Tour: V nedeľu šprint vrchárom prekazil Lafay, Pogačar a Vingegaard získali bonifikácie, Sagan tri body

2.7.2023, 12:35 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
2. 2.7. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > San Sebastian 209 km Lafay
profil etapy, 2940 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Na štart druhej etapy sa už nepostavil Richard Carapaz (EF Education-EasyPost). Ako sme už informovali, olympijsky víťaz v pretekoch si po páde zlomil jabĺčko na ľavej nohe. Americký tím sa v ďalšom priebehu Tour zameria na boj o etapové víťazstvo a bodkovaný dres. S malou zlomeninou v lakti sa postavil na štart Torstein Træen (Uno-X Pro Cycling Team), ďalší jazdec, ktorý včera spadol.
Dnes bola na programe zvlnená etapa pre odolných klasikárov a vrchárov. Ostrý štart sa oneskoril pre defekt Stana Dewulfa (AG2R Citroën Team). Hneď po odmávaní ostrého štartu sa začalo atakovať. Malý náskok si vytvorili Anthony Perez (Cofidis), Mads Pedersen (Lidl - Trek), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Anthony Turgis (TotalEnergies) a Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny). 
Skupina bola dostihnutá a defekt dostal Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates). Ďalší únik vytvorili líder horskej súťaže Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step) a Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Defekt zadného kolesa dostal Luca Mozzato (Team Arkéa Samsic). Vedúce trio si rýchlo vybudovalo viac ako tridsaťsekundový náskok. 
188 kilometrov pred cieľom sa pelotón rozdelil, ale medzera medzi skupinami nebola veľká a zaostávajúci jazdci sa po chvíli vrátili späť. Balík viedol UAE Team EmiratesNeilson Powless strácal iba minútu a 42 sekúnd, preto sa virtuálne obliekal do žltého dresu. Na čele hlavnej skupiny začali pracovať aj jazdci Jumbo- Visma. Defekt zadného kolesa dostal Patrick Konrad (Bora - hansgrohe).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik sa blížil k šprintérskej prémii. Dvadsať bodov v Legutiu získal bez boja Edvald Boasson Hagen. Druhý bol Rémi Cavagna, pätnásť bodov za tretiu priečku vzal Neilson PowlessPeter Sagan (TotalEnergies) sa pred prémiou nachádzal za jazdcami Alpecin-Deceuninck. Trinásť bodov získal Jasper Philipsen (Alpecin) pred Samom Welsfordom (DSM). Tretí z balíka bol Bryan Coquard (Cofidis). 
Peter Sagan zostal zatvorený, šprintoval ako desiaty a pripísal si ďalšie tri body. Celkovo mal dvanásť bodov. Bodovačku naďalej viedol včerajší víťaz Adam Yates (UAE Team Emirates). Spomedzi šprintérov bol najvyššie Jasper Philipsen, ktorý sa posunul na štvrtú priečku. Náskok úniku sa najprv zastavil na štyroch minútach a tridsiatich sekundách, ale neskôr začal opäť rásť. 
Ak by dnes zvíťazil Neilson Powless, pre Američana by to bolo premiérové víťazstvo na Grand Tour. Rémi Cavagna vyhral etapu na Vuelte. Edvald Boasson Hagen má na konte tri etapové triumfy na Tour a jeden na Gire. 134 kilometrov pred cieľom nastala krátka dažďová prehánka. Vedúca skupina začala stúpať na prvú horskú prémiu Col d'Udana (4,6 km; 5,1 %) s necelým päťminútovým náskokom.  
Na vrchole získal dva body bez boja Neilson Powless. Bod získal Edvald Boasson Hagen. Líder horskej súťaže mal na konte sedem bodov. Náskok úniku klesol pod štyri minúty. Vedúce trio začalo stúpať na Côte d'Artiria (2,7 km; 5,3 %). Powless si pripísal ďalší bod. Tempo pelotónu začalo trápiť šprintérov, napríklad Marka Cavendisha (Astana Kazachstan Team), ktorý jazdil na konci balíka. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
104 kilometrov pred cieľom mal únik štyri minúty a pätnásť sekúnd k dobru. Defekt zadného kolesa dostal jeden z dnešných favoritov Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Pelotón naďalej viedli jazdci UAE Team Emirates. Nad hlavami pretekárov sa prehnala ďalšia prehánka. Náskok vedúcej skupiny klesol pod štyri minúty. Ani dnešná etapa sa nezaobišla bez pádu. Na zemi skončil Alexander Edmondson (Team DSM - Firmenich).
Austrálčan sa rýchlo pozviechal a pokračoval ďalej. Na čelo pelotónu sa vytiahli jazdci Jayco AlUla. Pridali sa aj zástupcovia Jumbo-Visma. Z balíka odpadol Mark Cavendish. Pelotón zrýchlil a osemdesiat kilometrov pred páskou znížil náskok úniku na dve minúty a 35 sekúnd. Na cyklistov opäť začalo pršať. Cavendish sa po niekoľkých kilometroch vrátil späť. Vedúce trio začalo stúpať na Côte d'Alkiza (4,2 km; 5,7 %). 
Tri kilometre pred vrcholom vypadol z úniku Rémi Cavagna. V pelotóne došlo k pádu na pravej strane. Na zemi skončili Alexej Lutsenko (Astana), viacerí jazdci Ineosu aj cyklista TotalEnergies. Všetci bez problémov pokračovali. V balíku sa už nenachádzali Mark Cavendish (Astana), Dylan Groenewegen (Jayco), Fabio Jakobsen (Soudal), Sam Welsford (DSM) ani Alexander Kristoff (Uno-X). 
Neilson Powless Edvald Boasson Hagen zdolali vrchol s necelým dvojminútovým náskokom na balík. Američan získal ďalšie dva body a zabezpečil si bodkovaný dres do zajtrajšej etapy. Nór si pripísal bod. Peter Sagan sa zatiaľ nachádzal v balíku, do ktorého sa v zjazde vrátili aj zaostávajúci šprintéri. Na kruhovom objazde skončil na zemi Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Víťaz troch etáp na Tour pokračoval ďalej. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Defekt predného kolesa dostal James Shaw (EF Education-EasyPost). 44 kilometrov pred cieľom mal únik dve minúty a desať sekúnd k dobru. Zadné koleso musel meniť Axel Zingle (Cofidis). Vedúce duo začalo stúpať na predposlednú horskú prémiu Côte de Gurutze (2,6 km; 4,7 %). Neilson Powless odpáral Edvalda Boassona Hagena a pokračoval sám. 
V balíku spadli Jasper De BuystMaxim Van Gils (2x Lotto Dstny), Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) a Matthew Dinham (Team DSM - Firmenich). Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) musel meniť bicykel po defekte. Tretí muž Critérium du Dauphiné sa rýchlo pozbieral a na bicykli od spolujazdca pokračoval ďalej. Na vrchole si pripísal ďalší bod Neilson PowlessO'Connor aj Vingegaard sa rýchlo vrátili späť.
Peter Sagan prežil v balíku aj predposledné stúpanie. UAE Team Emirates na čele vystriedali jazdci Groupama - FDJ a Jumbo-Visma. Neilson Powless začal stúpať na Jaizkibel (8,1 km; 5,3 %) s náskokom minúty a tridsiatich sekúnd. Hneď na začiatku stúpania vypadli z pelotónu so Saganom aj Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) a ďalší šprintéri. 
Neskôr ich nasledovali aj Biniam Girmay (Intermarché - Circus - Wanty) a Matteo Jorgenson (Movistar Team). Tempo pelotónu prevzali jazdci Jayco AlUla. Po prvej polovici kopca zostalo v balíku sedemdesiat jazdcov. Neilson Powless bol dostihnutý necelé tri kilometre pred vrcholom. Na vysoké tempo doplatili aj Julian Alaphilippe (Soudal - Quick Step) a Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). 
Osem bonifikačných sekúnd na vrchole získal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) a spoločne s Jonasom Vingegaardom sa pustili do zjazdu s malým náskokom. Dve sekundy vzal Simon Yates (Jayco AlUla). Vlaňajší víťaz Tour však nechcel striedať a zozadu sa blížila skupina favoritov. Dvanásť kilometrov pred páskou bolo vedúce duo dostihnuté skupinou, kde ostal aj Wout Van Aert
Skupina s Alaphilippom Pinotom mala minútovú stratu. Jazdil v nej aj Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team). V zjazde si vytvoril drobný náskok Pello Bilbao (Bahrain - Victorious). 5400 metrov pred páskou bol dostihnutý. Medzi hlavnou skupinou a partiou s Pinotom bola partia, kde boli Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) a Louis Meintjes (Intermarché - Circus - Wanty). 
Atak Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) úspech nepriniesol. Následne to skúsil Matthias Skjelmose Jensen (Trek - Segafredo), ale ani víťaz Okolo Švajčiarska nepochodil. Ďalší útok podnikol Victor Lafay (Cofidis) a Francúz dotiahol svoj pokus do víťazného konca. Druhý skončil Wout Van Aert, ďalšie tretie miesto si pripísal Tadej Pogačar. Štvrtý finišoval Tom Pidcock, Top 5 uzavrel Pello Bilbao.
Skupina, kde boli Ben O'ConnorGuillaume Martin Louis Meintjes, stratila 58 sekúnd. Ďalšia partia, kde sa nachádzali Julian AlaphilippeThibaut Pinot Tobias Halland Johannessen, prišla do cieľa s mankom dvoch minút a 25 sekúnd. Aj druhá etapa priniesla časové rozdiely medzi kandidátmi na celkové poradie. O to sa pričinil najmä Rafal Majka, ktorý na záverečnom kopci okresal skupinu favoritov. 
Spomedzi klasikárov sa v nej udržali Alberto Bettiol Wout Van Aert. Jumbo v závere pripravilo Belgičanovi pozíciu k etapovému triumfu, ale na poslednom kilometri prekvapil celú skupinu Victor Lafay. Francúz si pripísal druhé víťazstvo v sezóne. Po pätnástich rokoch sa Cofidis radoval z triumfu na Tour de France. Víťaz etapy sa zároveň obliekol do zeleného dresu. Lídrom pretekov ostal Adam Yates
Vďaka bonifikáciám sa na druhé miesto posunul najlepší mladý jazdec Tadej Pogačar. Totožnú stratu má tretí Simon Yates. Dnešný víťaz sa posunul na štvrtú priečku a Top 5 uzatvára Wout Van Aert. Vďaka účasti v úniku si bodkovaný dres poistil Neilson Powless, ktorému pripadol aj honor najbojovnejšieho jazdca. Najlepším tímom zostalo Jumbo-VismaMattias SkjelmoseAlberto Bettiol boli dodatočne potrestaní za vybočenie z línie počas záverečného šprintu. 
Obaja boli preto preradení na koniec prvej skupiny. Peter Sagan získal tri body na šprintérskej prémii a z pelotónu si vystúpil na začiatku posledného stúpania. Do cieľa prišiel na 117. mieste so stratou štrnástich minút a desiatich sekúnd. V bodovačke je na 24. pozícii. Prvú príležitosť na etapový triumf bude mať zajtra, kedy je na programe šprintérska etapa.
vyjadrenie ikonky ciernaVictor Lafay (víťaz etapy, zelený dres)
"Keď som vyrazil kilometer pred cieľom, tak som premýšľal iba nad cieľovou páskou. Keď som videl značku štyristo metrov pred cieľom, tak som šiel úplne naplno. Neveril som tomu až do cieľa. Včera som bol trochu frustrovaný, ale dnes sa mi to podarilo a je to fantastické. Vo včerajšej etape som sa cítil fantasticky. Dnes to bola naozaj ťažká a tvrdá etapa. Celý deň som trpel, ale v závere som si hovoril, že keď už som v skupine, tak by som to mohol dokázať."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky
1. LAFAY Victor Cofidis 4:46:39 120
2. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 00:00 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:00 25
4. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:00 15
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00 5
6. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:00
7. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:00
8. BARDET Romain link ikonka Team DSM - Firmenich 00:00
9. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 00:00
10. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 9:09:18 25
2. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:06
3. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 00:06
4. LAFAY Victor Cofidis 00:12
5. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 00:16
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:17
7. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:22
8. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:22
9. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:22
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 00:22
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LAFAY Victor Cofidis 65
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 42
3. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 36
4. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 30
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 29
6. YATES Simon link ikonka Team Jayco AlUla 25
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education - EasyPost 11
2. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 7
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 4
4. EENKHOORN Pascal Lotto - Dstny 3
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Circus 3
6. WILSLY Jonas Uno-X Pro Cycling Team 2
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 9:09:24
2. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:16
3. RODRíGUEZ Carlos Ineos Grenadiers 00:16
4. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:37
5. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Cycling Team 03:02
6. DINHAM Matthew Team DSM - Firmenich 03:02
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 168 km - LEGUTIO (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 128 km - Col d'Udana: dĺžka 4,6 km; sklon 5,1 % (2-1)
4-20 121 km - Côte d'Artiria: dĺžka 2,7 km; sklon 5,3 % (1)
3 20 68 km - Côte d'Alkiza: dĺžka 4,2 km; sklon 5,7 % (2-1)
4-20 35 km - Côte de Gurutze: dĺžka 2,6 km; sklon 4,7 % (1)
2 20 bonus tdf 20 16,5 km - Jaizkibel : dĺžka 8,2 km; sklon 5,3 % (5-3-2-1) (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ - SAN SEBASTIAN (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po úvodnom dni, ktorý síce nepriniesol až takú drámu ako sa čakalo, no zároveň kvalitne rozdelil pelotón je veľkou otázkou, ako dopadne dnešok. Včera napriek očakávaniam absolútne neuspeli puncheri - Van Aert iba pomáhal, Van der Poel nemal nohy, rovnako ako Pidcock alebo Matthews. Bol to príliš tvrdý, prudký kopec 9,5 km pred cieľom. No dnes je tu Jaizkibel, ktorý síce nemá pasáže nad 10 %, ale až 8200 metrov, čo by tiež malo odstaviť puncherov. Otázkou teda je, či sa tentokrát už do špurtu dostane Wout van Aert, ktorý po robote pre Vingegaarda v závere v Bilbau akoby chcel demonštrovať to, že nemá vlastné ciele a vôbec nešpurtoval, hoci mohol pripraviť Pogačara o štyri sekundy. Ak by prežila väčšia skupina, mohol by sa presadiť Mathieu Van der Poel, či nebodaj Biniam Girmay alebo Mads Pedersen, ak by sa šlo veľmi pomaly. Ešte sa môže stať, že UAE nechá ísť únik, a tak sa ponúkajú mená ako Neilson Powless alebo Fred Wright.
Krátky opis trasy etapy:
Druhá etapa bude mať jednoduchý profil až po šprintérsku prémiu, kde budú o body do bodovačky bojovať šprintéri. Po dlhšom klesaní príde na rad niekoľko kopcov. Col d'Udana a Côte d'Alkiza pelotón nerozdelia. Ďalšie body do súťaže o bodkovaný dres budú k dispozícii na Côte d'Alkiza. Jeho priemerný sklon môže potrápiť čistokrvných šprintérov. Côte de Gurutze má prijateľné parametre a najdôležitejším bodov etapy bude Jaizkibel. Toto stúpanie vrcholí iba šestnásť kilometrov pred páskou a na vrchole sa nachádzajú bonifikačné sekundy, ktoré môžu k útoku motivovať kandidátov na celkové poradie. O etapové víťazstvo by mali bojovať odolní klasikári alebo vrchári s kvalitným šprintom.
profil záverečného kopca (© letour.fr)
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop