Tour: Heroický výkon štvorčlenného úniku pretavil Asgreen do triumfu, Sagan pätnásty

20.7.2023, 13:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Tour: Heroický výkon štvorčlenného úniku pretavil Asgreen do triumfu, Sagan pätnásty
Kasper Asgreen (© A.S.O. / Charly Lopez)

18. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Moûtiers > Bourg-en-Bresse 185 km Asgreen
profil etapy, 1210 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po náročných horských previerkách prišla na rad etapa pre šprintérov. Na štart sa už nepostavili Anthony Perez (Cofidis) a Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Vlaňajší víťaz bodovačky očakáva prírastok do rodiny. „Lekár povedal, že pôrod sa nezadržateľne blíži. Preto som urobil toto rozhodnutie," povedal Belgičan, ktorý bol dôležitým domestikom pre Jonasa Vingegaarda na ceste za žltým dresom. 
Líder pretekov by mal zvládnuť zostávajúce etapy aj bez Van Aerta, keďže na Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates) má sedem minút a 35 sekúnd k dobru. Osemnásta etapa mala pred jazdcov na celkové poradie transportný charakter. O etapové víťazstvo mali bojovať Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Mads Pedersen (Lidl - Trek), držiteľ zeleného dresu Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a ďalší. 
Vylúčený nebol ani úspech unikajúcej skupiny, keďže viaceré šprintérske zoskupenia tu už nemali jazdcov do hromadného dojazdu. Hneď po odmávaní ostrého štartu sa utrhli Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step) a Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling Team). Po chvíli ich doplnil Victor Campenaerts (Lotto Dstny). Trio si začalo budovať náskok. Vpredu boli zástupcovia tímov bez etapového triumfu. 
Ani jeden z účastníkov úniku ešte nevyhral etapu na Tour. Asgreen bol blízko už dvakrát. V roku 2019 mu v sedemnástej etape ušiel iba Matteo Trentin. O dva roky neskôr ho v časovke pokoril iba Wout Van Aert. Pelotón doprial vedúcej skupiny náskok iba minúty a tridsiatich sekúnd. V balíku začali pracovať ľudia z Alpecinu-Deceuninck a Jayca AlUla. Medzi ďalších favoritov patrili aj Bryan Coquard (Cofidis) alebo Sam Welsford (DSM). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po tridsiatich kilometroch mal únik iba minútu k dobru. Kasper Asgreen sa pred Tour stal majstrom Dánska v časovke, zvyšní dvaja účastníci vedúcej skupiny tento rok nezískali víťazstvo. Keďže tu už nebol Fabio Jakobsen, do záverečného šprintu bol pripravený Michael Mørkøv. Do udávania tempa v balíku sa zapojili aj jazdci DSM - firmenich, teda ďalší tím, ktorý zatiaľ neprežíva vydarené preteky. 
Po prvej hodine bola priemerná rýchlosť 43 km/h. Po odstúpení Wouta Van Aerta zostávali v kompletnom zložení zoskupenia AG2R Citroën TeamBora - hansgroheGroupama - FDJTeam Arkéa SamsicTeam Jayco AlUlaUAE Team EmiratesIsrael - Premier Tech Uno-X Pro Cycling TeamVictor Campenaerts absolvoval už štvrtý únik na Tour. Naposledy jazdil pred balíkom v dvanástej etapy. 
Pre Kaspera Asgreena šlo už o piaty pobyt vo vedúcej skupine. Naposledy sme ho videli pred pelotónom v trinástej etape. Jonas Abrahamsen bol súčasťou úniku po tretíkrát. Debutujúci Nór unikal aj pred štyrmi dňami. Únik začal stúpať na Côte de Chambéry-le-Haut (1,6 km; 4,1 %). Problémy s tempom hlavnej skupiny mal Simon Geschke (Cofidis). Nemec včera stihol limit iba o minútu a tridsať sekúnd. 
Bod na vrchole získal Abrahamsen. Náskok úniku sa zvýšil na minútu a dvadsať sekúnd. Geschke, ktorý na budúci rok ukončí kariéru, sa za pomoci spolujazdcov vrátil do pelotónu. Nemec neskôr opäť vypadol z hlavnej skupiny, ale 107 kilometrov pred cieľom ho televízne kamery našli na konci balíka. Unikajúce trio malo k dobru iba päťdesiat sekúnd. V záverečnom šprinte chceli o víťazstvo zabojovať aj Jordi Meeus (Bora - hansgrohe) alebo Peter Sagan (TotalEnergies). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
86 kilometrov pred cieľom mal únik minútu k dobru. O päť kilometrov neskôr sa v balíku začalo nastupovať. Únik začal stúpať na Côte de Boisseau (2,6 km; 4,8 %). Atakoval Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), ale úspešný nebol. Na vrchole získal dva body Jonas Abrahamsen. V pelotóne sa naďalej útočilo, nastúpil Quentin Pacher (Groupama - FDJ). Nasledoval ho Eenkhoorn, čo sa nepáčilo Jasperovi Philipsenovi (Alpecin-Deceuninck).
Líder bodovačky šiel s Eenkhoornom a spoločne sa vrátili späť. K Francúzovi sa napokon pridal Fred Wright (Bahrain - Victorious). Ani táto dvojica sa dlho nezdržala pred balíkom. Ďalší útok podnikol Florian Veermersch (Lotto Dstny). Druhý muž z Paríž-Roubaix 2021 sa po chvíli vrátil do pelotónu. Simon Geschke (Cofidis) napokon odstúpil z pretekov. Francúzsky tím prišiel už o tretieho jazdca. 
Pascal Eenkhoorn napokon odišiel z pelotónu a blížil sa k vedúcej skupine. Preto sa Victor Campenaerts odpojil z úniku, aby počkal na kolegu. Duo spoločne muselo zlikvidovať desaťsekundovú stratu na vedúcu dvojicu. 58 kilometrov pred cieľom sa im to podarilo. Únik sa blížil na rýchlostnú prémiu. Priemerná rýchlosť tretej hodiny bola 44 km/h. Na prémii zviedli vyrovnaný boj Abrahamsen Eenkhoorn
Jonas Abrahamsen bol úspešnejší a získal dvadsať bodov. V pelotóne sa nešprintovalo a Jasper Philipsen si polepšil o ďalších jedenásť bodov. Za ním prešli prémiou Bryan Coquard Jordi Meeus. Francúz sa dostal na druhé miesto v bodovačke. Mads Pedersen nebodoval. Únik mal minútový náskok a dokázal ho o niekoľko sekúnd navýšiť. 36 kilometrov pred cieľom mal sedemdesiat sekúnd k dobru.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na čele pelotónu začali pracovať aj jazdci Bory - hansgrohe a Lidl - Trek. Peter Sagan jazdil v spoločnosti kolegov. Mechanické problémy musel riešiť Jevgeniy Fedorov (Astana Kazachstan Team). Ázijský majster v ITT sa po chvíli vrátil do pelotónu. Dvadsať kilometrov pred páskou malo kvarteto päťdesiatsekundový náskok. Sagan sa nachádzal na zadnom kolese Jaspera Philipsena
Náskok vedúcej skupiny pomaly klesal, ale unikajúce kvarteto srdnato bojovalo. Desať kilometrov pred páskou mal únik dvadsaťsekundový náskok. Victor Campenaerts sa stal najbojovnejším jazdcom etapy. Päťtisíc metrov pred cieľom mala vedúca skupina iba dvanásť sekúnd k dobru. Únik napokon udržal drobný náskok až do cieľa a po šprinte do mierného stúpania zvíťazil Kasper Asgreen.
Druhý bol Pascal Eenkhoorn, tretí finišoval Jonas Abrahamsen. Šprint pelotónu vyhral Jasper Philipsen pred Madsom PedersenomPeter Sagan skončil na 15. mieste. Osemnásta etapa mala očakávaný priebeh, ale prekvapujúce vyvrcholenie. Trojčlenný únik počas etapy doplnil Pascal Eenkhoorn, čo bol kľúčový bod etapy. Vedúca skupina si nevytvorila veľký náskok, ale heroický výkon a technický záver jej priniesli možnosť bojovať o etapové víťazstvo. 
Najsilnejšie nohy mal v závere Kasper Asgreen a vylepšil dojem z účinkovania Quick-Stepu na Tour, keďže Alaphilippe ani Jakobsen sa nepresadili. Peter Sagan prechádzal etapou nenápadne a v závere mohol bojovať o umiestnenie v Top 10, ale nemal dobrú pozíciu a napokon skončil na 15. mieste, za ktoré získal aspoň päť UCI bodov. Lepší výsledok mohli dosiahnuť aj Bryan CoquardDylan Groenewegen Sam Welsford
Pre jazdcov na celkové poradie mala etapa transportný charakter. Žltý dres udržal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) a biely dres si opäť oblečie Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Bodovačke velí Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a bodkovaný dres naďalej vlastní Giulio Ciccone (Lidl-Trek). Ako sme už spomínali, najbojovnejším jazdcom sa stal Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a najlepším zoskupením zostáva Jumbo-Visma. Zajtra je na programe etapa pre odolných šprintérov a klasikárov. Opäť nie je vylúčený ani úspech úniku. 
vyjadrenie ikonky ciernaKasper Asgreen (víťaz etapy)
"Bolo by lepšie, keby nás tam bolo šesť, sedem alebo osem, ale je to posledný týždeň na Tour. Mám za sebou naozaj ťažké týždne. Už niekoľkokrát sme videli, že aj malá skupina môže prísť do cieľa. Šancu som nezahadzoval. Dnes to bola taká tímová časovka. Bez Jonasa, Pascala a Victora by sme to nedokázali. Šli skvele. Myslím si, že všetci by sme si zaslúžili víťazstvo. Vlani som mal ťažký rok. Na Okolo Švajčiarska som spadol a musel som odstúpiť z Tour. Bola to dlhá cesta, ale toto víťazstvo by som chcel venovať všetkým ľudom, ktorí mi pomohli."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 04:06:48
2. EENKHOORN Pascal Lotto Dstny 00:00
3. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Pro Team 00:00
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:00
5. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:00
6. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:00
7. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00
8. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00
9. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:00
10. MOZZATO Luca Team Arkéa-Samsic 00:00
15. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72:04:39
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:35
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:45
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 12:01
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:19
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 12:50
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 13:50
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:11
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 16:49
10. GAUDU David Groupama-FDJ 17:57
131. SAGAN Peter TotalEnergies 04:45:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 352
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 202
3. COQUARD Bryan Cofidis 188
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 146
5. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 117
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 107
51. SAGAN Peter TotalEnergies 33
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 88
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 82
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 81
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 49
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 40
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 72:12:14
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:26
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:36
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 50:13
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:47:09
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:54:15
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 123 km - Côte de Chambéry-le-Haut: dĺžka 1,6 km; sklon 4,1 % (1)
4-20 80 km - Côte de Boissieu: dĺžka 2,4 km; sklon 4,7 % (1)
sprint-20 52 km - SAINT-RAMBERT-EN-BUGEY (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - BOURG-EN-BRESSE (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky úvod k etape:
V treťom týždni to mimo Elyzejských polí nie je so šprintmi jednoduché. Existuje silná enkláva pretekárov, ktorí ho chcú prekaziť a majú za sebou množstvo nezáživných dní v horách bez možnosti uspieť. Typy ako Mathieu van der Poel, Alberto Bettiol, Magnus Cort, Matej Mohorič, Victor Campenaerts, Jasper Stuyven, alebo možno že aj Mads Pedersen či Wout van Aert sa budú tlačiť do úniku a s nimi to budú mať oslabené šprintérske celky veľmi náročné. Je to teda asi 50 na 50, či sa podarí špurtovať. Ak áno, mal by to byť piaty triumf Jaspera Philipsena. A posunúť poradím nahor by sa mohol aj Peter Sagan.
Krátky opis trasy etapy:
Po troch dôležitých etapách pre jazdcov na celkové poradie dostanú šancu na etapový triumf aj šprintéri. Na trase osemnástej etape sa nachádzajú dve horské prémie, ktoré majú prijateľné parametre aj pre šprintérov. Úlohou pelotónu bude ustrážiť unikajúcich jazdcov. Ak by sa do vedúcej skupiny dostali aj zástupcovia tímov so šprintérmi, je možné, že by dostali priestor na boj o etapový triumf. Pre cyklistov v celkovej klasifikácii bude mať etapa transportný charakter. Ich úlohou bude prísť do cieľa bez pádu a časovej straty. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop