Tour: Bláznivú klasikársku etapu vyhral Bilbao. Pogačar s Vingegaardom útočili, Sagan ukázal pekný výkon

11.7.2023, 13:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
Tour: Bláznivú klasikársku etapu vyhral Bilbao. Pogačar s Vingegaardom útočili, Sagan ukázal pekný výkon
Bilbaov pozdrav do neba (© A.S.O. / Charly Lopez)

10. 11.7. rovinata etapa ciel rovina Vulcania > Issoire 167 km Bilbao
profil etapy, 3130 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Druhý týždeň Tour de France odpálila etapa šitá na mieru únikom. Šprintéri a vrchári si dosiaľ rozdelili všetky etapy, no dnes mali prísť na rad tradiční klasikári a špecialisti na úniky. Bolo skutočne ťažké predstaviť si dnes iný scenár, ako únik veľkého brejku a taktický boj o etapu medzi pretekármi v ňom. Kľúčovým bodom kopcovitej etapy bolo stúpanie Côte de la Chapelle-Marcousse (6,5 km; 5,6 %), vrcholiace asi 30 kilometrov pred cieľom.
Medzi najväčších favoritov etapy sa radili Wout Van Aert (Jumbo), Mathieu Van Der Poel (Alpecin), Matej Mohorič a Fred Wright (obaja Bahrain Victorious), Mads Pedersen a Jasper Stuyven (obaja Lidl), Kasper Asgreen (Soudal) a mnohí ďalší. Okruh potenciálnych víťazov dnešnej etapy bol skutočne obrovský. V pelotóne zrejme dnes nebolo tímu, ktorý by sa nechcel dostať do úniku.
Podľa očakávania sa hneď po štarte etapy strhlo na ceste peklo a snáď každý tím skúšal dopredu dostať svojich zástupcov. Etapa začala stúpaním Col de la Moréno (4,8 km; 4,7 %) a na jeho sklonoch sme sledovali niekoľko dobrých pokusov o vytvorenie brejku. Aktívny bol najmä Wout Van Aert. Nekonvenčnú taktiku tu vyskúšalo aj UAE Emirates, ktoré do úniku vyslalo Adama Yatesa, na čo musel reagovať žltý Jonas Vingeaard s Tadejom Pogačarom na zadnom kolese. 
Dvojica z čela celkového poradia sa tak ocitla v úniku a vypracovali si až 50-sekundový odstup. Boli tam s nimi aj Yatesovci a Bardet, takže na to museli v balíku reagovať Bora a Ineos. To úplne reštartovalo už vpodstate ukončenú bitku o únik, ktorá sa teda predĺžila aj na druhé stúpanie dnešného dňa Col de Guéry (7,8 km; 5 %).
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na jeho sklonoch sa išlo tak rýchlo, že pelotón úplne vybuchol a za ním sa v problémoch ocitli aj David Gaudu s Petrom Saganom a prepadli sa sem aj dosiaľ aktívni Romain Bardet a Wout Van Aert. V zjazde z tohto kopca potom ukázali svoje majstrovstvo Julian Alaphilippe (Soudal) a Mohorič, ktorí sa vzdialili z balíka. 
Ani ich pokus však nikam neviedol a nastupovalo sa ďalej. Pelotón sa scvrkol na asi 60 ľudí, Gaudu a Bardet nabrali už dvojminútovú stratu tri hodiny pred dojazdom. Na rovine pred šprintérskou prémiou sa napokon dokázala odputať skupinka v zložení Esteban Chaves (EF), Kasper Asgreen, Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mattias Skjelmose (Lidl), Georg Zimmermann (Intermarché), Nick Schultz (Israel) a Warren Barguil (Akréa).
Za ňou sa vydali ešte Alaphilippe, Ben O'Connor (Ag2r), Michal Kwiatkowski (Ineos), Anthony Perez (Cofidis), Antonio Pedrero (Movistar), Krists Neilands (Israel) a Harold Tejada (Astana). Až potom Jumbo konečne na čele balíka ukončilo 50-kilometrovú naháňačku, ktorú sami s Van Aertom na začiatku rozpútali, a skupina s Gauduom a Bardetom mala možnosť sa vrátiť. S nimi sa však vrátili aj Jasper Philipsen, Peter Sagan alebo Wout Van Aert, čo znamenalo, že ak ich tímy začnú únik kontrolovať, tak mimo hru neni ani špurt okresaného balíka.
Na šprintérskej prémii si zaujímavo zašpurtovali Asgreen s Barguilom, úspešnejší bol Dán. Z balíku si po zvyšný bod prišiel Philipsen. Na Col de la Croix St. Robert (6 km; 6,3 %) to chvíľu vyzeralo že sa Bilbaova a Alaphilippova skupina spoja, no napokon to druhá partia na trase nedokázala. Sólo medzeru preklenul iba Ben O'Connor, naopak z čela vypadol Asgreen.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na najťažšom kopci etapy opäť v balíku zvýšilo tempo Jumbo a pretekári odpadali. Bol medzi nimi aj Mads Pedersen. Sagana sme medzi odpadnutými však zatiaľ nevideli, takže Peter dnes predvádzal asi najkrajší výkon na tejto Tour. Po hodinovej naháňačke sa konečne čelné dve skupiny spojili 85 kilometrov pred páskou. Na čele sme tak mali štrnásť ľudí.
Tri minúty za nimi jazdila hlavná skupina pod vedením Wouta Van Aerta. Angažovanosť Belgičana znamenala dve veci; Jumbo chce šprintovať a chce šprintovať s Christophom Laportem. Na ďalšom kopci Côte de St. Victor-la-Riviére (3 km; 5,9 %) vyrazil na dvojhodinové sólo dobrodružstvo Esteban Chaves, čo bola prinajmenšom otázna taktika. Kolumbijčan si vypracoval na kopci 45 sekúnd náskoku, no potom ho zrejme riaditeľ ukludnil a v zjazde na zvyšok brejku počkal.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Situácia na trase sa po dvoch a pol hodinách jazdenia na plný plyn konečne stabilizovala. Vpredu jazdila 14-členná skupina s náskokom troch minút pred balíkom ktorý viedli Jumbo a Alpecin. Laporte a Philipsen chceli šprintovať. Z ostatných šprintérov sa v balíku udržali iba SaganDanny Van Poppel (Bora), Alexander Kristoff (Uno-X) a Biniam Girmay (Intermarché). Mimochodom, skupina s Calebom Ewanom a Fabiom Jakobsenom strácala za polovicou etapy cez dvadsať minút, limit bol dnes niečo cez tridsať.
Bohužiaľ, na nehodnotenom kopci 63 kilometrov pred cieľom, keď sa tempa v balíku ujalo Jayco pre Mezgeca, sa Petrovi Saganovi zastavili dnešné výborné vrchárske nohy a vypadol z asi 70-členného balíka. Dnešok však bol určite pekným znakom zlepšujúcej sa formy. 40 kilometrov pred páskou z hlavnej skupiny spolu zaútočili Wout Van Aert s Mathieum Van Der Poelom a dnešná bláznivá etapa sa stala ešte bláznivejšou. Hviezdne duo muselo zmazať dve a pol minúty. 
34 kilometrov pred páskou nabehol únik do Côte de la Chapelle-Marcousse (6,5 km; 5,6 %), kde sa mohlo o etape rozhodnúť. Šialená etapa a vysoké teploty okolo 35 stupňov zamiešali papierovými predpokladmi, ako prví sa z úniku porúčali slušní vrchári ako Perez, Kwiatkowski či dokonca Mattias Skjelmose.
Útok si tu pripravil tím Israel. Nick Schultz rozbehol veľké tempo pre dneska viditeľne veľmi silného Krista Neilandsa, ktorý bol dnes snáď najaktívnejším pretekárom celého pola. Lotyš zaútočil a zbavil sa všetkých, nikto na neho nemal nárok. Van Aert s Van Der Poelom svoj zvláštny propagačný únik zabalili. V pelotóne začal po kolapse Kwiatkowského vpredu Ineos kontrolovať Bilbaov odstup, ktorý už bol na troch a pol minútach. Bask sa virtuálne posúval na štvrtú priečku v GC.
Neilands klesal do cieľa s náskokom polminúty na O'Connora, Pedrera, Bilbaa, Chavesa a Zimmermanna. Alaphilippe nestačil. Pätica prenásledovateľov však za Lotyšom prekvapivo dobre striedala a na rovine na útleho vrchára získavali. Stiahli to na 15 sekúnd, no následne Neilands začal odstup udržiavať a Israel mal šancu na druhý etapový triumf v rade.
Kristsovi Neilandsovi nestačila na triumf ani životná forma, pätica ho dobehla tritisíc metrov pred páskou po príkladnej spolupráci. Špurt úniku napokon vyhral suverénnym spôsobom Pello Bilbao, ktorý zdolal po bitke na cieľovej rovinke druhého Zimmermanna a tretieho O'Connora. Bask z tímu Bahrain Victorious zároveň získal desiatky sekúnd do celkovej klasifikácie a posunul sa do Top 5.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Asi 50-členný balík stratil tri minúty, ale obsahoval všetky dôležité mená, napriek tomu ako biedne to na obed vyzeralo s Bardetom a Gauduom. Šialená etapa teda zmeny v GC okrem posunu Bilbaa nepriniesla, hoci zapotiť sa dnes museli všetci. Ani jeden majiteľ dresu sa nemenil, Vingegaard zostáva žltý, Philipsen zelený, Powless bodkovaný a Pogačar biely. Tímy drží Bahrain Victorious.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pella Bilbaa (víťaz)
"Veľmi sme dnes chceli vyhrať etapu. Sústredili sme sa na tvorbu úniku a aby sme tam niekoho mali, skúšal to celý tím. Napokon som sa tam dostal iba ja. Víťazný únik som založil keď už som videl že je v pelotóne iba 50 ľudí a všetci sú na limite. Ani potom sme ale nemali veľký odstup, takže naďalej sme museli jazdiť naplno. V závere som sa snažil to doniesť pokope na pásku, lebo som vedel že tam som najlepším šprintérom. Toto špeciálne víťazstvo venujem Ginovi."
Výsledky etapy
1. BILBAO Pello Bahrain Victorious 03:52:34
2. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Circus-Wanty 00:00
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:00
4. NEILANDS Krists Israel - Premier Tech 00:00
5. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:00
6. PEDRERO Antonio Movistar Team 00:03
7. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:27
8. KWIATKOWSKI Michal INEOS Grenadiers 00:27
9. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:30
10. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:32
130. SAGAN Peter TotalEnergies 20:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 42:33:13
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:17
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:40
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:22
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 04:34
6. YATES Adam UAE Team Emirates 04:39
7. YATES Simon Team Jayco-AlUla 04:44
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:26
9. GAUDU David Groupama-FDJ 06:01
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 06:45
132. SAGAN Peter TotalEnergies 02:07:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 260
2. COQUARD Bryan Cofidis 149
3. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 143
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 112
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 85
6. LAFAY Victor Cofidis 80
34. SAGAN Peter TotalEnergies 27
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 46
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 26
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 22
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 20
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 42:33:30
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:05
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:09
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 09:29
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 26:33
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 39:59
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 160 km - Col de la Moréno: dĺžka 4,8 km; sklon 4,7 % (2-1)
3 20 140 km - Col de Guéry: dĺžka 7,8 km; sklon 5 % (2-1)
sprint-20 107 km - LE MONT-DORE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 101 km - Col de la Croix St. Robert: dĺžka 6 km; sklon 6,3 % (5-3-2-1)
3 20 83 km - Côte de St. Victor-la-Riviére: dĺžka 3 km; sklon 5,9 % (2-1)
3 20 29 km - Côte de la Chapelle-Marcousse: dĺžka 6,5 km; sklon 5,6 % (2-1)
ciel Cieľ - ISSOIRE (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po voľnom dni prichádza etapa čisto pre únik a navyše vo zvlnenom teréne s dojazdom na rovine, takže favoritov je mnoho. Iste sa ponúka voľná ruka pre Wouta van Aerta, ktorý by bol okamžite topfavorit, ale či s ním niekto bude ťahať v úniku, to je veľmi otázne. Niečo podobné platí pre Mathieua van der Poela. Keďže sa to bude určite veľmi miešať, uspieť bude môcť zhruba 60-70 pretekárov, teda je veľmi náročné niekoho natipovať. Iste sa tam budú miešať rôzni Francúzi od Alaphilippa po Madouasa.
Krátky opis trasy etapy:
Po horskom dojazde bude nasledovať jednoduchšia etapa, ktorá môže vyvrcholiť viacerými scenármi. Úvodná horská prémia Col de la Moréno ponúka vhodnú príležitosť na vytvorenie vedúcej skupiny. Ak sa únik vytvorí skoro a pelotón spomalí, tak odolní šprintéri majú šancu na to, aby prežili Col de Guéry a následne bojovali o body na rýchlostnej prémii. Po nej bude nasledovať najťažšie stúpanie dňa Col de la Croix St. Robert. Skupinu favoritov môže pred cieľom okresať aj Côte de la Chapelle-Marcousse. O etapové víťazstvo by mohli bojovať unikajúci jazdci a vrchári s kvalitným šprintom. 
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop