Okolo Slovenska: V petržalskom prológu dominoval Quick-Step, Vernon zvíťazil, Svrček deviaty

13.9.2022, 15:55 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
P 13.9. rovinata etapa ciel rovina Bratislava > Bratislava 7 km Vernon
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil prológu (© okoloslovenska.com)
66. ročník cyklistického sviatku na Slovensku začal tradičným prológom, ktorý sa tentoraz uskutočnil v Petržalke. Od štrnástej hodine prebiehala slávnostná prezentácia tímov. Ako prvý sa na pódiu objavil kontinentálny Santic - Wibatech, ktorý sa zúčastnil aj tohtoročného ročníka V4 v Novej Bani. Nemecké zoskupenie reprezentovali Bartlomiej ProcPawel SzostkaBartosz RudykTim WollerbergStefan Brandlmeier, Patrick Haller Jonas Sonnleitner
Ako tretí tím sa prezentovalo české zoskupenie ATT Investments aj s jedným zo slovenských pretekárov. Matúš Štoček sa naposledy zúčastnil Turui Romanei, kde skončil na 14. mieste v GC. Tímovými kolegami odchovanca Saganovej akadémie pre tieto preteky sú Mika HemingJiří PetrušTomáš JakoubekMichal SchuranTomáš Bárta Jan Kašpar. Tri minúty pred pol treťou sa na pódium dostavil prvý prokonti tím Equipo Kern Pharma
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Španielsku zostavu reprezentovali Ibon RuizIgor ArrietaJon AgirreHéctor CarreteroCarlos García Pierna Giovanni Carboni. Ako posledný kontinentálny tím sa divákom ukázala Dukla Banská Bystrica. Športový riaditeľ Martin Fraňo do boja vyslal Dávida KaškaMartina HaringaPatrika Tybora, najlepšieho Slováka vlaňajšieho ročníka Lukáša KubišaPavla RovderaFilipa Lohinského a debutanta Samuela Tuku.
Dukla Banská Bystrica na prezentácii (© Ján Melicher)
Ako každý rok, aj tentoraz dostala príležitosť na konfrontáciu so súpermi aj slovenská reprezentácia. Tento rok sa do nominácie prepracovali Marek ČaneckýAndrej LíškaMatej Blaško (3x BRS Kaktus Bike), Juraj Sagan (TotalEnergies), Juraj Karas (PROefekt), tretí muž z MSR do 23 rokov Denis Hoza (Cyklo Tým Havířov) a majster Slovenska v MSR do 23 rokov v časovke Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Reprezentačným trénerom Elite je síce Ján Valach, ale reprezentáciu tu vedie Jakub Vančo. Spomedzi WT tímov sa ako prvý postavil na pódium tím Israel Premier Tech. Zoskupenie z blízkeho Východu tu štartuje až so štyrmi pretekármi, ktorí patria pod farmársky tím Israel Cycling Academy. Sú to Yuval Ben MosheAlexandros AgrotisEdo Goldstein Alastair Mackellar. Zvyšok súpisky tvoria víťaz poslednej etapy z roku 2020 Rudy BarbierSebastian Berwick Alexander Cataford
Israel Premier Tech na prezentácii (© Ján Melicher)
Ako posledný tím sa na pódium v Petržalke dostavil Quick-Step Alpha Vinyl. Na celkové poradie sa zamerajú Mauri Vansevenant a jeden z horúcich favoritov prológu Josef Černý. V kopcoch je platným jazdcom aj James Knox. V hromadných dojazdoch dostanú príležitosť Ethan Hayter Michael Morkov. Jedny z posledných pretekoch v drese belgického zoskupenia absolvuje Zdeněk Štybar a slovenskí fanúšikovia boli najviac zvedaví na výkony Martina Svrčka
Martin Svrček na prezentácii (© Igor Stančík)
Prvým pretekárom, ktorý sa postavil na štart, bol už spominaný Bartosz Rudyk pätnásť minút po šestnástej hodine. Naopak, najdlhšie si na štart počkal Štybar. Víťaz Strade Bianche z roku 2015 odštartoval dvadsať minút pred devätnástou hodinou. Pretekári nemohli štartovať na časovkárskych špeciáloch. Prvým Slovákom na štarte bol Filip Lohinský, ktorému sa vlani pri premiére podarilo dokončiť preteky v reprezentačnom drese. Piaty muž z MSR v časovke štartoval ako pätnásty pretekár. 
Minútu za Lohinským sa na trať vydal aj Juraj Sagan. Ten pred pretekmi v rozhovore pre Sportnet pripustil koniec kariéry. „Cítim, že je to môj posledný rok. Aj vzhľadom na moje zdravotné problémy. Je čas nechať priestor mladším," odpovedal na otázku, kde bude jazdiť v budúcej sezóne. Štyri minúty po ňom sa pustil do boja proti chronometru jeden z kandidátov na celkové víťazstvo Mauri Vansevenant
- reklama -
- reklama -
Ďalším Slovákom na štarte bol Matúš Štoček. Tretí muž z MSR v Mladých Vožiciach si vyskúšal prológ aj na Turui Romanei, kde obsadil slušné trináste miesto iba so štvorsekundovou stratou na víťaza. V Rumunsku mal ale prológ iba dva kilometre. Spomedzi prvých 25 pretekárov bol najrýchlejší Liam Bertazzo (Maloja Pushbikers), ktorý prišiel do cieľa za sedem minút a 57 sekúnd. Menej ako sekundu stratil Abel Balderstone (Caja Rural - Seguros RGA), priebežne tretí bol Vansevenant
Najlepším Slovákom bol Štoček, ktorému patrila siedma priečka so štrnásťsekundovým mankom. Na trati sa už nachádzali aj Patrik Tybor (Dukla) a Andrej Líška (Slovensko). Prvý menovaný stratil na Bertazza 29 sekúnd a štvrťminútu na Štočka. Líška podal lepší výkon a na lídra časovky stratil osemnásť sekúnd. Výborne šiel David Dekker (Jumbo-Visma) a holandský šprintér sa prepracoval na druhú priečku, keď na Bertazza stratil iba 49 stotín. 
Juraj Sagan počas časovky (© Igor Stančík)
Ďalšími Slovákmi, ktorí sa chystali na štart, boli Juraj Karas (Slovensko) a Martin Haring (Dukla). Po pätdesiatke pretekárov, ktorí prišli do cieľa, naďalej viedol Bertazzo pred Dekkerom Balderstonem. Najlepším Slovákom bol naďalej Štoček pred Líškom Saganom. Posledného menovaného o necelú sekundu predstihol Karas. Na trati sa už nachádzal aj Martin Svrček
Haring na lídra stratil 37 sekúnd a v súťaži o najlepšieho Slováka sa zaradil na šiestu priečku. Do cieľa ale dorazil Martin Svrček a zaradil sa na prvé miesto s časom siedmich minút a 55 sekúnd. Odchovanec akadémie Petra Sagana mal namierené k výbornému výsledku hneď na prvých etapových pretekoch, kde štartoval v drese Quick-Stepu. Ďalšími Slovákmi na trati boli Dávid Kaško (Dukla) a Matej Blaško (Slovensko). 
Martin Svrček počas časovky (© Igor Stančík)
Svrček sa na prvom mieste dlho nezdržal, pretože rýchlejší boli Loe Van Belle (Jumbo) aj Michael Morkov (Quick-Step). Dánsky domestik bol rýchlejší v porovnaní s mladým Holanďanom iba o osem stotín. Svrček bol pomalší o sedem sekúnd. Kaško stratil polminútu, Blaško prišiel do cieľa s takmer minútovým mankom. Na trať sa vybrali aj Samuel Tuka (Dukla) a Denis Hoza (Slovensko). Obaja na Okolo Slovenska debutovali, pričom vlani patrili ešte medzi juniorov.
Na trať sa vydal aj Gijs Leemreize (Jumbo), ktorý sa predviedol vo viacerých únikoch na Gire. Tuka aj Hoza stratili viac ako minútu a zaradili sa na posledné dve miesta. Na štart sa nepostavil Alan Banaszek (Mazowsze Serci Poland). Leemreize stratil 31 sekúnd a zaradil sa na priebežné šestnáste miesto. Vynikajúci výkon predviedol Ethan Vernon (Quick-Step). Víťaz etapy na Okolo Katalánska naložil Morkovovi štrnásť sekúnd a šiel do vedenia.
Dávid Kaško počas časovky (© Igor Stančík)
Kvalitnú časovku zajazdil aj Jakub Otruba (Elkov - Kasper). Víťaz etapy na Turui Romanei stratil na Vernona osemnásť sekúnd a zaradil sa na štvrtú priečku. Svrček tak spadol na piate miesto. O chvíľu to bola šiesta priečka, pretože Maikel Zijlaard (Volkerwessels Cycling Team) bol o šesť desatín rýchlejší. Ďalším Slovákom na trati boli odchovanec CYKLO SPIŠU Pavol Rovder (Dukla) a druhý muž z MSR v časovke Marek Čanecký (Slovensko). 
O štyri minúty neskôr sa na štart postavil jeden z favoritov na víťazstvo Josef Černý (Quick-Step). Rovder stratil 68 sekúnd, Čanecký bol podľa papierových predpokladov lepší a do cieľa prišiel so stratou 43 sekúnd. Na priebežné druhé miesto sa zaradil Černý. Víťaz etapy na Gire spred dvoch rokov stratil na Vernona iba šesť sekúnd. Belgickému tímu tak patrili prvé tri priečky prológu. 
- reklama -
- reklama -
Dominanciu Quick-Stepu chcel narušiť Ján Bárta (Elkov - Kasper). Český majster v ITT napokon nebojoval o víťazstvo a zaradil sa na sedemnástu priečku. Predposledným Slovákom na štarte bol Lukáš Kubiš (Dukla), po ktorom odštartoval posledný domáci pretekár Samuel Kováč (Slovensko). Dvadsať minút pred devätnástou hodinou sa zo štartovej rampy spustil posledný pretekár Zdeněk Štybar.
Do cieľa sa blížil ďalší z kandidátov na celkové poradie Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa), ktorý vlani na Gire ovládol dojazd na Zoncolan. Talian ale stratil viac ako minútu. Lepšie šiel Kubiš. Vlaňajší majster Slovenska v ITT do 23 rokov stratil 47 sekúnd. Medzi najlepších sa zaradil aj Stefan De Bod (Astana Kazachstan). Juhoafričan stratil na Vernona 21 sekúnd a odsunul Svrčka na ôsmu priečku. 
Lukáš Kubiš na prezentácii (© Ján Melicher)
Kováč stratil viac ako minútu a do Top 10 sa dostal aj Štybar, ktorý stratil devätnásť sekúnd. Víťazom prológu sa stal Ethan Vernon pred Josefom Černým Michaelom Morkovom. Brit si pripísal druhý triumf v aktuálnej sezóne. Quick-Step ovládol boj proti chronometru, keďže v elitnej desiatke finišovali aj Štybar a Martin Svrček, ktorý sa oblečie do dresu pre najlepšieho Slováka. Zelený dres pre najlepšieho šprintéra si zajtra oblečie Černý.  
Ethan Vernon v žltom drese (© Ján Melicher)
Biely dres pre najlepšieho pretekára do 23 rokov si oblečie Van Belle, keďže líder tejto klasifikácie Vernon ponesie žltý dres. Bodkovaný dres ponesie Morkov. Spomedzi ďalších kandidátov na celkové poradie podali kvalitné výkony aj OtrubaDe BodKoen Bouwman (Jumbo) alebo Vansevenant. Zajtra čaká na pretekárov prvá klasická etapa s cieľom v Trnave, ktorá by mala vyvrcholiť hromadným dojazdom.   
Audiovizuálny materiál doplníme...
video v clanku ikonka ciernaVideozostrih
vyjadrenie ikonky ciernaEthan Vernon (víťaz prológu, žltý dres)
"Som veľmi šťastný. S tímom sme obsadili všetky tri miesta na pódiu. Pretekáme v domácej krajine nášho sponzora Janom. Trať mi perfektne sadla. Bola dobre zostavená, vyhovovali mi také dlhé úseky. Vedel som na nich poriadne zrýchliť. Posledné týždne som na sebe veľa pracoval. Nepretekal som toľko, no o to viac som trénoval. Teraz vidím, že sa mi tvrdá práca vyplatila. Zajtra nás čaká šprint, na to sa sústredíme. Žltý dres je v tíme, takže máme plán ho zajtra udržať a pokúsime sa vyhrať etapu."
vyjadrenie ikonky ciernaJosef Černý (2. miesto, zelený dres)
"Neprišli sme sa tu iba zúčastniť, ale pobiť sa o víťazstvo. Myslím, že dnes sa nám to podarilo a dúfam, že nám to vydrží až do soboty. Trať bola celkom jednoduchá. Nebola veľmi náročná. Bolo tam zopár zákrut, inak to bolo o výkone a aerodynamike. Až ku koncu som bol schopný zrýchliť. Myslím si, že časovka sa mi podarila. Aj to druhé miesto je pekné. Po Montreale som nemal veľa času na regeneráciu alebo tréning. Keď takto cestujeme, je to náročné pre telo. Po Okolo Slovenska si určite oddýchnem."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (9. miesto, najlepší Slovák)
"Cítil som sa veľmi dobre. Určite som nečakal, že budem na prvom mieste aspoň chvíľu, takže je to pozitívne prekvapenie. Myslel som si, že trať mi veľmi sedieť nebude, pretože nemám rád zmeny tempa. Ocenenie najlepšieho Slováka je super. Kamarát sa stavil s iným kamarátom, že budem najlepším Slovákom po prológu (smiech). Nešiel som do týchto pretekov s nejakými ambíciami. V rámci možností sa chcem čo najlepšie pripraviť na majstrovstvá sveta po všetkých zraneniach."
Výsledky etapy
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 00:07:33 14
2. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 00:07 5
3. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 00:15 3
4. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:15
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:18
6. ZIJLAARD Maikel VolkerWessels Cycling Team 00:19
7. ŠTYBAR Zdeněk Quick-Step Alpha Vinyl 00:20
8. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:21
9. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:22
10. BERTAZZO Liam Maloja Pushbikers 00:24
47. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:39
60. LÍŠKA Andrej Slovensko 00:42
65. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:44
71. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 00:45
77. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:47
98. KARAS Juraj Slovensko 00:53
104. SAGAN Juraj Slovensko 00:53
107. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:54
121. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:02
125. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:03
134. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:08
136. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:09
139. BLAŠKO Matej Slovensko 01:13
143. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 01:16
145. HOZA Denis Slovensko 01:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 00:07:33 14
2. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 00:07 5
3. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 00:15 3
4. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:15
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:18
6. ZIJLAARD Maikel VolkerWessels Cycling Team 00:19
7. ŠTYBAR Zdeněk Quick-Step Alpha Vinyl 00:20
8. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:21
9. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:22
10. BERTAZZO Liam Maloja Pushbikers 00:24
47. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:39
60. LÍŠKA Andrej Slovensko 00:42
65. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:44
71. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 00:45
77. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:47
98. KARAS Juraj Slovensko 00:53
104. SAGAN Juraj Slovensko 00:53
107. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:54
121. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:02
125. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:03
134. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:08
136. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:09
139. BLAŠKO Matej Slovensko 01:13
143. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 01:16
145. HOZA Denis Slovensko 01:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie súťaže do 23 rokov po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 00:07:33
2. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:15
3. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:22
14. LÍŠKA Andrej Slovensko 00:42
20. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:47
33. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:03
35. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:08
36. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:09
38. BLAŠKO Matej Slovensko 01:13
40. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 01:16
41. HOZA Denis Slovensko 01:17
Všetky prémie na trase etapy:
body do bodovacej súťaže sa za prológ neudeľujú...
Krátky opis trasy etapy:
Najväčšie preteky cestnej cyklistiky na Slovensku začnú tradične prológom. Pretekári sa budú musieť popasovať s troma obrátkami o 180 stupňov. Prvá z nich príde už po sedemsto metroch na Kutlíkovej ulici. Následne príde odbočka doprava na Dolnozemskú ulicu a po necelých dvoch kilometroch ďalšia obrátka o 180 stupňov. 1400 metrov pred páskou sa nachádza posledná obrátka a pred príchodom do cieľa odbočia cyklisti dvakrát doprava na dostihovú dráhu, teda na miesto, kde prológ začína aj končí. 
mapa prológu (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2022
 
Náš eshop