Okolo Slovenska: Upršanú druhú etapu ovládol Merlier, Kubiš siedmy, Štoček zostal najlepším Slovákom

14.9.2023, 10:55 | Slovensko a Slováci | J. Hlubek, L. Timko
Okolo Slovenska: Upršanú druhú etapu ovládol Merlier, Kubiš siedmy, Štoček zostal najlepším Slovákom
Záverečný dojazd (© Soňa Niková)

2. 14.9. rovinata etapa ciel rovina Prešov > Poprad 145 km Merlier
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1970 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Po úvodnej previerke so štartom aj cieľom v Košiciach nasledovala druhá etapa. Pelotón sa dnes presunul z Prešova do Popradu. Čakali ho štyri horské a tri rýchlostné prémie. Oproti prvému dňa sa poriadne zhoršilo počasie. Na mieste štartu panoval hustý dážď. Za obcou Svinia a za Popradom boli hlásené nánosy bahna, vody a kamene na ceste. Ostrý štart bol odmávaný päť minút pred jedenástou hodinou. 
ATT Investments aj s Matúšom Štočkom na prezentácii (© Ján Melicher)
Po piatich minútach bol pelotón pohromade. Pretekári Adria Mobil a RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol dostali defekt. Simone Bevilaqua (EOLO-Kometa) musel vyriešiť mechanické problémy. Mechanici sa od začiatku etapy nenudili, problémy mali aj jazdci Groupamy - FDJ a VolkerWessels Cycling Team. Balíku život komplikovalo blato a zaplavené cesty. Hlavná skupina bola natiahnutá.
Ak by dnešná etapa vyvrcholila hromadným dojazdom, najväčšími favoritmi by boli Tim Merlier (Soudal - Quick Step) a Cees Bol (Astana Kazachstan). Okrem nich sa mohli presadiť aj Colby Simmons (Jumbo-Visma), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Luca Colnaghi (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health) alebo Dominik Neumann (Elkov - Kasper).
Líder pretekov Rémi Cavagna sa fotí s fanúšikom (© Ján Melicher)
Hlavná skupina spoločne prišla na prvú horskú prémiu Široké (0,8 km; 6,9 %). Jej víťaz si polepšil o tri body v súťaži o horský dres. Získal ich vlaňajší majster sveta do 23 rokov v pretekoch Jevgeniy Fedorov (Astana Kazachstan). Druhý bol Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), bod získal Alessio Martinelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Onedlho balík zdolal aj druhú vrchársku prémiu Branisko (4,3 km; 3,9 %). 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Na Branisku získal tri body lúčiaci sa Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Druhý bol Charles-Étienne Chrétien (Human Powered Health), bod získal Javier Serrano (EOLO-Kometa). Táto trojica sa zároveň utrhla od pelotónu. Medzitým musel meniť bicykel Michele Gazzoli (Astana Kazachstan). Talian mal ročný dištanc pre doping a po návrate vyhral etapu na Arctic Race of Norway. 
- reklama -
- reklama -
Darilo sa mu aj na Okolo Bulharska, kde zvíťazil v dvoch etapách a celkovo skončil druhý. Za únikom sa vybral Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), druhý najlepší Slovák z úvodnej etapy. Podarilo sa mu dostať do vedúcej skupiny. Ataky z pelotónu pokračovali. Zaútočili Gleb Syritsa (Astana Kazachstan), Etienne Van Empel (Team Corratec - Selle Italia) a Michal Pomorski (HRE Mazowsze Serci Poland). 
Vedúcej skupine sa nedarilo si vytvoriť väčší náskok. Napokon bola dostihnutá za obcou Žehra. Následne atakoval Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics). Meniť bicykel musel Aljaž Turk (Adria Mobil). K Primožičovi sa pridali Erik Fetter (EOLO-Kometa), Ricardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Sebastian Schönberger (Human Powered Health) a Jakub Otruba (ATT Investments). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón spomalil a partia si vypracovala minútový náskok. Pred Levočou bola ďalšia horská prémia Levočský vrch (3,2 km; 4 %), kde tri body získal Sebastian Schönberger (Human Powered Health). Druhý bol Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics) a po bod si prišiel Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). O dva kilometre neskôr prišla na rad šprintérska prémia. 
Jakub Otruba, Erik Fetter a Riccardo Lucca (© Ján Melicher)
Po tvrdom páde v Levoči odstúpil Eduard-Michael Grosu (HRE Mazowsze Serci Poland). Poľský kontinentálny celok ostal iba s dvoma pretekármi. Na šprintérskej prémii získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy Jakub Otruba (ATT Investments). Druhý bol Sebastian Schönberger, tretí prešiel prémiou Erik Fetter (EOLO-Kometa). Bod si pripísal Riccardo Lucca. Vedúca skupina zvýšila svoj náskok na necelé dve minúty.
Pelotón za Spišskou Kapitulou (© Ján Melicher)
Na poslednej horskej prémii Dravce (4,1 km; 3,9 %) získal tri body Sebastian Schönberger (Human Powered Health). O dva body si polepšil Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), tretí bol Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics). Bodkovaný dres si na pódiu opäť oblečie Milan Vader (Jumbo-Visma). Na konte mal sedemnásť bodov, kým druhý Schönberger iba šesť. 
Jazdci Astany v pelotóne (© Ján Melicher)
Únik naďalej zvyšoval svoj náskok, 69 kilometrov pred cieľom mal dve minúty k dobru. Pelotón následne zrýchlil a v obci Vlková mala vedúca skupina minútu a 35 sekúnd k dispozícii. Pred Kežmarkom, kde sa nachádzala druhá rýchlostná prémia, stratil únik ďalšiu polminútu. Ďalšie tri bonusové sekundy a šesť bodov získal Jakub Otruba (ATT Investments). Druhý bol Sebastian Schönberger (Human Powered Health). 
Líder pretekov Rémi Cavagna v pelotóne (© Ján Melicher)
Rakúšan si pripísal štyri body a dve bonifikačné sekundy. Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané) získal dva body a bonusovú sekundu. Bod zostal Erikovi Fetterovi (EOLO-Kometa). Náskok úniku klesol na minútu a päť sekúnd. Na YouTube kanáli pretekov môžete sledovať priamy prenos zo záverečnej hodiny etapy. Mechanické problémy mali Cees Bol (Astana Kazachstan) a Adam Kristóf Karl (Epronex - Hungary Cycling Team).
Vlaňajší víťaz Josef Černý (© Ján Melicher)
Jakub Otruba sa po etape mohol posunúť do Top 10. Dážď postupne ustával a pelotón sa čoraz viac blížil k vedúcej skupine. Po vjazde na okruh mal polminútové manko. Únik prišiel na poslednú rýchlostnú prémiu pokope a Jaka Primožič  získal tri body a šesť sekúnd. Za ním prešli prémiou Sebastian SchönbergerRiccardo Lucca Erik Fetter. Balík viedli Soudal - Quick Step a Jumbo-Visma. 
Pelotón (© Ján Melicher)
Z vedúcej skupiny vypadol Jakub Otruba (ATT Investments). Zvyšok úniku už mal malý náskok. Naopak, vpredu sa utrhol Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics). Na čele pelotónu začal pracovať aj jazdec Groupamy - FDJ. Unikajúci jazdci boli dostihnutí. O víťazovi etapy musel rozhodnúť hromadný dojazd a ovládol ho Tim Merlier (Soudal - Quick Step). Druhý skončil Cees Bol (Astana Kazachstan), tretí finišoval Colby Simmons (Jumbo-Visma). 
Záverečný dojazd (© Soňa Niková)
Štvrtý finišoval Alberto Bruttomesso a elitnú päticu uzavrel Daniel Skerl (2x Cycling Team Friuli ASD). Najlepším Slovákom bol Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), ktorý skončil siedmy. Druhá etapa mala predpokladaný scenár. Vedúca skupina potrápila pelotón, ale ten ju dostihol a v závere sme mohli vidieť prvý hromadný dojazd. Po skvelej práci belgického celku potvrdil pozíciu najväčšieho favorita Tim Merlier
V hlavnej skupine, ktorá mala 47 členov, finišoval aj Matúš Štoček (ATT Investments). Necelú minútu stratili Tomáš KalojírosDaniel VysočanChristian Haas (3x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), Filip Lohinský Samuel Tuka (2x Dukla Banská Bystrica). Simon Nagy stratil viac ako minútu a Jakub Galovič (2x Dukla Banská Bystrica) prišiel do cieľa v poslednej skupine. 
Tim Merlier s trofejou (© Soňa Niková)
Žltý dres bez problémov udržal Rémi Cavagna, ktorý naďalej vedie aj bodovačku. Jakub Otruba bol za svoju dnešnú snahu odmenený honorom najbojovnejšieho jazdca. Zároveň sa vďaka bonifikáciam posunul na deviate miesto. Do elitnej desiatky sa dostal aj Koen Bouwman. Najlepším mladým jazdcom zostáva Colby Simmons. Nemení sa ani najlepší vrchár, ktorým ostane Milan Vader. Najlepším domácim cyklistom ostáva Matúš Štoček
Najbojovnejší jazdec a nový člen Top 10 Jakub Otruba (© Soňa Niková)
Tímovú klasifikáciu naďalej vedie Soudal - Quick-StepDukla Banská Bystrica klesla na 17. priečku, RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol zostúpil na 19. miesto. Zajtrajšia etapa bude profilovo najnáročnejšia. Po štarte začne pelotón stúpať na Vrchvartu. Následne čakajú na balík ďalšie horské prémie Príslop a Zázrivá-Havrania. Dvanásť kilometrov pred cieľom sa šprintéri môže dostať do problémov, keďže sa tam nachádza Beliansky kopec.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaTim Merlier (víťaz etapy)
"Najprv som si myslel, že to bude ťažké, pretože päťdesiat kilometrov pred cieľom som mal defekt. Ten prišiel po daždivej prvej hodine, čo situáciu neuľahčovalo. Našťastie, Tim Declerq a Josef Černý odviedli skvelú prácu, odstránili medzeru a priviedli späť únik bez toho, aby im pomohli iné tímy. Som šťastný, že som mal nohy na to, aby som to po takom náročnom dni zvládol. Som rád, že som mohol osláviť desiate víťazstvo v sezóne. Je to pekný miľník. Ak to bude možné, pokúsim sa pridať ďalšie víťazstvo."
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (7. miesto)
".V závere som sa snažil prebojovať čo najviac dopredu. Záver som poznal, keďže som si ho bol nedávno prejsť minulý týždeň na tréningu. Bola to väčšia výzva pre mňa. Napokon z toho bolo siedme miesto. Trochu viac som v závere ostal na vetre, ale siedme miesto je fajn. Tie sekundy na Matúša Štočka chýbajú, ale nevešiame hlavu. Pred nami sú ešte tri etapy, tak uvidíme, čo sa bude dať s tým robiť. Únik je jednou z možností, ako získať sekundy. Na Branisku dnes odišiel únik, mali tridsať sekúnd k dobru. Zjazd som perfektne poznal, tak som ich dorazil, ale Matúš neskôr zareagoval a došli nás. Nie je to jednoduché. Ja musím útočiť, on musí brániť."
vyjadrenie ikonky ciernaMatúš Štoček (20. miesto)
"Bol to náročný deň. Každému pršalo rovnako. Našťastie, nebola až taká zima, takže sa celkom dalo. Napokon odišla skupina, kde bol Jakub Otruba, čo bolo super. My sme jazdili v balíku. Vedeli sme, že cieľový okruh je otvorený aj pelotón sa tam rozdelil. S Lukášom Kubišom sme sa strážili na začiatku. Stačilo, aby jeden z nás šiel do úniku, získal bonusové sekundy a zas by to bolo iné."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Otruba (účasť v úniku, 9. miesto v GC)
"Dnes sa mi šlo trochu horšie, pretože som bol v úniku aj včera. Do toho prišlo to počasie, ale podarilo sa mi prísť do cieľa v prvej skupine, takže cieľ bol splnený. Na konci som už toho mal fakt dosť a vedel som, že by som v úniku hral druhé husle. Tak som sa vrátil a pošetril som energiu na ten záver. Myslel som si, že tento ročník bude ľahší ako vlani, ale zatiaľ je to úplne inak. Myslím, že rozhodla prvá etapa. Do šprintov určite nepôjdem, na to tu je Matúš Štoček."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:25:53
2. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:00
3. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 00:00
4. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 00:00
5. SKERL Daniel Team Friuli ASD 00:00
6. LEITAO Iuri Caja Rural-Seguros 00:00
7. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
8. CHRÉTIEN Charles-Etienne Human Powered Health 00:00
9. ANIOLKOWSKI Stanislaw Human Powered Health 00:00
10. COLNAGHI Luca Green Project - Bardiani 00:00
20. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:00
66. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:46
71. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:46
79. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 00:46
93. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 01:04
117. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 06:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 07:09:04
2. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 01:55
3. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:16
4. VADER Milan Jumbo-Visma 02:22
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:23
6. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:25
7. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:01
8. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 03:11
9. OTRUBA Jakub ATT Investments 03:11
10. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 03:20
18. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:29
21. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:31
82. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 08:23
83. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 08:23
89. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 08:23
98. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 08:41
114. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 14:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 32
2. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 22
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 20
4. VADER Milan Jumbo-Visma 17
5. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 15
6. BOL Cees Astana Qazaqstan 15
18. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 4
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VADER Milan Jumbo-Visma 17
2. SCHÖNBERGER Sebastian Human Powered Health 6
3. BÁRTA Jan Elkov-Kasper 4
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 4
5. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 4
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 07:14:31
2. SERRANO Javier EOLO - Kometa Team 00:04
3. KRAMER Jesse Jumbo-Visma 00:04
4. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:04
5. ROLLAND Brieuc Groupama-FDJ 00:50
6. VYSOCAN Daniel RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:50
15. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 02:56
16. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:56
17. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 02:56
21. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 03:14
25. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 08:42
Všetky prémie na trase etapy:
 121,5 km - Široké: dĺžka 0,8 km; sklon 6,9 % (3-2-1)
 115 km - Branisko: dĺžka 4,3 km; sklon 3,9 % (3-2-1)
 84 km - Levočský vrch: dĺžka 3,2 km; sklon 4,0 % (3-2-1)
 82 km - Levoča (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 73 km - Dravce: dĺžka 4,1 km; sklon 3,9 % (3-2-1)
 53 km - Kežmarok (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 16 km - Poprad (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 Cieľ - POPRAD (12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Druhý deň je na programe 144,6 kilometrová etapa z Prešova do Popradu, opäť s troma rýchlostnými a štyrmi vrchárskymi prémiami. Z Prešova sa cyklisti vydajú smerom na Široké, Branisko, prejdú Spišským Podhradím, Levočským vrchom, cez Levoču, Kežmarok, Smokovce až do Popradu – Spišskej Soboty. Urobia ešte 15-kilometrový okruh cez Veľký Slavkov a Matejovce naspäť do starobylej časti najväčšieho mesta pod Tatrami.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2023