Tour: V zvlnenej 19. etape Sagan skúsil ísť do úniku, prehliadka klasikárskych superhviezd pre Mohoriča

21.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
19. 21.7. zvlnena etapa ciel rovina Moirans-Montagne > Poligny 173 km Mohorič
profil etapy, 1950 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V 19. etape sme mali možnosť na Tour sledovať azda najmenej predvídateľný deň. Na pretekárov čakala zvlnená trasa, ktorú by v prvom týždni určite využili tímy odolných šprintérov na preriedenie hlavného pola a hromadný šprint okresaného balíka. Nachádzame sa však v treťom týždni a včerajší úspech úniku v čistej šprintérskej etape mal nepochybne motivovať nespočetné množstvo pretekárov, aby to skúsili práve takýmto spôsobom. 
Mien potenciálnych víťazov dnešnej etapy bolo skutočne veľa. V prípade úspechu brejku to mohol byť skutočne ktokoľvek okrem vrchárov z čela poradia a zranených jazdcov zo záveru celkovej klasifikácie. Medzi najskloňovanejšie mená pre triumf z úniku patrili Matej Mohorič a Fred Wright (obaja Bahrain Victorious), Stefan Kung (Groupama-FDJ), Mathieu Van Der Poel (Alpecin), Anthony Turgis (Total) či Magnus Cort (EF).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V hre bol ale aj šprint okresaného pelotónu, kde by boli najväčšími favoritmi majiteľ zeleného dresu Jasper Philipsen (Alpecin), Biniam Girmay (Intermarché) alebo Mads Pedersen (Lidl). Úplne vylúčený nebol ale ani šprint kompletného pelotónu, hoci úroveň únavy v balíku bola už skutočne vysoká. Slováci nepochybne dúfali aj v to, že dnes uvidia v akcii Petra Sagana (Total), ktorý mal dnes vpodstate poslednú šancu rozlúčiť sa s Tour niečím zapamätateľným. 
Hneď od štartu etapy sa spustila bitka o miesto vpredu. Alpecin všetko blokoval, no veľa pretekárov dnes cítilo poslednú šancu na Tour. Veľmi aktívny bol aj Total a vpredu jazdil aj Peter Sagan. Victor Campenaerts (Lotto) a Nils Politt (Bora) trhali asfalt počas celého úvodu etapy, no tvorba veľkého brejku bola na jednoudchom teréne ešte ťažšia ako zvyčajne. 
157 kilometrov pred cieľom zaútočil na stúpaní sólo Peter Sagan. Slovenský fenomén si spravil náskok pred balíkom a čakal, či ho nedoplní veľká skupina. Pre Slovákov to bol nepochybne krásny a nostalgický pohľad. Tak jednoduché to však rodák zo Žiliny nemal, následovali ďalšie útoky z nôh Juliana Alaphilippa (Soudal) či Neilsona Powlessa (EF) a všetko bolo pokope.
Na Côte du Bois de Lionge (1,9 km; 5,7 %) sa odpútali z balíka Mads Pedersen a Alexej Lutsenko (Astana). Táto dvojica potom dlhé kilometre jazdila pred balíkom, no iba čo vyplytvali veľké množstvo síl a o 15 kilometrov neskôr ich pohltil pelotón. V ňom na chvíľu chýbal tretí muž GC Adam Yates. Brit strácal 30 sekúnd a UAE malo plné ruky práce.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po hodine ostrého pretekania sme stále nemali únik. Balík sa zredukoval na asi sto ľudí. Adam Yates sa vrátil naspäť, naopak Peter Sagan po úvodnej aktivite z neho vypadol a ocitol sa v grupette minútu za čelom. 118 kilometrov pred cieľom zdrvujúco nastúpil Julian Alaphilippe a odviezol so sebou niekoľko silných ľudí.
Po ďalšom vyše hodinovom boji o únik sa napokon na čele usadila deviatka v zložení Alaphilippe, Pedersen, Politt, Campenaerts, Warren Barguil (Arkéa), Georg Zimmermann (Intermarché), Jack Haig (Bahrain Victorious), Matteo Trentin (UAE) a Tiejs Benoot (Jumbo). S touto situáciou sa ešte v balíku nechcel zmieriť Israel, no vyzeralo to že modrobiely tím zmeškal vlak, hoci mu na pomoc prišlo aj Uno-X a EF.
Tieto tri tímy následne držali silný brejk na minúte dlhé desiatky minút. Obrovskú smolu mal vpredu Nils Politt, ktorý roztrhol reťaz a keďže autá za únikom neboli, musel sa nechať predbehnúť balíkom a vypadol z boja o dnešné víťazstvo. To oslabilo únik, ktorý navyše pomaličky strácal náskok. Israel, EF a Uno-X to stiahli z 1:20 na 40 sekúnd.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
V hre tak bol aj špurt okresaného balíka. V ňom zostávali zo šprintérov Jasper Philipsen s Van Der Poelom po boku, ako aj Jordi Meeus s Dannym Van Poppelom (obaja Bora) a taktiež Biniam Girmay, Bryan Coquard (Cofidis) a dokonca aj Dylan Groenewegen (Jayco). Na šprintérskej prémii v Ney bral plný bodový zisk Pedersen, no veci sa diali v pelotóne.
Spomínaná flotila šprintérov si zašprintovala o zvyšné body na prémii a bol to práve Jasper Philipsen, ktorý pokračoval a vytvoril obrovskú skupinu. Alpecin dnes nechcel šprintovať, ale pretekať. Jumbo za nimi zablokovalo cestu, pretože do útoku sa dostal aj Christophe Laporte. K čelnej osmičke sa tak zrazu pripojilo ďalších 28 pretekárov. EF, Israel aj Uno-X tam mali viacnásobné zastúpenie, takže fantastická práca týchto tímov priniesla ovocie, keď sa im podarilo zvrátiť nepriaznivú situáciu a udržali sa v hre o etapové víťazstvo na Tour de France.
Pochopiteľne, takto obrovský únik len ťažko hľadal plynulú spoluprácu. Brejk z brejku tak skúsili Simon Clarke (Israel) a opäť nezničiteľný Victor Campenaerts. V balíku zúfalo hasilo situáciu Intermarché ktoré nedostalo dopredu Girmaya, no už bolo neskoro a medzera sa zvýšila nad dve minúty.
Dvojicu na čele kontroloval tím Uno-X, ktorý mal pred pelotónom štvoricu ľudí Abrahamsena, Tillera, Charmiga a Waerenskjolda. Za ich zadnými kolesami jazdili okrem pôvodného brejku aj Laporte, Pidcock, Van Den Berg, Bettiol a Powless, Mohorič s Wrightom, Haller s Meeusom, O'Connor s Naesenom, Van Der Poel s Philipsenom, Ion Izagirre, Houle s Neilandsom a Strongom, Groenewegen s Durbridgom a Mezgecom, včerajší víťaz Asgreen a Saganovi kolegovia Oss a Turgis.
Na Côte d'Ivory (2,3 km; 5,9 %) dvojica z na čele explodovala a nahradili ich Asgreen, MohoričO'Connor. Vrcholom prešlo toto trio 15 sekúnd pred nadelenou ale stále kompaktnou veľkou skupinou. Z tej sa vydali v zjazde na stíhačku Laporte, Trentin, Pidcock, Bettiol, Pedersen, Van Der Poel, Philipsen, Mezgec a Zimmermann. Táto hviezdna deviatka príkladne spolupracovala, no tri motory na čele ich držali na polminúte.
Trio na čele to udržalo až do cieľového Poligny, kde sa po šprinte do kopca tešil Matej Mohorič o milimetre pred Kasperom Asgreenom. O jeho víťazstve rozhodol až dodatočný fotofiniš. Ben O'Connor to skúsil na skorý útok, ale dvojicu klasikárov neprekvapil. V súboji o štvrté miesto Mathieu Van Der Poel rozbehol Philipsena, ktorý nemal problém zdolať Pedersena a Laporteho. V Top 10 boli aj TrentinBettiol či Pidcock, takže dnes sme sledovali skutočnú prehliadku klasikárskych hviezd. 
Pelotón nemal záujem v závere zrýchlovať a stratil cez trinásť minút, takže Tom Pidcock sa posunul na trináste miesto v GC. Okrem toho sa ale poradie nemenilo, Vingegaarda delí od Paríža už len zajtrajšia nevyspytateľná etapa vo Vogézach. Zelený dres zostáva Philipsenovi, bodkovaný Cicconemu a biely Pogačarovi. Jumbo si udržalo tímové poradie, keď dnes poslalo opäť až dvojicu pretekárov do úniku.
Slovenskí fanúšikovia si dnes mohli zrejme naposledy vychutnať Petra Sagana na čele pretekov Tour de France, aspoň na niekoľko momentov v úvode etapy, kedy sa Žilinčan snažil dostať do denného brejku. Napokon sa ale dnešok ukázal byť ekvivalentom jarnej jednorazovky a o víťazstvo bojovalo hviezdne klasikárske obsadenie, takže Peter dokončil preteky v pokoji v grupette so stratou cez 16 minút.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (víťaz)
"Toto víťazstvo znamená veľmi veľa. Byť profesionálnym cyklistom je náročné, obetujete toho strašne veľa, na čele s časom ktorý strávite s priateľmi a rodinou. Všetko preto aby ste na tomto podujatí vyhrali etapu a keď sem prídete, zistíte že všetci ostatní urobili to isté a úroveň je extrémne vysoko. Na Col de la Loze som bol totálne na hrane, bola to ťažká Tour. Dnes som miestami mal problém nasledovať kolesá. Asgreen je úžasne silný, včera ukázal aký má šprint po ťažkých pretekoch. V závere som tak chcel spraviť všetko správne a tesne to vyšlo. Cítim sa skoro akoby som ho zradil, lebo išiel skvele a v závere sme pracovali aj s Benom ako jeden. Chcel som ale vyhrať, pre mňa, tím i Gina."

 
Výsledky etapy
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 03:31:02
2. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 00:00
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:04
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:39
5. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:39
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:39
7. MEZGEC Luka Team Jayco-AlUla 00:39
8. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:39
9. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:39
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:39
149. SAGAN Peter TotalEnergies 16:45
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 75:49:24
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:35
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:45
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 12:01
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:19
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 12:50
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 13:50
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:11
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 16:49
10. GAUDU David Groupama-FDJ 17:57
131. SAGAN Peter TotalEnergies 04:48:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 377
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 238
3. COQUARD Bryan Cofidis 188
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 146
5. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 125
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 123
54. SAGAN Peter TotalEnergies 33
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 88
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 82
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 81
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 49
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 40
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 75:56:59
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:26
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:36
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 37:09
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:47:09
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:54:15
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 149 km - Côte du Bois de Lionge: 1,9 km; sklon 5,7 % (1)
sprint-20 75 km - NEY (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 28 km - Côte d'Ivory: dĺžka 2,3 km; sklon 5,9 % (2-1)
ciel Cieľ - POLIGNY (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Keď si už šprintérske tímy nedokázali poradiť s troma/štyrmi tempármi, v takejto etape je už špurt takmer vylúčený. Bude to typický zvlnený deň s ostrým tempom od začiatku, kým sa vytvorí únik a potom sa v pelotóne očakáva iba putovanie do cieľa s veľkou stratou na únik, ak v ňom nebude niekto zásadného významu. Boj o etapový triumf z úniku bude obrovský. Silnými tipmi sú Mathieu van der Poel, Magnus Cort, Christophe Laporte a Mads Pedersen. Tieto štyri mená sa objavujú v prognózach najčastejšie. Vpredu to budú skúšať mnohí - od vrchárov po šprintérov, teda uspieť môžu aj mená ako Alaphilippe, Fraile, Trentin, Girmay, Turgis. Veľmi dôležitá bude aj taktika či prípadné taktivazovanie, keďže terén rozdelí skupinu. Svoje tak zohrá aj šťastie. Kedysi by pri takejto etape hneď do úniku skákal Peter Sagan. Či to urobí aj tentokrát je veľmi otázne.
Krátky opis trasy etapy:
Šprintéri by mali bojovať o víťazstvo aj v devätnástej etape. Tá má náročnejši profil ako predchádzajúca etapa, ale Côte du Bois de Lionge aj Côte d'Ivory majú prijateľné parametre aj pre šprintérov. Je možné, že na druhej horskej prémii sa tímy s klasikármi pokúsia unaviť klasických šprintérov, ale do cieľa odtiaľ zostáva ešte 28 kilometrov. Na konci bude rozhodovať najmä rýchlosť, keďže záverečných päťtisíc metrov je bez akejkoľvek zákruty. Jazdci na GC budú chcieť načerpať čo najviac síl pred poslednou horskou etapou.
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:45 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop