Tour: Pod Mont Blancom sa radoval Poels, Vingegaard si Pogačara postrážil, divák zhodil polovicu pelotónu

16.7.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
15. 16.7. rovinata etapa ciel rovina Les Gets > St-Gervais 179 km Poels
profil etapy, 4530 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Druhý závodný blok na Tour de France zakončila ťažká alpská etapa, hoci náročnosť kopcov sa nemohla porovnávať s tou včerajšou. I tak sa však na 180-kilometrovej trase pretekárom v nohách naakumulovalo vyše 4500 metrov prevýšenia. Etapa finišovala na stúpaní Le Bettex (7 km; 7,7 %) pod Mont Blancom, ktoré je častou destináciou najmä pre Critérium du Dauphiné.

Tohtoročná Tour de France ponúkala historický duel medzi Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom. Dvojica sa od Pyrenejí naťahovala o každú sekundu a tento vyrovnaný súboj mal dnes napísať ďalšiu kapitolu. Na ľahších a kratších kopcoch mal dnes zbierať benefity Pogačar, ale bolo otázkou, či bude UAE kontrolovať etapu.


Šancu tak mal opäť brejk a starí známi ako Michael Woods (Israel), Gulio Ciccone (Lidl), Matteo Jorgenson (Movistar), Tobias Johannessen (Uno-X) a po včerajších stratách nebolo vylúčené ani že to skúsia Mikel Landa (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) či dokonca Tom Pidcock (Ineos).

Do etapy už nenastúpil Daniel Martínez (Ineos), ktorý mal po včerajšom páde príznaky otrasu mozgu. Za príjemného počasia a teploty 27 stupňov cyklisti vyrazili z Les Gets a hneď sa aj začalo bojovať o únik. Tradične sme sledovali veľkú bitku o denný pobyt vpredu, čo dokonca rozdelilo pelotón. Vzadu sa zabudli okrem Petra Sagana (Total) či Egana Bernala (Ineos) aj muži z elitnej desiatky celkovej klasifikácie Pello Bilbao a Felix Gall. Bahrain Victorious a Ag2r teda museli vyplytvať mnoho síl hneď na úvod etapy aby uhasili túto situáciu, čo sa im aj podarilo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik sa nie a nie vytvoriť dlhé desiatky kilometrov. Po hodine ostrého pretekania 22-členná skupina získala aspoň dvadsať sekúnd výhody, no aj tú po pár kilometroch odsúdila na zánik snaha Pidcocka, ktorý si dnes chcel napraviť chuť po včerajšku. Z čela sa stihli pred pohltením odpútať aspoň Julian Alaphilippe (Soudal) a Alexej Lutsenko (Astana). Tí získali vyše minútu na pelotón.
128 kilometrov pred páskou prišlo v balíku k hromadnému pádu. Divák snažiaci sa odfotiť sa z balíkom zachytil Nathana Van Hooydoncka (Jumbo) na úplnom čele pelotónu. Ten sa porúčal tvrdo na zem a s ním išlo aspoň ďalších tridsať pretekárov. Vingegaard s Pogačarom sa tomu tesne vyhli. Na zemi sa ale ocitol šiesty muž poradia Sepp Kuss (Jumbo), ako aj Bernal či Biniam Girmay (Intermarché).
Napokon sa za Alaphilippom a Lutsenkom vďaka pádu odpútala  masívna 35-členná skupina v zložení Van Aert (Jumbo), Soler (UAE), Fraile (Ineos), Le Gac a Pinot (obaja Groupama-FDJ), Amador, Cort, Powless a Urán (všetci EF), Landa a Poels (obaja Bahrain Victorious), Haller a Politt (obaja Bora), Ciccone, Skjelmose a López (všetci Lidl), Peters (Ag2r), Van Der Poel a Kragh Andersen (obaja Alpecin), Costa (Intermarché), Martin (Cofidis), Aranburu (Movistar), Hamilton (DSM), Woods, Houle, Neilands a Teuns (všetci Israel), Craddock, Jull-Jensen a Mezgec (všetci Jayco), Barguil a Guglielmi (obaja Arkéa), Abrahamsen a Traeen (obaja Uno-X) a Burgaudeau (Total).
Najlepšie postaveným mužom vpredu bol Guillaume Martin. S Pidcockom sú na tom takmer totožne v celkovom poradí, Francúz stráca iba 16 minút a zlatého bikera z Tokia včera porazil o vyše tri minúty. I tak však na aktívneho Brita reagovala najlepšia desiatka neustále a Francúza si ani nevšimli. Neuveriteľné ako sa Martinovi darí už roky pohybovať sa pod radarom pelotónu, napriek opakovaným ukážkam kvality. Líder Cofidisu si zrejme opäť ide pre umiestnenie v Top 10 v Paríži.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Únik rýchlo nabral náskok ôsmich minút a Martin bol rázom blízko šiestej priečky. Lutsenko s Alaphilippom sa nepochopiteľne rozhodli vetrať 30 sekúnd pred početnou skupinou celú etapu. S týmto náskokom sa vyšplhali aj na Col de la Forclaz de Montmin (7,2 km; 7,3 %). Desať bodov do bodkovanej súťaže si zobral Kazach. Zo zvyšku skupiny Ciccone porazil Powlessa.
Až po zjazde z Forclazu konečne duo na čele počkalo na minipelotón za ich chrbtami. Na čele bolo 38 ľudí s náskokom 8:20 pred hlavným polom. V prostrednej časti etapy však Jumbo trochu zatlačilo a zredukovalo odstup na šesť minút. Z čela si pred Col de la Croix Fry (11,3 km; 7 %) nastúpil Marco Haller a Rakúšan získal na zvyšok úniku 45 sekúnd.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na kopci sa to však rozplynulo a na čele pretekov ho nahradil Rui Costa, ktorý sa vybral na 60-kilometrové sólo. Portugalčan vyhral svoju poslednú etapu na Tour presne týmto spôsobom na presne tomto stúpaní, akurát to bolo dekádu dozadu, v 19. etape ročníka 2013. Neuveriteľná dlhovekosť veterána Intermarché. Za ním sa skupina triedila a nestačil ani Neilson Powless. V balíku odpadol už 58 kilometrov pred cieľom David Gaudu.
Vpredu zrýchlil pre Cicconeho tempo Skjelmose a Costa bol dobehnutý. Talian získal ďalších desať vrchárskych bodov a virtuálne sa posúval do bodkovaného dresu. Hneď v závese následoval Col des Aravis (4,4 km; 5,8 %), na ktorom prekvapivo zaútočil Marc Soler. Zdalo sa že UAE mu dalo voľnosť. 
V zjazde Španiela dobehli Van Aert, Neilands a Poels. Bohužiaľ, pár momentov neskôr v životnej forme jazdiaceho Lotyša zostrelila v zjazde sprievodná motorka. Našťastie to nevyzeralo na ťažké zranenie. Pretekár Israelu dokonca skúsil pokračoval. Vedúca trojica si v zvyšku klesania vypracovala minútu náskoku.
Za nimi jazdili Pinot, Urán, Landa, Konrad, Ciccone, Skjelmose, Martin, Aranburu, Houle, Teuns, Craddock, Barguil, Guglielmi a Burgaudeau. Zvyšok z dnešného úniku už bol mimo hry. Prekvapením bol najmä výbuch Michaela Woodsa. V zjazde zaostal za letiacim Van Aertom Marc Soler a doťahovanie dvojice na rovine stálo Španiela veľa síl. Zdalo sa však že o etapu zabojuje vedúce trio.
Cieľovému výjazdu na Le Bettex predchádzal brutálny výjazd Côte des Amerands (2,7 km; 10,9 %). Na prudkých sklonoch sa na čele osamostatnil Wout Poels, ktorý ešte nikdy nevyhral Grand Tour etapu, hoci má na to perfektné predispozície - je výborným vrchárom s ostrým nástupom, ktorý aj tentokrát ukázal. 
Hneď si vybudoval veľký náskok pred Solerom a Van Aertom. Na Le Bettex prišiel s tridsiatimi sekundami výhody. V skupine favoritov tempo prevzalo UAE. V zjazde pod posledné stúpanie si Wout Poels ešte navýšil svoj náskok a išiel si pre víťazstvo v etape. V skupine favoritov sa zase vzdialil Carlos Rodríguez, ktorý skutočne ukazoval, že patrí medzi najlepších zjazdárov sveta. 
Španiela dobehla už iba veľmi okresaná skupina pod vedením Majku. Za ním zostali iba Adam Yates, Pogačar, Vingegaard, Kuss a Gaudu. Hindley a Simon Yates strácali. Na finálnom stúpaní bol z úniku jasne najlepší Wout Poels. Naberal desiatky sekúnd a upaloval sólo do cieľa. Wout Van Aert sa osamostatnil na druhom mieste, no dnes to opäť pre neho nevyzeralo na víťazstvo.
Holanďan si suverénne prišiel pre premiérové etapové víťazstvo na Grand Tour. Van Aertovi nedal šancu a Bahrain Victorious získal už svoju druhú víťaznú etapu na Tour. Belgičan prišiel do cieľa druhý, tretí bol Saganov kolega Mathieu Burgaudeau. Do Top 5 sa zmestil ešte aj prekvapivo Lawson Carddock a za kolegu  štastný Mikel Landa.
UAE Emirates dnes vymyslelo inú taktiku. Adam Yates nastúpil a dobehol Marca Solera v snahe posunúť sa na pódium pred Carlosa Rodrígueza. Španiel ho stíhal zatiaľ čo na jeho zadnom kolese hrali šachy PogačarVingegaardom. Slovinec nastúpil až kilometer pod vrcholom, ale tentokrát mu Vingegaard nedal ani meter a dvojica prišla na pásku spolu. Pred časovkou tak bude rozdiel medzi nimi desať sekúnd.
Adam Yates získal 18 sekúnd na Carlosa Rodrígueza a priblížil sa k tretiemu miestu. Hindleyho nechal pred časovkou ďaleko za sebou. Dobre dnes išli Kuss, Gaudu a Bilbao. Naopak, Hindley a Simon Yates opäť stratili. Do Top 10 skočil Guillaume Martin, ktorý odtiaľ vyšachoval Felixa Galla. Rakúšan mal problémy v zjazde pod Le Bettex a celé stúpanie iba márne stíhal sólo jazdou.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Menil sa držiteľ bodkovaného dresu. Po novom do neho pôjde Gulio Ciccone. Žltý nastúpi do časovky Jonas Vingegaard, biely Tadej Pogačar a zelený Jasper Philipsen. V tímovej súťaži Ineos stratil oproti Jumbu a Bahrainu. Peter Sagan nemal s limitom problémy a dokončil 15. etapu na 137. mieste so stratou 34:37.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Poelsa (víťaz)
"Veľa to pre mňa znamená. Vždy som o tom sníval. Je užasné to konečne dokázať, najmä aj vzhľadom k tomu, čo sa stalo s Ginom. Myšlienka na neho mi dnes pomáhala. Vyhral som monument, štyrikrát Tour vrámci tímu Sky a teraz aj etapu na Tour, ani neviem ktorý z tých triumfov si najviac vážim. Mal som problémy v príprave, bol som chorý a zmeškal som Dauphiné. Roman Kreuziger mi ale veril, napísal ma na Slovinsko aj Tour a stále mi opakoval, ze sa mám tešiť na druhý a tretí týždeň."

 
Výsledky etapy
1. POELS Wout Bahrain Victorious 04:40:45
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 02:08
3. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 03:00
4. CRADDOCK Lawson Team Jayco-AlUla 03:10
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 03:14
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 03:14
7. MARTIN Guillaume Cofidis 03:32
8. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 03:43
9. GUGLIELMI Simon Team Arkéa-Samsic 03:59
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 04:20
137. SAGAN Peter TotalEnergies 34:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 62:34:17
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:10
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:21
4. YATES Adam UAE Team Emirates 05:40
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 06:38
6. KUSS Sepp Jumbo-Visma 09:16
7. BILBAO Pello Bahrain Victorious 10:11
8. YATES Simon Team Jayco-AlUla 10:48
9. GAUDU David Groupama-FDJ 14:07
10. MARTIN Guillaume Cofidis 14:18
133. SAGAN Peter TotalEnergies 04:02:07
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 179
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 139
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 129
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 96
52. SAGAN Peter TotalEnergies 31
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 58
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 54
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 48
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 47
6. GALL Felix AG2R Citroën Team 32
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 62:34:27
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:11
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 14:29
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 16:43
5. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:21:08
6. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:22:16
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 107 km - BLUFFY (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 96 km - Col de la Forclaz de Montmin: dĺžka 7,2 km; sklon 7,3 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 54 km - Col de la Croix Fry: dĺžka 11,3 km; sklon 7 % (10-8-6-4-2-1)
3 20 46 km - Col des Aravis: dĺžka 4,4 km; sklon 5,8 % (2-1)
2 20 8,4 km - Côte des Amerands: dĺžka 2,7 km; sklon 10,9 % (5-3-2-1)
1 20 Cieľ - Saint-Gervais Mont-Blanc: dĺžka 7 km; sklon 7,7 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - SAINT-GERVAIS MONT-BLANC (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po dvoch krátkych horských etapách nie príliš vhodných pre únik, sa terén predlžuje a za istých okolností by už mohol dostať priestor. Ak by v ňom nebolo veľa ľudí z celkového poradia, zašifrovaní neskorší pomocníci Jumba alebo UAE a tieto dva tímy by nechceli takýto tvrdý deň opäť makať s cieľom vyhrať etapu. Opäť by sa teda mali do popredia tlačiť mená ako Ciccone, Woods, Johannessen, no i skvelo sa zlepšuje Gall a vylúčené nie je ani to, žeby možno dostal priestor v závere Sepp Kuss. Ale to skôr v teoretickej rovine. Bojovať sa isto bude aj o vrchárske body. Keď sa nám už po deviatich dňoch konečne vymenil niektorý z držiteľov dresov, tak dnes bude veľká šanca Vingegaarda opäť vyzliecť. Cieľový kopec je prudký a predchádza mu ešte jeden brutálny, no krátky, takže v súboji dvoch najlepších to opäť vyzerá na remízu. Pogačar by mohol zaútočiť už v tom predposlednom, ale zrejme to neurobí. Otázne je, ako si po páde budú počinať Hindley s Pidcockom a Rodríguez po maximálnom výdaji síl v sobotu.
Krátky opis trasy etapy:
Tretí týždeň začne ďalšia kľúčová etapa v boji o celkové poradie. Pre záujemcov o zelený dres bude dôležitým bodom rýchlostná prémia. Pred ňou budú musieť šprintéri zdolať niekoľko nehodnotených stúpaní. Jazdci v úniku budú bojovať o body do horskej súťaže na Col de la Forclaz de Montmin. Favoriti sa môžu zapotiť už na Col de la Croix Fry. Záver etapy bude poriadne náročný. Najprv čaká na cyklistov Côte des Amerands, ktorý má priemerný sklon takmer jedenásť percent. Hneď po ňom začne cieľové stúpanie na Saint-Gervais Mont-Blanc. Najťažší bude posledný kilometer s jedenásťpercentným sklon. Po tejto etapy uvidíme ďalšie zmeny v GC.
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:40 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop