Tour de France: Kráľovskú etapu vyhral Gall po úniku, Vingegaard získal na Pogačara viac ako päť minút

19.7.2023, 12:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour de France: Kráľovskú etapu vyhral Gall po úniku, Vingegaard získal na Pogačara viac ako päť minút
Felix Gall (© A.S.O. / Pauline Ballet)

17. 19.7. rovinata etapa ciel rovina St-Gervais > Courchevel 166 km Gall
profil etapy, 5400 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Druhá etapa v treťom týždni Tour de France dostala prívlastok kráľovská. Po dni voľna a časovke cyklisti opäť liezli, a to poriadne. Počas stredajšieho dňa prešli 166 kilometrov, počas ktorých museli zdolať štyri hodnotené kopce. Posledný z nich Col de la Loze meral až 28 kilometrov a v jeho druhej polovici sa tvrdo zdvíhal. Ponúkal 10 až 11-percentné sklony, teda ideálne miesta pre ataky. Z kopca potom cyklisti museli zliezť pod Courchevel, kde bol cieľ. Do neho ho priviedol ďalší tvrdý brdok. 

Etapa mohla priniesť úspech aj úniku, no po včerajšom debakli Tadeja Pogačara v časovke sa očakával masívny útok celku UAE Team Emirates. Záverečný kopec bol dosť dlhý na to, aby pelotón, respektíve skupina favoritov, v ňom skresal aj päťminútovú stratu na únik. Práve medzi adeptami na celkové víťazstvo sa preto hľadal favorit na zisk etapového víťazstva. Okrem Pogačara patril medzi top adeptov aj Jonas Vingegaard. Úspech niekoho iného by bol viac-menej prekvapením. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Predposledná horská etapa v 110. ročníku Tour odštartovala osem minút pred pol jednej. Predpokladaný dojazd bol desať minút po piatej hodine. Úvodné kilometre etapy boli profilovo jej najjednoduchšie. Prvý hodnotený kopec sa začal na 17. kilometri. Dovtedy cyklisti išli prakticky po rovine. To sa snažili niektorí cyklisti využiť a dostať sa do úniku. Prvý atak predviedol Valentin Madouas (FDJ) krátko po ostrom štarte.
Spolu s majstrom Francúzka odišiel z hlavného poľa Magnus Cort (EF Education). Ostatní pretekári v prvom momente na nástup nereagovali, no po pár sekundách za nimi vyrážali viacerí cyklisti. Skúšal to aj Julian Alaphilippe (Soudal). Práve veľké množstvo atakov v balíku zapríčinilo, že Valentin Madouas (FDJ) si z čela vystúpil a zaradil sa do balíka. Za pelotónom začali zaostávať prví pretekári, napríklad Adam Yates (UAE). Spolu s ním zaostávali aj ďalší traja kolegovia Tadeja Pogačara
Bol to desivý začiatok tímu UAE Team Emirates, ktorý avizoval dnes veľké veci, no jeho jazdci už v úvodných kilometroch zbytočne prichádzali o sily, aby sa vrátili do pelotónu. Po pár minútach sa celá skupina vrátila naspäť do pelotónu. Nočná mora UAE pokračovala, keď Tadej Pogačar spadol. V balíku sa stále útočilo. V ďalšom pokuse o únik mali prsty Giulio CicconeMads Pedersen (2x Lidl-Trek), Neilson Powless (EF Education), Luka Mezgec (Jayco AlUla) a Jonas Gregaad (Uno-X). 
O celodenný únik sa stále viedla bitka aj na začiatku stúpania Col des Saisies (13,4 km - 5,1 %). Na jeho začiatku Pedersen (Lidl-Trek) a Mezgec (Jayco) opustili čelnú päticu. K nej sa pripojili Harper (Jayco), O'Connor (Ag2r), Jensen (Lidl-Trek), Neilands (IPT), Champoussin (Arkéa), Urán (EF Education), Costa (Intermarché) a Lafay (Cofidis). Skupina sa ďalej rozrástala. Prišiel do nej Simon Yates a Craddock (2x Jayco), Gall (Ag2r), Pinot (FDJ), Alaphilippe (Soudal), Haig (Bahrajn), Vermaerke (DSM), a Laengen (UAE).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Fanúšikov Pogačara (UAE) mohlo upokojiť, že počas stúpania na prvý hodnotený kopec sa Slovinec vrátil za Vingegaarda (Jumbo), rovnako ako Adam Yates (UAE). Pelotón, respektíve skupina favoritov, dva kilometre pred vrcholom strácal na únik iba 26 sekúnd. Bola to vina Benoota (Jumbo), ktorý tlačil poriadne na pílu možno uvedomujúc si, že Pogačar si z pádu odniesol rozbité koleno. Skupina favoritov sa dostala do čela ešte pred vrcholom. Chýbal v nej Rodríguez (Ineos) a celá jeho banda.
Prvú horskú prémiu vyhral Ciccone (Lidl-Trek), nemusel o ňu bojovať. Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE) boli v čele, no body si nepripísali, čo bola dobrá správa pre Taliana. Tesne pred vrcholom sa do čela vrátil aj Rodríguez (Ineos). Celkovo vpredu bolo 31 cyklistov. Hneď ako sa cesta naklonila smerom dolu ušli z čela Ciccone, Alaphilippe (Soudal) a Neilands (IPT). Cicconeho však museli Alaphilippe a Neilands presviedčať, nakoniec s ich nápadom súhlasil. 
Na konci klesania malo trio k dobru len 20 sekúnd, ale do kariet im zahralo, že Jumbo - Visma sa potrebovalo občerstviť. Skupina Vingegaarda (Jumbo) tak spomalila a viacerí jej členovia sa pokúsili útokmi vrátiť do čela. Úspešní v tom boli Jensen (Lidl-Trek), Haig (Bahrajn), Vermaerke (DSM) a Mühlberger (Movistar), ktorí doskočili k triu na začiatku stúpania Cormet de Roselend (19,9 km - 6 %). Za nimi bola približne 20-členná skupina s Bilbaom (Bahrajn) a S. Yatesom (Jayco), a až za nimi skupina okolo Vingegaarda. 
Skupina s Bilbaom (Bahrajn) a S. Yatesom (Jayco) sa počas druhého hodnoteného kopca dostala do čela, kde tak bolo približne 30 pretekárov. Boli tam aj GauduPinot, Madouas, Küng (4x FDJ), Majka a Soler (2x UAE), Harper a Craddock (2x Jayco), Kelderman a Benoot (2x Jumbo), O'Connor a Peters (2x Ag2r), SkjelmoseJensen, Ciccone (2x Lidl-Trek), Alaphilippe a Devenyns (2x Soudal), Haig (Bahrajn), Neilands, Houle, Schultz (3x IPT), Lucenko (Astana), Johannessen a Gregaard (2x Uno-X), Mühlberger (Movistar), Champoussin (Arkéa), Dinham a Vermaerke (2x DSM), Urán a Cort (2x EF Education), Costa (Intermarché) a Guglielmi (Arkéa).
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Skupina vyšla na vrchol spoločne, kde plný počet bodov bral opäť Ciccone (Lidl-Trek). Talian znovu nemusel s nikým bojovať. Tesne pred koncom kopca z úniku vypadli Neilands (IPT) a Küng (FDJ), no ešte neboli úplne odpísaní. Nasledoval totiž dlhý zjazd, v ktorom mohli skúsiť vrátiť sa naspäť. Pelotón doviedli na vrchol pretekári Jumbo - Visma. Ich strata na čelo bola minútu a pol. V tom čase v pelotóne bolo okolo 40 cyklistov. 
Cyklisti prestali prudšie klesať na méte 78 kilometrov pred koncom, no až pod kopec Côte de Longefoy (6,6 km - 7,5 %) naďalej išli po naklonenej rovine smerom dole. Čelná skupina sa v zjazde rozrástla o Künga (FDJ), Neilands (IPT) sa do nej vrátiť nedokázal. Ten sa zaradil do pelotónu. Jeho strata medzičasom presiahla dve minúty, čo bolo zatiaľ maximum, ktoré úniku doprialo zoskupenie okolo Vingegaarda (Jumbo).
33-členná skupina prišla pod Côte de Longefoy o dve a pol minúty skôr ako skupina okolo Vingegaada (Jumbo). Utečenci tak v tejto časti etapy získavali sekundy a aj pevnejšiu pôdu pod nohami. No stále to nebola tak veľká medzera, aby pretekári v čele mohli pomýšľať na víťazstvo v etape, a to napriek tomu, že v čele sa pohybovali aj excelentní vrchári. Ciccone (Lidl-Trek) však dúfal, že ešte túto prémiu sa mu podarí vyhrať.
Ešte dosť ďaleko pred cieľom zo skupiny Vingegaarda (Jumbo) vypadol Woods (IPT). Krátko pred ním kontakt stratil aj Asgreen (Soudal). Boli to ďalšie obete celku Jumbo - Visma, ktoré počas celého dňa išiel dosť drsné tempo. Cyklisti to tak počas stredy nemali vôbec jednoduché. Nepríjemnosťou bolo aj počasie, pretekali v teplote 34 stupňov Celzia. Kamery zachytili A. Yatesa (UAE) ako prišiel k tímovému autu a vylial na seba tri bidóny vody. 
Predposledná horská etapa bola zaujímavá aj z pohľadu bitky o bodkovaný dres. Ciccone (Lidl-Trek) si zatiaľ plnil domácu úlohu na jednotku. Vyhral prémiu aj na Côte de Longefoy, takže dnes zatiaľ nazbieral 25 bodov. Celkovo mal na konte už 88 bodov, o 30 bodov viac ako druhý Powless (EF Education). Ciccone ale ešte musel dúfať, že aj na poslednom hodnotenom kopci uloví aspoň desať bodov, pretože Vingegaard (Jumbo) pred posledným kopcom v itinerári dňa na neho strácal 31 bodov, Pogačar (UAE) 39. Na vrchole Col de la Loze víťaz získal 40 bodov.
Po prémii sa ešte chvíľku stúpalo a túto časť chcel využiť Pinot (FDJ) a snažil sa trochu vyselektovať stále počestnú čelnú skupinu. Odpáral Künga (FDJ) a to bolo všetko. Nasledoval však technicky zjazd, v ktorom sa skupina mohla podeliť. Pridal aj pelotón, kde Jumbo - Visma nahradil Ineos Grenadiers. lenže bola to len chvíľková záležitosť. Ešte pred zjazdom sa do čela hlavného poľa posadil rušeň s menom van Aert (Jumbo). Hneď na začiatku klesania spadol Bernal (Ineos).
Vedúcu skupinu previedol klesaním Haig (Bahrajn). On a van Aert (Jumbo) zviedli v zjazde bitku na diaľku, no ich súboj skončil nerozhodne. Rozostup vedúcej skupiny a hlavným poľom sa vôbec nezmenil. V klesaní sa do čela vrátil Küng (FDJ), bolo v ňom tak stále 33 cyklistov. Veľmi nenápadne zatiaľ jazdili Bilbo (Bahrajn), Gaudu (FDJ) aj S. Yates (Jayco), čo bolo pre nich viac ako dobré. Horšou správou pre nich bolo, že skupina Vingegaarda (Jumbo) začala liezť na posledný kopec so stratou troch minút. 
Hneď ako sa cesta začala dvíhať z úniku vylietavali pretekári. Boli medzi nimi Skjelmose (Lidl-Trek), Costa (Intermarché), Lucenko (Astana), Soler (UAE), Cort (EF Education), Craddock (Jayco) a aj Ciccone (Lidl-Trek). Ten tak ešte nemal istotu, že po 17. etape bude viesť horskú súťaž. Jeho pozíciu mohli ohroziť Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE). Možnosť, že oni dvaja prejdú cez vrchol na prvých pozíciách bola čoraz reálnejšia. 
Tvrdé tempo diktovali Haig (Bahrajn) a O'Connor (Ag2r) v čelnej skupine. Za sedem kilometrov z čela vypadlo už 18 cyklistov. Zostávali v ňom Benoot, Kelderman (2x Jumbo), Majka (UAE), Gaudu, Madouas, Pinot (3x FDJ), Bilbao (Bahrajn), Gall (Ag2r), Martin (Cofidis), Dinham (DSM), Schultz (IPT), S. Yates, Harper (2x Jayco) a Johannessen (Uno-X). V skupine Vingegaarda (Jumbo) už ukončil svoju prácu van Aert (Jumbo). Práve v tom čase sa do čela druhej skupiny posadil Ineos. 
Presne 11 kilometrov pred vrcholom Col de la Loze skončila práca Haiga (Bahrajn) v čele vedúcej skupiny a okamžite sa jeho účasť v úniku skončila. Čelo tak zostal ťahať už len O'Connor (Ag2r). Skupina Vingegaarda (Jumbo) v tom čase na nich strácala dve a pol minúty. Castroviejo (Ineos) sa snažil priblížiť druhú skupinu k čelu, lenže nikto mu nepomáhal. Tak či tak išiel tvrdé tempo, z ktorého si vystúpil Van Baarle (Jumbo).
O'Connor (Ag2r) vydržal o tri kilometre dlhšie drieť pre svojho lídra ako Haig (Bahrajn). Po ňom sa taktovky ujal Harper (Jayco). V rovnakom momente sa z čela druhej skupiny porúčal Castroviejo (Ineos). Potom sa slova v druhej skupine ujal Kwiatkowski (Ineos) a s jeho tempom začal mať problémy Pogačar (UAE). Do konca kopca bolo treba prejsť ešte sedemtisíc metrov, Slovinec v týchto chvíľach definitívne prehral 110. ročník Tour. 
Aj v úniku sa začali diať veci. Gall (Ag2r) sa vpredu osamostatnil, za ním sa spojili Bilbao (Bahrajn), S. Yates a Harper (2x Jayco), Gaudu (FDJ), Majka (UAE) a Johannessen (Uno-X). Rakúšan však takmer skoro po nástupe získal k dobru celú pol minútu a priblížil sa tiež k etapovému víťazstvu. Pogačar (UAE) bol z tejto bitky von, Vingegaard (Jumbo) sa bitky o etapové víťazstvo nevzdával. Necelých päť kilometrov pred vrcholom zaútočil s úmyslom získať etapu. 
Vingegaard (Jumbo) po ceste za etapovým víťazstvom spojil sily s Keldermanom (Jumbo), no Gall (Ag2r) sa driapal hore veľmi rýchlo. Za ním boli ešte S. Yates (Jayco) a Majka (UAE) so stratou pol minúty na méte dva a pol kilometra pred vrcholom kopca. Vtedy S. Yates prišliapol a Majka sa totálne zastavil. Najväčšími favoritmi na zisk etapového víťazstva tak boli Gall a S. Yates. Vingegaard sa snažil, no bol veľmi ďaleko a musel zastaviť kvôli motorke na ceste. 
Na Col de la Loze vyliezol ako prvý Felix Gall, Simon Yates sa naň dostal o 20 sekúnd neskôr. Prakticky bolo rozhodnuté o etapovom víťazstve. Nasledoval už iba zjazd a krátky, síce prudký kopček. Gall by musel v zjazde spadnúť alebo prežiť inú športovú tragédiu. Nestalo sa. Zvíťazil. Druhý bol S. Yates. Jonas Vingegaard na vrchole strácal minútu a pol, to už nebolo možné dobehnúť. S ním boli David Gaudu a Pello Bilbao. Tretiu priečku v etape nakoniec obsadil Bilbao. 
Kráľovská etapa spoznala svojho kráľa. Je ním Felix Gall, ktorý sa rozhodol skúsiť šťastie v úniku. Snažil sa vylepšiť svoje postavenie v predbežnej klasifikácii, a túto misiu splnil. Momentálne je ôsmy so stratou 16:11, polepšil si o dve priečky. Veľmi dobrú prácu pre neho skoro celý deň odvádzal Ben O’Connor, a Gall sa mu odvďačil aj pomyselnou čerešničkou na torte. Získal etapové víťazstvo. Ukázal tak, že dnes bol najsilnejším členom v úniku, v ktorom sa pohybovali aj veľké ryby. 
Najväčším príbehom etapy bol ale definitívny úder Jonasa Vingegaarda. Dán pritom ani udierať nemusel. Tadej Pogačar jednoducho nevydržal tempo skupiny, v ktorej sa dovtedy obaja nachádzali. Už etapa sa pre neho začala zle, spadol. Odrel si lakeť aj koleno. Na poslednom hodnotenom kopci mu potom došla šťava. Vingegaard následne ukázal svoju silu, získal viac ako päť minút a o víťazstvo na tohtoročnej Tour ho môže pripraviť len pád alebo odstúpenie. Pre Pogačara je tohtoročná Tour ďalšou lekciou do kariéry. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Kráľovská etapa bola v skutku kráľovská. No na prvých štyroch miestach predbežnej klasifikácie nič nezmenila, iba rozostupy. Adam Yates v nej urobil krok k tretiemu miestu. Carlos Rodríguez po 17. dni stráca na Brita 1:16. Posun smerom hore zažili aj Simon Yates, ktorý je piaty, teda získal tri miesta a šiesty Pello Bilbao, ktorý sa posunul o jednu priečku. Prepad v treťom týždni nevie zastavil Jai Hindley, dnes stratil dve priečky a je siedmy. Sepp Kuss sa prepadol o tri miesta na deviatu pozíciu a David Gaudu o jedno miesto na desiatu pozíciu. A to bol v úniku a dlho atakoval aj etapové víťazstvo. 
Jedným z hrdinov kráľovskej etapy bol aj Giulio Ciccone, ktorý ubránil bodkovaný dres. Talian vyhral úvodné tri prémie a potom dúfal, že okolností budú hrať v jeho prospech, a to sa stalo. Horskú súťaž vedie o šesť bodov pred Felixom Gallom, tretí je Jonas Vingegaard, ktorý stráca sedem bodov. Súťaž o bodkovaný dres tak bude zaujímavá až do posledného dňa. 
vyjadrenie ikonky ciernaFelix Gall (víťaz etapy)
"Neviem, čo povedať. Celý rok bol úžasný a teraz sa mi darí na Tour, kde som vyhral kráľovskú etapu. Je to neuveriteľné. Som úplne zničený. Jazdiť trojtýždňové preteky nie je jednoduché. A po pár dňoch som sa stal lídrom tímu. Bol som vo veľkom strese, ale posledné dni sa to zlepšuje. Celý deň som sa cítil dobre, no nemyslel som si, že by sa mi to mohlo podariť. Keď som prešiel cez cieľ, bol som vďačný. Nehovorím, že vyhrať etapu na Tour bol môj detský sen, ale pred rokom a pol som si to nevedel ani predstaviť."
Výsledky etapy
1. GALL Felix AG2R Citroën Team 04:49:08
2. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:34
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:38
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:52
5. GAUDU David Groupama-FDJ 02:09
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 02:39
7. HARPER Chris Team Jayco-AlUla 02:50
8. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 03:43
9. YATES Adam UAE Team Emirates 03:43
10. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 03:49
136. SAGAN Peter TotalEnergies 39:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 67:57:51
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:35
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:45
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 12:01
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:19
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 12:50
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 13:50
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:11
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 16:49
10. GAUDU David Groupama-FDJ 17:57
135. SAGAN Peter TotalEnergies 04:45:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 186
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 154
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 146
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 107
53. SAGAN Peter TotalEnergies 31
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 88
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 82
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 81
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 49
6. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 47
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 68:05:26
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:26
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:36
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 49:04
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:43:53
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:53:37
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 137 km - Col des Saisies: dĺžka 13,4 km; sklon 5,1 % (10-8-6-4-2-1)
sprint-20 120 km - BEAUFORT (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 99 km - Cormet de Roselend: dĺžka 19,9 km; sklon 6 % (10-8-6-4-2-1)
2 20 60 km - Côte de Longefoy: dĺžka 6,6 km; sklon 7,5 % (5-3-2-1)
hc 20 bonus tdf 20 6,6 km - Col de la Loze: dĺžka 28,1 km; sklon 6 % (40-30-24-20-16-12-8-4) + (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ - COURCHEVEL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po tom, čo sme videli v utorok, je len ťažko predstaviteľné, žeby sa podarilo Tadejovi Pogačarovi zvrátiť Tour, no tím UAE to bude musieť skúsiť. Očakáva sa od úvodu veľmi tvrdé tempo a ataky možno už skôr. No ten záverečný kopec je taký dlhý, že bude veľmi problematické útočiť priskoro. Najpravdepodobnejší scenár je, že UAE do toho dá všetko, vyčerpá sa a napokon Vingegaard Pogačara zdolá. Ďalší pravdepodobný je ten, že vrcholom  Col de la Loze prejdú spolu a v zjazde už pretekať nebudú, teda rozostup ostane v platnosti. Menšiu šancu má scenár, že Pogačar sa napokon odtrhne a v kombinácii s riskantným zjazdom získa čas, ale iba zopár desiatok sekúnd pre už úplne neriskujúcim Dánom. Dôležitým faktorom budú aj domestici, Jumbo určite niektorých nastrelí dopredu, u UAE to nie je isté, ale tiež možné. Uvidíme čo bude s Adamom Yatesom, ktorý má šancu na pódium a pre UAE to môže byť čiastočné zacelenie rán. Neoplatí sa im použiť ho absolútne pre Pogačara, pretože odstup je veľký. Únik nebude mať veľké šance, ale viacerí pretekári teraz dva dni oddychovali, teda bude to tuhý boj. Na vrchole Col de la Loze sa berie až 40 bodov, ktoré takmer isto rozhodnú o vrchárskom drese.
Krátky opis trasy etapy:
Sedemnástu etapu môžeme pokojne nazvať kráľovská. Prvým kopcom po štarte bude Col des Saisies, kde sa môže vytvoriť unikajúca skupina. Ak šprintéri vydržia tempo pelotónu, na rýchlostnej prémii môžu získať ďalšie body do súťaže o zelený dres. Nasledovať bude Cormet de Roselend, ktorý môže okresať aj skupinu favoritov. Po dlhom zjazde čaká na pelotón Côte de Longefoy. Posledných 35 kilometrov bude extrémne náročných. Cyklisti začnú postupne stúpať až na vrchol Col de la Loze. Posledné štyri kilometre budú kľúčové, keďže ich sklon neklesne pod deväť percent. Prípadných útočníkov budú motivovať aj bonifikácie na vrchole. Z vrcholu zostáva do cieľa ešte 6600 metrov. Posledný kilometer bude do kopca s takmer jedenásťpercentným sklonom. 
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop