Tour: Ion Izagirre vyhral 12. etapu po sólo úniku dlhom 30 km, Pinot sa posunul do Top 10

13.7.2023, 12:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Ion Izagirre vyhral 12. etapu po sólo úniku dlhom 30 km, Pinot sa posunul do Top 10
Radosť Izagirreho s Geschkem (© A.S.O. / Pauline Ballet)

12. 13.7. rovinata etapa ciel rovina Roanne > Belleville-Beaujolais 169 km I. Izagirre
profil etapy, 3090 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Už bez Fabia Jakobsena prebehla 12. etapa Tour de France v 110. ročníku pretekov. Šprintér tímu Soudal Quick-Step sa rozhodol odstúpiť. No najbližšie dni mohli vyradiť z podujatia aj ďalších šprintérov, pretože od dnes sa začala najťažšia časť tohtoročnej Tour. Ešte dnes cyklistov čakal len taký úvod do Álp, no už ten bol poriadne ťažký. Cyklisti v ňom museli prejsť cez tritisíc výškových metrov. 

Etapa bola šitá na mieru pre pretekárov v celodennom úniku, no záležalo tiež od okolností ako bude prebiehať. Najväčším favoritom na etapové víťazstvo bol Wout van Aert, lenže otázkou bolo, či sa dostane do úniku, respektíve či niekto s ním bude chcieť byť v úniku. Zaujímavými menami v prípadnom úniku mohli byť aj Thibaut Pinot, Michael Woods,  Felix Gall, Giulio Ciccone alebo nedávny smoliar Matteo Jorgenson.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Slávnostný štart etapy prebehol päť minút po jednej hodine. Následne cyklisti prešli desať kilometrov k ostrému štartu. Majiteľmi najcennejších dresov v 12. etape boli Jonas Vingegaard v žltom, Jasper Philipsen v zelenom, Tadej Pogačar v bielom a Neilson Powless v bodkovanom. Žlté čísla zas nosili pretekári Bahrajnu Victorious. Ostrý štart etapy prebehol tri minúty pred pol druhou.
Hneď po odmávaní etapy sa z pelotónu vzdialil Mads Pedersen z Lidl - Treku. Za ním vyrazilo viacero cyklistov, ale medzeru zalepiť nedokázali. Zaujímavé bolo, že Wout van Aert z Jumbo - Visma v úvodných kilometroch vôbec neskúšal útočiť. Až po piatich kilometroch sa k Dánovi pridali Mathieu van der Poel z Alpecin-Deceuninck, Alberto Bettiol z EF Education EasyPost a Fred Wright z Bahrajnu Victorious. 
Štvorčlenná skupina sa vrátila do balíka v úvodnom stúpaní. Následne sa snažil pritlačiť na plyn Julian Alaphilippe zo Soudal Quick-Step a konečne začal popredné pozície okupovať aj Wout van Aert z Jumbo - Visma. Lenže záujem dostať sa do úniku bol extrémny a ak niekto získal k dobru pár metrov, o pár sekúnd už bol zas v pelotóne. Neúspešne dopadol aj druhý pokus Alaphilippa ujsť, tentokrát to skúšal tesne pred vrcholom.
Celodenný únik sa nevytvoril ani pred začiatkom stúpania na prvú horskú prémiu v itinerári 12. etapy. To už prví šprintéri začali mať problémy. Za balíkom boli Caleb Ewan z Lotto Dstny, ale aj Peter Sagan z TotalEnergies. Na opačnom fronte, teda v snahe dostať sa do úniku, medzičasom neuspeli ani Michael Woods z Israel - Premier Tech alebo Mattias Skjelmose z Lidl - Treku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na Côte de Thizy-les-Bourgs (4,3 km - 5,6 %) sa únik nevytvoril. Dva body do horskej súťaže za víťazstvo na prémii získal Daniel Martínez z Ineosu. Po bod si prišiel Giulio Ciccone z Lidl – Treku. Obaja v tom čase okupovali čelo pelotónu. Zaujímavé bolo, že Neilson Powless z EF Education Easy-Post o body nebojoval. Zatiaľ sa ani raz neobjavil medzi cyklistami, ktorí skúšali ujsť. 
Pred Col des Écorbans (2,1 km - 6,9 %) bol technickejší zjazd a spadli v ňom Pacher (FDJ), no hlavne de la Cruz (Astana). Španiel patril k pretekárom, ktorí dnes skúšali útočiť. Pravdepodobne sa tak pád udial práve pri pokuse o únik. Pacher sa z pádu pozbieral hneď, de la Cruz ležal a držal si rameno. Nakoniec už ďalej nemohol pokračovať, musel byť prevezený do nemocnice. Astana tak dostala ďalšiu ranu.
Doslova besné pretekanie pokračovalo aj v druhom hodnotenom kopci. Alaphilippe (Soudal) a Skjelmose (Lidl) patrili medzi najaktívnejších pretekárov, no nedarilo sa im ujsť. Francúz z toho bol poriadne nervózny a prskal na všetky strany. Pelotón v tomto čase mal do 80 cyklistov, už bol poriadne vyselektovaný. Chýbal v ňom Powless (EF Education) v bodkovanom drese. No bol v ňom Vingegaard (Jumbo) aj Pogačar (UAE).
V druhom hodnotenom kopci ušli z pelotónu Burgaudeau (TotalEnergies), Aranburu (Movistar), Fraile (Ineos) a neskôr sa k ním pripojil aj Cavagna (Soudal). Lenže k ním chceli ísť aj ďalší pretekári, napríklad Pidcock (Ineos). Na to museli reagovať Pogačar (UAE), aj Vingegaard (Jumbo). Síce Slovinec vyzeral, že ho už tá naháňačka nebaví a dal pokyn Majkovi (UAE) nech trochu spomalí. Nestalo sa. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Tristo metrov pred vrcholom prémie zabral van Aert (Jumbo). S ním sa hore vyviezlo približne 10 cyklistov vrátane Cicconeho (Lidl). Talian si prišiel po ďalšie dva body do horskej súťaže. V klesaní zas zapol svoje motory van Aert, ale nedostal sa ďaleko. Naďalej tak prebiehala doslova bitka o únik. Bola to frustrujúca situácia pre všetkých účastníkov. Šprintéri už mali manko tri minúty.  
Na méte 123 kilometrov pred cieľom ušiel z pelotónu van Aert (Jumbo) a na jeho nástup nikto nereagoval. Po pár sekundách sa však vytvorila za ním opozícia a snažila sa k nemu dostať, no Belgičan dlhšiu dobu dokázal odolávať a udržiavať 10-sekundový náskok. Prešiel tak približne osem kilometrov, potom to zabalil a vrátil sa naspäť. Zatiaľ najoptimistickejší útok tak skončil ako tie predchádzajúce, neslávne. 
Ďalší pokus o únik vytvorili Kelderman (Jumbo) a Skjelmose (Lidl). Spočiatku to vyzeralo nádejne, lenže Adam Yates (UAE) z nejakého dôvodu útočil a Vingegaard (Jumbo) s Pogačarom (UAE) na jeho atak odpovedali. Brit tak nedosiahol to, čo chcel, no dopredu vystrelil Solera (UAE), ktorý sa pripojil k vedúcemu duu. Mali však minimálny náskok a za nimi sa stále tlačilo na pílu, takže 108 kilometrov pred cieľom bol vpredu zas pelotón, teda to, čo z neho zostalo.  
Ďalší pokus osamostatniť sa vpredu predviedli Benoot (Jumbo) a Teuns (IPT). Krátko po ich nástupe si k ním doskočil Pedersen (Lidl). Vpredu tak bolo trio. Za nimi sa vytvorila ďalšia trojčlenná skupina, boli v nej Izagirre (Cofidis), Jorgenson (Movistar) a Amador (EF Education). Pretekári Jumba potom chceli pribrzdiť pelotón, ale v ňom sa našli stále cyklisti, ktorí boli ochotní plytvať silami, aby sa dostali do čela.
Po polovici etapy, na méte 89 kilometrov pred cieľom si Vingegaard (Jumbo) a Pogačar (UAE) povedali, že už toho majú dosť. Nechali ísť tých, čo chceli ísť a obaja šli vedľa seba pomalým tempom. Práve v tom momente zaútočil Pinot (FDJ). Ešte pred ním ušli Martin (Cofidis), Almeida (Movistar), Burgaudeau (TotalEnergies), Johannessen (Uno-X), Campenaerts (Lotto) a van der Poel (Alpecin). Doplniť čelo chceli ešte Alaphilippe (Soudal) a Stuyven (Lidl).
Alaphilippe (Soudal) a Stuyven (Lidl) sa pripojili k vedúcej skupine kilometer pred rýchlostnou prémiou. Bolo v nej tak 15 cyklistov. Na prémii sa z víťazstva tešil Pedersen (Lidl), no bez akéhokoľvek boja. Pelotón, teda skupina Vingegaarda (Jumbo) a Pogačara (UAE), prišiel na prémiu so stratou väčšou ako dve minúty už vo výletnom tempe. Skupina Powlessa (EF Education) mala v tomto bode manko šesť minút, šprintéri desať.
Po dvoch hodinách tvrdého pretekania tak únik tvorili Benoot (Jumbo), Teuns (IPT), Pedersen a Stuyven (2x Lidl), Izagirre a Martin (2x Cofidis), Jorgenson a Almeida (2x Movistar), Amador (EF Education), Pinot (FDJ), Johannessen (Uno-X), Campenaerts (Lotto), van der Poel (Alpecin), Alaphilippe (Soudal), Stuyven (Lidl) a Burgaudeau (TotalEnergies). Na méte 67 kilometrov pred cieľom mali k dobru už skoro štyri minúty. 
Väčší náskok si nevytvorili, pretože v pelotóne ich začali stíhať pretekári Ag2r Citroen. Tí nemali v úniku nikoho, no skôr im išlo o to, aby ich zozadu nedobehla skupina Powlessa (EF Education), kde boli napríklad Kuss (Jumbo), Meintjes (Intermarché), Buchmann (Bora) alebo Landa (Bahrajn). Gall (Ag2r), ktorý bol v pelotóne, sa tak dnes mohol výrazne posunúť v predbežnom hodnotení.  
Únik vyšiel na vrchol Col de La Casse Froide (5,2 km - 6,1 %) pokope, no niektorí jeho členovia mali toho už plné zuby. Pedersen (Lidl) v úniku visel za oči, ale aj on udržal kontakt s čelom až na vrchol. Nasledoval zjazd, v ktorom ušli van der Poel (Alpecin) a Amador (EF Education). V pelotóne stále diktovali tempo kolegovia Galla (Ag2r), ktorí znížili náskok vedúcej skupiny na dve a pol minúty. Ciccone (Lidl) a Woods (IPT) z pelotónu vypadli po páde. 
Van der Poel (Alpecin) a Amador (EF Education) sa od ostatných utečencov vzdialili na skoro minútu, a to znamenalo, že v skupine prišlo k zvýšenej aktivite. Doplatili na ňu Pedersen (Lidl) a Alaphilippe (Soudal). Neskôr si vystúpili zo skupiny tiež Stuyven (Lidl) a Campenaerts (Lotto). Zmena nastala aj v úplnom čele. Dva a pol kilometra pred vrcholom kopca Col de la Croix Montmain (5,5 km - 6,1 %) van der Poel ušiel Amadorovi. 
O 20 sekúnd skôr vyliezol van der Poel (Alpecin) na predposlednú horskú prémiu ako druhá skupina. Do nej sa vrátil Campenaerts (Lotto) a ku koncu stúpania ťahal skupinu on. V tom čase už spolupráca v skupine viazla, niektorí cyklisti útočili. Aktívni v tejto činnosti boli Jorgenson (Movistar), ale aj Johannessen (Uno-X). Pelotón bol na vrchole so stratou troch minút. Meintjes (Intermarché) už bol jeho súčasťou. Stratu si dorazil sám, čo bol obdivuhodný výkon. 
Miestami nebezpečné klesanie prežili pretekári v čele bez problémov. Van der Poel (Alpecin) prišiel pod posledný kopec o 18 sekúnd skôr ako prenasledovatelia, skupina za ním sa však v klesaní potrhala. Pinot (FDJ) a Jorgenson (Movistar) stíhali vedúceho muža v dvojici, zvyšok sa nachádzal v tretej skupine, z ktorej však vylietali cyklisti. Bol medzi nimi Stuyven (Lidl) alebo opäť raz Campenaerts (Lotto). Alaphilippe (Soudal) sa totálne zastavil, už bol v pelotóne.
Pinot (FDJ) a Jorgenson (Movistar) dobehli van der Poela (Alpecin) štyritisíc metrov pred vrcholom. O kilometer neskôr si do čela doskočili aj Izagirre a Martin (2x Cofidis), Benoot (Jumbo), Johannessen (Uno-X) a Burgaudeau (TotalEnergies). Izagirre zostal v skupine len päťsto metrov, potom si nastúpil a ušiel. Van der Poel zachytil jeho nástup, no už nemal sily na to, aby s ním vydržal. Útočil aj Burgaudeau a Benoot, oni už takí úspešní neboli. 
Izagirre (Cofids) vyhral poslednú horskú prémiu, na jej vrchol vyliezol s náskokom 22 sekúnd. Za ním bola šesťčlenná skupina v zložení Pinot (FDJ), Martin (Cofidis), Burgaudeau (TotalEnergies), Johannessen (Uno-X), Benoot (Jumbo) a Jorgenson (Movistar). Van der Poel (Alpecin) vo finálnych kilometroch vytuhol, nabral v nich minútové manko a prakticky bolo rozhodnuté o tom, že dnes o etapové víťazstvo bojovať nebude. 
Benoot (Jumbo) a Pinot (FDJ) vyzývali členov v skupine prenasledovateľov k lepšej spolupráci, Izagirre (Cofidis) totiž každým metrom získaval sekundy. Na méte 15 kilometrov už viedol o 53 sekúnd. A to ešte bolo treba vyliezť na jeden nehodnotený kopec, kde sa dalo očakávať, že Španiel získa ďalšie sekundy. Predpoklady sa ale nenaplnili, pretože v skupine sa útočilo, čo zvýšilo jej rýchlosť. Skupina stiahla 13 sekúnd.  
Z vrcholu musel Ion Izagirre absolvovať už iba desať kilometrov. Za ním sa nastupovalo a spomaľovalo, čím sa nožnice medzi Španielom a prenasledovateľmi poriadne pootvorili. Už sedemtisíc metrov pred cieľom šestica vedela, že pre nich sa bitka o etapu skončila. Sústredili sa tak na bitku o druhú priečku. Matteo JorgensonMathieu Burgaudeau spoločne ušli zo skupiny a o druhé miesto si zašprintovali. Zvíťazil Francúz. 
Odvážny bol Ion Izagirre v poslednom hodnotenom kopci, no odvážnym šťastie praje. 34-ročný Španiel sa celý deň správal múdro a skúsene. V úvode ho nebolo vidieť, neplytval zbytočne silami, šetril ich do rozhodujúcich momentov. Tiež vo vedúcej skupine, keď bol, čakal na správny moment. Iba sledoval ako sa jeho súperi vystrieľavajú, a keď im už v zásobe nezostalo dostatok nábojov, zabral a ukázal im chrbát. Zvíťazil jednoznačným spôsobom a zaslúžene v cieli mohol osláviť iba druhé etapové víťazstvo na Tour v kariére. 
Šialená. Asi tak sa dá zhodnotiť 12. etapa. Prvá jej polovica dala poriadne zabrať všetkým účastníkom pretekov. Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar ňou však prešli ako nôž maslom. Boli vpredu, vzájomne sa kontrolovali. Druhá polovica z ich pohľadu už bola jednoduchá. Rovnako ako pre ďalších členov Top 10 predbežnej klasifikácie. Pred 13. etapou sú v nej Jai Hindley, Carlos Rodríguez, Pello Bilbao, Adam a Simon Yatesovci, Thomas Pidcock, David Gaudu a jedinou zmenou je posun Thibaulta Pinota na 10. priečku. Nahradil na nej Seppa Kussa, ktorý je jedenásty.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

Peter Sagan prišiel do cieľa v skupine so šprintérmi s mankom 28 minút, no zdá sa, že veľké problémy s limitom môže mať Caleb Ewan, ktorý strávil s kolegom De Buystom úplne sám takmer celú etapu a to ešte prídu ťažšie dni. Zaostali až o 37 minút.
vyjadrenie ikonky ciernaIon Izagirre (víťaz)
"Zatiaľ som sa do únikov nevedel dostať, dnes sa mi to konečne podarilo. Cítil som sa dobre v poslednom hodnotenom stúpaní. Najskôr sa mi podarilo vrátiť do skupiny a následne som si vytvoril náskok. 30 kilometrov do cieľa je dlhý útok, ale veril som si. Nevedel som, či mi to bude môj náskok stačiť, nemal som žiadny vizuálny kontakt, ale musím povedať, že som sa vo finále necítil zle. Pre tím je to konečne vydarená Tour. Máme dve etapy, teraz by sme chceli dostať nášho jazdca do Top 10. Guillaume nejde zle."
Výsledky etapy
1. IZAGIRRE Ion Cofidis 03:51:42
2. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:58
3. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:58
4. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 01:06
5. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 01:11
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 01:13
7. MARTIN Guillaume Cofidis 01:13
8. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 01:27
9. GUERREIRO Ruben Movistar Team 01:27
10. CAMPENAERTS Victor Lotto Dstny 03:02
154. SAGAN Peter TotalEnergies 27:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 50:30:23
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:17
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:40
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:22
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 04:34
6. YATES Adam UAE Team Emirates 04:39
7. YATES Simon Team Jayco-AlUla 04:44
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:26
9. GAUDU David Groupama-FDJ 06:01
10. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 06:33
134. SAGAN Peter TotalEnergies 02:30:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 179
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 120
5. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 96
6. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 92
32. SAGAN Peter TotalEnergies 37
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 46
2. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 30
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
4. GUERREIRO Ruben Movistar Team 24
5. CICCONE Giulio Lidl-Trek 22
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 20
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 50:30:40
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:05
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:09
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 09:29
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 27:26
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 37:30
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 148 km - Côte de Thizy-les-Bourgs: 4,3 km; sklon 5,6 % (2-1)
3 20 131 km - Col des Écorbans: dĺžka 2,1 km; sklon 6,9 % (2-1)
sprint-20 75 km - RÉGNIÉ-DURETTE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 59 km - Col de La Casse Froide: dĺžka 5,2 km; sklon 6,1 % (2-1)
2 20 44 km - Col de la Croix Montmain: dĺžka 5,5 km; sklon 6,1 % (5-3-2-1)
2 20 bonus tdf 20 28 km - Col de la Croix Rosier: dĺžka 5,3 km; sklon 7,6 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ - BELLEVILLE-EN-BEAUJOLAIS (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Je málo etáp, v ktorých by Wout van Aert nebol favoritom. Takáto kopcovitá by mu mala veľmi vyhovovať, no je veľmi otázne, či by s ním chceli ľudia v úniku spolupracovať, resp. môže sa stať to isté čo v utorok, teda, že v ťažkej prvej hodine s množstvom nástupov bude mať problém. Sú tam totiž tri kopce, dva klasifikované. Skôr to bude pre vrchárov, i keď zasa posledná polhodina pretekov hrá proti nim a nahráva dobre spolupracujúcej skupine. Ponúkajú sa opäť mená ako Michael Woods, Matteo Jorgenson, možno Mattias Skjelmose či zatiaľ najvhodnejší deň pre Mateja Mohoriča alebo Juliana Alaphilippa. Je však pravdepodobné, že vyhrá ešte niekto úplne iný. Kedysi by to bol aj skvelý deň pre Petra Sagana, no na tejto Tour už jazdí logicky veľmi defenzívne a v kopcoch nemá také nohy, takže to zrejme pred ťažkým víkendom skúšať nebude.
Krátky opis trasy etapy:
Hneď od začiatku etapy sa začne stúpať, čo je vhodnou príležitosťou na vyrazenie do úniku. Côte de Thizy-les-Bourgs a Col des Écorbans majú prijateľné parametre aj pre šprintérov. Ak ich prejdú s balíkom, na rýchlostnej prémii budú môcť bojovať o ďalšie body do súťaže o zelený dres. Záverečných šestdesiat kilometrov bude kľúčových aj pre jazdcov na celkové poradie. Col de La Casse Froide aj Col de la Croix Montmain môžu okresať skupinu favoritov. Ak by sa niekto z kandidátov na GC cítil veľmi dobre, na Col de la Croix Rosier môže zaútočiť a získať nielen čas na súperov, ale aj bonifikácie na vrchole. O etapové víťazstvo by mohol bojovať aj únik. 
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop