat-Haut (1,9 km; 5 %). Ich náskok začal klesať. Na určovaní tempa balíka sa podieľali aj cyklisti Jayca AlUla. Na vrchole získal bod Matis Louvel. Jeden z kandidátov na etapové víťazstvo Wout Van Aert sa nachádzal na konci pelotónu. 141 kilometrov pred páskou mal únik iba minútu a štyridsať sekúnd k dobru.
Vedúca skupina začala stúpať na Côte de Mercurol (2,9 km; 4,6 %). Mechanické problémy museli riešiť Tim Declerq (Soudal - Quick Step) aj Matis Louvel (Team Arkéa Samsic). Francúz napokon vymenil bicykel a po chvíli bol späť v úniku. Na vrchole získal bod Daniel Oss (TotalEnergies). S problémami s prehadzovačkou sa musel popasovať Andrej Amador (EF Education-EasyPost). 
Štvrtý muž Gira d'Italia z roku 2015 sa po chvíli vrátil späť do vedúcej skupiny. Únik sa blížil k rýchlostnej prémii. Dvadsať bodov získal Matis Louvel. Druhý bol Andrej Amador, tretí prešiel prémiou Daniel Oss. Pelotón priviedol na prémiu Cofidis, ale ďalších trinásť bodov si po šprinte do kopca pripísal Jasper Philipsen. Druhý bol Bryan Coquard, desať bodov za tretiu priečku dostal Jordi Meeus.
Líder bodovačky zvýšil náskok na Coquarda už na 113 bodov. Peter Sagan (TotalEnergies) sa do šprintu nezapojil. Sto kilometrov pred cieľom mal únik iba deväťdesiat sekúnd k dobru a naďalej klesal. O desať kilometrov neskôr mal pelotón vedúcu skupinu na dohľad. Balík však nemal dôvod chytať unikajúcu partiu tak skoro. Napriek tomu náskok úniku naďalej klesal. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Nad hlavami pretekárov sa zatiahla obloha a začalo pršať. Defekt zadného kolesa dostal Gianni Moscon (Astana Kazachstan Team). Sedemdesiat kilometrov pred páskou mal únik iba polminútový náskok. Pello Bilbao (Bahrain - Victorious) po včerajšom triumfe predĺžil zmluvu so súčasným zamestnávateľom do roku 2026. Vedúce trio začalo stúpať na Côte de la Croic Blanche (1,6 km; 5,4 %). 
Na čele balíka sa otáčali aj zástupcovia Ineosu Grenadiers, Jumba-Visma aj UAE Team Emirates. Na vrchole získal ďalší bod Daniel Oss. Tempo pelotónu sa na otvorenej planine zvýšilo. V prvej tretine balíka sa nachádzal aj Peter Sagan. Z vedúcej skupiny vypadol Matis Louvel. Neskôr ho nasledoval Andrej AmadorDaniel Oss si šiel po cenu najbojovnejšieho jazdca etapy. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Daniel Oss si udržiaval polminútový náskok. Na čele pelotónu nechýbali ani jazdci Bory - hansgrohe a Groupamy - FDJ. Víťaz Giro del Veneto z roku 2010 dokázal navýšiť časovú výhodu na päťdesiat sekúnd. 29 kilometrov pred cieľom začalo husto pršať, čo nebolo dobrou správou vzhľadom na blížiaci sa dojazd. Predné priečky balíka okupovali aj jazdci Una-X Pro Cycling Team, ktorí pracovali pre Alexandra Kristoffa
Dvadsať kilometrov pred páskou mal Daniel Oss už len desaťsekundový náskok. O sedemtisíc metrov neskôr bol dostihnutý. Umúdrilo sa aj počasie. Do udávania tempa sa zapojil aj tím DSM, ktorý pracoval pre Sama Welsforda. Deväť kilometrov pred cieľom opäť začalo pršať. Peter Sagan si našiel zadné koleso Phila BauhausaMathieu Van der Poel sa nachádzal na konci balíka a vyzeralo to tak, že Jasperovi Philipsenovi v závere nepomôže. 
Záverečný šprint otvoril tím Jayco AlUla a Dylan Groenewegen mal vynikajúcu pozíciu, ale prešprintoval ho Jasper Philipsen a po štvrtýkrát vyhral. Tretí skončil Phil Bauhaus. Štvrtý finišoval Bryan Coquard a Top 5 uzavrel Mads PedersenPeter Sagan podal najlepší výkon počas doterajšieho priebehu Tour a skončil ôsmy. Žltý dres bez problémov udržal Jonas Vingegaard.   
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Jedenásta etapa naplnila papierové predpoklady. Trojčlenný únik balík ukontroloval a v závere sa k slovu dostali šprintéri. Blízko k prvému triumfu bol zlepšujúci sa Dylan Groenewegen, ale spoza neho vyštartoval Jasper Philipsen, ktorý dnes dosiahol všetko, čo mohol. Na rýchlostnej prémii získal najviac bodov z pelotónu, v závere zvíťazil a urobil ďalší krok k zisku zeleného dresu. 
Najlepším mladým jazdcom zostal Tadej Pogačar. Bodkovaný dres ustrážil Neilson Powless. Za dnešnú aktívnu jazdu získal ocenenie najbojovnejšieho jazdca Daniel Oss. Tímovú klasifikáciu naďalej vedie Bahrain - Victorious. Zajtra je na programe kopcovitá etapa. Pelotón sa bude musieť popasovať s piatimi horskými prémiami, pričom na poslednej z nich budú k dispozícii aj bonifikačné sekundy. 
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz etapy, zelený dres)
"Zatiaľ je to pre nás neskutočná Tour. Ani si neuvedomujeme, ako dobre nám to ide. Som veľmi šťastný z toho, akú mám formu. Do finále etapy som sa dostal bez veľkých problémov. Teraz sa mi podarilo vyhrať po štvrtýkrát za sebou. Naozaj som spokojný. Dokážem dokonca vyhrať bez Mathieua Van der Poela. Samozrejme, s ním je to jednoduchšie. Teraz som si musel hľadať pozíciu a priestor. Vždy je to hektické a nebezpečné, ale našiel som zadné koleso Dylana Groenewegena. To bolo perfektné a dokázal som to dotiahnuť do víťazstva. Možno tu budú ešte tri etapy pre šprintérov. Musíme byť spokojní s tým, že máme štyri etapy. Taktiež dúfam, že zostanem v zelenom drese."
Ďalšie reakcie hlavných aktérov vydáme v samostatnom článku...
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 04:01:07
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
4. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
5. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:00
6. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Team 00:00
7. MOZZATO Luca Team Arkéa-Samsic 00:00
8. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
9. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00
10. WELSFORD Sam Team dsm-firmenich 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 46:34:27
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:17
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:40
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:24
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 04:36
6. YATES Adam UAE Team Emirates 04:41
7. YATES Simon Team Jayco-AlUla 04:46
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:28
9. GAUDU David Groupama-FDJ 06:01
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 06:47
130. SAGAN Peter TotalEnergies 02:06:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. COQUARD Bryan Cofidis 178
3. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 159
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 120
5. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 96
6. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 92
26. SAGAN Peter TotalEnergies 37
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 46
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 26
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 22
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 20
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 46:34:44
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:07
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:11
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 09:31
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 27:26
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 40:52
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 148 km - Côte de Chaptuzat-Haut: 1,9 km; sklon 5 % (1)
4-20 130 km - Côte de Mercurol: dĺžka 2,9 km; sklon 4,6 % (1)
sprint-20 109 km - LAPEYROUSE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 61 km - Côte de la Croic Blanche: dĺžka 1,6 km; sklon 5,4 % (1)
ciel Cieľ - MOULINS (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Jasper Philipsen ukázal úžasnú formu v predchádzajúcich špurtoch, ale aj v horách, kde zatiaľ jazdí výborne a slovo limit doteraz nemusel ani raz riešiť. Je teda opäť jasným favoritom na triumf. Až o úroveň nižšie zatiaľ jazdia ostatní. Mads Pedersen už raz ukázal, že aj borec Alpecinu je zdolateľný, no v úplne klasickom špurte dnes asi nebude mať až takú veľkú šancu. Rovnako ako Fabio Jakobsen, ktorý je naďalej doráňaný. S pribúdajúcimi etapami by mohla stúpať sila Biniama Girmaya, Dylan Groenewegen sa zlepšuje, Phil Bauhaus bol už viackrát blízko. Caleb Ewan túži po triumfe. Wout van Aert tiež čaká na vydarenú etapu. Šprintéri vedia, že ak dnes nezabodujú, nemusia sa ďalšieho špurtu ani "dožiť", takže bude to veľká bitka. Aj keď môže byť únik slušný, zrejme si ho šprintérske tímy ešte v tejto fáze pretekov postrážia.
Krátky opis trasy etapy:
Po dvoch kopcovitých etapách príde na rad ďalšia previerka pre šprintérov. Côte de Chaptuzat-Haut ani Côte de Mercurol by nemali zastaviť šprintérov a tí by na rýchlostnej prémii mali bojovať o ďalšie body. Druhý polovica etapy bude jednoduchšia. Jedinou horskou prekážkou bude kopec Côte de la Croic Blanche, ktorý má prijateľné parametre. V závere bude o víťazovi rozhodovať najmä rýchlosť, keďže záverečný kilometer je bez akýchkoľvek zákrut. Pre jazdcov na celkové poradie by etapa mala mať transportný charakter. Ich úlohou bude prísť do cieľa bez pádu a časovej straty. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop