OS: V piatok sa po aktivite Groupamy s Küngom odtrhla štvorica, zvíťazil Bagioli, Kubiš piaty a vyzliekol Štočka

15.9.2023, 10:35 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
OS: V piatok sa po aktivite Groupamy s Küngom odtrhla štvorica, zvíťazil Bagioli, Kubiš piaty a vyzliekol Štočka
Oslavné gesto Andreu Bagioliho (© Soňa Niková)

3. 15.9. rovinata etapa ciel rovina Ružomberok > Martin 172 km Bagioli
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2190 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Tretia etapa našich domácich pretekov bola zároveň najťažšia. Pelotón sa musel popasovať s tromi horskými prémiami prvej kategórie. Dvanásť kilometrov pred cieľom ho čakal Beliansky kopec (1,2 km; 9,1 %), ktorý mohol vytrápiť šprintérov. Etapa sa pôvodne mala začať o desiatej hodine, ale slávnostný štart musel byť odložený pre problémy tímu Human Powered Health
Jakub Galovič a Lukáš Kubiš na prezentácii (© Ján Melicher)
Americký tím si pomýlil miesto štartu tretej so zajtrajšou etapou. Preto šiel do Prievidze, kde zistil, že sa mal nachádzať v Ružomberku. Organizátori boli o tejto skutočnosti upovedomení a slávnostný štart preto odložili. S plynulejším presunom im pomáhali policajné motorky. Zvyšok pelotónu zatiaľ stál pred štartovou páskou. Neutrálny štart aj s jazdcami Human Powered Health bol napokon odmávaný pred pol jedenástou.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po ostrom štarte atakoval Timo De Jong (VolkerWessels Cycling Team). Nasledovalo ho šesť ľudí, ale pelotón ich nikde nepustil. Následne sa utrhlo zhruba dvadsať cyklistov. Ani táto skupina nebola úspešná a defekt dostal Gijs Leemreize (Jumbo-Visma). Na prvú šprintérsku prémiu Lúčky prišiel balík spoločne. Tri body a šesť bonifikačných sekúnd získal Pau Miquel (Equipo Kern Pharma). 
Atakujúci jazdci, na treťom mieste Colby Simmons (© Soňa Niková)
Druhý na prémii bol Matúš Štoček (ATT Investments). Získal štyri body a dve sekundy. O dva body a sekundu si polepšil líder pretekov Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step). Majster Slovenska v ITT aj pretekoch zvýšil svoj náskok v súťaži o najlepšieho Slováka na štyri sekundy. Následne dostal defekt Timo Roosen (Jumbo-Visma) a zaútočil Alessio Martinelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané).
- reklama -
- reklama -
Naopak, problémy s nastoleným tempom mali viacerí jazdci, ktorí odpadli. Na prvej horskej prémii Vrch Varta (4,9 km; 3,5 %) zvíťazil líder horskej súťaže Milan Vader (Jumbo-Visma). Nasledovali ho kolega Koen BouwmanDavide De Cassan (Cycling Team Friuli ASD), Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step), Stefan Küng (Groupama - FDJ) a Alessandro Santaromita (Green Project-Bardiani-CSF Faizané).  
Pekné počasie a cyklistické preteky prilákali fanúšikov (© Ján Melicher)
Následne odišla skupina, kde boli Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jiří Petruš (ATT Investments) a Matěj Zahálka (Elkov - Kasper). Na rýchlostnej prémii v Dolnom Kubíne získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy prvý menovaný. Nasledovali ho PietrobonJarc Zahálka. Päťčlenná partia si vypracovala dvojminútový náskok.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Vedúca skupina začala stúpať na Príslop (3,3 km; 6,1 %). Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Andrea Pietrobon. Patrilo mu 19. miesto. Pelotón viedli jazdci Jumba-Visma a Soudalu - Quick Step. Meniť bicykel musel David Gaudu (Groupama-FDJ). Náskok úniku sa zvýšil na dve minúty a dvadsať sekúnd. Dvanásť bodov na vrchole získal Matěj Zahálka. Po etape obdrží cenu Mateja Lacza za víťazstvo na najvyššom bode pretekov. 
Zľava Matěj Zahálka, Jiří Petruš, Aljaž Turc, Olivier Le Gac a Andrea Pietrobon (© Soňa Niková)
Nasledovali ho Jiří PetrušAljaž Turc Andrea PietrobonOlivier Le Gac prešiel vrcholom s pätnásťsekundovou stratou. Zvyšný bod v balíku získal Milan Vader (Jumbo-Visma). Pelotón udržiaval dvojminútovú stratu. Le Gac sa v zjazde vrátil späť. Balík jazdil natiahnutý. Náskok vedúcej skupiny postupne klesal. 110 kilometrov pred cieľom mala minútu a 45 sekúnd k dispozícii.
Vedúca skupina pod Oravským hradom (© Igor Stančík)
Mimochodom, počas Okolo Slovenska pretekári CK Epic Dohňany absolvujú 10. ročník Jesennej klasiky z Bratislavy do Dohnian. Vedúca skupina začala stúpať na ďalšiu horskú prémiu prvej kategórie Zázrivá-Havrania (8 km; 3,4 %). Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa) absolvoval druhú účasť na našich pretekoch. Debutoval tu v roku 2020, keď ako jazdec Friuli obsadil 64. miesto celkového poradia.
Pelotón, napravo vlaňajší víťaz Josef Černý (© Ján Melicher)
Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) aj Aljaž Turk (Adria Mobil) na pretekoch debutovali. Slovinec vlani patril ešte do kategórie juniorov. Naopak, Matěj Zahálka (Elkov -Kasper) tu jazdí nepretržite od roku 2018. Jiří Petruš (ATT Investments) štartuje na Slovensku tretí rok po sebe. Vlani skončil v tretej etape na deviatej priečke. Mechanické problémy musel riešiť Kristian Aasvold (Human Powered Health).
Vedúca skupina v obci Zákamenné (© Soňa Niková)
Na vrchole získal dvanásť bodov Andrea Pietrobon. Nasledovali ho Matěj ZahálkaJiří PetrušAljaž Jarc Olivier Le Gac. Bod v pelotóne neodmietol Milan Vader (Jumbo-Visma). Holanďan mal istotu bodkovaného dresu aj do štvrtej etapy. V zjazde došlo v balíku k pádu. Spadli Antoine Debons (Team Corratec - Selle Italia), Eduard Prades (Caja Rura - Seguros RGA) aj jazdci EOLO-Kometa. Náskok vedúcej skupiny klesol na minútu a tridsať sekúnd. 
Matěj Zahálka a Andrea Pietrobon šprintujú o horskú prémiu Zázrivá-Havrania (© Ján Melicher)
Všetci pretekári, ktorí sa zaplietli do pádu, pokračovali ďalej. Astana Kazachstan dnes oznámila novú posilu. Do tímu prichádza Davide Ballerini (Soudal - Quick Step). Naopak, belgický celok posilní šprintér Jordi Warlop (Soudal - Quick Step Devo Team). Víťaz pretekov z roku 2021 Jannik Steimle (Soudal - Quick Step) pre zmenu posilní druholigové zoskupenie Q36.5 Pro Cycling Team. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Náskok vedúcej skupiny klesol na minútu a pätnásť sekúnd. Mechanické problémy musel riešiť aj najlepší Slovák Matúš Štoček (ATT Investments). Na YouTube kanáli pretekov môžete sledovať priamy prenos zo záverečnej hodiny etapy. Únik sa napriek malému náskoku nevzdával a dokázal získať dvadsať sekúnd k dobru. Do cieľa zostávalo 44 kilometrov, jedna šprintérka a horská prémia.
Ošetrovaný Eduard Prades po páde (© Ján Melicher)
Pelotón naďalej viedli jazdci Jumba a Soudalu. Defekt dostal Josef Černý (Soudal - Quick Step). Náskok vedúcej skupiny sa znížil na päťdesiat sekúnd. V balíku došlo k ďalšiemu pádu. Spadol cyklista Epronexu - Hungary Cycling Team. V Martine čakala na vedúcu skupinu rýchlostná prémia. Šesť bodov a tri bonikačné sekundy získal Olivier Le Gac (Groupama - FDJ). Druhý bol Matěj Zahálka (Elkov - Kasper).
Hlavná skupina (© Ján Melicher)
Pelotón v Martine strácal iba 35 sekúnd. Vedúcu skupinu už mal na dohľad a dvanásť kilometrov pred cieľom ju dostihol. Nasledovala posledná horská prémia Beliansky kopec (1,2 km; 9,1 %). Na začiatku stúpania sa začalo atakovať. Utrhla sa päťčlenná skupina, kde boli aj Milan Vader (Jumbo-Visma), Rémi Cavagna aj Andrea Bagioli (2x Soudal - Quick Step). Líder horskej súťaže získal ďalšie tri body. Únik doplnili ďalší dvaja ľudia.
Vedúca skupina po šprintérskej prémii (© Soňa Niková)
Za vedúcou skupinou jazdilo kvarteto prenasledovateľov. Nasledoval ich natiahnutý balík. Okrem dua zo Soudalu vpredu ostali iba Stefan Küng (Groupama - FDJ) a Michele Gazzoli (Astana Kazachstan). Vedúca štvorica napokon dotiahla svoju snahu do konca a zvíťazil Andrea Bagioli (Soudal - Quick Step). Druhý skončil Michele Gazzoli, tretí finišoval Stefan Küng. Následne preťal cieľ Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step).
Oslavné gesto Andreu Bagioliho (© Soňa Niková)
Šprint druhej skupiny o 5. miesto vyhral Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Pôvodne mala táto skupina trojsekundové manko, ale rozhodcovia im napokon dali totožný čas. Kubiš tak mal istotu pozície najlepšieho Slováka, keďže pelotón stratil 25 sekúnd. V hlavnej skupine finišovali Matúš Štoček (ATT Investments), Samuel Tuka (Dukla Banská Bystrica) aj Daniel Vysočan (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol).
Záverečný dojazd (© Ján Melicher)
42 sekúnd stratil Jakub Galovič (Dukla Banská Bystrica), dve minúty dostali kolegovia Filip LohinskýSimon Nagy Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Jeho spolujazdec Christian Haas stratil viac ako štyri minúty. Na začiatku tretej etapy sa vytvoril päťčlenný únik, ktorý bol dostihnutý pred poslednou horskou prémiou. Prudké sklony Belianskeho kopca využili štyria cyklisti na únik, ktorý si udržal malý náskok až do cieľa. 
Andrea Bagioli s trofejou (© Ján Melicher)
Rémi Cavagna má v priebežnom poradí viac ako dvojminútový náskok na Stefana Künga. Švajčiar si zajtra oblečie zelený dres ako druhý muž bodovačky. Na piatu priečku sa posunul Bart Lemmen (Human Powered Health). Lukáš Kubiš je na 14. mieste. Milan Vader (Jumbo-Visma) udržal bodkovaný dres a jeho kolega Colby Simmons zostáva najlepším mladým jazdcom.
video v clanku ikonka ciernaZáznam priameho prenosu
Jiří Petruš (ATT Investments) bol za jazdu v úniku odmenený červenými číslami pre najbojovnejšieho jazdca etapy. Zajtrajšia etapa prebehne na jednoduchšom profile. Na pretekárov čakajú tri horské prémie, ale posledná z nich sa nachádza 57 kilometrov pred cieľom v Nitre. Uvidíme, či sa niektorému tímu podarí narušiť dominanciu Soudalu - Quick Step. Belgický tím doposiaľ vyhral všetky etapy. 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaAndrea Bagioli (víťaz etapy)
"Bola to najtažšia etapa, ale náš tím odviedol skvelú prácu pri kontrole úniku. Keď sa skupina v posledných desiatich kilometroch vzdialila na strmom stúpaní, mal som šťastie, že tam bol Rémi Cavagna. Tvrdo pre mňa pracoval a všetko, čo som musel urobiť, bolo dokončiť to. To, že som bol schopný vyhrať po chorobe, kvôli ktorej som odstúpil z Vuelty, mi dodáva veľa sebavedomia do zvyšku sezóny. Som naozaj šťastný. Čerešničkou na torte je fakt, že som dosiahol 50. víťazstvo tímu. Je úžasné, že sme opäť dosiahli tento miľník."
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (5. miesto, najlepší Slovák)
"Dnešnú etapu dobre poznali Samuel Tuka a Simon Nagy, tak sa mi veľa vecí snažili vysvetliť, čo mi veľmi pomohlo a ďakujem za to. Od štartu som šetril čo najviac, ako to šlo, pretože som vedel, že v záverečnom kopci sa to môže rozdeliť. V úniku bolo päť ľudí. Preteky kontrolovali Jumbo a Quick-Step. Únik sme dostihli pred posledným kopcom, čo bolo desať kilometrov pred cieľom. Bola to krásna kilometrová stena, kde som už len dúfal, kedy skončí. Do kopca to nakopla Groupama a na vrchole sme ostali asi ôsmi. Štyri kilometre pred cieľom nám odišili traja a do skupiny si ešte doskočil žltý muž. Túto skupinu sa nám podarilo dotiahnuť až na páske, ale neprešli sme cez nich. Vyhral som teda šprint druhej skupiny. Bolo z toho piate miesto v etape a dres pre najlepšieho Slováka."
Výsledky etapy
1. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 03:54:24
2. GAZZOLI Michele Astana Qazaqstan 00:00
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:00
4. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 00:00
5. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:03
6. MIQUEL Pau Equipo Kern Pharma 00:03
7. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:03
8. LEMMEN Bart Human Powered Health 00:03
9. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 00:03
10. LEEMREIZE Gijs Jumbo-Visma 00:03
41. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:25
45. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:25
61. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:42
71. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 02:03
72. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 02:03
111. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 04:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 11:03:27
2. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:20
3. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 02:21
4. VADER Milan Jumbo-Visma 02:23
5. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:26
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:42
7. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 03:12
8. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 03:18
9. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:27
10. OTRUBA Jakub ATT Investments 03:37
14. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:32
19. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:53
57. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 08:49
75. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 10:27
81. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 10:45
98. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 12:48
108. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 14:52
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 44
2. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 27
3. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 22
4. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 20
5. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 20
6. VADER Milan Jumbo-Visma 17
14. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 12
26. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 4
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VADER Milan Jumbo-Visma 34
2. ZAHALKA Matej Elkov-Kasper 20
3. PIETROBON Andrea EOLO - Kometa Team 18
4. PETRUS Jiri ATT Investments 14
5. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 12
6. JARC Aljaz Adria Mobil 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 11:09:20
2. SERRANO Javier EOLO - Kometa Team 00:04
3. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:21
4. ROLLAND Brieuc Groupama-FDJ 00:50
5. VYSOČAN Daniel RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:50
6. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 02:10
7. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 02:56
14. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 04:34
15. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 04:52
19. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 06:55
22. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 08:59
Všetky prémie na trase etapy:
 160 km - Lúčky (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 154 km - Vrch Varta: dĺžka 4,9 km; sklon 3,5 % (12-8-6-4-2-1)
 143 km - Dolný Kubín (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 128 km - Príslop: dĺžka 3,3 km; sklon 6,1 % (12-8-6-4-2-1)
 88,5 km - Zázrivá-Havrania: dĺžka 8 km; sklon 3,4 % (12-8-6-4-2-1)
 24,5 km - Martin (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 12 km - Beliansky kopec: dĺžka 1,2 km; sklon 9,1 % (3-2-1)
 Cieľ - MARTIN (12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Tretí deň prevedie cyklistov na trase z Ružomberka do Martina. Na prvý pohľad „čo by kameňom dohodil“ však nebude vôbec jednoduchých. 171,6 km cez Lúčky, Dolný Kubín, Oravský Podzámok, Oravskú Lesnú, Zázrivú, Sklabiňu, Martin, Beliansky Kopec, Dolný Kalník s vyvrcholením v Martine na ulici M.R. Štefánika ponúkne porciu troch rýchlostných a štyroch horských prémií aj s troma tej najvyššej kategórie.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2023
 
Náš eshop