Tour: Philipsen zvládol ďalšiu šprintérsku koncovku, v 7. etape ho vyzval Cavendish, Sagan o víťazstvo nebojoval

7.7.2023, 12:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
7. 7.7. rovinata etapa ciel rovina Mont-de-Marsan > Bordeaux 170 km Philipsen
profil etapy, 725 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po dvoch pyrenejských dobrodružstvách pokračoval 110. ročník Tour de France v piatok ďalšou rovinatou etapou. Počas siedmeho dňa Tour cyklistov čakala prakticky rovinatá placka dlhá 170 kilometrov. Na jej trase sa nachádzalo len jedno hodnotené stúpanie štvrtej kategórie. Celkovo pretekári nezdolali ani tisíc výškových metrov. Bola to typická tranzitná etapa. Očakával sa preto hromadný dojazd pelotónu. 
Najväčším favoritom na zisk etapy bol zatiaľ na tohtoročnej Tour nezdolaný Jasper Philipsen, víťaz oboch šprintových koncoviek. Jeho najväčšími vyzývateľmi aspoň na papieri boli Caleb Ewan a Dylan Groenewegen. Do užšieho zoznamu mohol patriť aj Fabio Jakobsen, no ten pred tromi dňami spadol a v oboch pyrenejských etapách sa poriadne vytrápil. Tiež Wout van Aert včera po etape naznačil, že v piatok bude oddychovať. Šancu mali aj Sam Welsford, Phil Bauhaus, Jorde Meeus, Mark Cavendish, Biniam Girmay a ďalší šprintéri. Peter Sagan tiež mohol uspieť. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ešte pred začiatkom 7. etapy prišla na Tour smutná správa. Belgický cyklista Sep Vanmarcke musel pre zdravotné problémy ukončiť kariéru. „Na srdci sa mi objavilo zjazvené tkanivo. Ak by som ďalej pretekal, tkanivo by sa mohlo zväčšovať a zlyhalo by mi srdce. Je to bolestivé rozhodnutie, no som rád, že sa na moje problémy so srdcom prišlo včas,“ uviedol pretekár tímu Israel – Premier Tech. Vanmarcke svojho času patril k elitným klasikárom. V roku 2013 bol druhý na Paříž–Roubaix, v rokoch 2010 a 2016 bol druhý aj na Gent - Wevelgem. Práve tam zviedol bitku o víťazstvo s Petrom Saganom a tesne s ním prehral.
Naspäť k 7. etape Tour. Profilovo nudnú previerku dnes mohlo oživiť počasie. Podľa predpovede malo byť na trase etapy poriadne horúco. Teploty mali atakovať hranicu 33 stupňov, takže pitný režim bol dnes o to dôležitejší. Koncovku etapy mohol ovplyvniť aj bočný vietor, no nemal byť príliš silný. Niektoré tímy by ho však mohli využiť, aby sa zbavili silnejších šprintérov alebo získali nejaké sekundy do celkovej klasifikácie. Tomuto scenáru sa však veľa šancí nedávalo, naň by chcelo silnejší vietor.
Slávnostný štart 7. etapy sa uskutočnil v meste Mont-de-Marsan 15 minút po jednej hodine. Pelotón sa následne presúval na miesto ostrého štartu. V piatok vlastnil žltý dres Jonas Vingegaard, absolvovať v ňom prvú etapu na tohtoročnej Tour. Neočakávalo sa, že by dnes oň mohol prísť. Istotu predvádzania sa na pódiu po etape mal aj Neilson Powless v bodkovanom tričku, keďže dnes bol v ponuke len jeden bod do horskej súťaže. Biely dres mal na sebe Tadej Pogačar a zelený Jasper Philipsen
Hneď po ostrom štarte vyrazili dopredu viacerí cyklisti, ale aktivita v pelotóne netrvala ani jeden kilometer. Pelotón nechal ujsť štyroch pretekárov, lenže Jonas Abrahamsen z Uno-X Pro Cycling Team okamžite dostal pokyn do ucha, aby sa vrátil do balíka. Keď to videl Nelson Oliveira z Movistaru, tak si z úniku tiež vystúpil. Vpredu tak zostali Mathieu Burgaudeau z TotalEnergies a Simon Guglielmi z Arkéa-Samsic. No v úniku nakoniec zostal len posledný menovaný, keďže Burgaudeau dostal tiež pokyn, aby sa vrátil.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Guglielmi (Arkéa) sa ešte snažil presvedčil Burgaudeaua (TotalEnergies), aby ho neopúšťal, ale ten mu iba ukázal na vysielačku a prestal pedaľovať. Guglielmi sa preto ozval svojmu športovému riaditeľovi, ktorý mu povedal, aby zostal vpredu. Tak už na méte 166 kilometrov pred páskou bol v úniku len on sám. Bola to zvláštna situácia, no dala sa pochopiť. Abrahamsena (Uno-X) aj Burgaudeaua potrebovali ich tímy pri staraní sa o Kristoffa (Uno-X), respektíve Petra Sagana (TotalEnergies).
Už tak skoro bolo rozhodnuté o osude 7. etapy. Síce na 12. kilometri mal Guglielmi (Arkéa) k dobru už štyri minúty, a jeho náskok naďalej utešene narastal, bolo jasné, že celodenný únik dnes určite nevyhrá. Osamoteného pretekára čakal ťažký deň, keďže si nemal za kým oddýchnuť. Radosť mohli mať aspoň sponzori tímu, ktorých bolo poriadne vidieť. V pelotóne sa zatiaľ pretekári rozprávali a chodili k svojim športovým riaditeľom. V zadnej časti pelotónu bol aj Vingegaard (Jumbo), a nechýbal mu ani úsmev na tvári. 
Do méty 150 kilometrov od cieľa rýchlosť pelotónu určovala náhoda, respektíve pretekári, ktorí sa v jeho čele objavili zotrvačnosťou. V prednej časti sa pohyboval aj Peter Sagan (TotalEnergies). Až v tomto bode sa dopredu naskladali členovia zoskupenia Alpecin-Deceuninck a na malú chvíľku zrýchlili. Bol to asi len test, pretože ani nie po kilometri zas pribrzdili. Náskok Guglielmiho (Arkéa) medzičasom stúpol na sedem minút a ďalšie sekundy stále naberal.
O päť kilometrov neskôr už úplná pohoda v pelotóne skončila a tým aj budovanie náskoku pre osamoteného pretekára v čele. Kontrolu nad priebehom etapy okrem Alpecinu-Deceuninck prevzal aj celok Lotto Dstny, teda tímy, od ktorých sa to očakávalo. Medzera medzi balíkom a únikom sa veľmi rýchlo zmenšovala. Pelotón bol dlhší čas poriadne natiahnutý. Vyzeralo to tak, že oba celky sa chceli dostať do cieľa etapy čo najskôr.  
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Zásluhou oboch tímov sa Guglielmi (Arkéa) k pelotónu priblížil na štyri minúty, potom sa rozostup ustálil a dlhšiu dobu zostával rovnaký. Pretekári zatiaľ mali za sebou úvodnú hodinu, v ktorej išli priemernou rýchlosťou 39,3 km/h. Ak by si rovnaké tempo udržali aj v druhej hodine, tak na jej konci mohli šprintéri bojovať na prémii o body do súťaže o zelený dres. Zatiaľ to vyzeralo, že pre balík zostane k dispozícii takmer plný počet bodov. 
Počas 7. etapy bolo poriadne teplo. Dokazovali to aj obrázky na Guglielmiho (Arkéa), ktorý od svojho športového riaditeľa často preberal ľad, nie vodu, a dával si ju na zátylok. Po ľad si chodili napríklad aj Pogačar (UAE) a Vingegaard (Jumbo). Niektorí športoví riaditelia cez vysielačky informovali pretekárov, aby si dávali pozor na bočný vietor. Nebol silný a nešlo sa ani rýchlo, no riaditelia upozorňovali svojich jazdcov, aby boli pripravení, keby sa túto skutočnosť snažil využiť niektorý tím. 
Účastníci Tour sa pomaly približovali na jedinú rýchlostnú prémiu, ktorú organizátori umiestnili do mesta Grignols na méte 82 kilometrov pred cieľom. 20 kilometrov pred prémiou Guglielmi (Arkéa) zvieral v rukách už len trojminútový náskok. Ten sa tak zmenšoval, a otázkou bolo, či na prémii nebude prvý už pelotón, pretože sa dalo očakávať, že rýchlosť balíku bude pred prémiou ešte vzrastať. Aj samotný Francúz akoby si uvedomoval túto skutočnosť a trochu prišliapol do pedálov. 
Tempo pelotónu určovali v prvej polovici etapy predovšetkým Hermans (Alpecin) a Van Gil (Lotto). Obaja museli na chvíľku spomaliť, lebo po bufete sa až polovica pelotónu zastavila pri ceste a zbavila sa nejakej záťaže. Túto skutočnosť určite privítal aj Guglielmi (Arkéa), pretože dostal priestor na dýchanie. Tak či tak sa jeho situácia zhoršovala, no už to vyzeralo, že na rýchlostnú prémiu dôjde ako prvý. Teda pre šprintérov zostane druhá priečka, teda 17 bodov. 
Guglielmi (Arkéa) sa druhú hodinu nenudil, jeho priemerná rýchlosť vzrástla na 41,3 km/h. Aj preto prišiel na rýchlostnú prémiu ako prvý. V pelotóne bola situácia menej priehľadná, no pred prémiou v jeho popredí nechýbali všetci záujemcovia o zelený dres. Chýbal medzi nimi Peter Sagan (TotalEnergies), to znamenalo, že vzdal bitku o zelený dres. Výbornú podporu pred prémiou mal Philipsen (Alpecin), ale aj Meeus (Bora), no oboch predbehol Girmay (Intermarché). Meeusa obehol aj Coquard (Cofidis). 
Konečné poradie na prémii od Meeusa (Bora) bolo Pedersen (Trek), Strong (IPT), Kristoff (Uno-X), Cavendish (Astana), Bjerg (UAE), Renard (Cofidis), Pogačar (UAE), Trentin (UAE), Soler (UAE) a Vermaerke (DSM). Po prémii sa zmenila aj situácia na ceste. Z pelotónu totiž vyrazili Latour (TotalEnergies) a Peters (Ag2r) a snažili sa pripojiť k osamotenému pretekárovi v čele. Podarilo sa im to deväť kilometrov po prémii. 
Peters (Ag2r) pri príchode do čela prehodil slovo s Guglielmim (Arkéa) a všetci traja začali pracovať na budovaní náskoku pred pelotónom. No sekundy na ich účet nepribúdali príliš rýchlo. Pelotón na nich dlhšiu dobu strácal menej ako minútu. Až viac ako desať kilometrov po prémii sa situácia v balíku trochu upokojila, čo využil aj Jakobsen (Soudal), ktorý sa ocitol za balíkom, aby sa pristavil pri svojom tíme. Holanďan vynechal aj bitku na prémii a bolo na ňom vidieť, že aj dnes trpí. 
No Jakobsen (Soudal) je veľký bojovník, už niekoľkokrát to ukázal, a to, že aj dnes bude chcieť bojovať o víťazstvo ukazoval nástup Declercq (Soudal), ktorý sa posadil do čela pelotónu a začal pomáhať v kontrole etapy. Medzičasom náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na minútu a 20 sekúnd. Nebolo to veľa, no zdalo sa, že šprintérske tímy ich už ďalej pustiť nechcú. Okrem Declercqa rýchlosť pelotónu určovali aj Hermans (Alpecin) a Van Gil (Lotto). 
Menšiu nervozitu musel na méte 51 kilometrov pred cieľom prežívať Cavendish (Astana), pretože mal technické problémy a dlhšiu dobu strácal dôležité sily pri návrate naspäť. Tie mu potom mohli chýbať v koncovke a aj na jeho tvári bolo vidieť, že problémy neprišli zrovna v ideálny moment. Technické problémy mal aj van der Poel (Alpecin), kľúčový pomocník Philipsena (Alpecin). Síce bicykel rýchlo vymenil, aj on mal  čo robiť, aby sa vrátil do balíka. V ňom sa postupne zrýchľovalo. 
Van der Poel (Alpecin) sa po návrate do pelotónu zastavil u van Aerta (Jumbo) a obaja si vymieňali dojmy z tohtoročnej Tour. Pri rozhovore sa smiali a okupovali zadné časti balíka. V jeho čele sa už tak ďaleko, 45 kilometrov pred koncom, začínala pozičná bitka. Latour (TotalEnergies), Peters (Ag2r) a Guglielmi (Arkéa) boli pred ním o necelú minútu. Síce stále spolupracovali, no sila za nimi bola väčšia, a bola len otázka času, kedy sa okolo nich pelotón preženie. 
Ešte predtým však únik prešiel cez kopec Côte de Béguey (1,2 km - 4,4 %), na vrchole bol v ponuke jeden bod do horskej súťaže. Jediná horská prémia sa stala osudnou pre Guglielmiho (Arkéa), ktorý už nemal sily na to, aby sa udržal so zvyšnými dvomi utečencami. Vpredu tak ďalej pokračovali Latour (TotalEnergies), Peters (Ag2r), ktorí unikli po rýchlostnej prémii. Bod na horskej prémii získal Latour. Po prémii sa náskok skupiny zvýšil na viac ako minútu. 
Latour (TotalEnergies) s Petersom (Ag2r) sa blížili do cieľa, no z ich náskoku pelotón čoraz viac a viac sťahoval väčšiu porciu sekúnd. Presne 15 kilometrov pred cieľom mal únik k dobru niečo viac ako pol minúty. V čele pelotónu už boli poskladané vláčiky celkov Ineos Grenadiers, Jumbo – Visma, ale bez van Aerta, Astany, Lotta Dstny, Alpecinu-Deceuninck alebo Jayco AlUla. Neúčasť van Aerta vo vláčiku Jumba bolo znamenie, že dnes o víťazstvo v etape bojovať nebude. 
Ešte pred veľkým finále organizátori vymenovali najbojovnejšieho jazdca 7. etapy. Bol ním Guglielmi (Arkéa), ktorý ako jediný si v úvode etapy nerozmyslel účasť v úniku, vyhral rýchlostnú prémiu a jeho púť v čele sa skončila až na horskej prémii necelých 40 kilometrov pred cieľom. Latour (TotalEnergies) a Peters (Ag2r), ktorí sa k nemu pripojili po rýchlostnej prémii, naďalej bojovali proti pelotónu. No desať kilometrov pred páskou už boli pred balíkom len o 20 sekúnd. 
Latour (TotalEnergies) bol odolnejší ako Peters (Ag2r), pretože druhý menovaný súboj s pelotónom vzdal šesťtisíc metrov pred koncom. Latour však pokračoval ďalej. Za ním sa hnal balík, v čele ktorého pracovalo prekvapivo Jumbo – Visma, šprintérske tímy akoby sa vytratili do zabudnutia. No pod bránou piatich kilometrov pred cieľom as už tmavomodré dresy kolegov Philipsena (Alpecin) predrali dopredu a necelý kilometer neskôr už Latour bol súčasťou pelotónu.
A boli to práve tímoví parťáci Jaspera Philipsena, ktorí previedli balík poslednými kilometrami a rozbehli jeho šprint. Caleb Ewan sa najskôr držal na zadnom kolese Philipsena, v ideálnej pozícii, no v úplnom závere v tlačenici o túto pozíciu prišiel a nemal šancu na etapové víťazstvo. K nemu bol veľmi blízko Mark Cavendish, ktorý sto metrov pred cieľom obehol Philipsena, no ten sa ešte dokázal zdvihnúť a Brita obehnúť. Tretí bol Biniam Girmay. Peter Sagan sa do bitky o etapu nezapojil.
Jasper Philipsen tak zostáva neporazený v hromadných koncovkách na tohtoročnej Tour. Dnes sa mu podarilo získať ďalšie kvantum bodov a upevnil si vedúcu pozíciu v bitke o zelený dres. Jeho náskok je už skoro stobodový a zdá sa, že momentálne získava nielen etapové víťazstvá, ale aj rozhodujúci náskok v tejto súťaži. Jeho silnou stránkou je aj jeho samotný tím. Takú podporu vo finále ako mal on dnes nemal žiaden iný šprintér.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Veľmi blízko k výhre bol Mark Cavendish, no pár metrov mu k vytúženému cieľu chýbalo. Britský veterán však stále ukazuje, že napriek už dosť vysokému veku dokáže bojovať aj s nastupujúcou šprintérskou generáciou. Pri jeho mene sa dá pokojne napísať, že nepatrí do starého železa. A to Cavendish dnes vo finále išiel bez tímovej podpory. V dobách svojej najväčšej slávy mal najlepšie šprintérske vláčiky. Dnes keby mal takú podporu, možno by preťal cieľovú čiaru ako prvý. 
Ostatní elitní šprintéri sklamali. Dylan Groenewegen bol iba piaty, a to mal v závere lepšiu podporu od tímu ako Mark Cavendish. Jordi Meeus zas pokazil finále Calebovi Ewanovi, obaja sa bili o zadné koleso neskoršieho víťaza. Mini-súboj síce vyhral Meeus, no potom v samotnom šprinte neukázal skoro nič. Ewan ani nešprintoval, pretože musel ísť na brzdy a precedilo sa cez neho minimálne 10 cyklistov. Pre Ewana sa tohtoročná Tour vyvíja zatiaľ veľmi zle.
Z pohľadu predbežnej klasifikácie bola 7. etapa iba tranzitná. V žltom zostal Jonas Vingegaard. Nič sa nezmenilo ani v iných súťažiach. 
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz)
"Som veľmi hrdý na to ako sa darí tímu. Vyhrať tretiu etapu je naozaj skvelé. Keby ste mi pred týždňom povedali, že vyhrám tri etapy, tak by som si myslel, že ste blázni.Teraz verím, že môžem vyhrať aj ďalšiu. Pomaly už myslím na tú v Paríži. V závere som mal stále dobrú pozíciu, nemusel som nastupovať a situáciu zachraňovať. No Mark bol silný. Aby som povedal pravdu, rád by som ho videl vyhrať. Viem, že to určite bude ešte skúšať. Stále je medzi nami šprintérmi."
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 03:46:28
2. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 00:00
3. GIRMAY Biniam Intermarché-Circus-Wanty 00:00
4. MOZZATO Luca Team Arkéa-Samsic 00:00
5. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00
7. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
8. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
9. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Team 00:00
10. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:00
17. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 29:57:12
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:25
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:34
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 03:14
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:30
6. YATES Adam UAE Team Emirates 03:40
7. GAUDU David Groupama-FDJ 04:03
8. BARDET Romain Team dsm-firmenich 04:43
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:43
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 05:28
136. SAGAN Peter TotalEnergies 01:28:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 215
2. COQUARD Bryan Cofidis 127
3. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 99
4. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 93
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 92
6. LAFAY Victor Cofidis 80
23. SAGAN Peter TotalEnergies 27
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 36
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 26
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 22
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 29:57:37
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:05
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:18
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 07:54
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 08:22
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 23:56
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 82 km - GRIGNOLS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 39 km - Côte de Béguey: dĺžka 1,2 km; sklon 4,4 % (1)
ciel Cieľ - BORDEAUX (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po tvrdých pyrenejských súbojoch prichádza etapa, v ktorej priebehu absolútne o nič nepôjde (tak ako pred troma dňami), takže to naznačuje veľmi pokojný deň. Po tom, čo už nemáme na štarte štyri francúzske Pro tímy, ale iba jediný, nie je ani záujem o únik taký veľký. V kopcoch sa preteká, na rovine ide totálne pomaly. Uvidíme, či organizátori vzhľadom na TV vysielanie poprosili tímy, aby sa aspoň trochu súťažilo, alebo opäť uvidíme tortúru s priemerom okolo 40 km/h, hoci organizátori očakávajú zajtra na totálnej rovine do Bordeaux zhruba 45 km/h v priemere. Najväčší favorit je jasný. Jasper Philipsen sa môže spoľahnúť na skvelý tím, ktorý nemá bočné ciele, takže bude siahať na hetrik. Caleb Ewan sa ukázal ako jasná dvojka a trojka prekvapujúco Phil Bauhaus, tak budeme zvedaví, ako to dopadne dnes. Jakobsen je asi zatiaľ mimo hry, Groenewegen ešte nič neukázal. Otázkou je, či sa bude do špurtu tlačiť Van Aert, ktorý vždy má šancu.
Krátky opis trasy etapy:
Po dvoch horských etapách sa k slovu opäť dostanú šprintéri. Okrem samotného záveru bude pre nich podstatná aj rýchlostná prémia. Ich zoskupenia budú mať za úlohu si postrážiť unikajúcich jazdcov. Tých bude motivovať horská prémia Côte de Béguey. Jej parametre sú prijateľné aj pre šprintérov. V závere bude rozhodovať najmú rýchlosť jednotlivých šprintérov, keďže posledná zákruta je na méte dvoch kilometrov pred cieľom. Cieľom jazdcov na celkové poradie bude prísť do Bordeaux bez pádu a časovej straty. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:50 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop