Tour: Alpy udreli v plnej sile, historický súboj Vingegaarda s Pogačarom využil na šokujúci triumf Rodríguez

15.7.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
14. 15.7. rovinata etapa ciel rovina Annemasse > Portes Soleil 152 km Rodríguez
profil etapy, 4280 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V sobotu bola na programe už štrnásta etapa Tour a pretekári museli zdolať dosiaľ najtvrdšiu skúšku. Na 152 kilometroch sa dnes nazbieralo cez 4200 výškových mertrov a po troch stúpaniach prvej kategórie sme mali sledovať veľkú bitku favoritov na Col de Joux Plane (11,6 km; 8,5 %), z ktorého sa už len prudko sklesalo do cieľového Morzine. Predposledný kopec Col de la Ramaz (13,9 km; 7,1 %) bol však tiež veľmi ťažký a ponúkal výborný odrazový mostík aj na útok z diaľky.
Jonas Vingegaard (Jumbo) v posledných etapách na výbušných kopcoch postupne prichádzal o svoj náskok. Tadej Pogačar (UAE) na žltý dres strácal už len deväť sekúnd a očakávalo sa, že na zajtrajšom prudkom výjazde do Saint-Gervais a v časovke získa ďalší čas. Dnešný horský maratón však na pepieri sedel viac Dánovi, no a spolu s utorkou kráľovskou etapou to boli pre obhajcu titulu možno jediné šance, ako strhnúť Tour de France na svoju stranu.

 
Zaujímavý súboj sa mal dnes odohrávať aj v boji o pódium. Veľká skúška čakala Toma Pidcocka (Ineos), ktorý bol včera tretí najlepší spomedzi favoritov, no s vytrvalostnými horskými etapami zatiaľ nemá veľa skúseností. Naopak, Simon a Adam Yatesovci (Jayco a UAE), Jai Hindley (Bora) a Carlos Rodríguez (Ineos) už v minulosti ukázali, že im ťažké dni v horách vyhovujú. 
Profil dnešnej etapy bol výhodný aj pre útoky z diaľky a určite bola v hre možnosť, že niekto z favoritov to skúsi už na Col de la Ramaz. Veľmi dôležité preto bolo mať satelitných pretekárov v úniku. O brejk mal byť veľký záujem aj kvôli množstvu bodov do vrchárskej súťaže, preto sme v akcii od začiatku etapy očakávali Neilsona Powlessa a Estebana Chavesa (obaja EF), Tobiasa Johannessena (Uno-X), Daniela Martíneza (Ineos), Felixa Galla (Ag2r) alebo Gulia Cicconeho (Lidl).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dôležitú rolu mohlo zohrať aj počasie. Narozdiel od minulých dní bola teplota iba v okolí dvadsať stupňov a cesty boli mokré po rannom daždi, čo malo vyhovovať Pogačarovi, ktorý zvykne vo vysokých teplotách trpieť. Po odmávaní štartu to prekvapivo vyzeralo ako v rovinatej etape. Nikomu sa nechcelo vytvárať únik na rovine a vrchári evidentne chceli počkať až na Col de Saxel (4,2 km; 4,6 %).
Napriek pomalšiemu úvodu sa v balíku prihodil v mokrej zákrute hromadný pád, po ktorom sa museli preteky zastaviť, lebo vyťažení boli všetci lekári a kolóna nemala kade prejsť cez cestu upchatú ležiacimi pretekármi. Najhoršie dopadol Antonio Pedrero (Movistar), ktorého naložili do sanitky a na Tour skončil, podobne ako Louis Meintjes (Intermarché) so zlomenou kľúčnou kosťou. 
Ťažký pád mali aj Adrien Petit (Intermarché) či Clément Berthet (Ag2r), no zatiaľ pokračovali. Poriadne doudieraný bol aj tretí muž celkového poradia Jai Hindley. Preteky sa po polhodine opäť reštartovali. Bitka o únik začala od znova, no následky hromadného pádu sa napokon ukázali byť rozsiahlejšie ako sa pôvodne zdalo. Mathieu Burgaudeau (Total), ktorý bol na Tour v skvelej forme, jazdil v bolestiach ďaleko za balíkom. Esteban Chaves tiež odstúpil z pretekov.
Na Col de Saxel sa odpútala pätica Julian Alaphilippe (Soudal), Daniel Martínez, Alexej Lutsenko (Astana), Krists Neilands (Israel) a Lars Van Den Berg (Groupama-FDJ). Prvé vrchárske body si dnes uchmatol Kolumbijčan. Čoskoro ich však doplnilo ďalších pätnásť pretekárov vrátane Kwiatkowského (Ineos), Landu (Bahrain Victorious) alebo Cicconeho (Lidl). V tejto skupine boli aj Romain Bardet (DSM) a James Shaw (EF), no v zjazde z Col de Saxel ťažko spadli a nevyzeralo to s nimi dobre. Obaja museli taktiež opustiť preteky.
Veľký 20-členný brejk nikam nechcel pustiť tím lídra pretekov, ktorý sa zoradil na čele balíka a držal nad pretekmi pevnú ruku. V pelotóne rázom zostalo len asi 50 ľudí. Vyzeralo to ale že Kwiatkowski s Martínezom, Pinot (Groupama-FDJ), Powless, Alaphilippe, Landa s Poelsom (Bahrain Victorious), Politt (Bora), Ciccone s Lópezom (Lidl), Martin s Geschkem (Cofidis), Aranburu s Izagirrem a Jorgensonom (všetci Movistar), Woods s Neilandsom a Houlom (všetci Israel), Craddock (Jayco), Johannessen (Uno-X), Lutsenko a Champoussin (Arkéa) napokon dostanú priestor. Mali sme teda únik dňa.
Bola to vrchársky asi najkvalitnejšia uniknutá skupina akú sme v tejto sezóne videli. Prvá horská prémia prvej kategórie Col de Cou (7 km; 7,4 %) videla veľký súboj o vrchárske body, ktorý vyhral Ciccone pred Powlessom a Alaphilippom. V krátkom slede následovalo ďalšie stúpanie prvej kategórie Col du Feu (5,8 km; 7,8 %). Na ňom sme videli ďalšiu veľkú bitku o vrchárske body. Opäť ju vyhral Ciccone, tentokrát pred Woodsom a Pinotom.
Išlo sa veľké tempo a skupina sa na kopci výrazne pretriedila. Odpadli Jorgenson, Politt či Alaphilippe. Jumbo nedávalo úniku dýchať a čoskoro sa únik rozdelil. Na čele ostala jedenástka ľudí v zložení Martínez, Pinot, Landa, Poels, Ciccone, Martin, Aranburu, Izagirre, Woods, Houle a Lutsenko. Po šprintérskej prémii, ktorú vyhral opäť Ciccone, mali však iba 15 sekúnd náskoku pred 40-členným pelotónom, ktorý viedla stále plná zostava Vingegaardovho tímu.
Následovalo však pomerne jednoduchých dvadsať kilometrov, kde to Laporte s Van Hooydonckom pustili takmer na minútu. Na sklonoch Col de la Ramaz však opäť Jumbo zrýchlilo a už v prvej polovici kopca bol únik pohltený. Najdlhšie vpredu vydržal skvelý Ciccone. Technické problémy musel riešiť Carlos Rodríguez (Ineos). Štvrtý muž poradia sa bez problémov vrátil.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
V polovici kopca prevzali tempo Benoot a Van Baarle. Ciccone bol dobehnutý a skupina sa pretriedila na asi 25 ľudí, z ktorých polovica bola z tímov Jumbo a UAE. Pod vrcholom potom zrýchlil Wout Van Aert a problémy začal mať aj Tom Pidcock. Na vrchole boli v skupine favoritov Van Aert, Kelderman, Kuss a Vingegaard (všetci Jumbo), Pogačar, Grossschartner, Majka a Adam Yates (všetci UAE), Castroviejo a Rodríguez (obaja Ineos), Gaudu (Groupama-FDJ), Bilbao (Bahrain Victorious),  Hindley (Bora), Gall (Ag2r), Martin (Cofidis), Harper a Simon Yates (obaja Jayco).
V zjazde z tejto skupiny vypadli Castroviejo, Martin, Gall, Harper a hlavne Simon Yates, no v údolí sa dokázali dostať naspäť. Iba Bask počkal na Pidcocka. Ten strácal už minútu. Na posledný a najťažší kopec dňa Col de Joux Plane (11,6 km; 8,5 %) tak prišla iba šestnástka najlepších, so štvoricou pretekárov z Jumba i UAE.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hneď od spodku záverečného kopca taktovku prebralo UAE s Majkom a to musel byť šok pre Jumbo. Martin, Kelderman i Gaudu boli fuč. Odpovedal na to ale Van Aert, ktorý odpáral Majku a bol to fantastický súboj tímov dvoch hlavných favoritov. Po Belgičanovi to prebral Kuss a ten odpáral aj Simona Yatesa či Bilbaa. Štyri kilometre pod vrcholom sa misky váh zase preklopili, vyššie tempo nasadilo UAE s Yatesom a za Britom zostali už len dvaja favoriti.
15 kilometrov pred cieľom udrel biely muž Tour. Žltý mal okamžite pár sekundovú stratu, no následne jazdili úplne rovnakou rýchlosťou. Jonas Vingegaard sa nezlomil a po dvojkilometrovej naháňačke sa dotiahol naspäť k Pogačarovi. Sledovali sme jeden z tých historických súbojov, na ktoré sa bude spomínať ešte o niekoľko desiatok rokov.
Šprint o bonusové sekundy na vrchole hory vyhral prekvapivo Jonas Vingegaard, ktorý prekvapil Tadeja Pogačara. Dán získal aj bodkovaný dres. Rodríguez strácal 27 sekúnd, Hindley cez minútu a pol. Adam Yates sa dokázal udržať Španiela a pridal sa do boja o tretie miesto. V klesaní sa Yates s Rodríguezom dotiahli na vedúce duo.
V záverečnom zjazde nechal všetkých za sebou Carlos Rodríguez a upaloval do cieľa sólo. Španiel to dokázal dotiahnuť a Ineos získal druhú etapu v rade. Druhý bol Pogačar, tretí Vingegaard. Rozdiel po dnešku je teda desať sekúnd. Štvrtý prišiel Adam Yates s minimálnou stratou. Záver nevypustil ani piaty Sepp Kuss s minútovou sekerou. Jai Hindley zato stratil vyše sto sekúnd na šiestom mieste.
Siedmy prišiel Felix Gall, ktorý dneškom korunoval svoj tohtoročný progres. Pello Bilbao a Simon Yates zaostali o 3:20. Cez osem minút stratil Pidcock a Brit vypadol z Top 10, no Ineos zúfať nemusí. V Rodríguezovi majú horúceho adepta na pódium. Skokanmi dnešného dňa boli Kuss a Gall, ktorí sa posunuli na šieste a deviate miesto. V zelenom ostáva Jasper Philipsen (Alpecin), ktorý pohodlne stihol limit, rovnako ako Peter Sagan. Tímy naďalej vedie Ineos.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Carlosa Rodrígueza (víťaz)
"Už len byť tu je sen. Získať víťazstvo zo skupiny favoritov je neuveriteľné. Som neuveriteľne štastný a vďačný tímu, že mi dal šancu na Tour. Keď som zaostal na Joux Plane, tak som už nepočítal, že by som sa mal vrátiť naspäť. Viem že zjazdujem dobre, tak som to chcel využiť, hoci som veľmi nechcel riskovať. Cieľom dneška bolo dostať sa bližšie pódiu, no a to sa podarilo, víťazstvo je obrovský bonus. Veľkou motiváciou mi je Michal Kwiatkowski. Nie iba jeho včerajším víťazstvom, ale aj jeho úžasnou prácou. Napríklad dneska sa vrátil z úniku aby nám aspoň trikrát doniesol fľaše a vrátil ma nazad po technických problémoch čom som mal."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:58:45
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:05
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:05
4. YATES Adam UAE Team Emirates 00:10
5. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:57
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:46
7. GALL Felix AG2R Citroën Team 01:46
8. BILBAO Pello Bahrain Victorious 03:19
9. YATES Simon Team Jayco-AlUla 03:21
10. MARTIN Guillaume Cofidis 05:57
141. SAGAN Peter TotalEnergies 37:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 57:47:28
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:10
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:43
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 04:44
5. YATES Adam UAE Team Emirates 05:20
6. KUSS Sepp Jumbo-Visma 08:15
7. YATES Simon Team Jayco-AlUla 08:32
8. BILBAO Pello Bahrain Victorious 08:51
9. GALL Felix AG2R Citroën Team 12:26
10. GAUDU David Groupama-FDJ 12:56
130. SAGAN Peter TotalEnergies 03:33:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 179
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 129
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 122
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 96
48. SAGAN Peter TotalEnergies 31
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 54
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 54
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 48
4. CICCONE Giulio Lidl-Trek 42
5. GALL Felix AG2R Citroën Team 32
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 31
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 57:47:38
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:33
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 12:16
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 14:12
5. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:24:16
6. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:24:37
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 133 km - Col de Saxel : dĺžka 4,2 km; sklon 4,6 % (2-1)
1 20 116 km - Col de Cou: dĺžka 7 km; sklon 7,4 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 99 km - Col du Feu: dĺžka 5,8 km; sklon 7,8 % (10-8-6-4-2-1)
sprint-20 86 km - COL DE JAMBAZ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 50 km - Col de la Ramaz: dĺžka 13,9 km; sklon 7,1 % (10-8-6-4-2-1)
hc 20 bonus tdf 20 12 km - Col de Joux Plane: dĺžka 11,6 km; sklon 8,5 % (20-15-12-10-8-6-4-2) + (bon. sek. 8-5-2)
ciel Cieľ - MORZINE LES PORTES DU SOLEIL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Viacero expertov sa zhoduje na tom, že po "benzínovom" piatku prichádza na rad "dieslová" sobota, kde bude Jonas Vingegaard vo výhode. Kopec je prudší a pravidelnejší. Určite budú po oddychu v lepšom stave jeho kolegovia a súperi naopak vyčerpaní. Tipujeme, že dnes bude ťahať Jumbo ako odvetu za včerajšok spôsobom hop alebo trop. Pogačar nezískal toľko, koľko chcel. Nevyzliekol Dána zo žltého dresu, čo Jumbu nahráva a podľa nejakých očakávaní by Slovincovi nemal sedieť technický zjazd z Col de Joux Plane do údolia a mestečka Morzine, pretože je po zranení a zápästiu ešte na sto percent nemôže dôverovať. To je teória, ktorú môže dvojnásobný víťaz Tour roztrhať na kusy, získať dres a úplne zlomiť Jumbo. Fanúšikovia iba dúfajú, že to bude naďalej tesný súboj. Navyše dnes takmer určite s nastrelenými domestikmi v úniku.
Celá etapa bude mega náročná s 4300 nastúpanými metrami iba na 152 kilometroch, takže únik to bude mať veľmi ťažké. Nie je veľká šanca, aby to zvládol až do konca, ale to isté platilo aj pre Kwiatkowskeho... Vyskočí niekto nový, kto sa ešte na Tour neukázal, alebo to budú klasické mená vpredu? Rozpúta sa aj súboj o vrchárske body. Dá sa získať až 52, teda Powless môže ľahko prísť o dres. V 2. týždni ešte nezískal ani bod. Tiež sa šetril na dnešok. Po dlhšom mlčaní sa ukáže Gall? Včera si veľmi veril v dojazde, no finišoval štrnásty, takže nezískal nič, len sa vyčerpal. Čo Johannessen alebo Woods? Ciccone, Jorgenson a Skjelmose prišli včera do cieľa s obrovskou stratou. Šetrili sily?
Krátky opis trasy etapy:
Druhý týždeň ukončí ďalšia kopcovitá previerka. Úvodné stúpanie na Col de Saxel je ideálnou príležitosťou na vytvorenie unikajúcej skupiny. Ďalšie kopce Col de Cout a Col de Feu by mali byt pre šprintérov príliš ťažké na to, aby na rýchlostnej prémii zabojovali o ďalšie body do súťaže o zelený dres. Pre jazdcov na celkové poradie budú kľúčové záverečné stúpania. Už Col de la Ramaz môže dostať do problémov aj favoritov. Po zjazde bude nasledovať Col de Joux Plane. Vzhľadom na bonifikácie na vrchole a krátku vzdialenosť do cieľa tu možno očakávať aj útoky od favoritov. O etapové víťazstvo by mohol bojovať aj únik, ak príde po posledný kopec s dostatočným náskokom.
profil predposledného kopca (© letour.fr)
profil záveru (© letour.fr)
mapa záveru (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátor: Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Privara
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop