Tour: V 20. etape vrchárov v špurte porazil Pogačar, Vingegaard udržal žltý dres, A. Yates pódium

22.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tour: V 20. etape vrchárov v špurte porazil Pogačar, Vingegaard udržal žltý dres, A. Yates pódium
Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez)

20. 22.7. rovinata etapa ciel rovina Belfort > Le Markstein 133 km Pogačar
profil etapy, 3480 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Pred poslednou horskou etapou mal Jonas Vingegaard pohodlný náskok na čele klasifikácie, nemusel nič riskovať, ale nebolo by prekvapujúce, ak by sa počas hektického dňa zapojil do súboja o etapový triumf.
Tím UAE Emirates mal záujem udržať Tadeja Pogačara s Adamom Yatesom na stupňoch víťazov a slovinský jazdec bol určite motivovaný, aby zabojoval o druhé víťazstvo na podujatí.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Agilný výkon sa očakával aj od tímu Ineos, ktorý ešte mohol s Carlosom Rodriguezom zaútočiť na 3. priečku Adama Yatesa, no španielsky jazdec sa musel mať na  pozore pred Simonom Yatesom a Pellom Bilbaom, ktorí sa mohli cez neho dostať v klasifikácii. A keď sa k tomu pridala neuzatvorená vrchárska súťaž, na pretekárov čakala ďalšia vyčerpávajúca etapa.
Hneď po štarte atakovala dvojica tímu Lotto Dstny Campenaerts a De Buyst, ktorí si vypracovali náskok, ale hlavné pokusy o únik sa mali odohrať na prvom hodnotenom kopci Ballon d'Alsace. Vedúca dvojica získala vyše 30-sekundový náskok. V balíku pracoval Trek, ktorý pred úvodným stúpaním pripravoval pozíciu pre lídra vrchárskej súťaže Cicconeho.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Trek nasadil na začiatku Ballon d'Alsace vysoké tempo, ich hlavným cieľom bolo udržanie bodkovaného dresu. De Buyst v kopci nestačil Campenaertsovi, ktorý zostal vpredu sám. Potom sa rozbehli útoky jazdcov, ktorí sa chceli dostať do úniku, a do každého sa zapojil aj Ciccone.
Tieto pokusy neboli úspešné a následne začal ťahať v balíku UAE Emirates, čo bolo znamením, že chcú vyhrať dnešnú etapu a neplánujú pustiť dopredu silnú skupinu. Campenaertsa chytil pelotón necelých 5 kilometrov pred vrcholom, únik sa zatiaľ nevytvoril a nepodarilo sa to ani na vrchole kopca. Maximum bodov tak získal bez boja Giulio Ciccone. Ďalšie útočné pokusy sa objavili v klesaní.
V zajzde sa pelotón rozdelil na niekoľko skupín. Na samom čele sa udržal aj Vingegaard, Pogačar sa nachádzal v druhej skupine, ktorá strácala okolo 20 sekúnd. Do veľkých problémov sa dostal Carlos Rodriguez, ktorý v klesaní spadol a mal doudieranú aj hlavu.
Na zemi sa ocitol aj Kuss, ktorému takisto museli ošetrovať aj hlavu.
Rodriguez sa dokázal vrátiť späť do hlavného balíka. Na čele pretekov bol Vingegaard v 18-člennej skupine bez tímových kolegov a napokon si aj on počkal na pelotón, kde ťahal UAE Emirates. Vpredu zostalo 15 jazdcov, ale mali len 20-sekundový náskok pred balíkom. Boli medzi nimi aj Pidcock, Landa alebo Alaphilippe. Rýchlostnú prémiu vyhral Pedersen, ktorý bol takisto vo vedúcej skupine.
Na začiatku druhej horskej prémie Col de la Croix des Moinats mali Pidcock, Küng, Powless, Alaphilippe, Landa, Ciccone, Skjelmose, Pedersen, Van der Poel, I. Izagirre, Zingle, Neilands, Barguil, Van Gils, Burgaudeau stále len náskok 20 sekúnd. V tomto kopci si vystúpil z pelotónu Peter Sagan.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na vrchole druhého stúpania sa objavili ako prví Ciccone, Skjelmose, Neilands, Barguil, Pidcock, Van Gils a Ciccone opäť získal maximum bodov. Pred druhým vo vrchárskej súťaži Galom mal aktuálne náskok 16 bodov. Pelotón s hlavnými favoritmi strácal 40 sekúnd, Boru vystriedal na jeho čele Jumbo - Visma.
V krátkom slede nasledovala tretia horská prémia. Do vedúcej skupiny sa chcel dostať Pinot, ktorý zaútočil s kolegom Madouasom. V tom momente už zvyšoval tempo v hlavnom balíku UAE Emirates, na čo doplatil Kuss. Americký jazdec po páde nestačil tempu a vypadol z tejto skupiny. Aj na stúpaní Col de Grosse Pierre vybojoval Ciccone 5 bodov a upevňoval svoju pozíciu na čele vrchárskej súťaže. Na čelo pretekov sa dostali Pinot a Harper, ktorí tam vystriedali Neilandsa.
Vedúcu skupinu potom posilnili aj Madouas, Urán, Vermaerke. Pred balíkom tak jazdilo desať pretekárov, ale UAE Emirates išlo naplno a únik nemal veľký náskok. Všetko smerovalo k tomu, že v posledných dvoch stúpaniach uvidíme ďalší súboj medzi Pogačarom a Vingegaardom.
Po prekonaní štvrtého kopca Col de la Schlucht bol rozdiel medzi dvoma vedúcimi skupinami 75 sekúnd. Aj na tejto prémii sa presadil Ciccone a taliansky cyklista si definitívne zaistil bodkovaný dres.
UAE Emirates robil všetko preto, aby vyhral etapu, a vedúca skupina mala pred výstupom na Petit Ballon náskok len niečo cez minútu. Hneď na začiatku kopca sa okresala vedúca skupina, na čele zostali iba Pinot, Madouas, Pidcock, Ciccone a Barguil. Motivovaný bol najmä Pinot, ktorý jazdil na domovským cestách. Všetci títo vrchári išli naplno, lebo sa rozhodovalo, či budú bojovať o etapový triumf. V polovici Petit Ballon atakoval Pinot a osamostatnil sa na čele pretekov. Vedúca skupina rozdelila, za francúzskym jazdcom bojovali Harper, Barguil a Pidcock.
Pinot za obrovskej podpory fanúšikov prekonal predposledné stúpania ako prvý, za ním sa objavili na vrchole Pidcock, Harper a Barguil so stratou pol minúty. Hlavný balík s Vingegaardom a Pogačarom zaostával okolo 70 sekúnd. Vingegaard mal pri sebe už len jedného pomocníka, Pogačar ešte dvoch.
Intenzívna jazda pokraačovala aj v klesaní, kde spadol David Gaudu, ktorý potom na skupinu favoritov strácal vyše minútu. Pinot dorazil ako prvý aj na kopec Col du Platzerwasel, keď sa mu podarilo udržať si polminútový nsákok pred trojicou prenasledovateľov. Hlavná skupina mala takisto manko vyše jednej minúty, súboj o etapový triumf nebol rozhodnutý.
Šesť kilometrov pred vrcholom napokon zaútočil Pogačar, na jeho pokus zareagoval iba Vingegaard. Slovinský jazdec predviedol dlhý šprint, ale lídra podujatia sa nezbavil a Pogačar zo svojej snahy poľavil. Potom sa k nim pridal aj Gall. Ten následne rozbehol túto dvojicu, ktorá dobehla Pinota, Pidcocka a Barguila, ktorí sa už takisto spojili.
Gall mal veľký záujem vyhrať etapu, ale Vingegaard s Pogačarom mu nestriedali, no svojím tempom aspoň dištancoval Pinota, Pidcocka a Barguila. V druhej skupine sa nachádzali bratia Yatesovci, ktorým sa podarilo zaútočiť, a najmä Simon Yates tlačil na štvrté miesto v klasifikácii Rodrigueza, ktorý sa trápil po páde zo začiatku etapy.
Gall, Vingegaard a Pogačar sa dostali na vrchol záverečného kopca ako prví, bratia Yatesovci za nimi strácali 15 sekúnd. Majiteľ žltého dresu si len strážil Pogačara, v kopci žiadnu ďalšiu akciu neponúkli. Zaujímavá situácia sa odohrala päť kilometrov pred cieľom, keď sa do vedúcej skupiny dostali Yatesovci.
V šprinte 5-člennej skupiny vyhral Tadej Pogačar pred Felixom Gallom a Jonasom Vingegaardom.
Záverečná horská etapa mala opäť vyčerpávajúci priebeh a opäť na jej konci bojovali o etapový triumf jazdci na celkové poradie. Pogačar po celodennej práci svojich kolegov predviedol jeden nástup v poslednom stúpaní, ale s ním nemal Vingegaard žiadne problémy. Slovinský jazdec potom už nemal v sebe energiu pokračovať v nástupoch a ani Vingegaard nechcel nikam ísť, preto sa na čelo pretekov dostali aj ďalší jazdci.
Pogačar si správne počkal len na záverečný šprint a dosiahol svoje druhé víťazstvo v tohtoročnej edícii, z čoho mal veľkú radosť. V závere mu veľmi pomohol Adam Yates, ktorý obhájil tretie miesto v GC. Tím UAE Emirates tak úspešne zakončil tretí týždeň podujatia, v ktorom sa Pogačarovi nedarilo v rozhodujúcich etapách.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Vingegaard mal po celý čas všetko pod kontrolou a pohodlne udržal svoj náskok na čele klasifikácie. Ľahko odpovedal na jediný Pogačarov útok a potom už zbytočne neriskoval, hoci sa zdalo, že mal energiu, aby predviedol útok aj on. Veril si aj pred záverečným šprintom, ale v tomto smere je Pogačar silný aj na samom konci náročných pretekov.
V celkovom poradí sa dostal na štvrté miesto Simon Yates pred Carlosa Rordigueza. Líder tímu Ineos mal v klesaní po úvodnom kopci nepríjemný pád, ktorý ho pripravil o potrebnú energiu. Z rovnakého dôvodu vypadol z top 10 aj Sepp Kuss, v elitnej desiatke sa tak posunul Gaudu a dostal sa do nej Martin.
Hrdinom dňa bol Pinot, ktorý sa odmenil svojim fanúšikom pekným útočným pokusom v záverečných kopcoch, za čo dostal mimoriadnu podporu. Úspešnú etapu má za sebou aj Ciccone, ktorý vyhral štyri horské prémie a vybojoval bodkovaný dres. Peter Sagan prišiel do cieľa s mankom vyše 25 minút.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Dnes som sa konečne opäť cítil dobre od začiatku do konca. Je skvelé vyhrať etapu po niekoľkých dňoch, čo som sa trápil. V závere som čakal, aby sa k nám dostal Adam Yates, pretože som vedel, že pred šprintom mi môže pomôcť. Vďaka nemu som bol vo finále menej nervózny."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:27:18
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:00
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:00
5. YATES Adam UAE Team Emirates 00:07
6. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:33
7. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:33
8. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:33
9. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 00:50
10. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:50
104. SAGAN Peter TotalEnergies 25:16
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 79:16:38
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:29
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:56
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:23
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 12:57
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 13:27
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 14:44
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:09
9. GAUDU David Groupama-FDJ 23:08
10. MARTIN Guillaume Cofidis 26:30
127. SAGAN Peter TotalEnergies 05:14:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:27:18
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:00
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
104. SAGAN Peter TotalEnergies 25:16
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 105
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 92
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 89
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 79:24:07
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:28
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:40
Všetky prémie na trase etapy:
2 20 109 km - Ballon d'Alsace: dĺžka 11,5 km; sklon 5,2 % (5-3-2-1)
sprint-20 96 km - FRESSE-SUR-MOSELLE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 77 km - Col de la Croix des Moinats: dĺžka 5,2 km; sklon 7 % (5-3-2-1)
2 20 69 km - Col de Grosse Pierre: dĺžka 3,2 km; sklon 8 % (5-3-2-1)
3 20 54 km - Col de la Schlucht: dĺžka 4,3 km; sklon 5,4 % (2-1)
1 20 25 km - Petit Ballon: dĺžka 9,3 km; sklon 8,1 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 8,2 km - Col du Platzerwasel: dĺžka 7,1 km; sklon 8,4 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - LE MARKSTEIN (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Vrchári si v záverečnom týždni netypicky "oddýchli" až dva dni, hoci jeden a pol etapy nebolo vôbec jednoduchých. V sobotu ich čaká deriera v horách, ktorá už, zdá sa, nerozhodne o žltom drese, ale zo 133 kilometrov je až 41 do klasifikovaných stúpaní. Opäť to bude večná otázka, či to vyjde úniku, alebo bude Jumbo také silné, že zvíťazí Jonas Vingegaard. Je to iste najpravdepodobnejší víťaz. Opäť budú mať ale nejakú šancu vrchári typu Ciccone, Gall, Johannessen, Kwiatkowski, možno Bilbao. Určite to budú od úvodu skúšať niektorí ľudia z Top 10. Ťažko povedať, ako to pojme Tadej Pogačar. Iste by bolo pre neho úžasnou psychickou vzpruhou, ak by zvíťazil a nelúčil sa s touto Tour úplne sklamaný. No ťažko povedať, aké bude mať nohy. Záver je už po rovine, takže ak by došla skupinka, môže byť z nej najsilnejší v špurte. Zaujímavý bude aj súboj Adama Yatesa s Carlosom Rodríguezom, hoci zdá sa, že Brit by si to mal postrážiť. Skôr bude mať asi mladý Španiel problém s jeho bratom Simonom a ďaleko nie je ani Bilbao. Všetko opäť mená, ktoré sa môžu dostať do úniku.
Krátky opis trasy etapy:
Predposledná etapa bude poslednou šancou pre vrchárov na etapové víťazstvo. Jazdci na GC budú mať poslednú príležitosť na vylepšenie si pozície. Prvou vrchárskou skúškou bude Ballon d'Alsance. Po šprintérskej prémii budú v krátkom slede nasledovať Col de la Croix des Moinats, Col de Grosse Pierre a Col de la Schlucht. Skupina favoritov sa na týchto kopcoch pravdepodobne nerozdelí. Petit Ballon má dostatočné parametre aj na to, aby rozdelil jazdcov na celkové poradie. Posledným kopcom bude Col du Platzerwasel, po ktom zostáva do cieľa ešte osem kilometrov. 
profil záveru (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:40 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop