Tour: Kwiatkowski vyhral etapu na Grand Colombier, Pogačar získal v závere 8 sekúnd na Vingegaarda

14.7.2023, 13:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
13. 14.7. rovinata etapa ciel rovina Châtillon > Grand Colombier 138 km Kwiatkowski
profil etapy, 2410 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Koniec druhého týždňa obsahoval tri etapy určené pre vrchárov a prvá z nich končila na vrchole stúpania Grand Colombier, kde v roku 2020 vyhral Tadej Pogačar. Líder tímu UAE Emirates mal tentoraz zviesť hlavný súboj s držiteľom žltého dresu Jonasom Vingegaardom (Jumbo – Visma), na ktorého strácal 17 sekúnd.
Etapa ponúkala len jednu horskú prémiu a pretekári by mali na úpätie cieľového kopca doraziť relatívne svieži, ale všetko záviselo od toho, ako sa bude formovať únik a aké ciele si zvolia Jumbo – Visma a UAE Emirates.
- reklama -
- reklama -
Vingegaard potreboval čo najťažší priebeh, aby sa na Colombieri mohli vytvoriť čo najväčšie rozdiely, ale bolo otázne, či s jedným kopcom v ponuke to bolo reálne. Pogačar sa zase mohol spoliehať na svoje zrýchlenie, čo by mu v prípadnom súboji favoritov o etapový triumf dávalo veľké šancu získať aj bonusové sekundy. Na cyklistov však v nasledujúcich dňoch čakali dve ďalšie vyčerpávajúce horské etapy, takže najsilnejšie zoskupenia mohli k etape pristúpiť aj obozretnejšie.
Pred etapou sa objavovali názory, že na konci budú bojovať o víťazstvo jazdci na celkové poradie. Napriek tomu sme na začiatku sledovali aktivitu viacerých celkov, by sa dostali do úniku. Tím EF Education to skúšal s dvojicou jazdcov, ale záujem vytvoriť vedúcu skupinu bol veľký a každý nástup bol pokrytý.
Potom si vybudovali sľubnú pozíciu Castroviejo, Fraile, Cort, Cavagna, Wright, Coquard, no ani týmto jazdcom sa nepodarilo odtrhnúť sa od balíka. Únik sa vytvoril až po tom, čo pelotón odjazdil necelých 30 kilometrov. Na čele pretekov sa objavilo 20 pretekárov, ani jeden z nich neohrozoval najvyššie pozície v GC.
Do úniku sa dostali Kwiatkowski (Ineos), Pacher (Groupama), Bettiol, Shaw (obaja EF Education), Asgreen (Soudal - Quick-Step), Mohorič, Wright (obaja Bahrajn), Stuyven (Trek), Petit, Teunissen, Zimmerman ( všetci Intermarché), Oliveira (Movistar), Houle (Israel), Mozzato (Arkéa), Van Gils (Lotto-Dstny), Bol, Tejada (obaja Astana), Charmig (Uno-X) a Latour (TotalEnergies).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nachádzali sa tu dobrí vrchári ako Kwiatkowski, Tejada, Latour alebo Zimmerman, ktorí sa mohli presadiť na takom náročnom cieľovom kopci ako Grand Colombier, ale v pelotóne začal okamžite ihneď pracovať tím UAE Emirates a vedúcej skupine nedával veľký náskok.
Tadej Pogačar dával jasne najavo, že chce získať etapu a v cieli maximálny počet bonusových sekúnd, preto jeho kolegoia nedopriali úniku náskok väčší ako 90 sekúnd. A to muselo jazdcov na čele pretekov demotivovať. Na rovinatej časti prebiehala etapa vo veľmi vysokom tempe, na samom čele pelotónu sa pohybovali aj Bora, Ineos a Jumbo.
Vedúca skupina spolupracovala dobre a jej náskok postupne preskočil 2 minúty. Potom sa už jazdci dostali na mierny kopec, na ktorého konci sa nachádzala rýchlostná prémia. Na prémii sa nebojovalo a maximum bodov získal Teunissen. V tom čase už neboli v úniku Petit a Bol, balík strácal dve minúty.
Tímu UAE Emirates v balíku nikto nepomáhal a vedúca skupina si už vypracovala 3-minútový odstup. Na začiatok cieľového stúpania zostávalo ešte 20 kilometrov a jazdci UAE Emirates mali pred sebou náročnú úlohu, aby pred záverečným kopcom táto strata už výraznejšie nenarástla.
- reklama -
- reklama -
Na začiatku cieľového kopca Grand Colombier bol rozdiel medzi skupinami štyri minúty a to dávalo istú šancu vrchárom z vedúcej skupiny, aby sa pokúsili zabojovať o etapový triumf. Lenže rovnaké plány mal aj Tadej Pogačar. Na čele pretekov už chýbal Latour, ktorí stratil kontak v zjazde.
Z podujatia odstúpil šprintér Caleb Ewan, ktorý sa trápil aj v dnešnej etape a ešte pred rýchlostnou prémiou jazdil za pelotónom.
Aj v cieľovom kopci tlačil na súperov UAE Emirates, Vingegaard sa pohyboval pri Pogačarovi.
Z úniku zostalo vpredu len desať pretekárov, malý náskok si vybudoval Pacher. K francúzskemu jazdcovi sa chceli dostať Shaw, van Gils a Tejada, ale bol to Kwiatkowski, ktorý sa dostal na čelo pretekov a získal náskok. Jedenásť kilometrov pred vrcholom mal pri sebe Pogačar ešte štyroch pomocníkov, Vingegaard dvoch.
V polovici stúpania mal Kwiatkowski náskok vyše 40 sekúnd pred Shawom, van Gilsom, Tejadom a Mohoričom. UAE Emirates udržiaval vysoké tempo, ale na Kwiatkowského mali stratu cez tri minúty. Pogačar vyčkával so svojím útokom, skupina hlavných favoritov tak zostávala pri sebe aj vyše štyri kilometre pred cieľom.
Necelé dva kilometre pred vrcholom zrcýhlil Adam Yates a po jeho aktivite zostali s ním Pogačar, Kuss, Vingegaard, Hindley, Simon Yates, Pidcock alebo Rodríguez. 
Michal Kwiatkowski predviedol odvážny výkon a podarilo sa mu vyhrať etapu. Druhý skončil Maxim van Gils a tretie miesto získal Tadej Pogačar. Slovinský jazdec atakoval 500 metrov pred páskou a na štvrtého Vingegaarda získal v cieli okolo štyry sekundy, plus bonifikácie v podobe štyroch sekúnd.
V etape sa presadil únik, hocí tím UAE Emirates celý deň usilovne pracoval na tom, aby zvíťazil Tadej Pogačar. Ten čakal až do samotného záveru, ale predviedol razantný nástup, ktorým získal 8 sekúnd na Jonasa Vingegaarda, ktorý s ním neudržal krok v takom dlhom šprinte do kopca, ale líder tímu Jumbo - Visma udržal žltý dres o 9 sekúnd.
Dnešná etapa tak nevytvorila veľké rozdiely, ale v tesnom súboji medzi Vingegaardom a Pogačarom môže rozhodovať každá sekunda. Vingegaard dnes zvolil opatrný spôsob jazdy a snažil sa ušetriť čo najviac energie, pretože najmä zajtrajšia horská etapa by mu mala mimoriadne vyhovovať. Pogačar využil svoju veľkú zbraň a aj útokom pred cieľom sa mu podarilo získať čas na Vingegaarda. Zajtra však nebude rozhodovať len výbušnosť, ale na trati bude potrebná najmä vytrvalosť a odolnosť v horách.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Kwiatkowski sa dostal do úniku a potom v cieľovom kopci využil svoje skúsenosti, kde si rozumne rozložil sily a svojich súperov v úniku prekonal len v druhej časti Grand Colombieru. Bolo to preňho druhé víťazstvo na Tour v kariére.
Do najlepšej desiatky sa vrátil Kuss na úkor Pinota, Gaudu je deviaty, ale líder tímu FDJ ani dnes nevyzeral byť v najlepšej forme. Yatesovci sa posunuli o jednu priečku, Bilbao klesol o dve pozície. Dobrý výkon predviedli Hindley, Pidcock alebo Rodriguez, ale borci z tímu Ineos už musia počas víkendu jazdiť odvážnejšie, ak chcú ohroziť Hindleyho tretie miesto.
Peter Sagan prišiel do cieľa so stratou vyše 25 minút na 158. mieste.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michala Kwiatkowskeho (víťaz)
"Nemyslel som si, že únik bude bojovať o výhru. V cieľovom kopci to bolo šialený zážitok. UAE Emirates pusili do úniku príliš veľa jazdcov a ja som mal v závere asi najlepšie nohy v kariére. Od začiatku sme isšli naplno a ja som si v závere dobre rozložil sily."
Výsledky etapy
1. KWIATKOWSKI Michal INEOS Grenadiers 03:17:33
2. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:47
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:50
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:54
5. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:03
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:05
7. SHAW James EF Education-EasyPost 01:05
8. TEJADA Harold Astana Qazaqstan 01:05
9. YATES Simon Team Jayco-AlUla 01:14
10. YATES Adam UAE Team Emirates 01:18
158. SAGAN Peter TotalEnergies 25:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 53:48:50
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:09
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:51
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:48
5. YATES Adam UAE Team Emirates 05:03
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 05:04
7. BILBAO Pello Bahrain Victorious 05:25
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:35
9. GAUDU David Groupama-FDJ 06:52
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 07:11
135. SAGAN Peter TotalEnergies 02:55:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 179
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 120
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 112
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 96
45. SAGAN Peter TotalEnergies 31
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 46
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 31
3. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 30
4. KWIATKOWSKI Michal INEOS Grenadiers 30
5. GALL Felix AG2R Citroën Team 28
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 28
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 53:48:59
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:39
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:26
4. GALL Felix AG2R Citroën Team 10:24
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 52:02
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 55:07
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 50 km - HAUTEVILLE-LOMPNES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 Cieľ - Gran Colombier: dĺžka 17,4 km; sklon 7,1 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
ciel Cieľ - GRAN COLOMBIER (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
V takýchto krátkych horských etapách s dojazdom do HC stúpania sa iba sporadicky stane, že vyhrá únik, pretože to býva veľký boj, často je tam nejaký čierny Peter a nevytvorí si dostatok náskoku, aby ho "nezožrali" favoriti bojujúci o žltý dres. Navyše sa dopredu budú tlačiť aj ich pomocníci, ktorí budú im chcieť v závere pomôcť, teda bude to pestré. Na tejto Tour sa neukazuje typ pretekára, ktorý by bol mimo poradia a mohol by vyniknúť na Gran Colombieri. Nie je to vylúčené, ale menej pravdepodobné ako to, že uvidíme duel Jonasa Vingegaarda proti Tadejovi Pogačarovi aj o etapový triumf. A kto bude z nich silnejší je veľmi náročné predikovať. Mohol by to byť Slovinec, no takto extrémne dlhé kopce vyhovujú aj Dánovi. Snáď uvidíme krásny súboj.
Krátky opis trasy etapy:
Predposledná etapa druhého týždňa bude ďalšou kľúčovou previerkou pre kandidátov na celkové poradie. Prvá polovica etapy bude úplne jednoduchá. Päťdesiat kilometrov pred cieľom sa nachádza nehodnotené stúpanie. Na jeho vrchole je rýchlostná prémia. Odolní šprintéri sa v stúpaní môžu zbaviť klasických šprintérov, aby získali čo najviac bodov. Jazdci na GC by mali ísť spoločne až do začiatku cieľového stúpania na Grand Golombier. Najťažší bude šiesty a desiaty kilometer, ktoré majú desaťpercentný priemerný sklon. Po trinástej etape uvidíme ďalšie zmeny medzi favoritmi na celkové víťazstvo.   
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:10 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop