Pyreneje prišli už v piatej etape Tour: Vingegaard zlomil Pogačara, Hindley s víťazstvom a v žltom drese

5.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Pyreneje prišli už v piatej etape Tour: Vingegaard zlomil Pogačara, Hindley s víťazstvom a v žltom drese
Triumf Hindleyho (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

5. 5.7. rovinata etapa ciel rovina Pau > Laruns 163 km Hindley
profil etapy, 3660 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Grand Départ v neďalekom Baskicku znamenal, že tohtoročná Tour de France sa dostala do Pyrenejí už v piaty deň, teda v polovici prvého týždňa. Organizátori pretekárov vôbec nešetrili a na uvítanie im do cesty postavili Col de Soudet (15,2 km; 7,2 %), horu najvyššej kategórie, čo sme v prvej tretine Tour nevideli od roku 2009.
Tá sa však nachádzala priďaleko od cieľa a rozdiely sme preto mali sledovať až na Col de Marie Blanque (7,7 km; 8,6 %). Tento kopec má veľmi prudkú druhú polovicu a spolu s dojazdom do Larunsu bol použitý aj v roku 2020, kedy sme tu sledovali peknú bitku favoritov. Fanúšikovia určite dúfali, že niečo podobné uvidia aj dnes. Pred tromi rokmi tu vyhral Tadej Pogačar a bol to práve tento Slovinec, od ktorého sa dnes očakával útok, keďže etapa mu sedela viac ako Vingegaardovi.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Veľké šance na triumf mal aj únik a preto sa na začiatku etapy očakávala veľká bitka o pobyt vpredu. V posledných dňoch poctivo strácali minúty v celkovom poradí vrchári ako Matteo Jorgenson (Movistar), Daniel Martínez (Ineos), Ion Izagirre (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre, Felix GallNans Peters (Ag2r), Esteban Chaves a Rigoberto Urán (EF) či Tobias Johannessen (Uno-X), ktorých sme nepochybne dnes očakávali vpredu, rovnako ako držiteľa bodkovaného dresu Neilsona Powlessa (EF).
Predpovede sa naplnili a po štarte sa strhol na ceste pekelný súboj o miesto v brejku. Na nervozitu doplatil ľahším pádom aj jeden z favoritov na pódium Matthias Skjelmose (Lidl). Dopredu sa skúšali dostať aj Mathieu Van Der Poel (Alpecin), Wout Van Aert (Jumbo) či Julian Alaphilippe (Soudal). Už 150 kilometrov pred páskou trpel za balíkom po včerajšom páde zranený Fabio Jakobsen (Soudal).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tri hodiny pred dojazdom jazdila na čele obrovská 36-členná skupina aj s GC mužmi Bory Jaiom Hindleym a Emmanuelom Buchmannom, ktorí mali minimálne straty. Ich náskok sa vyšplhal k minúte. Vpredu boli aj uchádzači o zelený dres ako Mads Pedersen (Lidl), či domestici Jumba na čele s Woutom Van Aertom. V balíku zažil tvrdý pád americký majster Quinn Simmons (Lidl).
Pred šprintérskou prémiou z úniku nastúpili Van Aert, Pedersen a Bryan Coquard (Cofidis) s Victorom Campenaertsom (Lotto). Francúz s Dánom si zašprintovali o maximum bodov, úspešnejší bol jazdec Cofidisu. Obaja o trošku skresali odstup od suverénneho Philipsena. Coquard následne svoj únik zabalil. Skupinu za nimi viedol dlhé kilometre Patrick Konrad pre Hindleyho s Buchmannom, v pelotóne diktovali tempo rovinári celku UAE Emirates.
Na Col du Soudet prišlo trio iba s minimálnym náskokom pred zvyškom brejku. Na prudkých sklonoch ich skupina okolo Hindleyho dobehla a pred vrcholom si to rozdali v peknom vrchárskom súboji o bodkovaný dres Gulio Ciccone a Felix Gall. Úspešnejší bol Rakúšan, ktorý sa radí medzi objavy tejto sezóny a zdá sa, že aj na Tour chce pokračovať so svojimi skvelými výkonmi. 
Na stúpaní zaostali Van Aert s Alaphilippom a museli sa vracať v zjazde. Zvládli to a pripojili sa do čelnej skupiny, ktorú za polovicou etapy tvorili Tiejs Benoot a Van Aert (2x Jumbo), Omar Fraile a Daniel Martínez (2x Ineos), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Esteban Chaves a Rigoberto Urán (2x EF), Julian Alaphilippe (Soudal), Jack Haig (Bahrain Victorious), Jai Hindley a Emmanuel Buchmann (2x Bora), Gulio Ciccone (Lidl), Clément Berthet a Felix Gall (2x Ag2r), Krists Neilands (Israel), Matteo Jorgenson a Gregor Muhlberger (2x Movistar).
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Medzi Col du Soudet Col de Marie Blanque museli pretekári zdolať 50-kilometrové údolie, ktoré preťal menší kopec Col d'Ichére (4,2 km; 7 %). Tesne pred ním sa z prvej skupiny vzdialil Krists Neilands. Pre pelotón ale začínala byť situácia vážna. Jai Hindley, víťaz Gira a tretí najväčší favorit tejto Tour, stále jazdil relatívne v závetrí veľkej skupiny a pred balíkom mal už tri a pol minúty náskoku.
Jumbo však malo vpredu ľudí a nechávalo tak všetku prácu na UAE Emirates, v snahe vyšťaviť Pogačarov tím. K Neilandsovi na čele si doskočili Van Aert s Alaphilippom a toto trio dorazilo na Col de Marie Blanque s náskokom dvadsiatich sekúnd na skupinu s Hindleym. Balík strácal tri a pol minúty. Netrvalo dlho a únik bol zase pokope. Ťahal ho Fraile pre Martíneza a na toto tempo nenašiel odpoveď Van Aert. Treba však povedať, že Belgičan dnes jazdil veľmi netakticky, až bláznivo.
Už štyri kilometre pod vrcholom nastúpili Gall a Hindley a nechali za sebou zvyšok úniku. Ciccone, Martínez a ďalší jazdili až za nimi. V pelotóne na kopci ešte viac pritlačil do pedálov tím UAE Emirates. V polovici stúpania ich vystriedalo Jumbo. Za Kussom a Vingegaardom zostali iba Pogačar a Carlos Rodríguez (Ineos). Na čele sa medzitým Hindley zbavil Galla a smeroval za etapovým víťazstvom.
Kilometer pred vrcholom zaútočil Jonas Vingegaard a Pogačar kapituloval. Možno už v piatej etape sa rozhodovalo celkové poradie tejto Tour de France. Na vrchole mal Dán na Slovinca 50 sekúnd. Hindley na čele klesal s náskokom 30 sekúnd pred Felixom Gallom a išiel si okrem etapy aj pre žltý dres.
Minútu za Austrálčanom jazdil obhajca titulu, ktorý si za sebou viezol Cicconeho a skvelého Buchmanna. Bora dnes hrala prím. Čoskoro sa do tejto partie prepadol aj GallPogačara dobehla skupina s Yatesovcami, Rodríguezom, Gauduom a Skjelmosem
Jai Hindley po famóznom útoku od začiatku etapy vyhral a získal aj žltý dres. Vingegaard na neho stratil 34 sekúnd. Druhý finišoval Ciccone, tretí Gall, takže Hindley získal k dobru aj desať bonusových sekúnd. Pogačar, Rodríguez, Gaudu, Adam a Simon Yatesovci a Skjelmose prišli do cieľa so stratou 1:40. Dve minúty stratili Ben O'Connor (Ag2r) a Tom Pidcock (Ineos), tri minúty nabrali Mikel Landa, Pello Bilbao (2x Bahrain Vicotorious) alebo Egan Bernal (Ineos). 
Dnešný víťaz ide do vedenia v celkovej klasifikácii o 47 sekúnd pred Jonasom Vingegaardom. Vysoko sú po dnešku aj Gulio Ciccone a Emmanuel Buchmann. Ultimátnu porážku dnes musel prehltnúť tím UAE Emirates. Adam Yates a Tadej Pogačar sa prepadli na piate a šieste miesto so stratami 1:34 resp. 1:40. Pogačarovi aspoň zostal biely dres. Bodkovaný po dnešku prevzal Felix Gall, v zelenom ostáva Jasper Philipsen (Alpecin).
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaia Hindleyho (víťaz)
"Absolútne sme to dnes neplánovali. Zamotal som sa tam keď sa tvoril únik a ďalej sme jednoducho improvizovali. Bavilo ma to vpredu, často si takto nezapretekám, celý deň v úniku. Je neuveriteľné že mám žltý dres. Keď som išiel sólo do cieľa, veľmi som si to vychutnal. Nevedel som čo očakávať od mojej prvej Tour, ale určite som chcel nejaký dobrý výsledok. Už teraz je to paráda."

 
Výsledky etapy
1. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 03:57:07
2. CICCONE Giulio Lidl-Trek 00:32
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:32
4. BUCHMANN Emanuel BORA-hansgrohe 00:32
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:34
6. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:38
7. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:38
8. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 01:38
9. GAUDU David Groupama-FDJ 01:38
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 22:15:12
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:47
3. CICCONE Giulio Lidl-Trek 01:03
4. BUCHMANN Emanuel BORA-hansgrohe 01:11
5. YATES Adam UAE Team Emirates 01:34
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 01:40
7. YATES Simon Team Jayco-AlUla 01:40
8. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:56
9. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:56
10. GAUDU David Groupama-FDJ 01:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 150
2. COQUARD Bryan Cofidis 84
3. LAFAY Victor Cofidis 80
4. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 76
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 75
6. EWAN Caleb Lotto Dstny 73
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
2. CICCONE Giulio Lidl-Trek 19
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 18
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 18
5. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 15
6. BUCHMANN Emanuel BORA-hansgrohe 14
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 22:16:52
2. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:16
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:16
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:56
5. GALL Felix AG2R Citroën Team 04:22
6. DINHAM Matthew Team dsm-firmenich 16:46
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 114 km - LANNE-EN-BARÉTOUS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 75 km - Col de Soudet: dĺžka 15,2 km; sklon 7,2 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
3 20 38 km - Col d'Ichére: dĺžka 4,2 km; sklon 7 % (2-1)
1 20 bonus tdf 20 18,5 km - Col de Marie Blanque: dĺžka 7,7 km; sklon 8,6 % (10-8-6-4-2-1) (bon. sek. 8-5-2)
ciel Cieľ - LARUNS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po dvoch dňoch veľmi pomalej jazdy to už budú mať v piatej etape pretekári veľmi ťažké. Čakajú ich prvé dva "echt" kopce tohto ročníka a je vysoko pravdepodobné, že sa dopredu bude tlačiť únik, ktorý by mal mať veľké šance na triumf. UAE to asi v tejto fáze pretekov nebude chcieť preháňať a tvrdo na neho tlačiť. No otázkou bude, aký to bude únik, kedy sa vytvorí a kto v ňom bude. Favoritmi by mohli byť ľudia ako Urán, Cháves, Tejada, Costa, ale aj desiatky ďalších. Ak by to predsa len skončilo súbojom favoritov, najväčším favoritom bude isto Tadej Pogačar. Nevieme si predstaviť, aby ho Jonas Vingegaard utrhol v tom kopci a prišiel sám do cieľa. Vyzerá to na finiš skupinky. Už sa odkryjú aj karty, že ktorí pretekári sú najsilnejší zo zvyšku sveta a zabojujú o pódium. V Baskicku to boli len krátke kopce, ktoré na takýchto pretekoch nerozhodujú.
Krátky opis trasy etapy:
Po dvoch dňoch pre šprintérov budú v permanencii vrchári a jazdci na celkové poradie. Prvá polovica etapy prebehne na rovinatom profile. Na rýchlostnej prémii budú môcť o ďalšie body šprintovať záujemcovia o zelený dres. Po nej začnú cyklisti stúpať na prvé HC stúpanie tohtoročnej edície Le Tour. Col de Soudet má viac ako pätnásť kilometrov. Po dlhom zjazde bude nasledovať ľahšie stúpanie na Col d'Ichére a útoky môžeme očakávať na Col de Marie Blanque. Na vrchole sú bonifikačné sekundy. Do cieľa odtiaľ zostáva iba osemnásť kilometrov. O etapové víťazstvo budú bojovať vrchári, ale vylúčený nie je ani úspech úniku, ak príde k poslednému kopcu s dostatočným náskokom. 
profil najťažšieho kopca (© letour.fr)
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:40 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop