Okolo Slovenska: V štiavnickom ťažkom dojazde zvíťazil Archie Ryan, Černý sa obliekol do žltého dresu

15.9.2022, 12:50 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
2. 15.9. rovinata etapa ciel rovina Hlohovec > Banská Štiavnica 186 km Ryan
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil etapy, 2950 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Viac ako štyridsať kilometrov v kopcoch a mačacie hlavy v závere čakali na cyklistov v tretej etape Okolo Slovenska. Štartová listina sa pred štartom v Hlohovci opäť okresala. Na štart sa už nepostavili David González (Caja Rural - Seguros RGA), Lorenzo Gobbo (Biesse - Carrera) a Paul Rudys (Maloja Pushbikers). Druhý menovaný včera skončil na zemi a potreboval ošetrenie. 
Líder pretekov Ethan Vernon pred štartom (© Ján Melicher)
Neutrálny štart etapy bol naplánovaný na pätnásť minút pred trinástou hodinou. Druhý deň v žltom drese absolvoval Ethan Vernon (Quick-Step Alpha Vinyl). Brit ale nepatrí medzi klasických vrchárov a bolo možné, že dnes príde o prvé miesto. Hneď po štarte začalo stúpanie na prvú horskú prémiu Tepličky (2,4 km; 3,4 %). Ako prvý zaútočil Matúš Štoček (ATT Investments). Nasledoval ho jeden z pretekárov Mazowsze Serci Poland.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón sa natiahol a ataky pokračovali. Štoček ale prišiel na horskú prémiu ako prvý a získal ďalšie tri body. Dva body získal jeho oddielový kolega Mika Heming, bod si pripísal Matej Blaško (Slovensko). Po štrnástich kilometroch sa únik nevytvoril. Následne atakovali HemingFelix James Meo (Maloja Pushbikers) a Ján Bárta (Elkov - Kasper). Balík bol so situáciou spokojný a trojica si začala tvoriť náskok.  
Hlavná skupina pred odmávaním ostrého štartu (© Ján Melicher)
Už po štyroch kilometroch mal únik náskok minúty a 45 sekúnd. Bárta bol najvyššie postaveným pretekárom vo vedúcej skupine, patrila mu 19. priečka so stratou 39 sekúnd. Zoskupenie ATT Investments opäť dostalo svojho pretekára do úniku a Heming v tejto sezóne dosiahol slušné výsledky na etapových pretekoch. Na Fléche de Sud aj Baltic Chain Tour skončil na celkovom treťom mieste. Naposledy bol piaty na Turui Romanei, kde sa stal najlepším mladým pretekárom. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Bárta v aktuálnej sezóne získal siedmy titul českého majstra v ITT a v pretekoch bol druhý. Na etapových pretekoch Tour of Malopolska skončil celkovo siedmy. Meo pred angažmánom v nemeckom tíme Maloja Pusbikers reprezentoval rakúsky Voralberg alebo taliansky Colpack. Práve Novozélanďan v úniku na chvíľu zastavil, ale pokračoval ďalej. Meniť bicykel musel včerajší účastník úniku Bryan Olivo (Cycling Team Friuli ASD). 
Vedúca skupina (© Igor Stančík)
Za obcou Solčany sa náskok vedúcej skupiny začal znižovať. Vedúca skupina sa blížila k rýchlostnej prémii v Partizánskom. Šesť bodov na prémii získal Heming, o štyri body si prilepšil Bárta a dva body si pripísal Meo. V pelotóne si po zvyšný bod prišiel Vernon a na čele bodovačky mal šesťbodový náskok pred Glebom Syritsom (Astana Kazachstan). O päť kilometrov ďalej nasledovala ďalšia šprintérska prémia v Oslanoch.
- reklama -
- reklama -
Ešte pred ňou sa z oblohy spustil dážď. Šesť bodov tentoraz získal Bárta pred HemingomMeo opäť prešiel prémiou ako tretí a pripísal si dva body. V pelotóne opäť bodoval Vernon. Hneď po nej začalo stúpanie na druhú horskú prémiu Penhýbel (13,8 km; 2,7 %). Vedúca skupina disponovala náskokom dvoch minút a 35 sekúnd. Dážď do desiatich minút ustál.
Ján Bárta prechádza šprintérskou prémiou (© Ján Melicher)
Náskok vedúcej skupiny naďalej klesal, 113 kilometrov pred cieľom to boli dve minúty a 15 sekúnd. Pelotón viedli pretekári Quick-Stepu, za ktorými boli naskladaní jazdci Jumba-Visma a Astany. V holandskom tíme mohli zabojovať o etapový triumf Koen Bouwman alebo Archie Ryan, kazažské zoskupenie malo solídnych vrchárov v podobe Stefana De Boda alebo Valeria Contiho
- reklama -
- reklama -
Na vrchole získal najviac bodov Heming pred BártomMeo bol opäť tretí a príležitosť získať ďalší bod v balíku neodmietol Štoček. Slovák tak mal na konte už desať bodov a naďalej viedol horskú súťaž. V následnom zjazde sa snažil odskočiť súperom najmä nemecký pretekár, ktorý vlani debutoval na Okolo Slovenska v drese Maloja Pushbikers. Defekt dostal piaty muž priebežného poradia Jakub Otruba (Elkov). Matej Blaško mal mechanické problémy. 
Matúš Štoček prechádza prvou horskou prémiou (© Ján Melicher)
Pretekári sa blížili k druhej vrchárskej prémii Kostivrch (2,7 km; 5,6 %). Heming sa nedokázal zbaviť zvyšných členov úniku a vedúca skupina tak pokračovala spoločne. Meniť bicykel musel Hayter. Quick-Step preto prestal udávať tempo hlavnej skupiny. Brit sa rýchlo vrátil späť. Ďalších šesť bodov na vrchole získal Heming a virtuálne sa obliekol do bodkovaného dresu. Bárta vzal štyri body, Meo si polepšil o dva body a v pelotóne si po bod prišiel Charles-Étienne Chrétien (Human Powered Health). 
Martin Svrček na čele hlavnej skupiny (© Igor Stančík)
Na pretekárov čakala občerstvovacia zóna a po nej nasledovalo stúpanie na tretiu horskú prémiu Červená Studňa (14,5 km; 3,8 %), čo bol zároveň najvyšší bod etapy. 75 kilometrov pred cieľom mal únik deväťdesiat sekúnd k dobru. Heming počas tohtoročnej sezóny dvakrát zvíťazil. V marci bol najrýchlejší v poslednej etape na Okolo Rhodosu a na začiatku mája nenašiel premožiteľa v druhej etape na Karpatských Kuriéroch.
Filip Lohinský (© Ján Melicher)
Tri kilometre pred vrcholom boli Bárta Meo dobehnutí, Heming ešte bojoval. Z pelotónu atakoval Yesid Albeiro Pira (Caja Rural), predstihol Nemca a pokračoval sám. Kolumbijčan ale nevydržal pred balíkom ani do prémie a pelotón prišiel na vrchol pohromade. Dvanásť bodov získal Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa), druhý bol Jon Agirre a tretí prešiel prémiou Carlos García Pierna (2x Equipo Kern Pharma). Štyri body si pripísal Igor Chzhan (Astana), dva body získal Héctor Carretero (Equipo Kern Pharma) a bod pripadol Stefanovi De Bodovi
Následne sa balík presunul do Banskej Štiavnice, kde sa nachádzala ďalšia rýchlostná prémia. Šesť bodov získal De Bod pred Bouwmanom, tretí bol Josef Černý (Quick-Step) a bod získal Chzhan. Tempo balíka prevzalo zoskupenie Equipo Kern Pharma. Pelotón sa okresal na zhruba tridsať jazdcov. Vernon sa tam už nenachádzal. Nasledovalo stúpanie na horskú prémiu Štiavnické Bane (7,8 %; 3,3 km).
Juraj Sagan a Denis Hoza (© Igor Stančík)
Vernon strácal na vedúcu skupinu minútu a tridsať sekúnd. Ďalšiu minútu strácal Syritsa. Na vrchole bol prvý Agirre pred Fortunatom. Šesť bodov získal Ibon Ruiz (Equipo). Štyri body si pripísal Mauri Vansevenant (Quick-Step), dva body získal Jefferson Cepeda (Caja Rural) a po bod si prišiel Carretero. Okrem Equipa sa na udávaní tempa podieľali aj pretekári Caja Rural. V pelotóne sa už nenachádzali Slováci. 
Pred poslednou horskou prémiou mali dvadsať bodov Fortunato Agirre. V balíku chýbal aj nositeľ bieleho dresu Loe Van Belle (Jumbo). Virtuálnym lídrom priebežného poradia bol Josef ČernýHeming bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca dnešnej etapy. V balíku sa nachádzal aj Otruba, ktorý sa mohol posunúť na druhé miesto v priebežnej klasifikácii. Jumbo malo v pelotóne štyroch zástupcov, Quick-Step troch, Astana dvoch a Israel jedného jazdca, ktorým bol Alastair Mackellar.
Okresaný pelotón po opustení Banskej Štiavnice (© Igor Stančík)
Štrnásť kilometrov pred páskou strácala skupina s Van Bellem sedemdesiat sekúnd. Pretekári sa blížili k poslednej horskej prémii Klinger (4,5 km; 4,2 %). Stúpanie začalo deväť kilometrov pred páskou. Balík viedli jazdci Caja Rural. Neskôr ich vystriedali pretekári Equipo Kern Pharma a pri prejazde cieľom začali vznikať medzery. Na čele sa usadila sedemčlenná skupina, ale ďalší pretekári sa doťahovali.
Poslednú prémiu vyhral Fortunato. Z vedúcej skupiny vypadol aj Černý, ale využil jednoduchší profil a s vypätím síl sa vrátil späť. V skupine so žltým dresom, ktorá strácala štyri minúty, atakoval Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), na čo reagoval Martin Svrček (Quick-Step). Tu sa odohrával súboj o najlepšieho Slováka. Z vedúcej skupiny sa utrhol Davide Bais (EOLO - Kometa). 
1400 metrov pred páskou sa druhá skupina dotiahla k skupine favoritov. Šesto metrov pred páskou bol Talian dobehnutý a v záverečnom šprinte do kopca a na kockách mal najviac síl Archie Ryan. Druhý finišoval Mauri Vansevenant, ktorý sa v závere postupne doťahoval, ale Íra, ktorý vyhral prvýkrát v sezóne, už nestihol predbehnúť. Tretí finišoval Lorenzo Fortunato. Do žltého dresu sa obliekol Josef Černý
Archie Ryan a jeho víťazné gesto (© Ján Melicher)
Tri sekundy dostali Stefan De BodBart Lemmen (VolkerWessels Cycling Team), Jonathan Lastra (Caja Rural), Jakub Otruba Davide De Cassan (Friuli). Josef Černý stratil jedenásť sekúnd, ale mohol si to dovoliť vďaka náskoku z prológu. Na druhú priečku v GC sa prepracoval De Bod, ktorý má štvorsekundové manko. Top 3 uzatvára Otruba s totožnou stratou.
Dnešný víťaz sa prepracoval na piatu priečku za Vansevenanta a zároveň sa obliekol do bieleho dresu. Doterajší líder pretekov Ethan Vernon sa prezliekol do zeleného dresu. Najlepším Slovákom naďalej zostáva Martin Svrček, ktorý prišiel do cieľa s ôsmimi minútami straty pred Martinom Haringom. Tretím najlepším domácim pretekárom bol Marek Čanecký (Slovensko). Aktivita na horských prémiách vyniesla bodkovaný dres Lorenzovi Fortunatovi. Najlepším tímom je Jumbo. 
Nový líder pretekov Josef Černý (© Ján Melicher)
Zajtra čaká na cyklistov ďalšia horská skúška z Detvy do Spišskej Novej Vsi. Pretekárov čaká sedem horských prémii, pričom už po pätnástich kilometroch začnú stúpať na Detviansku Hutu. V druhej polovici etapy sa nachádzajú ďalšie dlhé stúpania na Dobšinsky kopec, na ktoré nadviaže stúpanie na sedlo Grajnár. O celkové víťazstvo naďalej bojuje minimálne osemnásť jazdcov, ktorí sú do minútovej straty. 
vyjadrenie ikonky ciernaArchie Ryan (víťaz etapy, najlepší mladý jazdec)
"Dnešok vyzeral ako ťažšia klasika, množstvo stúpaní, veľký tlak na pretekárov aj tímy... Môj tím šiel veľmi dobre, pripravil mi pozíciu. Fakt som im vďačný. Tento výsledok ma veľmi teší, lebo vo finále to bolo strašne ťažké. Vyzeralo to tak, že druhá skupina nás dostihne na tom väčšom záverečnom okruhu, ale ešte sme nejako mali sily, aby sme mohli pokračovať ďalej.
Našťastie aj ja som bol dosť silný, aby som zvíťazil. Vďaka tímu za to, že sa to podarilo. Pred etapou sme nemali presne stanoveného lídra, bolo veľa možností, lebo všetci sme dnes dobre jazdili. V závere sme mali všetci dobré nohy, ale vyhrať sa podarilo mne. Jazdili sme parádne.
Dnes som dosiahol svoje prvé víťazstvo a veľmi som spokojný. Som šťastný aj preto, lebo som na víťazstvo čakal pomerne dlho. Čo sa týka žltého dresu, [Josef Černý] je veľmi silný, takže uvidíme. Nepoznám v tejto chvíli presné rozdiely, tak sa pozrieme na GC a zhodnotíme, čo dokážeme urobiť. Večer si určite zostavíme plán, ako poraziť súperov, ale bude to veľmi ťažké."
vyjadrenie ikonky ciernaJosef Černý (líder pretekov)
"Všetko podstatné sa odohralo pred kopcom na Banskú Štiavnicu. Michael Morkov tam dostal defekt. Ostal som tam iba ja a vrchári. Ethan Vernon sa tam prepadol a ja som tam bol na hrane, ale docvakol som si to a cez tie okruhy som to musel nejako uvisieť. Bolo už len na mne, aby sme naďalej viezli žltý dres. Víťazstvo sa nepodarilo, ale máme žltý dres a máme ešte dve etapy pred sebou. Takže dúfam, že nejaké víťazstvo ešte pribudne na naše konto.
Etapa bola oveľa ťažšia, ako sme čakali, ale myslím, že sme to zvládli v pohode a verím, že to udržíme až do konca.Táto sezóna bola náročná. Mal som tam nejaké choroby. Bolo to hore-dolu. Keď som sa dostal do formy, opäť som ochorel. Teraz už ale cítim, že nohy sú konkurencieschopné, tak dúfam, že to udržíme a že nám to vydrží do konca sezóny. Myslím si, že dnes sa tu rozhodlo. Zajtra sú tam kopce hneď po štarte, ale etapa má 210 kilometrov a myslím si, že máme silný tím nato, aby sme si to dokázali ukontrolovať. V priebehu dňa som dostával informácie, koľkosekundový náskok mám na druhého. Posledné stovky metrov som chcel dotiahnúť Mauriho a čo najmenej stratit, aby sme udržali žltý dres. Mauri bol druhý, ja mám žltý dres, takže myslím, že pre dnešok môžeme byť spokojní."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (najlepší Slovák)
"Etapa bola krásna. Veľmi sa mi to páčilo. Na začiatku, keď sme pracovali, som sa mohol trochu viac pošetriť do toho kopca. Chýbalo mi dvesto až tristo metrov, aby som sa udržal v prvej skupine. Nevadí. Cítil som sa super, takže teším sa na ďalšie etapy."
video v clanku ikonka ciernaKomentovaný videosumár
video v clanku ikonka ciernaVideo highlights
Výsledky etapy
1. RYAN Archie Jumbo-Visma 04:32:22 14
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 5
3. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:00 3
4. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:03
5. LEMMEN Bart VolkerWessels Cycling Team 00:03
6. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:03
7. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:03
8. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:03
9. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:07
10. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:09
36. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 08:03
37. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:05
41. ČANECKÝ Marek Slovensko 08:55
68. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 15:55
69. KARAS Juraj Slovensko 16:17
70. SAGAN Juraj Slovensko 16:17
71. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 16:17
72. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 16:17
73. KOVÁČ Samuel Slovensko 16:17
82. LÍŠKA Andrej Slovensko 16:17
88. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 16:17
94. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 16:17
98. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 16:17
103. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 16:17
130. BLAŠKO Matej Slovensko 20:29
133. HOZA Denis Slovensko 20:29
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 07:49:14
2. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:04
3. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:04
4. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:06
5. RYAN Archie Jumbo-Visma 00:10
6. LEMMEN Bart VolkerWessels Cycling Team 00:12
7. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:14
8. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:17
9. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:24
10. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:26
36. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 08:08
38. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:50
42. ČANECKÝ Marek Slovensko 09:22
70. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 16:25
78. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 16:36
88. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 16:45
96. KARAS Juraj Slovensko 16:53
99. SAGAN Juraj Slovensko 16:53
101. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 16:54
110. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 17:03
115. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 17:08
116. KOVÁČ Samuel Slovensko 17:09
120. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 17:16
122. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:12
131. BLAŠKO Matej Slovensko 21:25
133. HOZA Denis Slovensko 21:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 22
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 15
3. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 13
4. RYAN Archie Jumbo-Visma 12
5. BUDZINSKI Marcin HRE Mazowsze Serce Polski 12
6. LONARDI Giovanni EOLO - Kometa Team 12
15. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 7
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 32
2. AGIRRE Jon Equipo Kern Pharma 20
3. HEMING Mika ATT Investments 14
4. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 10
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 8
6. BÁRTA Jan Elkov-Kasper 8
22. BLAŠKO Matej Slovensko 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. RYAN Archie Jumbo-Visma 07:49:24
2. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:07
3. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:14
4. MACKELLAR Alastair Israel - Premier Tech 00:19
5. TOLIO Alex Bardiani CSF Faizanè 00:34
6. STAUNE-MITTET Johannes Jumbo-Visma 01:59
12. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 07:58
25. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 16:15
31. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 16:53
32. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 16:58
33. KOVÁČ Samuel Slovensko 16:59
35. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 17:06
36. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:02
38. BLAŠKO Matej Slovensko 21:15
39. HOZA Denis Slovensko 21:38
Všetky prémie na trase etapy:
181 km - Tepličky: dĺžka 2,4 km; sklon 3,4 % (3-2-1)
127 km - Partizánske (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
120 km - Oslany (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
107 km - Penhýbel: dĺžka 13,8 km; sklon 2,7 % (6-4-2-1)
93 km - Kostivrch: dĺžka 2,7 km; sklon 5,6 % (6-4-2-1)
58 km - Červená Studňa: dĺžka 14,5 km; sklon 3,8 % (12-8-6-4-2-1)
51 km - Banská Štiavnica (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
45 km - Štiavnické Bane: dĺžka 7,8 km; sklon 3,3 % (12-8-6-4-2-1)
5 km - Klinger: dĺžka 4,5 km; sklon 4,2 % (12-8-6-4-2-1)
 Cieľ - BANSKÁ ŠTIAVNICA (12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
- cieľový kopec má dĺžku 1,5 km a sklon 5,0 % (väčšina po kockách)
Krátky opis trasy etapy:
Na tretí deň príde na rad prvá kopcovitá etapa. Hneď po štarte sa začne stúpať na prvú horskú prémiu, čo je vhodná príležitosť na vytvorenie vedúcej skupiny. Po nej bude nasledovať niekoľko krátkych stúpaní a dve rýchlostné prémie. Hneď po prémii v Oslanoch začne takmer štrnásťkilometré stúpanie na Penhýbel s prijateľným priemerným sklonom. Pred občerstvovacou zónou čaká na cyklistov ešte krátke stúpanie na Kostivrch, ktoré je známe aj z posledných dvoch ročníkov V4. Po občerstvení sa začnú cyklisti štverať na najvyšší bod etapy - Červenú Studňu. V Banskej Štiavnici ich čaká posledná šprintérska prémia a tak nasleduje ďalšie stúpanie na Štiavnické Bane. Selekcie medzi favoritmi prídu už na poslednej horskej prémii Klinger a o víťazovi etapy definitívne rozhodne záverečný kopec v Štiavnici, kde si pretekári overia aj svoje zručnosti v jazde na mačacích hlavách. 
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2022
 
Náš eshop