OS: V poslednej etape Asgreen dokonal dominanciu Quick-Stepu, Cavagna celkovým víťazom, Kubiš najlepším Slovákom

17.9.2023, 10:05 | Slovensko a Slováci | J. Hlubek, L. Timko
OS: V poslednej etape Asgreen dokonal dominanciu Quick-Stepu, Cavagna celkovým víťazom, Kubiš najlepším Slovákom
Ocenení jazdci na pódiu (© Soňa Niková)

5. 17.9. rovinata etapa ciel rovina Hlohovec > Púchov 184 km Asgreen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1270 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Záverečná etapa 67. ročníka pretekov previedla pelotón z Hlohovca do Púchova. Na cyklistov čakali tri horské a dve šprintérske prémie, o ktoré mohli mať záujem aj jazdci na celkové poradie. Už definitívny víťaz horskej súťaže a tretí muž v GC Milan Vader (Jumbo-Visma) mal totožný čas ako štvrtý Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA). Predpokladaným scenárom bol ďalší hromadný dojazd. 
ATT Investments a Matúš Štoček na pódiu (© Ján Melicher)
Ako prvý sa utrhol Giovanni Carboni (Equipo Kern Pharma). Taliana nasledovali Sebastian Schönberger (Human Powered Health), Antonio Barać (Team Corratec - Selle Italia), Peter Schulting (VolkerWessels Cycling Team), Ján Barta (Elkov - Kasper) a Gergö Gönczy (Epronex - Hungary Cycling Team). Mechanické problémy musel riešiť Matěj Zahálka (Elkov - Kasper). Vedúca skupina bola dostihnutá a vpredu ju vystriedalo trio.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred pelotónom jazdili Charlie Quarterman (Team Corratec - Selle Italia), vlaňajší víťaz bodovačky a poslednej etapy Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team) a Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). Balík spomalil a trojica si začala budovať náskok. Po štrnástich kilometroch mala minútu k dobru. Najväčšími favoritmi na víťazstvo boli Tim Merlier (Soudal - Quick Step) a Cees Bol (Astana Kazachstan). 
Jeppe Aaskov Pallesen, Antonio Barać a Jesper Haest (© Ján Melicher)
Do boja o víťazstvo chceli prehovoriť aj Colby Simmons (Jumbo-Visma), Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Iúri Leitão (Caja Rural - Seguros RGA), Luca Colnaghi (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Dominik Neumann (Elkov-Kasper), Daniel Skerl (Cycling Team Friuli ASD) alebo Patryk Stosz (Voster ATS Team). Vedúca skupina zvýšila náskok na tri minúty a pätnásť sekúnd.
- reklama -
- reklama -
Charlie Quarterman bol dva roky súčasťou World Tour tímu Lidl-Trek, ale počas pôsobenia v americkej stajni získal iba tri UCI body. Vlaňajšiu sezónu strávil v klubovom celku Philippe Wagner Cycling a na rok 2023 podpísal zmluvu s Pro zoskupením Corratec - Selle Italia. Štartoval aj na Gire d'Italia, kde obsadil trinástu priečku v záverečnej etape, za čo získal desať UCI bodov. V šiestej a sedemnástej etape bol v úniku. 
Thibaut Pinot má svojich fanúšikov aj na Slovensku (© Ján Melicher)
Jeppe Aaskov Pallesen sa po štvorročnej anabáze v tíme ColoQuick presunul do poľského kontinentálneho zoskupenia Mazowsze Serce. Na Okolo Dánska, kde štartoval aj Martin Svrček, skončil druhý v horskej súťaži. Tento rok získal šestnásť UCI bodov. Na Grand Prix Herning aj v konkurencii Dukly Banská Bystrica finišoval na šiestej priečke. Zároveň skončil šestnásty na Okolo Grécka, kde bol aj Matúš Štoček.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Jesper Haest sa po vlaňajšom víťazstve v poslednej etape Okolo Slovenska zatiaľ nedočkal ďalšieho triumfu. Holanďan zarezáva druhú sezónu v tíme VolkerWessels Cycling. Tento rok získal štyridsať UCI bodov, keď na domácich majstrovstvách v pretekoch skončil na piatej priečke. Náskok vedúcej skupiny postupne klesal, po päťdesiatich kilometroch mala dve minúty a dvadsať sekúnd. 
Charie Quarterman, Jesper Haest a Jeppe Aaskov Pallesen (© Ján Melicher)
120 kilometrov pred cieľom mal únik k dispozícii minútu a 45 sekúnd. Pelotón viedli jazdci Soudalu - Quick Step, ktorí dnes mohli dosiahnúť unikátny miľník - päť víťazstiev v piatich etapách. Vedúca skupina sa blížila k prvej horskej prémii Dúbrava (3,1 km; 6,2 %). Mechanické problémy musel riešiť šprintér Iúri Leitão (Caja Rural - Seguros RGA). Tomáš Přidal (Elkov-Kasper) dostal defekt.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Na vrchole získal šesť bodov Charlie Quarterman (Team Corratec - Selle Italia). O štyri body si polepšil Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team), dva body si pripísal Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). Dán sa do boja o prémiu nezapojil. O zvyšný bod v balíku nebol záujem a preto ho vzal Tim Declerq (Soudal - Quick Step). Defekt zadného kolesa dostal Michal Pomorski (HRE Mazowsze Serce Polski). 
Josef Černý na čele pelotónu (© Ján Melicher)
V obci Kľúčové mal únik minútu a štyridsať sekúnd k dobru. V Dubnici nad Váhom bola pripravená rýchlostná prémia. Vedúca trojica o ňu šprintovala. Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy vybojoval Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team). O štyri body a dve sekundy si polepšil Charlie Quarterman (Team Corratec - Selle Italia), tri body a sekundu získal Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). 
Thibaut Pinot v pelotóne (© Igor Stančík)
Bod z pelotónu vzal Josef Černý (Soudal - Quick Step). 66 kilometrov pred cieľom mal únik minútu a päťdesiat sekúnd k dobru. Vedúca skupina sa blížila k druhej horskej prémii Košecké Podhradie (0,9 km; 10,1 %). Na vrchole získal tri body Jeppe Aaskov Pallesen. Nasledovali ho Jasper Haest Charlie Quarterman. Únik mal už len minútový náskok. Po zjazde sa cyklisti dostali do občerstvovacej zóny. 
Charlie Quarterman víťazí na prvej horskej prémii (© Soňa Niková)
Na YouTube kanáli pretekov môžete sledovať priamy prenos zo záverečnej hodiny etapy. Defekt zadného kolesa dostal majster SR v oboch disciplínach Matúš Štoček (ATT Investments). V balíku sa držali všetci pretekári s výnimkou trojčlenného úniku. Za najbojovnejšieho pretekára etapy bol vyhlásený Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team). Najbojovnejším cyklistom celých pretekov sa stal Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). 
Charlie Quarterman, Jeppe Aaskov Pallesen a Jasper Haest (© Igor Stančík)
Vedúce trio v Púchove vstúpilo na okruh. Matúš Štoček (ATT Investments) sa úspešne vrátil do pelotónu. Na šprintérskej prémii v Lednických Rovných získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team). Nasledovali ho Charlie Quarterman (Team Corratec - Selle Italia) a Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). Zvyšný bod vzal Koen Bouwman (Jumbo-Visma).
Charlie Quarterman na čele úniku (© Soňa Niková)
Vedúce trio naďalej spolupracovalo, ale pelotón ich už mal na dohľad a napokon ich dostihol. Z balíka sa utrhol Mirco Maestri (EOLO-Kometa) a vyhral poslednú horskú prémiu Lednica (1,1 km; 2,8 %). Bodovali aj Andrea Bagioli Rémi Cavagna (2x Soudal - Quick Step). Talian bol dostihnutý. Do čela pelotónu sa začali tlačiť aj zástupcovia Astany. Kazažský tím doposiaľ trikrát obsadil druhé miesto.
Pelotón pri prvom prejazde cez cieľ (© Ján Melicher)

Šesť kilometrov pred cieľom atakoval Daniel Eichinger (Team Hrinkow Advarics). Po chvíli sa vrátil späť. V závere museli cyklisti absolvovať niekoľko zákrut aj kruhový objazd. Tesne pred cieľom sa utrhol Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step) a svoj atak dotiahol do úspešného konca. Druhý skončil Bert Van Lerberghe (Soudal - Quick Step), tretí finišoval ich kolega Tim Merlier. Štvrtý skončil Iúri Leitão (Caja Rural - Seguros RGA).
Víťazné gesto Kaspera Asgreena (© Soňa Niková)
Elitnú päticu uzavrel Mirco Maestri (EOLO-Kometa). Do záverečného šprintu sa zapojil aj Matúš Štoček (ATT Investments) a umiestnil sa na 15. priečke. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) skončil na 25. mieste a udržal status najlepšieho Slováka. V pelotóne finišovali aj Samuel TukaJakub Galovič (2x Dukla Banská Bystrica), Tomáš Kalojíros Daniel Vysočan (2x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). 
Lukáš Kubiš v drese najlepšieho Slováka (© Ján Melicher)
Simon NagyFilip Lohinský (2x Dukla Banská Bystrica) dostali 27 sekúnd. Na začiatku záverečnej etapy sa vytvoril trojčlenný únik. Pelotón ich dobehol na záverečnom okruhu v Púchove a mieril k hromadnému dojazdu. Ten úspešne prerušil Kasper Asgreen, ktorý si nastúpil v záverečnom technickom kilometri a za pomoci spolujazdcov si prišiel po tretí tohtoročný triumf. Naposledy vyhral osemnástu etapu na Tour de France.
Top 3 celkového poradia (© Ján Melicher)
Celkovým víťazom sa stal Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step). Na pódiu ho doplnili Stefan Küng (Groupama - FDJ) a Milan Vader (Jumbo-Visma). Štvrtý skončil Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA), elitnú päticu uzavrel Bart Lemmen (Human Powered Health). Bodovačku ovládol víťaz dvoch etáp Tim Merlier (Soudal - Quick Step), horský dres získal Milan Vader.
video v clanku ikonka ciernaZáznam priameho prenosu
Najlepším mladým jazdcom bol Colby Simmons (Jumbo-Visma). Soudal - Quick Step si odnáša honor najlepšieho tímu. Najlepším Slovákom sa stal celkovo šestnásty Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Najbojovnejším cyklistom záverečnej etapy sa stal Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team). Za najbojovnejšieho jazdca za všetky etapy bol vyhlásený Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).
Najbojovnejší jazdec Thibaut Pinot (© Ján Melicher)
Špeciálnu cenu pre najlepšieho Slováka pre 23 rokov si odniesol Samuel Tuka (Dukla Banská Bystrica), tretí najlepší domáci pretekár. 67. ročník Okolo Slovenska napísal svoju záverečnú kapitolu. Je možné, že budúci rok uvidíme preteky v inom termíne, keďže organizátori podali prihlášku na začiatok júla, čo znamená, že preteky by sa prekrývali s Tour de France. Opäť by sme mali vidieť päť etáp.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaKasper Asgreen (víťaz etapy, 6. muž v GC)
"V poslednej zákrute som šiel na čele, keď mi Bert Van Lerberghe zakričal, aby som šiel ďalej sám s tým, že to odpojí. Pred etapou sme sa o tom rozprávali na porade a bolo na ňom z druhej pozície, aby rozhodol, či je reálne to takto urobiť, alebo nie. Počul som od neho „Choď!", tak som do toho dal všetko. Hlavné bolo, aby sme dobre zvládli etapu a na začiatku sa príliš nevyčerpali. Včerajšok bol dosť ťažký, na stúpaní šesťdesiat kilometrov pred cieľom na nás ostatné tímy zaútočili, čomu sme sa chceli dnes vyhnúť. Našťastie, balík bol celkom pokojný a do posledných kilometrov som šiel s troma čerstvými kolegami. Pre náš tím to bol úžasný týždeň, o piatich etapách z piatich sme si nedovolili ani snívať. Je to výnimočné. Som šťastný, že ma napísali na súpisku a mohol som zažiť tieto krásne preteky."
vyjadrenie ikonky ciernaRémi Cavagna (celkový víťaz)
"Tieto preteky neboli ľahké, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale boli super. Začal som ich víťazstvom, čo nám dodalo dosť sebavedomia. Po triumfoch Tima Merliera, Andreu Bagioliho a opäť Tima vyhral Kasper Asgreen. Je to bláznivé a zároveň veľmi príjemné. Dve víťazstvá sú super, aj tri, ale päť z piatich je úplne niečo iné. V autobuse sme vtipkovali, že po dvoch víťazstvách získame aj tretie, potom štvrté a dnes ráno sme boli vystresovaní, pretože sme, pochopiteľne, chceli aj piate. Bol to veľký stres, ale podarilo sa nám to. O to viac, že zvíťazil iný jazdec z tímu. Je to moje prvé víťazstvo v celkovom poradí. Dosiahol som ho v krásnej krajine, ktorá je domovom nášho sponzora, firmy janom. To nám dodávalo ďalšiu motiváciu, aby sme toho vyhrali čo najviac."
vyjadrenie ikonky ciernaThibaut Pinot (najbojovnejší jazdec pretekov)
"Bol som veľmi milo prekvapený z týchto pretekov. Nevedel som, do čoho idem. Prišiel som do krajiny, ktorú som vôbec nepoznal. Bola to však pre mňa skvelá skúsenosť. Som rád, že som tu mohol byť. Koniec kariéry? Dlho som nad tým rozmýšľal. Kládol som si túto otázku už niekoľko rokov. Mal som obdobie, že som nad tým veľa uvažoval a teraz prišiel správny čas. Posledná sezóna? Mal som peknú sezónu, ešte pôjdem do Luxemburska a na Il Lombardiu. Čo budem robiť po kariére? Budem si užívať veci, ktoré som nemohol robiť počas kariéry. Budem cestovať a robiť všetko, čo patrí k bežnému životu."
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (najlepší Slovák, 16. miesto v GC)
"Dnes sme opäť očakávali šprintérsky dojazd. Únik sa vytvoril relatívne rýchlo, myslím, že už po desiatich kilometroch. Boli tam traja jazdci a kontroloval to Quick-Step. Viacmenej sa šlo po vetre, aj keď niektoré úseky boli na bočnom vetre. Mali sme tri horské prémie, kde sa až tak rýchlo nešlo. Zašprintovali sme si a je to doma. Do šprintu som šiel za Stefanom Küngom. Kilometer a pol pred cieľom bol kruhový objazd, po ktorom som sa trochu prepadol. Keď som šiel do poslednej ľavotočivej zákruty na zadných priečkach, tak som už neriskoval, došiel som v línii a bez straty, takže to bolo v poriadku.
S výsledkom som, samozrejme, spokojný. Ladili sme formu aj na toto podujatie a pred majstrovstvami Európy by sme to chceli ešte vyšperkovať. Piate aj siedme miesto v etapách je perfektné pre mňa. Štartoval som tu piaty rok. Výkonnoste som narástol, keď porovnáme prvý a piaty rok. Samozrejme, myslel som aj na etapové pódium. Bol to jeden z cieľov. Najbližšie som bol práve v tretej etape, lenže odišli nám tí štyria, takže to bolo piate miesto. Napriek tomu som spokojný. Z pohľadu celej sezóny je to pre mňa najlepší výsledok.
Dúfam, že formu ešte vyladíme. Pôjdem na majstrovstvá Európy s dobrou náladou. Cieľom je prísť odtiaľ s dobrým úspechom. Okolo Slovenska sú podľa mňa zorganizované na svetovej úrovni. Keď to porovnám s inými pretekmi, je to podobné, ako v Belgicku, Česku alebo inde v zahraničí. Jazdí sa tu na perfektných cestách a perfektní boli aj diváci. Ja nie som vrchár, ale aj tie kopce viem preliezť, takže takýto profil mi vyhovoval. Kebyže bol dojazd niekde na Gerlachovský štít, tak by som tam určite nebol."
Výsledky etapy
1. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 04:03:35
2. VAN LERBERGHE Bert Soudal Quick-Step 00:02
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:02
4. LEITAO Iuri Caja Rural-Seguros 00:02
5. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 00:02
6. COLNAGHI Luca Green Project - Bardiani 00:02
7. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 00:02
8. ANIOLKOWSKI Stanislaw Human Powered Health 00:02
9. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 00:02
10. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:02
15. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:02
25. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:02
63. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:02
66. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:02
90. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 00:27
92. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 00:27
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 18:28:30
2. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:16
3. VADER Milan Jumbo-Visma 02:20
4. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 02:20
5. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:29
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:30
7. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 03:15
8. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 03:24
9. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:27
10. OTRUBA Jakub ATT Investments 03:37
16. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:35
21. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:53
50. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 08:49
70. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 10:52
88. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 14:52
90. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 17:07
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 52
2. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 44
3. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 42
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 35
5. BOL Cees Astana Qazaqstan 31
6. VADER Milan Jumbo-Visma 29
20. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 12
32. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 4
Konečné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VADER Milan Jumbo-Visma 36
2. ZAHALKA Matej Elkov-Kasper 20
3. PIETROBON Andrea EOLO - Kometa Team 18
4. PETRUS Jiri ATT Investments 14
5. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 12
6. TUREK Daniel ATT Investments 9
Konečné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 18:34:22
2. SERRANO Javier EOLO - Kometa Team 00:05
3. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:22
4. ROLLAND Brieuc Groupama-FDJ 00:51
5. VYSOČAN Daniel RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:51
6. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 02:11
7. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 02:57
14. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 05:00
18. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 09:00
19. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 11:15
Všetky prémie na trase etapy:
 100 km - Dúbrava: dĺžka 3,1 km; sklon 6,2 % (6-4-2-1) 
 73,5 km - Dubnica nad Váhom (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 61 km - Košecké Podhradie: dĺžka 0,9 km; sklon 10,1 % (3-2-1)
 28 km - Lednické Rovne (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 19,5 km - Lednica: dĺžka 1,1 km; sklon 2,8 % (3-2-1)
 Cieľ - PÚCHOV (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Záverečná etapa štartuje pri zámku v Hlohovci a po 183,5 kilometroch s troma horskými a dvoma rýchlostnými prémiami vyvrcholí v Púchove. Na ceste cez Sokolovce, Piešťany, Krakovany, Čachtice, Hornú Súču a sedlo Dúbrava, Skalku nad Váhom, Dubnicu, Ilavu, Košecké Podhradie, Belušu, Púchov, Lednické Rovne a Lednicu privedie cyklistov naspäť do Púchova, kde sa rozdajú celkové výsledky a dresy jednotlivých súťaží.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2023