Tour: Pogačar v 6. etape oplatil Vingegaardovi včerajšok, no Dán si prišiel po žltý dres

6.7.2023, 12:40 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Pogačar v 6. etape oplatil Vingegaardovi včerajšok, no Dán si prišiel po žltý dres
Tadej Pogačar útočí (© A.S.O./Charly Lopez)

6. 6.7. rovinata etapa ciel rovina Tarbes > Cauterets-Cambasque 145 km Pogačar
profil etapy, 3920 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Pyrenejské dobrodružstvo v 110. ročníku Tour de France pokračovalo aj v šiestom dni. Cyklisti vo štvrtok mali na programe ešte náročnejšiu etapu ako v stredu. Jej súčasťou boli stúpania Col d'Aspin (12 km - 6,5 %) a aj legendárny Col du Tourmalet (17,1 km - 7,3 %). Jeho vrchol bol na méte 47 kilometrov pred cieľom a 30 kilometrov pred začiatkom cieľového kopca. Práve na Cauterets-Cambasque (16 km - 5,4 %) sme mali sledovať ďalšie pokračovanie bitky medzi Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom.

Práve oni dvaja boli dnes najvážnejšími kandidátmi na zisk etapového víťazstva. Zaujímavými menami mohli byť aj Jai Hindley, Giulio Ciccone, Carlos Rodriguez alebo David Gaudu. Francúzski fanúšikovia určite verili aj Thibautovi Pinotovi, ktorý v predbežnej klasifikácii už strácal skoro päť minút, takže teoreticky mohol skúšať aj šťastie v celodennom úniku. V prípade, že by sa do úniku dostali aj iní zaujímaví vrchári, mohla dnešná etapa skončiť aj ich úspechom. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Veľkým strašiakom dnešnej etapy bola predpoveď počasia. Na trase sa totiž očakávali aj búrky, a to hlavne v jej úvode. Pred druhou horskou prémiou sa však malo počasie už ustáliť, malo byť zamračené, ale bez dažďa v príjemných teplotách pre cyklistiku. Ani silný vietor sa neočakával, pričom na Col d'Aspin a Col du Tourmalet malo pretekárom fúkať do chrbtov. No rýchlosť vetra nemala presiahnuť 10 km/h. 
Pretekári sa pohli zo slávnostného štartu presne desať minút po jednej a zamierili do miesta ostrého štartu. Všetci majitelia najcennejších dresov už tradične stáli v prvom rade. Žltý dres mal dnes na sebe víťaz včerajšej etapy Jai Hindley, v zelenom drese bol Jasper Philipsen, bodkovaný vlastnil Felix Gall a v bielom bol Tadej Pogačar. Pred ostrým štartom cyklisti museli prekonať cestu s ostrovčekmi a na jednom z nich spadol Quinn Simmons, ktorý okúsil chuť asfaltu aj včera.
Ostrý štart prebehol štyri minúty pred pol druhou. Hneď po odštartovaní nastúpil Wout van Aert z Jumbo - Visma. Za ním sa vyviezol Julian Alaphilippe zo Soudal Quick - Step. Neskôr sa ku ním snažili pripojiť ďalších osem cyklistov. Podarilo sa im to. Z pelotónu však nastupovali ďalší pretekári, takže vedúca desiatka to nemala vôbec jednoduché. Situáciu im komplikovala aj neochota, pretože úvodné kilometre ťahal len van Aert a ostatní ak potiahli, tak len chvíľku a neochotne.   
Desiatka utečencov získala k dobru 14 sekúnd, no potom ich balík stiahol na osem sekúnd. Vtedy ich dotiahla ďalšia skupina, v ktorej bola pätica cyklistov. V tom momente akoby všetci v úniku pochopili, že musia ťahať za jeden kus lana a zrazu všetci začali spolupracovať. Pár kilometrov ešte prebiehala bitka medzi únikom a pelotónom, no na méte 138 kilometrov pred cieľom sa hlavné pole zastavilo. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V celodennom úniku okrem van Aerta a Alaphilippa boli ešte Gorka Izagirre z Movistaru, Krists Neilands z Israel Premier Tech, Michal Kwiatkowski z Ineos Grenadiers, Mathieu van der Poel z Alpecin-Deceuninck, Bryan Coquard z Cofidisu, Niklas Arndt z Bahrajn Victorious, Benoît Cosnefroy z Ag2r Citroen, Chris Juul-Jensen z Jayco AlUla, Mateo Trentin z UAE Team Emirates, James Shaw z EF Education-EasyPost, Matîs Louvel z Arkéa-Samsic, Tobias Halland JohannessenJonas Gregaard z Uno-X.
Medzi pelotónom a únikom sa vytvorila ešte skupina prenasledovateľov. Boli v nej Almeida Guerreiro (Movistar), Pérez (Cofidis), Powless (EF Education), Asgreen (Soudal) a Naesen (Ag2r), no niektorým členom celodenného úniku sa táto skutočnosť nepáčila a snažila sa držať druhú skupinu od seba. 127 kilometrov pred páskou strácala druhá skupina na čelo 37 sekúnd, no o štyritisíc metrov neskôr už bola súčasťou vedúcej skupiny. V tom čase pelotón strácal na čelo dve a pol minúty.
Krátko po spojení oboch čelných skupín začali utečenci stúpať na úvodnú horskú prémiu. Bol ňou kopec Côte de Capvern-les-Baines (5,6 km - 4,8 %). Bola to horská prémia tretej kategórie, takže na vrchole boli v ponuke dva a jeden bod. Väčšinu kopca v úniku odtiahol Asgreen (Soudal), ktorý si však výhru na prémii nepripísal. Totiž o body prejavil záujem Powless (EF Education), ktorý sa snažil vrátiť do bodkovaného dresu. Získal tak dva body, a po prémii mu na bodky chýbalo už len osem bodov.   
Pelotón, v ktorom pracovala zatiaľ iba Bora - hansgrohe, vyliezol na úvodnú prémiu o tri minúty neskôr. Strata hlavného poľa sa už príliš nemenila, pretekári nemeckého celku dostali pokyn z tímového rádia, aby mali kontrolu úniku pevne pod kontrolou. Ešte pred začiatkom kopca si kamery všimli, že Küng (FDJ) stratil kontakt s balíkom, no išlo len o technické problémy, ktoré švajčiarsky špecialista na časovku rýchlo vyriešil a vrátil sa naspäť. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Medzi vrcholom kopca a jedinou rýchlostnou prémiou v itinerári šiesteho dňa sa neudialo nič podstatné. Čelná skupina pokračovala v nezmenenom formáte, v pelotóne stále pracovala Bora. Ticho na ceste mohla prerušiť práve rýchlostná prémia v meste Sarrancolin, no nestalo sa. Coquard (Cofidis) sa nemusel zdvihnúť zo sedla v bitke o 20 bodov. Žiadne problémy mu neurobil ani van Aert (Jumbo), ktorý bol druhý. Mohlo to byť však znamením, že Belgičan je v úniku z iného dôvodu ako boli body do súťaže o zelený dres.  
Ani víťazstvo Coquarda (Cofidis) na prémii neohrozilo postavenie Philipsena (Alpecin) v boji o zelený dres. Francúz síce získal 20 bodov, no jeho strata na Belgičana bola po prémii 46 bodov. Možno aj z tohto dôvodu dianie na prémii totálne ignoroval van der Poel (Alpecin). Aj keď na prémii skončil tretí, no ani on nevyzval Coquarda na súboj, čo by sa od tímového kolegu Philipsena očakávalo.  
Potom už únik začal stúpať na Col d'Aspin a začali z neho vylietavať najslabšie kúsky. Ako prvý skupinu opustil Arndt (Bahrajn), ktorý sa však vrátil naspäť. Po ňom veľké problémy mal aj Cosnefroy (Ag2r), čo bolo prvé veľké prekvapenie šiestej etapy. Inak kvalitný vrchár z úniku vyletel bez toho, aby sa v čele zvyšovalo tempo. To stále diktoval Asgreen (Soudal), ktorý očividne pracoval pre Alaphilippa (Soudal). Z pelotónu zas vylietavali šprintéri vrátane Petra Sagana.  
Dvetisíc metrov pred vrcholom v úniku zrýchlil van Aert (Jumbo) a začala sa tenčiť vedúca skupina. Vypadol Coquard (Cofidis), no ďalším veľkým prekvapením bola strata Péreza (Cofidis), ďalšieho lepšieho vrchára v úniku. Kontakt s čelom stratili aj Asgreen (Soudal), Arndt (Bahrajn) alebo Trentin (UAE). V úplne rovnakom čase ako sa slova ujal van Aert nastala zmena stráži aj v balíku, kde sa do toho začali opierať pretekári Jumbo - Visma.  
Van Aert (Jumbo) vytiahol únik až na vrchol Col d'Aspin. Pár metrov pred čiarou ho obehol Powless (EF Education), ktorý tak získal desať bodov do horskej súťaže a predbežne sa vrátil do vedenia tejto súťaže, a to o dva body. Druhý na prémii bol Guerreiro (Movistar), štvrtý van der Poel (Alpecin), piaty Alaphilippe (Soudal) a šiesty Neilands (IPT). Na kopci bolo vo vedúcej skupine 14 pretekárov. 
Hneď ako sa cesta preklopila na druhú stranu vo svojej aktivite pokračoval van Aert (Jumbo) a z jeho práce vyťažil celý únik. Náskok skupiny sa pred Col du Tourmalet zväčšil na štyri a pol minúty. Dôležité však bolo, že aj celok Jumbo - Visma v zjazde opustil čelo pelotónu a znovu začala pracovať Bora - hansgrohe, ktorej táto situácia zatiaľ vyhovovala. Nemala dôvod zrýchľovať tempo. 
Necelých 12 kilometrov pred vrcholom Tourmaletu vpredu zaútočil Alaphilippe (Soudal). Zostal s ním len Shaw (EF Education), ktorý však nechcel spolupracovať. Francúz sa na neho otočil a aj mu niečo povedal, no Brit bol tvrdohlavý a neprestriedal. Obaja sa tak o kilometer neskôr vrátili do skupiny, v ktorom ťahal špicu van Aert (Jumbo). Belgičan zatiaľ vyzeral byť nezničiteľný. Van der Poel (Alpecin) si to povedať nemohol, pretože ten sa z úniku odpojil. 
Počas stúpania na Tourmalet sa do čela pelotónu vrátilo Jumbo a začali robiť problémy aj vrchárom. Za pelotónom zostali Urán (EF Education) a Martínez (Ineos). Neskôr sa ku ním pripojil aj Cháves (EF Education). Nebolo to dobré vysvedčenie pre kolumbijskú cyklistickú školu. V úniku zas van Aert (Jumbo) selektoval svojich konkurentov. Medzi jeho obeťami bol aj Izagirre (Movistar), ďalší kvalitnejší vrchár v úniku. A to na vrchol kopca bolo treba prejsť ešte sedem kilometrov. 
Štyritisíc metrov pred vrcholom van Aert (Jumbo) odpáral posledného Francúza z úniku. Alaphilippe (Soudal) so zaťatými zubami mohol iba sledovať ako sa mu vzdiaľuje sedmička utečencov. Ako rušeň išiel van Aert na Tourmalete. Počas celého stúpania mu nikto neprestriedal. Jeho súperi mali čo robiť, aby za ním zostali visieť. Aj pelotón sa totálne rozpadol zásluhou celku Jumbo - Visma. Pomerne ďaleko pred vrcholom bol v problémoch Woods (IPT) a aj O'Connor (Ag2r).
Tritisíc metrov pred vrcholom zostala v skupine favoritov už len pätica cyklistov vrátane Vingegaarda (Jumbo), Pogačara (UAE) a Hindleyho (Bora). No muž v žltom dres sa presne v tomto bode porúčal od dvoch najväčších favoritov. S ními zostal iba Kuss (Jumbo) a ťahal ich preč od všetkých rivalov. Kilometer a pol pred vrcholom Vingegaard zaútočil, no Pogačar reagoval. Obaja sa potom blížili k čelnej skupine, ktorá na vrchol vyliezla o necelú minútu skôr. 
Prémiu na Col du Tourmalet vyhral Johannessen (Uno-X). Na vrchole bojoval s Guerreirom (Movistar), obaja sa pri súboji skoro zrazili a spadli. Shaw (EF Education) prešiel cez prémiu tretí a v čelnej skupine boli ešte van Aert (Jumbo) a Kwiatkowski (Ineos). Šesť bodov získal aj Powless (EF Education), ktorý však už zaostával za únikom. Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE) pozbierali zvyšné body na prémii. Skupina Hindleyho (Bora), v ktorej boli ďalší favoriti na celkové víťazstvo vyšli na Tourmalet so stratou dvoch minút na skupinu Vingegaarda. 
Nasledoval zjazd, v ktorom van Aert (Jumbo) počkal Vingegaarda (Jumba). S nimi sa dole kopcom zviezli Pogačar (UAE) a Powless (EF Education). Štvorica pretekárov už v polovici klesania dobehla vedúce kvarteto, takže v čele bolo osem cyklistov. Skupina Hindleyho (Bora), v ktorej boli ešte Buchmann (Bora), Simon Yates a Harper (2x Jayco), Kelderman (Jumbo), Cras (TotalEnergies), Meintjes (Intermarché), Pinot a Geniets (2x FDJ), Gall (Ag2r), Castroviejo (Ineos) a Pedrero (Movistar) klesala rovnako rýchlo.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Skupina Hindleyho (Bora) sa v zjazde zväčšila a ťahalo ju dole zoskupenie Ineos Grenadiers. Keď sa vozovka začala vyrovnávať, nastúpil do čela skupiny Buchmann (Bora). Do cieľa bolo treba prejsť ešte 24 kilometrov, pričom skupina žltého muža strácala na čelo dve minúty. Nemecký cyklista na diaľku zviedol bitku s van Aertom (Jumbo). Ten hneď ako pripojil Vingegaarda (Jumbo) a Pogačara (UAE) do vedúcej skupiny sa ujal slova v diktovaní jej tempa.  
Buchmann (Bora) súboj s van Aertom (Jumbo) prehral. Skupina Vingegaarda (Jumbo) a Pogačara (UAE) začala stúpať do cieľa o tri minúty skôr ako skupiny Hindleyho (Bora), v ktorej boli okrem vyššie menovaných aj Adam Yates (UAE), Bardet (DSM), Pidcock (Ineos), Gaudu (FDJ), O'Connor (Ag2r) a Bilbao (Bahrajn). Van Aert tak získal skoro celú minútu v prospech svojho lídra. 
V úvodných kilometroch cieľového stúpania sa neudiali skoro žiadne zmeny. Van Aert (Jumbo) ťahal vedúcu skupinu, robil to už minimálne polovicu etapy. Bol to ďalší obdivuhodný výkon z jeho strany. Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE) sa zatiaľ o nič nepokúsili. Zatiaľ jedinou zmenou bolo, že v druhej skupine v určovaní tempa Buchmanna (Bora) nahradil Ineos Grenadiers. Nepomáhalo to, pretože ich strata sa nemenila a zozadu sa do skupiny vrátili Skjelmose (Trek) aj Landa (Bahrajn). 
Päť kilometrov pred cieľom Powless (EF Education) prežíval ďalšie déjà vu. Opäť sa mu pretekári z úniku začali vzdiaľovať, no tentokrát to už bolo v jeho prípade definitívne. O päťsto metrov neskôr stratili kontakt aj Shaw (EF Education) a Guerreiro (Movistar). No bol to bod, v ktorom zaútočil Vingegaard (Jumbo). S ním spočiatku zostal len Pogačar (UAE), neskôr sa k ním dotiahol aj Kwiatkowski (Ineos), ale nie na dlho. Necelé štyri kilometre pred páskou sa zlomil aj Poliak. 
video v clanku ikonka ciernaMoment nástupu Pogačara
Vpredu tak zostali už len Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE). Otázkou bolo, či Slovinec skúsi v závere získať nejaké sekundy naspäť voči Dánovi. Dvojnásobný víťaz Tour bol na méte tri kilometre pred vrcholom nervózny, akoby čakal na ideálnu príležitosť na útok. Stalo sa tak 2,8 kilometra pred koncom a obhajca vlaňajšieho víťazstva nezareagoval dobre. Okamžite medzi nimi vznikla medzera dlhé niekoľko metrov. 
Tadej Pogačar skoro okamžite získal k dobru desať sekúnd a vo zvyšných metroch bol silnejší ako Jonas Vingegaard. Pod bránu posledného kilometra prišiel Slovinec o 18 sekúnd skôr. Dán tiež išiel s vypätím všetkých síl, no dnes bol slabším. Pogačar prišiel do cieľa od 24 sekúnd skôr ako Vingegaard. Tretí v etape finišoval Tobias Halland Johannessen so stratou minúty a 22 sekúnd. Rozdiely vznikli aj v druhej skupine, kde navrch mali Jai Hindley, Carlos Rodríguez a Simon Yates.
Za sebou nemáme ani prvý týždeň a dvaja najväčší favoriti sa už stihli dvakrát pobiť v horách. Po včerajšom dni lietal na obláčiku Jonas Vingegaard a Jumbo - Visma získalo možno nezdravé sebavedomie. Dnes sa snažili Tadeja Pogačara odpárať už na Tourmalete, kde Vingegaard vyzeral výborne. No jeho najväčší súper vrchol Tourmaletu vyliezol spolu s ním a v cieľovom kopci ukázal, že piata etapa bola iba anomália v jeho výkone. Po jeho nástupe obhajca titulu nedokázal reagovať a z pomyselného obláčika spadol na zem. 
Tadej Pogačar tak ani pri svojej štvrtej účasti neodíde z Tour bez etapového víťazstva. Pri svojich prvých troch účastiach zakaždým zaznamenal tri etapové triumfy, dnes si tak na konto pripísal jubilejné desiate etapové víťazstvo vo svojej kariére. Čo je však pre neho dôležitejšie je skutočnosť, že má v sebe potrebný arzenál, aby mohol s obhajcom minuloročného víťazstva bojovať. Po včerajšku mohol byť sklamaný, no dnes naopak mu bude chutiť šampanské o to viac. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Dôvod na búchanie šampanského má aj Jonas Vingegaard, po šiestom dni bude majiteľom žltého dresu. Lenže to šampanské bude mať horkú príchuť. Jumbo - Visma dnes pretekalo s jedným cieľom, a on ho nesplnil. Teraz bude musieť využiť nasledujúce dve etapy na zregenerovanie a v nedeľu môže vyzvať dnešného víťaza na ďalší súboj. Na konci dňa vedie Vingegaard priebežnú klasifikáciu o 25 sekúnd pred Tadej Pogačarom. Tretí je Jai Hindley so stratou 1:34. Na štvrtú priečku sa posunul Simon Yates, piaty je Carlos Rodríguez, šiesty Adam Yates, siedmy David Gaudu, ôsmy Romain Bardet, deviaty Tom Pidcock a desiaty Sepp Kuss.
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz)
"Nebola to pomsta, ale dnešné víťazstvo chutí sladko. Trochu sa mi uľavilo a cítím sa teraz oveľa lepšie. Včera som mal obavy, veď kto by sa nebál. Jonas bol včera užasný. Keď išlo Jumbo na Tourmalete, povedal som, že ak bude počasie ako včera, tak to rovno môžem zabaliť a ísť domov. Mal som ale dobré nohy. Bude to ešte ťažký boj až do poslednej etapy. Víťazstvo venujem priateľke. Dala mi veľa síl."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:54:27
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:24
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 01:22
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 02:06
5. SHAW James EF Education-EasyPost 02:15
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:39
7. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 02:39
8. YATES Simon Team Jayco-AlUla 02:39
9. YATES Adam UAE Team Emirates 03:11
10. BARDET Romain Team dsm-firmenich 03:11
155. SAGAN Peter TotalEnergies 32:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 26:10:44
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:25
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:34
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 03:14
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:30
6. YATES Adam UAE Team Emirates 03:40
7. GAUDU David Groupama-FDJ 04:02
8. BARDET Romain Team dsm-firmenich 04:42
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:42
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 05:28
137. SAGAN Peter TotalEnergies 01:28:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 150
2. COQUARD Bryan Cofidis 104
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 92
4. LAFAY Victor Cofidis 80
5. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 76
6. EWAN Caleb Lotto Dstny 73
20. SAGAN Peter TotalEnergies 27
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 36
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 26
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 22
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 26:11:09
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:05
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:17
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 07:54
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 08:22
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 21:16
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 115 km - Côte de Capvern-les-Baines: dĺžka 5,6 km; sklon 4,8 % (2-1)
sprint-20 86 km - SARRANCOLIN (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 77 km - Col d'Aspin: dĺžka 12 km; sklon 6,5 % (10-8-6-4-2-1)
hc 20 47 km - Col du Tourmalet: dĺžka 17,1 km; sklon 7,3 % (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 Cieľ - Cauterets-Cambasque: dĺžka 16 km; sklon 5,4 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - CAUTERETS-CAMBASQUE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po "to čo bolo" piatej etape tu máme ďalší veľmi náročný deň v horách. Navyše s Tourmaletom a aj cieľovým výšľapom na Cauterets-Cambasque. Bude to teda ešte ťažšie a po tom, čo sme videli včera nemôže byť iný hlavný favorit ako Jonas Vingegaard. Jumbo sa totiž zrejme bude snažiť tvrdým tempom kuť železo kým je horúce proti Pogačarovi a zároveň udrieť na zo včerajška vyčerpaného Hindleyho. Dnes majú ideálnu príležitosť na tieto dve muchy jednou ranou a triumfálne víťazstvo Dána. Je ťažko predstaviteľné, že nechajú odísť únik. Môžu, no to v ňom ozaj nikto nebude môcť byť, kto by bol dôležitý a musel by si už v prvej fáze etapy vytvoriť veľký náskok. O dnešnej etape isto sníva Thibaut Pinot, ale bude to mať veľmi ťažké.
Krátky opis trasy etapy:
Predposledná etapa prvého týždňa prinesie prvý horský dojazd. Prvých päťdesiat kilometrov pôjdu cyklisti po zvlnenom profile, ktorý je prijateľný aj pre šprintérov. Tí budú môcť bojovať o ďalšie body na rýchlostnej prémii. Odtiaľ začne stúpanie na Col d'Aspin. Ak by mal niekto z jazdcov na celkové poradie veľmi zlý deň, môže sa to prejaviť už tu. Po zjazde bude nasledovať ďalší náročný kopc na Col du Tourmalet. Najmä jeho druhá polovica bude náročná a môže dostať do problémov aj slabších vrchárov. Šestnásť kilometrov pred páskou začne cieľové stúpanie na Cauterets-Cambasque, kde sa nachádzajú aj jedenásťpercetné sklony. Po šiestej etape uvidíme zmeny v priebežnom poradí. 
profil najťažšieho kopca (© letour.fr)
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:40 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop