Tour: Hromadný dojazd ovplyvnili tri pády, opäť vyhral Philipsen, Jakobsen spadol, Sagan trinásty

4.7.2023, 13:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Tour: Hromadný dojazd ovplyvnili tri pády, opäť vyhral Philipsen, Jakobsen spadol, Sagan trinásty
Jasper Philipsen (© A.S.O. / Pauline Ballet)

4. 4.7. rovinata etapa ciel rovina Dax > Nogaro 182 km Philipsen
profil etapy, 1420 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Utorková etapa predstavovala ďalšiu príležitosť na etapové víťazstvo pre šprintérov. Okrem toho bol v hre aj nový líder súťaže o zelený dres, keďže víťaz druhej etapy Victor Lafay (Cofidis) mal totožný počet bodov ako prvý muž včerajšej previerky Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Na štarte etapy panovalo zamračené počasie, teplota sa vyšplhala na 24 stupňov Celzia. 
Po neutrálnom štarte musel riešiť mechanické problémy Giulio Ciccone (Lidl - Trek). Po odmávaní ostrého štartu nikto nemal záujem ísť do úniku. Okrem včerajšieho víťaza patrili medzi kandidátov na etapový triumf aj Mark Cavendish (Astana Kazachstan Team), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Mads Pedersen (Lidl - Trek), Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto Dstny) alebo Peter Sagan (TotalEnergies). 
O únik sa nepokúšali ani zástupcovia Pro tímov a zoskupení, ktoré v dnešnej etape nemajú žiadne ambície. Peter Sagan trávil začiatok etapy v rozhovore s jazdcom tímu Bora - hansgrohe. Cyklistov dnes netrápil ani silný vietor, jeho rýchlosť bola 11 km/h. Po dvanástich kilometrov prišli prvé pokusy o vytvorenie úniku. Malý náskok si vytvoril Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck). Doplnili ho Jasper Stuyven (Lidl - Trek) a ďalší dvaja jazdci. 
Pelotón však túto skupinu nepustil, keďže šlo o domestikov špintérskych tímov. Auto lekára navštívil Luca Mozatto (Team Arkéa Samsic), líder tímu pre dnešný dojazd. Talian skončil na zemi v druhej etape. Do udávania tempa sa pustil Soudal - Quick StepFabio Jakobsen dnes mohol dosiahnúť šiesty triumf v sezóne. Na predných pozíciách balíka jazdili aj zástupcovia Alpecinu-Deceuninck. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na čele pelotónu sa začali otáčať aj jazdci Groupamy - FDJ, ktorí dnes potrebovali dostať do cieľa Davida Gauda Thibauta Pinota bez pádu alebo straty. Päťkrát na Tour bol aj ich šprintér Arnaud Démare, ale tohtoročný víťaz Brussels Cycling Classic sa do nominácie tímu nezmestil. Balíku zostávalo štyridsať kilometrov do rýchlostnej prémie. Líder bodovačky Victor Lafay (Cofidis) sa nachádzal na konci balíka.
121 kilometrov pred páskou vyšiel na čelo pelotónu Wout Van Aert (Jumbo-Visma) a poriadne natiahol balík. Vpredu sa dokonca vytvorila dvadsaťčlenná skupina, ale zvyšok pelotónu ju rýchlo dostihol. Aktívni boli aj Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a Anthony Turgis (TotalEnergies). Po troch kilometroch sa situácia upokojila. Tempo začal udávať jazdci Alpecinu-Deceuninck a TotalEnergies.  
Na čele pelotónu jazdili aj ľudia z UAE Team Emirates. Atmosféra v balíku bola naďalej pokojná, množstvo cyklistov absolvovalo malú potrebu. Novinkou na Tour de France je púšťanie komunikácie športových riaditeľov a jazdcov do televízneho prenosu. Športový riaditeľ TotalEnergies napríklad požiadal zverencov, aby sa minimálne jeden cyklista pohyboval na čele pelotónu. 
Poslednou etapou, ktorá prebehla bez klasického úniku, bola piata etapa v roku 2020. Vtedy zvíťazil Wout Van Aert. Mimochodom, presne pred šiestimi rokmi bol Peter Sagan diskvalifikovaný z Tour po štvrtej etape. V záverečnom šprinte došlo ku kontaktu s Markom Cavendishom, ktorý skončil na zemi. Pre obidvoch šprintérov je aktuálny ročník Starej dámy záverečný v kariére.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
99 kilometrov pred cieľom sa na čele pelotónu pohybovali jazdci Soudalu, UAE Emirates, Alpecinu, Treku a TotalEnergies. Na rýchlostnú prémiu priviedol balík Alpecin a Trek. Peter Sagan sa nachádzal za Jordim Meeusom (Bora). Dvadsať bodov získal Jasper Philipsen. Druhý bol Bryan Coquard (Cofidis), tretí šprintoval Caleb EwanSagan obsadil ôsmu priečku a získal osem bodov. 
Jasper Philipsen sa virtuálne obliekol do zeleného dresu. Peter Sagan mal po prémii celkovo 23 bodov a na Belgičana strácal 77 bodov. Po prémii sa utrhli Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team) a Anthony Delaplace (Team Arkéa Samsic). Francúzske duo si rýchlo vybudovalo minútu k dobru. Pre tretieho muža Brabantského šípu šlo o šiestu Tour, vlaňajší víťaz Paríž - Camembert absolvoval desiaty ročník Starej dámy. 
Do práce v balíku sa pustili jazdci zoskupení Alpecin-Deceuninck, Jayco AlUla a Soudal - Quick Step. Benoít Cosnefroy a Anthony Delaplace si viac ako minútu náskoku nevypracovali. Na konci pelotónu sa nachádzal David Gaudu (Groupama - FDJ). Vedúca dvojica bojovala najmä o cenu pre najbojovnejšieho jazdca. Bez ohľadu na výsledok horskej prémie Côte de Dému (2 km; 3,5 %) ponesie bodkovaný dres do zajtrajšej etapy Neilson Powless (EF Education-EasyPost).
Mimochodom, tím Arkéa Samsic sa na budúci rok premenuje na Arkéa - B&B Hotels. 46 kilometrov pred cieľom malo vedúce duo iba 35 sekúnd k dobru. Ako sme už spomínali, Cosnefroy skončil tretí na Brabantskom šípe, čo je jeho najlepší tohtoročný výsledok. Najvyšším umiestnením Delaplaca je 20. mieste v piatej etape na 4 Jours de Dunkerque. V rovnakej skupine dokončil etapu aj Peter Sagan
- reklama -
- reklama -
Mechanické problémy musel riešiť druhý najstarší jazdec na pretekoch Luis León Sánchez (Astana Kazachstan Team). Víťaz štyroch etáp na Tour musel zmazať päťdesiatsekundové manko. Pelotón naďalej viedli zástupcovia tímov Alpecin-Deceuninck, Jayco AlUla a Soudal - Quick Step. Unikajúce duo začalo stúpať na Côte de Dému (2 km; 3,5 %). Na vrchole získal bod Anthony Delaplace
23 kilometrov pred cieľom bola vedúca skupina dostihnutá. Pelotón viedli jazdci Alpecinu, Bory, Bahrainu - Victorious, DSM, Jumba a Lotta. Neskôr sa pridali aj cyklisti Astany a Treku. Peter Sagan mal k dispozícii dvoch spolujazdcov. Štyri kilometre pred páskou prevzalo vedenie pelotón Jumbo. Wout Van Aert sa však nenachádzal vpredu. Šancu mohol dostať Christophe Laporte
1700 metrov pred páskou spadli Fabio Jakobsen (Soudal) a Jacopo Guarnieri (Lotto). Na posledný kilometer priviedol balík Cofidis a následne prišlo k ďalšimu pádu Luisa Leóna Sáncheza (Astana). Záverečný šprint otvorilo Uno-X. Na zemi skončili aj Alexis Renard (Cofidis) a Sørena Wærenskjold (Uno-X). Napokon zvíťazil Jasper Philipsen. Druhý skončil Caleb Ewan, tretí finišoval Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious).
Štvrtý preťal cieľ Bryan Coquard (Cofidis). Top 5 uzavrel Mark Cavendish (Astana). Do záverečného šprintu sa dostal aj Peter Sagan (TotalEnergies) a napokon obsadil trinástu priečku. Do bodovačky získal ďalších dvanásť bodov a posunul sa na trinástu priečku. Víťaz etapy opäť vyťažil zo skvelej práce oddielového kolegu Mathieua Van der Poela.
V hromadnom dojazde nešprintovali Biniam Girmay (Intermarché) ani Sam Welsford (DSM).  Štvrtá etapa mala pokojný priebeh. Pelotón spoločne prišiel na rýchlostnú prémiu a následne sa utrhli dvaja jazdci. Tí boli jednoduchou korisťou pre balík. Záverečné dva kilometre boli hektické. Najprv skončil na zemi Fabio Jakobsen a po ňom spadlo niekoľko domestikov.
Všetkým problémom sa vyhol Jasper Philipsen, pripísal si druhé víťazstvo a zároveň sa obliekol do zeleného dresu. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Adam Yates (UAE Team Emirates) prežil etapu bez komplikácii a ponesie žltý dres už vo štvrtej etape. Najlepším mladým jazdcom zostáva jeho kolega Tadej Pogačar. Bodkovaný dres udržal Neilson Powless (EF Education-EasyPost).
Najlepším zoskupením zostalo Jumbo-Visma a honor najbojovnejšieho cyklistu získal Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team). Zajtra sa už nepostaví na štart Jacopo Guarnieri (Lotto Dstny), ktorý si pri páde zlomil kľúčnu kosť a rebro. Po dvoch dňoch pre šprintérov budú v permanencii vrchári a jazdci na celkové poradie. Čaká ich kopcovitá etapa, po ktorej môžu nastať zmeny v priebežnom poradí.
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz etapy, zelený dres)
"Šprint bol celkom tesný, takže som bol rád, že víťazstvo rýchlo potvrdili. Posledné zákruty boli hektické. Bolo tam niekoľko pádov. Bola to jednoduchá etapa. Všetci sa snažili ušetriť energiu na zajtrajšie Pyreneje. Pri nájazde na okruh som počul pár pádov. Všetci sú snáď v poriadku. Ja som tiež stratil tímových kolegov, ale našťastie som našiel Mathieua Van der Poela v cieľovej rovinke. Opäť ma skvelo rozbehol. Záver som absolvoval v kŕčoch a Caleb Ewan bol blízko, ale vyhral som."
Ďalšie reakcie aktérov etapy vydáme vo večerných hodinách...
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 04:25:28
2. EWAN Caleb Lotto Dstny 00:00
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
4. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
5. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 00:00
6. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
7. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Team 00:00
8. MEZGEC Luka Team Jayco-AlUla 00:00
9. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00
10. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam UAE Team Emirates 18:18:01
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:06
3. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:06
4. LAFAY Victor Cofidis 00:12
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:16
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:17
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:22
8. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:22
9. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:22
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 150
2. LAFAY Victor Cofidis 80
3. EWAN Caleb Lotto Dstny 73
4. COQUARD Bryan Cofidis 64
5. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 62
6. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 60
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 18
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 7
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 4
4. EENKHOORN Pascal Lotto Dstny 3
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Circus-Wanty 3
6. PICHON Laurent Team Arkéa-Samsic 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 18:18:07
2. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:16
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:16
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:37
5. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 04:34
6. DINHAM Matthew Team dsm-firmenich 05:14
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 88 km - NOTRE DAME DES CYCLISTES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 27 km - Côte de Dému: dĺžka 2 km; sklon 3,5 % (1)
ciel Cieľ - NOGARO (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Štvrtý deň je na papieri ešte jednoduchší ako ten tretí, opäť by vietor nemal hrať rolu a hoci sa očakáva mierny dážď na štarte, zvyšok etapy by mal byť peknou jazdou krajinou v ideálnych teplotách okolo 25 stupňov. Jasper Philipsen potvrdil úlohu najväčšieho favorita na šprintérske dojazdy i zisk zeleného dresu, ak oň napokon ešte nevyspytateľný Van Aert nezabojuje. Jazdec Alpecinu - Deceuninck je teda jasnou voľbou aj dnes. V tejto ére chaotických špurtov to mnohým ľuďom nevyjde, takže je veľmi ťažké odhadovať, kto sa dostane do boja o triumf. Či to budú Jakobsen, Ewan, Groenewegen či Pedersen. Včera šiel výborne Bauhaus. Finišovať sa bude na motoristickom okruhu, kde teda bude zákrut veľmi veľa, ale sú dosť široké a nie ostré. Nemali by teda zásadne ovplyvniť dojazd. Skôr by tu mohol byť o niečo bezpečnejší ako štandardne v úzkych uliciach s kruhovými objazdami.
Krátky opis trasy etapy:
Prvá etapa po príchode do Francúzska prebehne na rovinatom profile. Na trase sa nachádza niekoľko krátkych stúpaní, ktoré by však nemali ohroziť hromadný dojazd. Úlohou pelotónu bude ukontrolovať unikajúcich jazdcov. Tých bude motivovať horská prémia Côte de Dému, ktorá má prijateľné parametre aj pre klasických šprintérov. V závere bude okrem rýchlosti rozhodovať aj pozičná jazda. Od méty troch kilometrov až do cieľa sa šprintéri budú musieť vysporiadať so siedmimi zákrutami na motoristickom okruhu. Posledná z nich sa nachádza priblížne sedemsto metrov pred cieľom. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop