Tour: Sagan skončil vo svojej poslednej etape jedenásty, Philipsena tesne zdolal Meeus, Vingegaard oslavoval

23.7.2023, 17:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tour: Sagan skončil vo svojej poslednej etape jedenásty, Philipsena tesne zdolal Meeus, Vingegaard oslavoval
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Pauline Ballet)

21. 23.7. rovinata etapa ciel rovina St-Quentin > Champs-Élysées 115 km Meeus
profil etapy, 600 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V záverečný deň čakal na pretekárov už len hromadný dojazd v Paríži, ale koncovka na Champs-Élysées býva vždy hektická. Piate víťazstvo na podujatí chcel vybojovať Jasper Philipsen, jeho hlavným konkurentom mal byť Dylan Groenewegen.
Po odstúpení viacerých šprintérov z podujatia si mohli trúfnuť na výsledok aj Pedersen, Girmay, Welsford, Meeus alebo Bol. Peter Sagan mal pred sebou poslednú etapu v kariére na Tour a chcel vylepšiť svoj najlepší výsledok z tohtoročnej edície, keď v 11. etape skončil ôsmy.
- reklama -
- reklama -
Pretekári mali pred etapou obavy z počasia, ale na trase už prestalo pršať, hoci v cieľovom meste mohli byť ešte mokré cesty. Od začiatku sa jazdilo uvoľnene a tradične sa malo rozbehnúť tempo len pred príchodom na parížske okruhy, kde sa mal odohrať klasický hromadný dojazd.
Úspešné momenty Petra Sagana na podujatí si pripomenuli aj organizátori pretekov. Slovenský cyklista vyhral na Tour 12 etáp a rekordných 7-krát vybojoval zelený dres.
Osvieženie na trase do Paríža priniesla len krátka horská prémia, na ktorej si užil bodkovaný dres Giulio Ciccone.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Keď sa jazdci priblížili k záverečným okruhom, pelotón sa zoradil za tímom Jumbo - Visma, držiteľovi žltého dresu. Holandská zostava vedela, ako sa má správať, v rovnakej pozícii dorazila do Paríža aj v minulom roku. Ešte predtým tradične oslávila triumf pohárom šampanského. Pelotón prešiel aj cez nádvorie múzea Louvre a potom sa už dostal na okruh, kde etapa finišovala.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Situáciu v balíku sa snažil kontrolovať tím Jayco, ktorý na podujatí ešte nevyhral etapu, pričom mnohí jazdci sa chceli dostať do úniku. K austrálskej zostave sa pridal aj Alpecin - Deceuninck, keď sa do brejku chceli dostať takí borci ako Asgreen alebo Kwiatkowski.
Pred balíkom sa ukázal aj Tadej Pogačar, ktorý si vybudoval menší náskok. Na jeho zadnom kolese zostal Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), ktorý mu však nestriedal. Belgický cyklista napokon začal spolupracovať a dvojica získala 15-sekundový náskok. V balíku diktovali tempo Jayco a Alpecin.
- reklama -
- reklama -
Na čelo pretekov sa postupne dostali aj Kwiatkowski, Bettiol, Politt, Skjelmose, Edmondson, Tejada a Lampaert, na čo museli veľmi pozorne reagovať šprintérske celky, čo sa im napokon aj podarilo. Ale objavili sa ďalšie nástupy, pretože mnohí jazdci si trúfali na šprintérske celky. Novú skupinku na čele vytvorili Simon Clarke, Nelson Oliveira a Frederik Frison.
Trojica si vybudovala 20-sekundový odstup, Alpecin a Jayco čakali až do samého konca hektické momenty. V predposlednom okruhu sa objavila na trati menšia prehánka, vedúca trojica jazdila stále s menším náskokom a napokon bola chytená desať kilometrov pred cieľom. Ataky prebiehali aj v záverečnom kole, ale šprintérske tímy svoju úlohu splnili a vo finále sa šprintovalo.
Vo veľmi tesnom dojazde zvíťazil Jordi Meeus, ktorý porazil Jaspera Philipsena. Tretí skončil Dylan Groenewegen. Peter Sagan skončil jedenásty.
V závere bolo všetko pripravené na piate víťazstvo Jaspera Philipsena, ktorému rozbehol šprint Mathieu van der Poel, lenže belgickému jazdcovi chýbala na páske potrebná razancia, čo využil Jordi Meeus, ktorý ho zdolal o centimetre. Pre šprintéra tímu Bora - hansgrohe to bolo najväčšie víťazstvo v kariére.
Jonasovi Vingegaardovi sa podarilo obhájiť titul a v klasifikácii za ním opäť skončil Tadej Pogačar. Títo jazdci obsadili najvyššie priečky aj v roku 2021, len vtedy si pozície vymenili.
Vingegaard vyhral jedinú časovku na podujatí, Pogačar ovládol dve koncovky v horských etapách. Slovinský jazdec nemal pred Tour ideálnu prípravu a to sa prejavilo na jeho kondícii v záverečnom týždni, kde ho Vingegaard zlomil svojou schopnosťou regenerácie a vytrvalosťou.
Pogačar sa snažil od začiatku jazdiť aktívne a zbierať bonusové sekundy, Vingegaard sa zase spoliehal na náročnosť horských etáp a časovku v druhej časti podujatia, kde mohli najviac vyniknúť jeho kvality. Líder tímu Jumbo – Visma perfektne načasoval formu, ktorá kulminovala práve počas ITT a prejazdu cez najťažší kopec edície Col de la Loze.
Na stupne víťazov sa dostal aj Adam Yates, ktorý sa prvýkrát v kariére objavil na tejto pozícii na GT, hneď za ním skončil jeho brat Simon. Výborné preteky má za sebou aj 22-ročný Carlos Rodriguez, ktorý skončil piaty a je budúcnosťou španielskej cyklistiky. Vytiahol sa aj ôsmy muž poradia Felix Gall, ktorý sa v niektorých momentoch dokázal vyrovnať najlepším vrchárom sveta.
Peter Sagan sa v samotnom závere nenatlačil úplne dopredu a finišoval tesne za top 10. Jeho najlepším umiestnením v tohtoročnej edícii tak zostalo 8. miesto v 11. etape. Zelený dres získal Jasper Philipsen, ten bodkovaný Giulio Ciccone.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jordiho Meeusa (víťaz)
"Vedel som, že v predchádzajúcich šprintoch som mohol dosiahnuť aj lepšie výsledky. Dnes vyšlo všetko perfektne a som rád, že sa mi to podarilo. Od začiatku som sa cítil veľmi dobre a vo finále som sa dostal do pozície vďaka mojím kolegom. Je neuveriteľný pocit vyhrať v Paríži pri mojej premiére na Tour."
Výsledky etapy
1. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 02:56:13
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:00
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00
4. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 00:00
5. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:00
6. GIRMAY Biniam Intermarché-Circus-Wanty 00:00
7. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
8. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Pro Team 00:00
9. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00
10. MOZZATO Luca Team Arkéa-Samsic 00:00
11. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 82:05:42
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:29
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:56
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:23
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 13:17
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 13:27
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 14:44
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:09
9. GAUDU David Groupama-FDJ 23:08
10. MARTIN Guillaume Cofidis 26:30
127. SAGAN Peter TotalEnergies 05:14:17
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 377
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 258
3. COQUARD Bryan Cofidis 203
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 186
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 128
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 125
54. SAGAN Peter TotalEnergies 33
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 106
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 92
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 89
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 55
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 44
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 82:13:11
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:48
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:40
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 40:23
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 02:07:58
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 02:08:04
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 72 km - Côte du Pavé des Gardes: dĺžka 1,3 km; sklon 6,5 % (1)
sprint-20 40 km - PARÍŽ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - PARÍŽ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bon. sek. 10-6-4
Krátky opis trasy etapy:
Záverečná previerka v Paríži bude najmä o dekorovaní víťazov jednotlivých kategórií a celkového víťaza. Ako obvykle sa bude končiť na Elyzejských poliach. Ak by nebolo rozhodnuté o majiteľovi zeleného dresu, o body sa bude dať zabojovať na poslednej šprintérkskej prémii v Paríži. V závere bude okrem rýchlosti rozhodovať aj pozičná jazda. Posledná zákruta sa nachádza sedemsto metrov pred cieľom. Ešte predtým bude musieť pelotón osemkrát absolovať finálny okruh. 
mapa dojazdu (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 18:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor a dramaturg štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop