Tour: Fenomenálny výkon Vingegaarda, ovládol ITT a Pogačarovi naložil minútu a štyridsať sekúnd

18.7.2023, 13:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Tour: Fenomenálny výkon Vingegaarda, ovládol ITT a Pogačarovi naložil minútu a štyridsať sekúnd
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Pauline Ballet)

16. 18.7. rovinata etapa ciel rovina Passy > Combloux 22 km Vingegaard
profil etapy, 640 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Rozhodujúci tretí týždeň Starej dámy odštartoval boj proti chronometru. Išlo o kľúčovú previerku pre jazdcov na celkové poradie. Líder pretekov Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) mal iba desaťsekundový náskok na najlepšieho mladého cyklistu Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates). Jeho oddielový kolega Adam Yates mohol zaútočiť na tretiu priečku, keďže na Carlosa Rodrígueza (Ineos Grenadiers) strácal devätnásť sekúnd. Na štart sa už nepostavil Matteo Jorgenson (Movistar Team). 
Američana odstavilo zranenie ľavého stehna. Prvým pretekárom, ktorý sa postavil na štart, bol rozbiehač šprintov Michael Mørkøv (Soudal - Quick Step). Ako tretí sa pustil na trať ázíjsky šampión Jevgeniy Fedorov (Astana Kazachstan Team). Pred štartom sa pozabudli Alex Edmondson Sam Welsford (2x Team DSM - Firmenich) a odštartovali so stratou. Zlý deň pre holandský tím pokračoval, v pravotočivej zákrute spadol John Degenkolb. Na totožnom mieste sa porúčal na zem aj Alexis Renard (Cofidis). 
Na trenažéri sa už pripravoval aj jeden z kandidátov na etapové víťazstvo Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates). Spadol aj Nils Eekhoff (Team DSM - Firmenich). O úsmevnú situáciu sa postaral Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team), ktorý sa dostavil na štartovú rampu skôr ako mal. Mikkel Bjerg sa vybral na trať a hneď po ňom nasledoval Peter Sagan (TotalEnergies). Spomedzi prvých jazdcov si najlepšie viedol Axel Zingle (Cofidis), ktorý mal najrýchlejší prvý, druhý aj tretí medzičas. 
Michael Mørkøv prišiel do cieľa za 39 minút a 46 sekúnd. Mikkel Bjerg šetril sily na ďalšie etapy, keďže už po siedmich kilometroch strácal viac ako minútu. Peter Sagan sa po prvom medzičase zaradil na štvrté miesto s polminútovou stratou. Axel Zingle udržal svoj náskok až do cieľa a s časom 39:05 sa dostal na prvú priečku. Na druhom medzičase bol o jedenásť sekúnd rýchlejší Dries Devenyns (Soudal - Quick Step). O päť sekúnd vylepšil jeho čas Florian Veermersch (Lotto Dstny). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Výkon postupne stupňoval Gianni Moscon (Astana Kazachstan Team), ktorý stanovil najlepší tretí medzičas. Lenže Dries Devenyns vylepšil jeho čas o 45 sekúnd. Po druhom medzičase sa viacerí cyklisti rozhodli pre výmenu bicykla z časovkárskeho špeciálu na bežný cesťák. Dobrý výkon Petra Sagana pokračoval, po druhom medzičase strácal iba desať sekúnd a bol tretí. Slovák bicykel nemenil. Gianni Moscon ako prvý podliezol métu 38 minút. S časom 37:39 šiel na prvé miesto. 
Peter Sagan na predposlednom medzičase strácal minútu a päť sekúnd, čo stačilo na priebežné piate miesto. Odštartoval aj majster Francúzska v ITT Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step). Driesovi Devenynsovi napokon zostali dve sekundy k dobru na Moscona a šiel do vedenia. Najlepší druhý medzičas stanovil Nikias Arndt (Bahrain - Victorious). Oproti Vermeerschovi bol rýchlejší o sedemnásť sekúnd. Sagan prišiel do cieľa a zaradil sa na piatu priečku. Na Devenynsa stratil minútu a 34 sekúnd. 
Najlepší čas na úvodnom medzičase stanovil Mads Pedersen (Lidl - Trek). Nikias Arndt (Bahrain - Victorious) bojoval o priebežné vedenie aj po treťom medzičase, keďže na Devenynsa strácal iba päť sekúnd. Rémi Cavagna potvrdzoval úlohu favorita a na prvom medzičase vylepšil čas Pedersena o štyri sekundy. Arndt zvládol záverečný medzičas lepšie ako Devenyns a s osemnásťsekundovým náskokom sa dostal na prvé miesto. Pedersen bol najlepší aj na druhom medzičase. 
Rémi Cavagna na druhom medzičase opäť stanovil najlepší medzičas. Mads Pedersen pokračoval v kvalitnom výkone a po predposlednom medzičase mal minútu a trinásť sekúnd k dobru na Arndta. Lenže Cavagna bol naďalej rýchlejší a po treťom medzičase mal náskok 23 sekúnd. Pedersen porazil Arndta o minútu a dvanásť sekúnd a dostal sa na prvé miesto, ale do cieľa sa blížil aj Francúz. Ten ako prvý podliezol métu 36 minút a s časom 35:42 sa posadil do horúceho kresla. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Poslednú časovku na Tour de France v kariére absolvoval okrem Devenynsa a Sagana aj Tony Gallopin (Lidl - Trek). Na kvalitný výsledok cielil Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), ktorý po druhom medzičase figuroval na tretej priečke. Na Cavagnu strácal 26 sekúnd. Jeho manko sa po treťom medzičase navýšilo na štyridsať sekúnd. Záverečný kopec zvládol lepšie, ale na kolegu stratil 35 sekúnd, čo stačilo na tretiu priečku. Na štart sa pripravoval aj ďalší excelentný časovkár Stefan Küng (Groupama - FDJ). 
Tesne pred cieľom spadol Victor Lafay (Cofidis). Víťaz druhej etapy obišiel bez zranenia a s úsmevom pokračoval. Na piatu priečku sa v cieli zaradil Rui Costa (Intermarché - Circus - Wanty). Víťaz Okolo Valencie stratil 56 sekúnd. Stefan Küng sa vydal na trať a o tri minúty neskôr ho nasledoval Nelson Oliveira (Movistar Team). Solídnu časovku zajazdil Pierre Latour (TotalEnergies). Najlepší mladý jazdec z roku 2018 sa zaradil na štvrtú priečku. Na Cavagnu stratil 51 sekúnd. Küng boj proti chronometru vynikajúco odpálil a stanovil najlepší prvý medzičas. 
Oproti Cavagnovi bol rýchlejší o šesť sekúnd. Naopak, Oliveira strácal 48 sekúnd. Ešte pred nimi štartujúci Victor Campenaerts (Lotto Dstny) zaostával o viac ako dve minúty. Küng bol po druhom medzičase iba o dve sekundy pomalší ako Cavagna a následne si vymenil bicykel. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) sa snažil o čo najlepší tretí medzičas, keďže na vrchole boli k dispozícii body do horskej súťaže. Američan zatiaľ držal najlepší čas. Na treťom medzičase bol Küng jasne pomalší. Na Cavagnu strácal 28 sekúnd. 
Stefan Küng v cieli stratil 52 sekúnd, čo mu stačilo na piate miesto. Medzi kandidátov na vysoké umiestnenie sa radil aj Mattias Skjelmose Jensen (Lidl - Trek). Šesť minút po ňom odštartoval ďalší favorit Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Giulio Ciccone (Lidl - Trek) pred druhým medzičasom vymenil bicykel, keďže aj on bojoval o body do horskej súťaže. Na trati sa už nachádzali aj zástupcovia Top 20. Na priebežné štvrté miesto sa zaradil Alexej Lutsenko (Astana Kazachstan Team), ktorý stratil 49 sekúnd. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Wout Van Aert na prvom medzičase strácal iba sedem sekúnd na CavagnuGiulio Ciccone na tretom medzičase naložil Powlessovi štyridsať sekúnd a bolo jasné, že udrží bodkovaný dres. Mattias Skjelmose Jensen už na druhom medzičase strácal 57 sekúnd. Van Aert aj po druhom medzičase zostával na dostrel Cavagnu, ale jeho strata sa zvýšila na dvadsať sekúnd. Súboje ľudí v Top 10 otvoril Guillaume Martin (Cofidis). Van Aert vynikajúco zvládol tretí medzičas a predbežne viedol o dve sekundy pred Cavagnom
Na trať sa postupne vydávali ďalší členovia elitnej desiatky. Mattias Skjelmose Jensen napokon vystupňoval svoj výkon a na prvú priečku stratil iba pätnásť sekúnd. Jedenásty Felix Gall (AG2R Citroën Team) strácal na prvom medzičase 26 sekúnd. Guillaume Martin bol o trinásť sekúnd pomalší. Van Aert v závere ešte zrýchlil, Cavagnu zdolal o pätnásť sekúnd a šiel do vedenia. David Gaudu (Groupama - FDJ) na prvom medzičase strácal 23 sekúnd. Výborne odštartoval Simon Yates (Jayco AlUla). Na prvom medzičase stratil iba dve sekundy. 
O sedemnástej hodine odštartoval Jonas Vingegaard. Výborne šiel aj Pello Bilbao (Bahrain - Victorious), ktorý strácal po prvom medzičase iba tri sekundy. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) bol pomalší o sedem sekúnd. Na druhom medzičase strácal Gall minútu a osemnásť sekúnd. Jai Hindley mal po úvodnom medzičase polminútové manko. Martin mal po druhom medzičase oproti Gallovi o šestnásť sekúnd horší čas. Lepšie šiel Gaudu. Štvrtý muž vlaňajšieho ročníka strácal 52 sekúnd.  
Adam Yates zvládol úvodný medzičas s päťsekundovým mankom. Carlos Rodríguez bol iba o sekundu pomalší. Simon Yates mal po druhom medzičase manko 29 sekúnd. Tadej Pogačar stanovil najlepší úvodný medzičas. Čas Künga vylepšil o 26 sekúnd. Bilbao zdolal druhý medzičas s mankom 34 sekúnd. Jonas Vingegaard ovládol úvodný medzičas, pričom na Pogačara získal šestnásť sekúnd. Kuss na druhom medzičase strácal 49 sekúnd. Hindley mal minútové manko. 
Adam Yates bol na tom lepšie, keďže strácal iba 27 sekúnd. Gall v cieli stratil 49 sekúnd. Rodríguez bol po druhom medzičase o deväť sekúnd horší ako Adam Yates. Pogačar stanovil najrýchlejší druhý medzičas a následne vymenil bicykel. Lenže Vingegaard šiel ešte lepšie a po druhom medzičase získal 31 sekúnd k dobru na svojho najväčšieho súpera. Do cieľa dorazil aj Gaudu a stratil štyridsať sekúnd. Naopak, Martin stratil dve minúty a 47 sekúnd. Do Top 10 sa tak dostal Gall
Simon Yates stratil iba sedem sekúnd a minimálne si poistil priebežné ôsme miesto. Bilbao sa taktiež nenechal zahanbiť a do cieľa prišiel iba so štvorsekundovým mankom. Vingegaard mal po treťom medzičase viac ako minútový náskok na PogačaraKuss v cieli stratil 49 sekúnd, takže jeho náskok na Bilbaa poriadne klesne. Hindley prišiel do cieľa s mankom minúty a 46 sekúnd. Adam Yates stratil iba 21 sekúnd a posunul sa na tretiu priečku, keďže Rodríguez stratil na neho 24 sekúnd. 
Pogačar ho dokonca predbehol a stanovil najlepší čas, ale Vingegaard podal fenomenálny výkon, na Slovinca získal minútu a 38 sekúnd a vyhral etapu. Tretí skončil Wout Van Aert. Jonas Vingegaard predviedol neuveriteľný výkon. Tadej Pogačar v žiadnom prípade nezašiel zlú časovku, ale obhajca titulu dnes predviedol výkon ako z inej planéty. Slovincovi nepomohla ani výmena bicykla, ale určite nepovedal posledné slovo a v nasledujúcich etapách sa môžeme tešiť na ich ďalšie súboje. 
Spokojný môže byť aspoň jeho kolega Adam Yates, ktorý preskočil Carlosa Rodrígueza. Víťaz štrnástej etapy však stráca iba  Do Top 10 sa vrátil Felix Gall. Naopak, vypadol z nej Guillaume Martin. Piaty Sepp Kuss má iba desať sekúnd na Pella BilbaaTadej Pogačar bude naďalej nosiť biely dres. Bodkovaný dres si udržal Giulio Ciccone. Bodovačke naďalej velí Jasper Philipsen
Najlepším tímom zostáva Jumbo-Visma. Peter Sagan podal solídny výkon a skončil na 86. mieste so stratou šiestich minút a 35 sekúnd. Zajtra čaká na pretekárov ďalšia náročná etapa. Dve horské prémie prvej kategórie a HC stúpanie Col de la Loze preveria najmä jazdcov na celkové poradie. Je jasné, že uvidíme ďalšie časové posuny medzi zástupcami Top 10. O etapové víťazstvo môže bojovať aj únik.  
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaJonas Vingegaard (víťaz etapy, žltý dres)
"Bolo tam toľko ľudí, že som ani nepočul tímové rádio. V tíme ma dobre navádzali a musím sa im poďakovať. Mal som skvelé pocity. Bola to asi najlepšia časovka v mojom živote. Som hrdý na to, čo som dokázal a spokojný. Dnes som prekvapil aj sám seba. Nečakal som, že pôjdem tak dobrú časovku. Ešte nie je rozhodnuté. Je tu množstvo ťažkých etáp. Musíme ďalej bojovať a tešíme sa na to. Sily v časovke som si rozdelil na štyri časti. Najprv rovina a úvodné stúpanie. V zjazde som sa snažil si oddýchnuť a v stúpaní do cieľa ísť naplno."
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:32:36
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 01:38
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 02:51
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:55
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 02:58
6. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 03:06
7. YATES Adam UAE Team Emirates 03:12
8. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 03:21
9. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 03:31
10. GAUDU David Groupama-FDJ 03:31
86. SAGAN Peter TotalEnergies 06:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 63:06:53
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 01:48
3. YATES Adam UAE Team Emirates 08:52
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 08:57
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 11:15
6. KUSS Sepp Jumbo-Visma 12:56
7. BILBAO Pello Bahrain Victorious 13:06
8. YATES Simon Team Jayco-AlUla 13:46
9. GAUDU David Groupama-FDJ 17:38
10. GALL Felix AG2R Citroën Team 18:19
131. SAGAN Peter TotalEnergies 04:08:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:32:36
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 01:38
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 02:51
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:55
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 02:58
6. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 03:06
86. SAGAN Peter TotalEnergies 06:35
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 63
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 57
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 49
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 47
6. GALL Felix AG2R Citroën Team 32
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 63:08:41
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 07:09
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:31
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 20:44
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:23:59
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:24:41
Všetky prémie na trase etapy:
2 20 3,5 km - Côte de Domancy: dĺžka 2,5 km; sklon 9,4 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ - COMBLOUX (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Mnoho expertov sa zhoduje na tom, že šance medzi Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom sú aj v tejto časovke absolútne vyrovnané. Dán síce Slovinca zdolal vlani, ale to bola Tour, kde bol lepší. Tu sa zdá, že idú obaja takmer identicky, teda aj v časovke by rozdiel vyšší ako 10-15 sekúnd veľa ľudí prekvapil. Ťažko povedať, na ktorú stranu to dopadne a či sa bude prezliekať. Vzhľadom na charakter časovky so stúpaním budú ľudia z celkového poradia aj favoritmi na etapový triumf. Narušiť to môže zrejme len Wout van Aert, veľmi teoreticky aj Mikkel Bjerg. Stefan Küng tu, zdá sa, nemá dobrú formu. Alebo žeby sa až tak šetril na dnešok?
Krátky opis trasy etapy:
Po horskom dojazde bude nasledovať ďalšia kľúčová previerka pre jazdcov na GC. Jediná časovka v itineári aktuálneho ročníka Le Tour bude mať prevažne rovinatý charakter. Prvé dve tretiny časovky sú v podstate rovinaté, ale záverečná časť bude vyhovovať vrchárom. 3500 metrov pred cieľom začnú cyklisti stúpať na kopec Côte de Domancy, ktorý má deväťpercentný priemerný sklon. Druhá polovica kopca bude náročnejšia, jej priemerný sklon prekročí desať percent. Z vrcholu zostáva do cieľa ešte kilometrové miernejšie stúpanie. Po šestnástej etape uvidíme ďalšie zmeny v Top 10.
profil záveru (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop