Okolo Slovenska: Merlier opäť zvíťazil, Vader sa posunul na tretie miesto v GC, Kubiš zostal najlepším Slovákom

16.9.2023, 10:55 | Slovensko a Slováci | J. Hlubek, L. Timko
Okolo Slovenska: Merlier opäť zvíťazil, Vader sa posunul na tretie miesto v GC, Kubiš zostal najlepším Slovákom
Záverečný dojazd (© Ján Melicher)

4. 16.9. zvlnena etapa ciel rovina Prievidza > Nitra 149 km Merlier
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1530 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Po najťažšej etape nasledovala jednoduchšia previerka. Ani v nej nebola núdza o kopce, keďže na pelotón čakali tri horské prémie. Druhý Stefan Küng (Groupama - FDJ) mal iba päťsekundový náskok na piateho Barta Lemmena (Human Powered Health). Posledných päťdesiat kilometrov bolo viacmenej rovinatých, preto sa na konci predpokladal hromadný dojazd. Ostrý štart prebehol päť minút pred jedenástou hodinou. 
Matúš Štoček pred štartom (© Soňa Niková)
Pelotón sa hneď pustil do stúpania na prvú horskú prémiu Bojnický kopec (2,2 km; 6 %). Tri body na vrchole získal Mirco Maestri (EOLO-Kometa). Druhý bol držiteľ bodkovaného dresu Milan Vader (Jumbo-Visma) a bod si pripísal Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step). Následne atakoval Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani-CSF Faizané), účastník úniku z druhej etapy.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané) bol dostihnutý pelotónom, odkiaľ odpadol 13. muž priebežného poradia Antoine Debons (Team Corratec - Selle Italia). Na YouTube kanáli pretekov si môžete okrem priamych prenosov či komentovaných sumárov pozrieť aj krátke videa, ktoré zachytávajú atmosféru v centre diania. Nižšie si môžete pozrieť video zo včerajšej etapy z dielne Michala Čabaia
video v clanku ikonka ciernaAtmosféra zo včerajšej etapy
Následne sa utrhlo kvarteto, ktoré si vytvorilo malý náskok. Po piatich minútach sa vrátilo späť. Ataky pokračovali. Dvadsať sekúnd k dobru si vypracovali Daniel Turek (ATT Investments), Michael Konczer (Team Hrinkow Advarics) a Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Vedúca skupina stúpala na druhú horskú prémiu Jankov Vŕšok (5 km; 3,4 %). Prenasledovalo ich deväť ľudí.
Ataky z pelotónu, na čele Marco Andreaus (© Igor Stančík)
Medzi nimi boli Mirco Maestri (EOLO-Kometa) aj Etienne Van Empel (Team Corratec - Selle Italia), ale balík ich dostihol. Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) stratil kontakt s vedúcou skupinou. Na vrchole získal tri body Daniel Turek (ATT Investments). Druhý bol Michael Konczer (Team Hrinkow Advarics) a bod si pripísal Tomáš Kalojíros. Duo na čele etapy zvýšilo náskok na 25 sekúnd.
- reklama -
- reklama -
Vedúcu skupinu prenasledoval Sebastian Schönberger (Human Powered Health), ale pelotón ho dostihol a spomalil. Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) sa vrátil do úniku, ktorý si vypracoval dvojminútový náskok a naďalej ho navyšoval. Šprintérsku prémiu v Bánovciach nad Bebravou vyhral Tomáš Kalojíros. Získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy. Nasledovali ho Daniel Turek Michael Genczer
Daniel Turek, Michael Konczer a Tomáš Kalojíros (© Soňa Niková)
Bod z pelotónu získal vlaňajší víťaz Josef Černý (Soudal - Quick Step). Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) bol súčasťou pretekov aj v roku 2021. V drese Cycling Academy Trenčín nedokončil poslednú etapu. Pre Daniela Tureka (ATT Investments) ide o tretiu účasť. Naposledy tu štartoval v roku 2017, kedy vyhral horskú súťaž. Michael Konczer (Team Hrinkow Advarics) absolvoval preteky aj pred tromi rokmi.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Bez ohľadu na výsledky poslednej horskej prémie Skýcov (3,7 km; 6,2 %) bolo isté, že aj do poslednej etapy si bodkovaný dres oblečie Milan Vader (Jumbo-Visma). Náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty. Ak etapa vyvrcholí hromadným dojazdom, najväčšími favoritmi budú Tim Merlier (Soudal - Quick Step), Cees Bol (Astana Kazachstan), Colby Simmons (Jumbo-Visma) alebo Iúri Leitão (Caja Rural - Seguros RGA).
Tim Declerq a Josef Černý vedú pelotón (© Ján Melicher)
Vedúca skupina začala stúpať na poslednú horskú prémiu Skýcov (3,7 km; 6,2 %). Groupama-FDJ a Jumba-Visma v balíku nasadili vysoké tempo a pelotón sa rozdelil. Vzadu zostal aj líder pretekov Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step). Na vrchole získal tri body Daniel Turek (ATT Investments). Nasledovali ho Michael Konczer (Team Hrinkow Advarics) a Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol).
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Bod z pelotónu získal Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Milan Vader (Jumbo-Visma) sa definitívne stal víťazom horskej súťaže. Vedúcemu triu zostalo 45 sekúnd k dobru. Rémi Cavagna (Soudal - Quick Step) stratu rýchlo zmazal a vrátil sa do pelotónu. Únik bol dostihnutý a za hlavnou skupinou jazdila partia, kde bol líder súťaže do 23 rokov Colby Simmons (Jumbo-Visma). Strácala dvadsať sekúnd.
Jazdci Caja Rural a Astany Kazachstan v pelotóne (© Igor Stančík)
Na YouTube kanáli pretekov môžete sledovať priamy prenos zo záverečnej hodiny. Ani dnešná etapa sa nezaobišla bez pádu. Šprintérsku prémiu v Topoľčanoch vyhral Milan Vader (Jumbo-Visma). Získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy. Stefan Küng (Groupama-FDJ) si pripísal štyri body a dve sekundy, tretí bol Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA). Získal dva body a sekundu. 
Pelotón pri vinárstve Château Topoľčianky (© Ján Melicher)
Bod získal Bart Lemmen (Human Powered Health). Milan Vader Mulu Kinfe Hailemichael mali v priebežnom poradí totožný čas. Defekt dostal jazdec RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol. V pelotóne zostalo približne štyridsať ľudí. Skupina, kde bol Colby Simmnos (Jumbo-Visma), strácala 25 sekúnd. Z balíka zaútočili Javier Serrano (EOLO-Kometa) a Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané).
Zranený Jeppe Aaskov Pallesen (© Ján Melicher)
Prvý menovaný bol na druhom mieste v súťaži o biely dres. Strácal štyri sekundy. Talian bol dvanásty v priebežnom poradí. Na desiateho Jakuba Otrubu (ATT Investments) strácal minútu a osem sekúnd. Balík viedli jazdci Soudalu - Quick Step. Vedúca dvojica si vypracovala 25 sekúnd k dobru. Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané) sa následne osamostatnil na čele. 
Javier Serrano a Alessandro Tonelli (© Ján Melicher)
Mimochodom, na štart už nenastúpil Christian Haas (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Slovenskému kontinentálnemu tímu tak ostali dvaja jazdci. Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani-CSF Faizané) bol dostihnutý. Desať kilometrov pred páskou nastúpil Bruno Armirail (Groupama - FDJ), ale Soudal - Quick Step ho nikde nepustil. Do pelotónu sa vrátil aj Colby Simmons (Jumbo-Visma). 
Tim Declerq na čele pelotónu (© Ján Melicher)
V Nitre sa nachádzala šprintérska prémia, ktorú vyhral Milan Vader (Jumbo-Visma). Nasledovali ho Stefan Küng (Groupama - FDJ) a Colby Simmons (Jumbo-Visma). Líder horskej súťaže sa posunul na tretiu priečku priebežného poradia. Pred cieľom sa na čele pohybovali aj jazdci Astany. V záverečnom šprinte sa opäť presadil Tim Merlier (Soudal - Quick Step). Druhý bol po druhýkrát Cees Bol (Astana Kazachstan).
Oslavné gesto Tima Merliera (© Ján Melicher)
Tretí skončil Luca Colnaghi (Green Project-Bardiani-CSF Faizané). Štvrtý finišoval Mirco Maestri (EOLO-Kometa) a elitnú päticu uzavrel Daniel Skerl (Cycling Team Friuli ASD). Najlepším Slovákom bol opäť Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), ktorý obsadil 25. miesto. V pelotóne prišli do cieľa aj jeho kolegovia Samuel TukaJakub GalovičFilip LohinskýTomáš Kalojíros Daniel Vysočan (2x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). 
Tim Merlier na pódiu (© Soňa Niková)
V hlavnej skupine nechýbal ani Matúš Štoček (ATT Investments). Simon Nagy (Dukla Banská Bystrica) stratil takmer šesť minút. Predposledná etapa mala očakávaný scenár. Trojčlenný únik, kde sa prepracoval aj najbojovnejší jazdec etapy Tomáš Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), bol skoro dostihnutý. Ďalšie ataky si postrážila zostava Soudalu - Quick Step a v záverečnom dojazde bol druhýkrát úspešný Tim Merlier
video v clanku ikonka ciernaZáznam priameho prenosu
V žltom drese ostal Rémi Cavagna (Soudal - Quick-Step), ktorý naďalej vedie aj bodovačku, ale dnešný víťaz stráca iba štyri body. Druhý Stefan Küng (Groupama-FDJ) má v priebežnom poradí štvorsekundový náskok na Milana Vadera (Jumbo-Visma). Totožný čas ako víťaz horskej súťaže má Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA). Biely dres udržal jeho kolega Colby Simmons. Soudal - Quick Step zostáva najlepším tímom.
Držitelia dresov a ocenení jazdci na pódiu (© Ján Melicher)
67. ročník Okolo Slovenska zajtra napíše svoju poslednú kapitolu. Záverečná etapa povedie z Hlohovca do Púchova. Pelotón sa bude musieť popasovať s tromi horskými prémiami. O dve šprintérske prémie môžu mať záujem aj jazdci na celkové poradie, keďže medzi druhým a štvrtým jazdcom je len štvorsekundový rozdiel. V Púchove by sme mali vidieť ďalší hromadný dojazd, kde bude chcieť Soudal získať piatu etapu.
vyjadrenie ikonky ciernaTim Merlier (víťaz)
"Som šťastný. Najmä preto, pretože v prvej časti etapy som sa necítil dobre a bolo to vidieť na stúpaní, keď som stratil kontakt so skupinou. Urobil som všetko preto, aby som sa vrátil a som šťastný, že veci dopadli takto. Mám šťastie, že okolo mňa je taký silný tím. Držali ma vpredu. V poslednej zákrute som bol druhý za Kasperom Asgreenom a všetko, čo som musel urobiť, bolo dotiahnuť to k víťazstvu. Som hrdý, že som ďalším triumfom mohol prispieť k neuveriteľnému počtu víťazstiev tímu v tejto sezóne a že to videli aj sponzori Janom, ktorí sledovali etapu."
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (25. miesto, najlepší Slovák)
"Bolo to naozaj rýchle. Posledný kilometer bol na čistej rovine. Išli sme s vetrom, takže do poslednej zákruty dvesto metrov pred cieľom sme leteli šesťdesiatkou. Snažil som sa vytvoriť si pozíciu a v tej zákrute som bol na 10. až 15. mieste, takže ten šprint som viacmenej vypustil. Nechcel som toľko riskovať, pretože nemal som tam miesto, takže bolo zbytočné sa tam tlačiť. Etapa profilovo možno bola najjednoduchšia, ale pretekári robia preteky a Groupama to do najťažšieho kopca napálila.
V prvej skupine potom šli pätnásti, cez vrchol ich doskočila ďalšia skupina a boli tam približne štyridsiati, takže bolo to dosť ťažké. Ani sektory na vetre, kde fúkal bočný vietor, neboli vôbec jednoduché. Predpokladám, že aj zajtra bude šprintérsky dojazd. Je tam opäť niekoľko kopcov, takže verím, že to dotiahneme do úspešného konca. Vedel som, že naša skupina sa rozdelila, ale nevedel som, kto je v prvej a druhej skupine. Soudal tu potvrdzuje, že sú tu najlepším tímom. Najmä v prvej etape bolo extrémne, čo dokázali a následne zvládli ďalšie tri etapy. Zajtra nás čaká posledná etapa, tak uvidíme, či vyhrajú aj poslednú etapu alebo ich niekto prekvapí. Samozrejme, budeme sa snažiť im to znepríjemniť, ale vieme, aký je enormný rozdiel medzi World Tour a kontinentálnou ligou."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:21:26
2. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:00
3. COLNAGHI Luca Green Project - Bardiani 00:00
4. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 00:00
5. SKERL Daniel Team Friuli ASD 00:00
6. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 00:00
7. LEITAO Iuri Caja Rural-Seguros 00:00
8. ANIOLKOWSKI Stanislaw Human Powered Health 00:00
9. STOSZ Patryk Voster ATS Team 00:00
10. NEUMAN Dominik Elkov-Kasper 00:00
25. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
37. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:00
43. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:00
57. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:00
71. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 00:00
103. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 05:57
DNS HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol neštartoval
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 14:24:53
2. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:16
3. VADER Milan Jumbo-Visma 02:20
4. HAILEMICHAEL Mulu Caja Rural-Seguros 02:20
5. LEMMEN Bart Human Powered Health 02:29
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 02:42
7. BERRADE Urko Equipo Kern Pharma 03:15
8. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 03:24
9. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:27
10. OTRUBA Jakub ATT Investments 03:37
15. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 05:35
20. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:53
51. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 08:49
68. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 10:27
92. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 14:52
95. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 16:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 44
2. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 40
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 35
4. BOL Cees Astana Qazaqstan 30
5. VADER Milan Jumbo-Visma 29
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 22
16. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 12
29. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 4
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VADER Milan Jumbo-Visma 36
2. ZAHALKA Matej Elkov-Kasper 20
3. PIETROBON Andrea EOLO - Kometa Team 18
4. PETRUS Jiri ATT Investments 14
5. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 12
6. JARC Aljaz Adria Mobil 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SIMMONS Colby Jumbo-Visma 14:30:45
2. SERRANO Javier EOLO - Kometa Team 00:05
3. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:22
4. ROLLAND Brieuc Groupama-FDJ 00:51
5. VYSOCAN Daniel RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:51
6. BRUTTOMESSO Alberto Team Friuli ASD 02:11
7. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 02:57
14. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 04:35
18. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 09:00
19. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 10:50
Všetky prémie na trase etapy:
 146,5 km - Bojnický kopec: dĺžka 2,2 km; sklon 6,0 % (3-2-1)
 112 km - Jankov Vŕšok: dĺžka 5 km; sklon 3,4 % (3-2-1)
 101 km - Bánovce nad Bebravou (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 57 km - Skýcov: dĺžka 3,7 km; sklon 6,2 % (6-4-2-1)
 44,5 km - Topoľčianky (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 5,5 km - Nitra (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 Cieľ - NITRA (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Štvrtá etapa sa opäť nesie v znamení do 150 kilometrov tak, ako aj druhý deň. Budú to však náročné kilometre. Štartuje sa v Prievidzi a cez Bojnice smerom na Šútovce, Jankov Vŕšok, Bánovce nad Bebravou, Bošany, Skýcov, Topoľčianky a Jelenec vyvrcholí v Nitre. Cyklisti môžu zabojovať o tri horské a tri rýchlostné prémie.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2023
 
Náš eshop