OS: V prvej etape po sólovom úniku zvíťazil Cavagna a obliekol sa do žltého dresu, Štoček 15.

13.9.2023, 14:40 | Slovensko a Slováci | J. Hlubek, L. Timko
OS: V prvej etape po sólovom úniku zvíťazil Cavagna a obliekol sa do žltého dresu, Štoček 15.
Rémi Cavagna a jeho víťazné gesto (© Ján Melicher)

1. 13.9. zvlnena etapa ciel rovina Košice > Košice 173 km Cavagna
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1820 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
67. ročník Okolo Slovenska po dvoch rokoch opäť odštartoval v Košiciach. Na začiatok čakala na pelotón zvlnená previerka, na ktorej mohli cyklisti bojovať o body na horských aj rýchlostných prémiách. Prvá vrchárska prémia Krížik (1,7 km; 5,4 %) sa nachádzala už tri kilometre po ostrom štarte. Hneď po neutrálnom štarte spadli Bart Lemmen (Human Powered Health) a jazdec Mazowsze Serci Poland.
Groupama - FDJ na prezentácii pred štartom (© Ján Melicher)
Siedmy muž minuloročnej edície musel meniť bicykel. Pelotón pred ostrým štartom pre ich kolíziu zastavil. Po odmávaní ostrého štartu sa začalo atakovať, ale na Krížíku sa únik nevytvoril. Tri body na vrchole získal Milan Vader (Jumbo-Visma), dva body uchmatol jeho kolega Jesse Kramer a bod si pripísal Jan Barta (Elkov - Kasper), ktorý absolvuje posledné etapové preteky v kariére. 
Pelotón po neutrálnom štarte (© Ján Melicher)
Po krátkom zjazde začal pelotón stúpať na Mariku (3 km; 3,7 %). Jan Barta (Elkov - Kasper) na vrchole získal tri body. Za ním prešiel prémiou Milan Vader (Jumbo-Visma) a bod si pripísal Alessandro Santaromita (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Do hlavnej skupiny sa vrátil Dávid Kaško (Dukla Banská Bystrica), ktorý mal defekt. Utrhnúť sa podarilo šiestim ľudom, ale balík ich po chvíli dostihol.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z pretekov odstúpil Maksymilian Radosz (HRE Mazowsze Serci Poland). Tempo balíka nevydržal Martin Gavenda (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) a odpadol. Pred Slanským sedlom (5,3 km; 4,7 %) sa vytvoril únik, kde boli Kasper AsgreenRémi Cavagna (2x Soudal - Quick Step), Koen BouwmanMilan Vader (2x Jumbo-Visma), Stefan KüngBruno Armirail (2x Groupama - FDJ), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Bart Lemmen (Human Powered Health), Urko Berrarde (Equipo Kern Pharma), Antoine Debons (Team Corratec), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA), Davide Bais (EOLO - Kometa), Jakub Otruba (ATT Investments) a Davide De Cassan (Cycling Team Friuli ASD). 
Vedúca skupina (© Igor Stančík )
Na vrchole získal ďalších šesť bodov Milan Vader. Štyri body si pripísal Koen Bouwman, dva body uchmatol Mulu Kinfe Hailemichael a bod pripadol Brunovi Armirailovi. Pelotón po tridsiatich kilometroch strácal štyridsať sekúnd. Z hlavnej skupiny postupne odpadávali jazdci. Balíku sa podarilo znížiť stratu na polminútu. Vyzeralo to tak, že únik postupne láme odpor pelotónu, keďže mal v Sečovciach už minútu a pol k dobru.
Jazdci vo vedúcej skupine (© Ján Melicher)
Hlavnú skupinu viedli jazdci Astany a Elkovu. Únik prišiel do Trebišova, kde sa nachádzala rýchlostná prémia. Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy získal Kasper Asgreen. Štyri body a dve bonifikačné sekundy si pripísal Milan Vader, dva body a bonusovú sekundu získal Bart Lemmen. Bod pripadol Stefanovi Küngovi. Dve minúty za pelotónom sa nachádzalo grupetto, kde bolo približne pätnásť cyklistov. 
Pelotón v obci Slanec (© Ján Melicher)
93 kilometrov pred cieľom mal únik minútu a štyridsať sekúnd k dobru. Nachádzali sa v ňom aj jazdci, ktorí vyhrali etapu na Grand Tour - Kasper AsgreenRémi CavagnaKoen Bouwman Davide Bais. Prvému a poslednému menovaného sa to podarilo tento rok na Tour de France, resp. na Gire d'Italia. Pretekári prešli cez občerstvovaciu zónu. Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na dve minúty. 
- reklama -
- reklama -
V zadnej časti pelotónu došlo k pádu. Na zemi skončilo množstvo jazdcov z kontinentálnej scény, ale Slováci sa kolízii vyhli. Vedúca skupina sa počas druhého stúpania na Slanské sedlo (4,1 km; 5,8 %) začala deliť. Na vrchole získal šesť bodov Milan Vader (Jumbo-Visma). Nasledovali ho Stefan Küng (Groupama - FDJ), Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step) a Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA). 
Alessandro Tonelli na čele vedúcej skupiny (© Igor Stančík)
Na jednej z križovatiek vošlo na cestu nákladné auto, našťastie, ešte pred prejazdom jazdcov. Vpredu zostali Kasper AsgreenRémi Cavagna (2x Soudal - Quick Step), Milan Vader (Jumbo-Visma), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA) a Bart Lemmen (Human Powered Health). Vedúca šestica mala takmer štvorminútový náskok na balík. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Vadera po etape čakali pódiové povinnosti, keďže si oblečie bodkovaný dres. Vedúca skupina sa blížila k druhej rýchlostnej prémii, ktorá sa nachádzala v obci Herľany. Pred ňou sa utrhol Rémi Cavagna a získal tri bonifikačné sekundy, ale aj šesť bodov. Následne prešli prémiou Stefan KüngBart Lemmen Milan Vader. Francúz na čele pokračoval sám a vybudoval si minútu a pätnásť sekúnd k dobru. 
Hlavná skupina (© Ján Melicher)
Na YouTube kanáli pretekov môžete sledovať priamy prenos zo záverečnej hodiny prvej etapy. Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step) si vybudoval dvojminútový náskok na prenasledovateľov. Pelotón strácal už päť minút. Pretekári sa v druhej skupine otáčali, ale stratu na Francúza znížili iba o tridsať sekúnd. Cavagna mieril po žltý dres, ale aj po štvrté víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Rémi Cavagna si prišiel po poslednú šprintérsku prémiu. Získal ďalších šesť bodov a tri sekundy k dobru. Druhá skupina na prémii šprintovala a štyri body s dvoma sekundami vybojoval Kasper Asgreen. Tretí bol Milan Vader. Za nimi sa nachádzal zvyšok úniku, kde boli Koen Bouwman, Bruno ArmirailJakub Otruba a ďalší pretekári. V pelotóne nechýbal ani majster Slovenska Matúš Štoček
Rémi Cavagna v samostatnom úniku (© Ján Melicher)
Za pelotónom jazdila ďalšia početná skupina, kde sa nachádzali pretekári Dukly Banská Bystrica aj RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol. Rémi Cavagna dotiahol sólovú jazdu do úspešného konca a stal sa víťazom úvodnej etapy. Na druhom mieste napokon skončil Mulu Kinfe Hailemichael, ktorý sa utrhol zo skupiny tesne pred cieľom. Stratil minútu a 45 sekúnd. Vydarený deň pre Soudal - Quick Step podčiarkol tretím miestom Kasper Asgreen
Štvrtý skončil Milan Vader a elitnú päticu uzavrel Stefan Küng. Táto skupina stratila dve minúty a deväť sekúnd. Tesne pred pelotónom finišoval Matúš Štoček a vybojoval si honor najlepšieho Slováka. Úvodná etapa mala neočakávaný priebeh. Horské prémie na začiatku etapy využila silná skupina na to, aby si naskočila do úniku. Partia sa po druhýkrát rozdelila pri výstupe na Slanské sedlo. Následne odtiaľ odišiel Rémi Cavagna a vybojoval štvrté víťazstvo v aktuálnej sezóne.
Rémi Cavagna a jeho víťazné gesto v cieli (© Ján Melicher)
Pelotón stratil päť minút a 13 sekúnd. Boli v ňom Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) a Daniel Vysočan (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). O dve minúty neskôr prišla do cieľa skupina, kde boli Simon NagyJakub GalovičSamuel TukaFilip Lohinský (4x Dukla Banská Bystrica), Tomáš Kalojíros Christian Haas (2x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol).
Rémi Cavagna okrem víťazstva a žltého dresu vybojoval aj honor najbojovnejšieho jazdca. Francúz vedie aj bodovačku, ale zelený dres si zajtra oblečie Kasper Asgreen. Bodkovaný dres ponesie Milan Vader. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 23 rokov si oblečie Colby Simmons (Jumbo-Visma). Ako sme už spomínali, najlepším Slovákom po prvej etape je Matúš Štoček (ATT Investments). 
Matúš Štoček v pelotóne (© Ján Melicher)
Soudal - Quick Step vedie aj tímovú klasifikáciu. Dukla Banská Bystrica je na pätnástom mieste, RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol patrí osemnásta priečka. Preteky sa už v prvej etape skončili pre dvadsiatku jazdcov. Denis HozaDávid Kaško (2x Dukla Banská Bystrica), Martin Jurík (Adria Mobil) aj Miroslav Lacuš (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) prišli do cieľa po limite. Lacušov kolega Martin Gavenda etapu nedokončil.
Zajtrajšia etapa prevedie pelotón z Prešova do Popradu. Na balík čaká kvarteto horských prémií vrátane stúpania na Branisko. Aj v druhej časti etapy sa nachádzajú nehodnotené kopce, ktoré môžu minimálne vytrápiť šprintérov. Už po prvej etape sa vytvorili veľké časové rozdiely. Diváci pod Tatrami môžu vidieť prvý hromadný dojazd, ale vylúčený nie je ani ďalší úspech unikajúcich jazdcov. 
vyjadrenie ikonky ciernaRémi Cavagna (víťaz)
Som tu prvý raz, tak som bol zvedavý a tešil sa, ako to tu bude vyzerať. Vravel som si, že to asi bude na päť špurtov s našim superšprintérom Timom Merlierom, ale stavili sme dnes na únik a podarilo sa nám tam byť s Kasperom. Nespolupracovalo sa ideálne, tak sme si povedali, že skúsime zaútočiť. Ja som šiel a Kasper ma kryl zozadu. Podarilo sa mi to doviesť do cieľa, hoci to bolo veľmi ťažké. Získali sme dôležitý čas, tak uvidíme čo sa bude diať v ďalších dňoch, no chceli by sme špurtovať s Timom.
Stefan Küng bol najsilnejším súperom v tej skupine, chalan z Jumba až tak nechcel ísť. Číhal som na správny moment a zrazu sa mi naskytol, skúsil som sa prehupnúť cez kopec a keď som počul, že nejdú súperi za mnou, tak som si povedal, že musím ísť. No potom som si uvedomil, že je do cieľa ešte vyše 50 kilometrov, tak ma trochu oblial pot, ale už som šiel a podarilo sa. Som veľmi rád."
vyjadrenie ikonky ciernaMatúš Štoček (15. miesto, najlepší Slovák)
"Pred etapou sme si povedali, že nemám skákať do únikov. Základom bolo byť vpredu na horských prémiach, aby som zbytočne nemusel dorážať balík. Vpredu sme mali Jakuba Otrubu, čo bolo pre nás dobré. Ako to dopadlo, tak to dopadlo. Bolo nepríjemne teplo. Sezóna je dlhá a ani Jakub nebol spokojný, ale viem, že do toho dal všetko. My sme sa snažili byť v balíku vpredu. Oplatilo sa to, pretože na bufete sa v kopci balík rozdelil.
Vpredu nás ostalo tridsať a nevedel som, kde je Lukáš Kubiš. Iba sme sa strážili, pretože sa šlo už len o dres najlepšieho Slováka. Dva kilometre pred cieľom sa predomnou otvoril priestor, tak som dal do toho všetko, čo bolo vo mne a nakoniec to vyšlo úplne super. Získal som aj nejaké sekundy na balík, takže sme celkom spokojní. Čo sa týka toho pádu, takto to vyzerá, keď sa ide pomalšie, tak všetci nedávajú pozor. Fúkalo zboku, takže si tam niekto škrtol a bol to zbytočný pád.
Budeme musieť pracovať s tým, čo je. Celkové výsledky som ešte nevidel, takže neviem, či sa Jakub bude môcť posunúť do Top 10. Sadneme si k tomu. My sme vedeli, ako to vpredu vyzerá. Hovorili nám to do vysielačky. Astana a Elkov celkom ťahali, ale stále sme dostávali viac sekúnd od nich."
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
Výsledky etapy
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 03:43:27
2. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 01:45
3. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:09
4. VADER Milan Jumbo-Visma 02:09
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:09
6. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:11
7. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 02:45
8. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 02:55
9. DEBONS Antoine Corratec - Selle Italia 03:01
10. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 03:01
15. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:13
21. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:15
68. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 07:21
70. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 07:21
74. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 07:21
75. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 07:21
94. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 07:21
OTL JURÍK Martin Adria Mobil limit
OTL HOZA Denis Dukla Banská Bystrica limit
OTL KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica limit
OTL LACUŠ Miroslav RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol limit
DNF GAVENDA Martin RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 03:43:11
2. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 01:55
3. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:16
4. VADER Milan Jumbo-Visma 02:22
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:23
6. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:25
7. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:01
8. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 03:11
9. DEBONS Antoine Corratec - Selle Italia 03:17
10. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 03:17
15. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:29
21. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:31
68. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 07:37
70. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 07:37
74. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 07:37
75. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 07:37
94. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 07:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 32
2. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 22
3. VADER Milan Jumbo-Visma 17
4. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 15
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 14
6. LEMMEN Bart Human Powered Health 10
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VADER Milan Jumbo-Visma 17
2. BÁRTA Jan Elkov-Kasper 4
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 4
4. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 4
5. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 3
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 2
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 03:48:42
2. SERRANO Javier EOLO - Kometa Team 00:00
3. ROLLAND Brieuc Groupama-FDJ 00:00
4. KRAMER Jesse Jumbo-Visma 00:00
5. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:00
6. MURN Bostijan Adria Mobil 00:00
11. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 02:06
13. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:06
15. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 02:06
16. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 02:06
21. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 02:06
Všetky prémie na trase etapy:
 170 km - Krížik: dĺžka 1,7 km; sklon 5,4 % (3-2-1)
 163 km - Marika: dĺžka 3 km; sklon 3,7 % (3-2-1)
 149 km - Slanské sedlo: dĺžka 5,3 km; sklon 4,7 % (6-4-2-1)
 116 km - Trebišov (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 76 km - Slanské sedlo: dĺžka 4,1 km; sklon 5,8 % (6-4-2-1)
 51 km - Herľany (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 11 km - Košice (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 Cieľ - KOŠICE (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Úvodná etapa meria 172,7 km a ponúka porciu troch rýchlostných a štyroch horských prémií, pričom pri horskej klasifikácii bude rozhodujúcich už prvých 24 kilometrov, kedy sa cyklisti budú musieť popasovať hneď s troma z nich. Trať prevedie cyklistov od centrálneho námestia cez sedlo Krížik, Mariku a Slanské sedlo smerom na Trebišov, Herľany, Budimír naspäť do Košíc.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2023
 
Náš eshop