Tour: Najprudší horský dojazd nesklamal. Pogačar sa opäť zbavil Vingegaarda, no Dán drží vedenie, dráma o etapu pre Woodsa

9.7.2023, 13:45 | Preteky vo svete | Peter Matis
9. 9.7. rovinata etapa ciel rovina St-Léonard-Noblat > Puy Dôme 182 km Woods
profil etapy, 3490 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V deviatej etape tohtoročnej Tour de France pretekári navštívili severnú časť Centrálneho masívu, kde na nich čakal najprudší horský dojazd pretekov. Puy de Dôme (13,3 km; 7,7 %) mal veľmi jednoduchú prvú polovicu, no posledných päť kilometrov dosahovali priemerný sklon cez 10 %. Išlo akoby o menší Zoncolan. Očakávali sa veľké rozdiely v GC a taktiež ďalšia epizóda boja o žltý dres. 
Tadej Pogačar aj Jonas Vingegaard si mohli po Pyrenejách veriť, no zároveň sa i báť toho druhého. Bolo nemožné predpovedať, kto z nich bude lepší dnes a koho tím sa podujme na kontrolu etapy, no možno predsalen bol menším favoritom Vingegaard, ktorý bol v stredu na prudkých sklonoch na Col de Marie Blanque jasne lepší.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Etapa nebola profilovo náročná pred záverečným stúpaním a na zvlnenom teréne si tak mohol vytvoriť brejk rozhodujúci odstup pred finálnym kopcom a mať dobrú šancu na víťazstvo. V takom prípade by o víťazstvo boli bojovať Victor Lafay (Cofidis), Egan Bernal a Daniel Martínez (obaja Ineos), Michael Woods (Israel), Felix Gall (Ag2r), Tobias Johannessen (Uno-X), Mattias Skjelmose a Gulio Ciccone (obaja Lidl) či Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).
Tímy skutočne cítili šancu, že únik by dnes mohol uspieť a tak sa hneď po štarte spustila prestrelka útokov. Pomerne jednoducho sa však vzdialila veľká, asi 14-členná skupina, čo zaskočilo Lidl a Soudal. Tí vpredu nemali ľudí a tak vytvorenú skupinu dlhé kilometre naháňali. Z balíku začali vypadávať šprintéri a v grupette sa ocitol aj Peter Sagan (Total), ktorému spadla reťaz.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po asi 15-kilometrovej naháňačke to Lidl so Soudalom vzdali a štrnástka vpredu dostala priestor na dýchanie. Vpredu boli Neilson Powless (EF), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Clément Berthet (Ag2r), Gorka Izagirre a Matteo Jorgenson (2x Movistar), Michael Woods a Guillaume Boivin (2x Israel), Victor Campenaerts (Lotto), David De La Cruz a Alexej Lutsenko (2x Astana), Jonas Abrahamsen a Jonas Gregaard (2x Uno-X), Mathieu Bugaudeau a Pierre Latour (2x Total). 
Pelotón vedený Jumbom im dovolil náskok až cez deväť minút, lebo najlepšie postaveným jazdcom vpredu bol Berthet s takmer polhodinovou stratou. Rýchlostnú prémiu si z brejku pre seba uchmatol Abrahamsen, po omrvinky si z balíka vybehol zelený Philipsen. Neilson Powless zase ukoristil prvý vrchársky bodík dňa na Côte de Felletin.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
100 kilometrov pred páskou mal únik už cez desať minút výhody, čo sa na tejto Tour stalo prvýkrát, a etapu mal vo svojich rukách. Powless následne zobral vrchársky bod aj na stúpaní s krkolomným názvom Côte de Pontchtcharraud (1,8 km; 4,6 %). Inak sa v prostrednej fáze etapy na trase nič výnimočné nedialo. Samozrejme, odpadnuté skupiny aj s Petrom Saganom z úvodu etapy sa vrátili naspäť do balíka, v ktorom vládla výletná nálada.
Pri vstupe do poslednej tretiny dnešných pretekov sa vpredu rozhodol hrať hru čísel Israel. Dopredu poslal šprintéra Boivina, Woods tak nemusel striedať a šetril sa na záverečný kopec. Kanadský líder Israelu bol spolu s Jorgensonom najväčším favoritom na víťazstvo v etape, hoci túto dvojicu určite zamýšľala vyzvať aj Astana so silným vrchárskym duom Lutsenko-De La Cruz. Na Côte de Pontaumur (3,3 km; 5,3 %) však vyšok úniku  zmaril plány Israelu a Boivin bol späť. Powless bral ďalšie body.
Boivinov nástup rozbehol akciu vpredu a následovala séria útokov. Každý si chcel pred záverečným kopcom vypracovať náskok, prekvapivo aj najlepší vrchári ako Woods či Jorgenson. A bol to práve Američan, kto sa osamostatnil na čele už 47 kilometrov pred páskou. To sa napokon ukázalo ako majsterštyk, lebo únik si za ním aj naďalej nastupoval a napokon sa úplne rozdelil.
Za Jorgensonom sa vydali Powless, Bugaudeau, Mohorič a De La Cruz. Ostatní vyzerali byť z hry von, vrátane Michaela Woodsa, ktorý tak prišiel o životnú šancu vyhrať etapu Tour de France. Uviazli totižto v nefungujúcej tretej skupine, kde navyše Lutsenko, Izagirre a Latour nestriedali.
Jorgenson však išiel skvele a pod finálnym kopcom mal už takmer minútu na štvoricu za ním, z ktorej navyše vypadol De La Cruz. Pelotón mal zásek už 16 minút, no pomaly sa to tam rozhýbavalo a Jumbo s Ineosom si už začali chystať pozície do najprudšieho horského dojazdu na Tour. V balíku sme však v jeden moment sledovali drámu keď sa na zemi ocitla televízna motorka. 
Američan v drese Movistaru išiel famózne, na Puy de Dôme dokonca navyšoval svoj náskok a zdánlivo si išiel za etapovým triumfom. Za ním Mohorič a Powless začali vyzerať sklesnuto, Burgaudeau za nimi veľmi trpel. Neďaleko za touto skupinou sa zrazu objavili Woods a Latour, ktorí preklenuli minútu a pol straty, no na Američana to mali ešte raz toľko.
V skupine favoritov sa hneď po nájazde na prudkú druhú časť stúpania na čelo nasypali Kelderman a Kuss, ktorí začali udávať veľmi ostré tempo pre Vingegaarda. Dán chcel dnes zaútočiť. Problémy mali mnohí jazdci na čele s tretím Jaiom Hindleym (Bora) alebo Adamom Yatesom (UAE).
Dráma sa však napokon diala aj v boji o víťazstvo v etape. Michael Woods predviedol neuveriteľný comeback, na kopci zmazal takmer troj-minútové manko a 500 metrov pred cieľom sa famózne dotiahol na Jorgensona. 37-ročný kanadský veterán tímu Israel sa na sklonku svojej kariéry konečne dočkal etapového víťazstva na Tour de France. Jorgensonovi 50-kilometrové sólo nevyšlo, v závere úplne vytuhol a vydalo to iba na štvrtý flek. Druhý napokon prišiel Saganov kolega Latour a tretí Mohorič.
Kilometer a pol pod vrcholom skúsil Tadej Pogačar zaútočiť naplno, no Jonas Vingegaard odpovedal a hrdinsky bránil žltý dres. Slovinec však predsalen spravil rozdiel a na Dána získal ďalších osem sekúnd po výbornom súboji v prudkých posledných metroch. Za nimi prišli Simon Yates a prekvapenie dňa Tom Pidcock. Carlos Rodríguez získal niekoľko sekúnd na Hindleyho v boji o priebežné tretie miesto.
V celkovom poradí Tadej Pogačar znížil odstup na žltý dres Jonasa Vingegaarda na 17 sekúnd. Slovinec samozrejme zostáva v bielom drese. Jai Hindley pohodlne drží tretie miesto pred Carlosom Rodríguezom a Simonom Yatesom, hoci obaja dnes na neho niečo získali. Zelený dres ostáva na pleciach Jaspera Philipsena, bodkovaný si upevnil Neilson Powless.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Woodsa (víťaz)
"Neverím že sa mi to konečne podarilo, po toľkých pokusoch a na tomto legendárnom mieste. Mám už 36 rokov, zachvíľu 37. Mladší už nebudem. Veľmi som dnes chcel vyhrať. V závere to bolo iba o sústredení sa a pomalom, trpezlivom sťahovaní odstupu. Chcel by som poďakovať, mojej rodine, tímu, Sylvanovi Adamsovi... Toto mi umožnila ich podpora. Musím povedať, že som na seba skutočne hrdý ako som to na tom kopci otočil​​​."
Výsledky etapy
1. WOODS Michael Israel - Premier Tech 04:19:41
2. LATOUR Pierre TotalEnergies 00:28
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:35
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:35
5. BERTHET Clément AG2R Citroën Team 00:55
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:23
7. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 01:39
8. GREGAARD Jonas Uno-X Pro Team 01:58
9. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 02:16
10. DE LA CRUZ David Astana Qazaqstan 02:34
154. SAGAN Peter TotalEnergies 29:54
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 38:37:46
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:17
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:40
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:22
5. YATES Adam UAE Team Emirates 04:39
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 04:44
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:26
8. GAUDU David Groupama-FDJ 06:01
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 06:45
10. BARDET Romain Team dsm-firmenich 06:58
128. SAGAN Peter TotalEnergies 01:49:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 258
2. COQUARD Bryan Cofidis 149
3. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 143
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 112
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 85
6. LAFAY Victor Cofidis 80
28. SAGAN Peter TotalEnergies 27
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 46
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 26
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 22
5. WOODS Michael Israel - Premier Tech 20
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 38:38:03
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:05
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:09
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 09:29
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 28:59
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 39:59
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 152 km - LAC DE VASSIVIÈRE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 108 km - Côte de Felletin: dĺžka 2,1 km; sklon 5,2 % (1)
4-20 97 km - Côte de Pontchtcharraud: dĺžka 1,8 km; sklon 4,6 % (1)
3 20 56 km - Côte de Pontaumur: dĺžka 3,3 km; sklon 5,3 % (2-1)
hc 20 Cieľ - Puy de Dôme: dĺžka 13,3 km; sklon 7,7 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
ciel Cieľ - PUY DE DÔME (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
93 % deviatej etapy pôsobí bezproblémovým zvlneným dojmom, no v závere príde brutálny kopec Puy de Dôme (dĺžka 13,3 km; sklon 7,7 %), ktorý má záverečné štyri kilometre takmer do 12 %, čo sľubuje obrovský vrchársky súboj, kde sa budú nadeľovať aj minúty. V úvode etapy to bude o obrovskom boji o únik. Pôjde sa rýchlo a dopredu sa budú tlačiť aj mnohé esá, ktoré nemajú ešte zásadné straty. Ťažko povedať, či im bude situácia priať a vytvoria si dostatočný náskok. Ak áno, tak sa vynárajú mená ako Thibaut Pinot, Felix Gall, Giulio Ciccone, Tobias Johannessen alebo Michael Woods. Ak tam bude nejaký Čierny Peter, alebo nebudú mať dostatok časovej výhody a superfavoriti ich vzájomným súbojom zhltnú, bude to opäť o boji Tadej vs. Jonas. V takomto brutálnom kopci skôr dávame šance Vingegaardovi, ale je to čistý tip. Dôležitá bude i tímová podpora, ktorú by mal mať vedúci Dán lepšiu. Opäť sa očakáva vpredu i Van Aert, ktorý by mu mohol pomôcť v situácii ako vo štvrtok.
Krátky opis trasy etapy:
Deviata etapa je ďalšou kľúčovou previerkou v boji o žltý dres. Do úniku by sa mohli prepracovať aj šprintéri, keďže po tridsiatich kilometroch je na programe rýchlostná prémia. Côte de Felletin, Côte de Pontchtcharraud ani Côte de Pontaumur nemajú parametre na to, aby dostali do problémov kandidátov na celkové poradie. Záverečné stúpanie Puy de Dôme začne trinásť kilometrov pred páskou. Posledných tritisíc metrov bude najťažších, keďže priemerný sklon neklesne pod jedenásť percent. Po tejto etape uvidíme ďalšie zmeny v Top 10.  
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop