Okolo Slovenska: Vernon opäť vyhral, Štoček získal bodkovaný dres a stal sa najbojovnejším pretekárom etapy

14.9.2022, 13:45 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
1. 14.9. rovinata etapa ciel rovina Šamorín > Trnava 142 km Vernon
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil etapy, 660 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Pred začiatkom prvej etapy prišli preteky o jedného z dnešných favoritov. Davida Dekkera (Jumbo-Visma) postihla choroba a tak sa nepostavil na štart v Šamoríne. Okrem Holanďana neodštartoval ani Tim Wollerberg (Santic - Wibatech). Okrem etapového víťazstva sa dnes bojovalo aj o prvé body do vrchárskej súťaže. Na štarte jemne mrholilo, teplota sa vyšplhala na dvadsať stupňov Celzia.
Po odmávaní neutrálneho štartu musel riešiť mechanické problémy Archie Ryan (Jumbo). Ostrý štart bol odmávaný v obci Hviezdoslavov. Od začiatku etapy sa nastupovalo a ako prvý sa utrhol Patrick Haller (Santic - Wibatech). Jeden z pretekárov Israel Premier Tech dostal defekt. Haller pod po piatich minútach dobehnutý. Následne zaútočili Zdeněk Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl) a Bryan Olivo (Cycling Team Friuli). 
- reklama -
- reklama -
Štybar Olivo sa vrátili späť. Druhý menovaný bol súčasťou ďalšieho útoku a tentoraz sa pridali k nemu Diego Pablo Sevilla (EOLO - Kometa), Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team), Marcin Budzinski (Mazowsze Serci Poland), Nik Čemazar (Adria Mobil) a Matúš Štoček (ATT Investments). Po trinástich kilometroch mala vedúca skupina dvojminútový náskok. Vedúcu skupinu chcel rozšíriť Samuel Kováč (Slovensko), ale majster Slovenska v ITT do 23 rokov sa napokon vrátil do pelotónu. 
Ethan Vernon (© Igor Stančík)
V pelotóne sa do práce pustili zástupcovia Quick-Stepu. Päť kilometrov pred prvou rýchlostnou prémiou v Senci mal únik náskok dvoch minút a tridsiatich sekúnd. Šesť bodov na prémii získal Haest. Za Holanďanom prešli prémiou Budzinski Olivo. Jeden bod sa ušiel Slovákovi. Náskok vedúcej skupiny naďalej stúpal, po prémii činil dve minúty a štyridsať sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Haest bol najvyššie postaveným pretekárom v úniku, na Ethana Vernona (Quick-Step) stratil v prológu 34 sekúnd. Priemerná rýchlosť po prvej hodine bola 42,5 km/h. Pretekári sa blížili k horskej prémii Červený Kameň (6,3 %; 1,4 km), kde ich čakal súboj o bodkovaný dres do zajtrajšej etapy. 88 kilometrov pred páskou sa náskok vedúcej skupiny znížil na dve minúty. 
Zloženie vedúcej skupiny (© Ján Melicher)
Na vrchole bol ako prvý Štoček a po etape ho čakali pódiové povinnosti. Štyri body získal Sevilla, po dva body si prišiel Budzinski a bod získal Haest. Poliak pred Okolo Slovenska štartoval na etapových pretekoch Po stopách Rímanov, kde bola aj Dukla Banská Bystrica a získal dres pre najlepšieho vrchára. Ak by ktokoľvek z vedúcej skupiny dnes vyhral, bolo by to pre neho premiérové víťazstvo v tejto sezóne na UCI pretekoch. 
Vedúca skupina (© Igor Stančík)
Menšie mechanické problémy museli riešiť Josef Černý (Quick-Step) a Dmitrij Gruzdev (Astana Kazachstan). Náskok vedúcej skupiny naďalej klesal, 64 kilometrov pred cieľom činil minútu a 35 sekúnd. Vedúca skupina sa blížila k rýchlostnej prémii v obci Borová. Meniť bicykel musel Patrick Reißig (Maloja Pushbikers) a Colin Joyce (Rally Cycling) dostal defekt. Šesť bodov na prémii tentoraz získal Olivo
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Štyri body si pripísal Budzinski a za ním prešiel prémiou Haest. Bod za štvrté miesto dostal Čemazar. Po prémii došlo k pádu troch pretekárov. Ošetrovanie potreboval Lorenzo Gobbo (Biesse - Carrera), ale bývalý spolujazdec Martina Svrčka pokračoval ďalej. V pelotóne naďalej udávali tempo pretekári Quick-Stepu vrátane najlepšieho Slováka. Za belgickým tímom boli usadení jazdci Jumba. 
Martin Svrček (© Igor Stančík)
44 kilometrov pred páskou vstúpili pretekári do Trnavy, kde ich čakal aj prejazd cez cieľ na Trojičnom námestí. Pelotón tam strácal iba minútu na vedúcu skupinu. Hlavná skupina bola natiahnutá, ale medzery sa zatiaľ netvorili. Na konci balíka jazdil Denis Hoza (Slovensko). Vo vedúcej skupine sa začalo nastupovať. 34 kilometrov pred cieľom atakoval Štoček a do problémov sa dostal Čemazar
Mauri Vansevenant na čele pelotónu (© Igor Stančík)
Slovinec ale zaťal zuby a dokázal si dolepiť zvyšok úniku. 25 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina iba polminútový náskok. Na sťahovaní vedúcej skupiny sa podieľali aj vrchári Quick-Stepu piaty muž Okolo Nemecka Mauri Vansevenant a šiety pretekár z totožných pretekov James Knox. Vpredu opäť atakoval Štoček a únik prišiel o jedného pretekára, keďže Čemažarovi došli sily.
 Matúš Štoček na čele vedúcej skupiny (© Igor Stančík)
Vedúca skupina sa blížila k rýchlostnej prémii v Jaslovských Bohuniciach. Tú si podmanil Štoček pred Budzinskim. Dva body získal Olivo a bod si pripísal Haest. Posledný menovaný sa následne osamostatnil. Zvyšok úniku sa vrátil do pelotónu. Slovák v drese ATT Investments bol vyhlásený za najbojovnejšieho pretekára dnešnej etapy. Útočilo sa aj v pelotóne, odkiaľ odišiel Michael Belleri (Biesse - Carrera) a pripojil sa k Haestovi.
Osem kilometrov pred páskou mali k dobru iba desať sekúnd. Predné priečky pelotónu okupovali jazdci ATT Investments, Mazowsze, Caja Rural aj Maloja Pushbikers. Na čele stále pracoval aj Svrček a päť kilometrov pred cieľom boli poslední unikajúci jazdci dobehnutí. Na posledný kilometer priviedol balík Quick-Step. Šprint otvoril Ethan Vernon a Brit si pripísal druhé etapové víťazstvo. 
Záverečný šprint (© Ján Melicher)
Druhý skončil Gleb Syritsa (Astana Kazachstan), ktorý až do posledných metrov vzdoroval neskoršiemu víťazovi. Tretí finišoval Giovanni Lonardi (EOLO - Kometa). Vernon navýšil svoj náskok na čele pretekov a naďalej vedie aj bodovačku a súťaž o najlepšieho mladého jazdca. Najlepším Slovákom ostal Martin Svrček, ktorý množstvo kilometrov strávil na čele etapy. Ako sme už spomínali, bodkovaný dres si zajtra oblečie Matúš Štoček
Zelený dres zajtra ponesie Syritsa, biely dres opäť ponesie Loe Van Belle (Jumbo). Najlepším domácim jazdcom v cieli dnešnej etapy bol Pavol Rovder (Dukla), ktorý skončil na 36. mieste. V pelotóne prišli do cieľa aj Lukáš KubišPatrik TyborMartin HaringSamuel TukaFilip LohinskýDávid Kaško (6x Dukla), Juraj KarasMatej BlaškoSamuel KováčJuraj SaganMarek Čanecký (5x Slovensko), Matúš Štoček Martin Svrček.
Posledný menovaný klesol na 10. priečku v GC, keďže ho vďaka bonifikáciam preskočil Syritsa. Zajtra čaká na pretekárov kráľovská etapa. Na pelotón čaká šesť horských prémií, 46 kilometrov v stúpaniach a dojazd na mačacích hlavách v Banskej Štiavnici. Preto môžeme očakávať zmeny v priebežnom poradí, kde by mali hrať prím najmä vrchári. Spomedzi potenciálnych kandidátov na GC má naďalej najlepšiu východiskovú pozíciu Josef Černý (Quick-Step), ktorému naďalej patrí druhá priečka.
vyjadrenie ikonky ciernaEthan Vernon (víťaz etapy, žltý dres)
"Je to skvelé, že sa mi opäť podarilo vyhrať. Chcem sa poďakovať svojmu tímu, ktorý počas celého dňa tvrdo pracoval a zaslúžil si vyhrať. Vedeli sme, že dnes to chceme potiahnuť k šprintu. Veľa tímov nám s prácou nepomohlo, ale celý tím dnes odviedol skvelú prácu. Uvidíme, v akej forme budeme zajtra. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia v celkovom poradí."
vyjadrenie ikonky ciernaTom Steels (DS Quick-Stepu)
"Nedá sa presne povedať, kto je našim lídrom. Táto etapa bola aj so včerajším prológom pomerne jednoduchá, ale zajtrajšia a pozajtrajšia etapa také ľahké nebudú. Ethan nie je pravý vrchár, ale dokáže dobre liezť. Bude to závisieť aj od samotného priebehu pretekov. Rozhodne to nebude ľahké. Po dnešku to je celkom otvorené. Šancu môže dostať aj Martin Svrček. Ktokoľvek, kto sa dostane do úniku a bude v dobrej pozícii, môže ísť po fajn výsledok. Ak sa naskytne príležitosť, môže ísť do toho. Toto sú prvé preteky, na ktorých som spolu s Martinom. Včera jazdil veľmi dobre a podľa toho, čo som počul dnes od jeho kolegov, usilovne ťahal v balíku, takže dnes predviedol dobrý výkon."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (najlepší Slovák)
"Sme určite spokojní. Podarilo sa nám urobiť to, čo nám kázali športoví riaditelia - kontrolovať etapu. Od začiatku sme sa ja, James Knox a Mauri Vansevenant otáčali na čele až do posledných troch kilometrov. kedy to prevzal Josef Černý. Podarilo sa nám vyhrať, čo je super. O dres najlepšieho Slováka mi až tak nejde, keďže máme lídra pomaly vo všetkom, takže určite nebudem dávať prednosť súťaži najlepšieho Slováka pred víťazstvom tímu. Budem robiť to, čo mi tím povie a obetujem sa pre tím."
vyjadrenie ikonky ciernaMatúš Štoček (bodkovaný dres, najbojovnejší pretekár)
"Nebudem klamať, keď poviem, že som dnes nemieril na tento dres. Základ bol dostať sa do úniku. Na prvú šprintérsku prémiu som ani nešpurtoval, lebo som sa sústredil na tú vrchársku prémiu. Prvý cieľ bol splnený. Potom sme sa ešte bavili o tom, aby som skúsil získať cenu pre najbojovnejšieho pretekára. Keď po tretej šprintérskej prémii odišiel Holanďan, myslel som si, že tú cenu získa on. Teraz som sa dozvedel, že som to získal ja, z čoho som príjemne prekvapený. Som rád, že si zajtra pripnem červené čísla. Zajtra to bude o niečom inom. Pôjde sa hore-dole. Uvidíme, čo vo mne po dnešku ostalo.
Určite si užijem to, že mám bodkovaný dres a pokúsim sa vylepšiť si pozíciu. Bola by škoda to neskúsiť udržať aj v ďalších dňoch. Možno mi do úniku pomôže aj to, že ostatní uvidia, že mám bodkovaný dres a ide mi o tie body. Uvidím, ako sa zajtra zobudím. Ja nie som klasický vrchár a v tejto sezóne som ešte nevyhral takýto dres. Minulý rok sa mi to ale podarilo na Tour de Pays de Montbéliard. Čo sa týka dnešného úniku, pred etapou sme sa s chalani dohodli, že nech sa deje čokoľvek, musíme mať niekoho v úniku. Preto to všetci skúšali. Myslím si, že mám na to čuch, teda viem, kedy to môže odísť. Už sa mi to viackrát podarilo. Po nejakých desiatich kilometroch to dnes vyšlo. Poznal som tú horskú prémiu, keďže som tam šiel iné preteky."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
video v clanku ikonka ciernaVideo highlights
Výsledky etapy
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 03:09:02 14
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:00 5
3. LONARDI Giovanni EOLO - Kometa Team 00:00 3
4. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
5. BARTA Tomas ATT Investments 00:00
6. JOYCE Colin Human Powered Health 00:00
7. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:00
8. SKERL Daniel Cycling Team Friuli ASD 00:00
9. ŤOUPALÍK Adam Elkov-Kasper 00:00
10. FORTIN Filippo Maloja Pushbikers 00:00
36. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 00:00
38. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
42. BLAŠKO Matej Slovensko 00:00
48. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
54. KARAS Juraj Slovensko 00:00
66. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:00
81. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:00
85. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:00
105. KOVÁČ Samuel Slovensko 00:00
106. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:00
113. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 00:00
119. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 00:00
121. SAGAN Juraj Slovensko 00:00
126. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:00
131. HOZA Denis Slovensko 00:19
141. LÍŠKA Andrej Slovensko 01:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 03:16:25
2. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 00:17
3. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 00:25
4. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:25
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:28
6. ZIJLAARD Maikel VolkerWessels Cycling Team 00:29
7. ŠTYBAR Zdeněk Quick-Step Alpha Vinyl 00:30
8. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:30
9. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:31
10. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:32
38. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:46
60. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:54
67. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 00:55
71. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:57
92. KARAS Juraj Slovensko 01:03
98. SAGAN Juraj Slovensko 01:03
101. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:04
114. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:12
118. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:13
125. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:18
127. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:19
130. BLAŠKO Matej Slovensko 01:23
133. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 01:26
137. HOZA Denis Slovensko 01:46
140. LÍŠKA Andrej Slovensko 02:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 20
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 15
3. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 12
9. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 7
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 6
2. SEVILLA Diego EOLO - Kometa Team 4
3. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 2
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 03:16:25
2. VAN BELLE Loe Jumbo-Visma 00:25
3. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:30
4. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:32
19. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:57
30. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:13
31. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:18
32. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:19
33. BLAŠKO Matej Slovensko 01:23
35. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 01:26
36. HOZA Denis Slovensko 01:46
38. LÍŠKA Andrej Slovensko 02:22
Všetky prémie na trase etapy:
112 km - Senec (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
84 km - Červený Kameň: dĺžka 1,4 km; sklon 6,3 % (6-4-2-1)
59 km - Borová (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
16 km - Jaslovské Bohunice (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 Cieľ - TRNAVA (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Prvá klasická etapa bude mať rovinatý charatker. Po štarte zo Šamorína sa pelotón vyberie smerom na Senec, kde sa nachádza prvá rýchlostná prémia. Následne čaká na cyklistov stúpanie na Červený Kameň aj s horskou prémiou, ktorá rozhodne o prvom držiteľovi bodkovaného dresu. Pri Trnave príde na rad ďalšia šprintérska prémia a potom sa cyklisti vydajú na sever, pričom v Jaslovských Bohuniciach ich čaká posledná rýchlostná prémia. V závere bude okrem rýchlosti rozhodovať aj pozícia jednotlivých šprintérov, keďže po poslednej pravotočivej zákrute zostáva do cieľa necelých pätsto metrov. 
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2022
 
Náš eshop