Okolo Slovenska: Horská etapa vyvrcholila hromadným šprintom, Bouwman zvíťazil, Černý udržal žltý dres

16.9.2022, 12:30 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
3. 16.9. rovinata etapa ciel rovina Detva > Spišská Nová Ves 210 km Bouwman
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil etapy, 3630 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Sedem horských prémií a viac ako tridsať kilometrov v stúpaniach mali pred sebou účastníci Okolo Slovenska v predposlednej etape z Detvy do Spišskej Novej Vsi, kde sa pravidelné koná kritérium zaradené do Slovenského pohára. Dnešná etapa bola najdlhšou v tohtoročnom itineári, pretekári museli prejsť 210 kilometrov. V žltom drese sa na štart postavil Josef Černý (Quick-Step Alpha Vinyl). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hneď po ostrom štarte dostal defekt Matúš Štoček (ATT Investments). Vpredu sa podľa očakávania útočilo. Do dnešnej etapy už nenastúpil Andrea Peron (Novo Nordisk). Americký prokonti tím prišiel už o tretieho pretekára. Malý náskok si vytvorili traja pretekári z Biesse - Carrera, Dukly Banska Bystrica a slovenskej reprezentácie. Cyklisti sa blížili k prvej rýchlostnej prémii v Hriňovej. Trio pred balíkom sa po chvíli vrátilo späť. 
Líder pretekov Josef Černý na štarte (© Ján Melicher)
Šesť bodov na prémii získal Ethan Vernon (Quick-Step) a navýšil svoj náskok na čele bodovačky. Za ním prešli prémiou Filip Řeha Daniel Babor (2x Elkov - Kasper). Zvyšný bod si pripísal účastník úniku v prvej etape Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team). Následne začal pelotón stúpať na prvú horskú prémiu Detvianska Huta (4,5 km; 6,2 %). Tempo hlavnej skupiny začali udávať zástupcovia Equipo Kern Pharma. Balík sa začal okresávať.  
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Balík sa v stúpaní rozdelil, dvanásť bodov na vrchole získal Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa) a navýšil svoj náskok v horskej súťaži. Osem bodov si pripísal Gal Glivar (Adria Mobil) a o šesť bodov si polepšil Carlos García Pierna (Equipo Kern Pharma). Štvrtý prešiel prémiou James Knox (Quick-Step), dva body získal Héctor Carretero (Equipo Kern) a bod pripadol Alessandrovi Pinarellovi (Bardiani-CSF-Faizané). 
Patrik Tybor na čele pelotónu (© Igor Stančík)
Druhá skupina po stúpaní musela zmazať polminútové manko na vedúcu skupinu. V prvej skupine, kde ostalo päťdesiat pretekárov, nechýbal ani líder pretekov. K samostatnému ataku z prvej skupiny sa odhodlal Carretero. Niekdajšieho pretekára Movistaru nasledovali ďalší jazdci. Španiel sa pred pelotónom dlho nezdržal a po chvíli sa vrátil späť. Následne sa utrhla deväťčlenná skupina. 
- reklama -
- reklama -
Nachádzali sa v nej Valerio Conti (Astana Kazachstan), Loe Van Belle (Jumbo-Visma) alebo Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA), ale balík ju rýchlo dobehol a hlavná skupina sa rozšírila o zaostávajúcich pretekárov vrátane Vernona. Vzadu sa už začalo tvoriť grupetto. Meniť bicykel musel Dominik Neuman (Elkov). Hlavná skupina bola naďalej natiahnutá a začala stúpať na druhú horskú prémiu Nad sedlom Chorepa (4,5 km; 4,6 %). 
Samuel Tuka (© Igor Stančík)
Pred vrcholom sa utrhlo pätnásť ľudí, ktorí si vybudovali pätnásť sekúnd k dobru. Priemerná rýchlosť po prvej hodine etapy bola 43 km/h. Tri body na vrchole získal Diego Rosa (EOLO), o dva body si prilepšil Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD) a bod si pripísal Alexandros Agrotis (Israel Premier Tech). Cyperčan patrí do zostavy farmárskeho tímu Israel Cycling Academy. Vedúca skupina bola v zjazde dostihnutá.   
Diego Rosa prechádza prémiou a získava tri body (© Ján Melicher)
Na cyklistov čakala ďalšia šprintérska prémia v Hnúšti. Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy získal Mauri Vansevenant (Quick-Step) a v priebežnom poradí sa posunul na druhú priečku. Štyri body si pripísal Michael Morkov z totožného tímu, o dva body si polepšil Vernon a zvyšný bod vzal Jevgeniy Gidich (Astana). Následne začali pretekári stúpať na horskú prémiu Sedlo Brezina (4,3 km; 5,4 %). Z balíka sa utrhlo trinásť jazdcov. 
Skupina s Martinom Svrčkom (© Ján Melicher)
Partia si vytvorila dvadsaťsekundový náskok. Na vrchole získal tri body Adam Stachowiak (Mazowsze Serci Poland), Diego Pablo Sevilla (EOLO) sa pripísal dva body a Lennard Hofstede (Jumbo) vzal bod. Spoločne s nimi boli vo vedúcej skupine aj Andrea GarosioMichael BelleriRicardo Ciuccarelli (3x Biesse), Jefferson Cepeda (Caja Rural), Giovanni Carboni (Equipo Kern), Charles-Étienne Chrétien (Human Powered Health), Alessandro Tonelli (Bardiani), Kristjan Hočevar (Adria) a Petrelli.  
Quick-Step vedie pelotón (© Ján Melicher)
Vedúca skupina začala zvyšovať náskok na pelotón, kde ostali spomedzi Slovákov Marek ČaneckýSamuel KováčAndrej Líška (3x Slovensko), Martin HaringLukáš KubišDávid Kaško (3x Dukla), Štoček Martin Svrček (Quick-Step). Za únikom sa vydali Kubiš Edo Goldstein (Israel). Obaja pretekári sa dokázali dostať do vedúcej skupiny a pred balíkom tak jazdilo štrnásť jazdcov.
 Vedúca skupina (© Igor Stančík)
Najvyššie postaveným pretekárom v úniku bol Cepeda, ktorému patrilo 31. miesto s viac ako trojminútovým mankom na Černého. 133 kilometrov pred cieľom mal únik dve minúty a tridsať sekúnd k dobru. Meniť bicykel musel Koen Bouwman (Jumbo) a mechanické problémy postihli Haringa. Neskôr menili bicykle aj člen úniku Belleri a Gijs Leemreize (Jumbo). Náskok vedúcej skupiny začal klesať.
Lukáš Kubiš za jazdcom Israelu (© Ján Melicher)
Vedúca skupina začala stúpať na Sedlo Hrádok (6,2 km; 5 %), kde sa rozdávali ďalšie body do horskej súťaže. Z úniku začal odpadávať Kubiš. Vedúca skupina si udržiavala viac ako dvojminútový náskok. Kilometer pred vrcholom sa druhý muž z MSR v pretekoch dotiahol späť k úniku. Tri body na vrchole získal Sevilla, druhý prešiel prémiou Petrelli a bod si pripísal Stachowiak
Adam Stachowiak a Riccardo Ciuccareli v úniku (© Igor Stančík)
Defekt dostal iný pretekár Mazowsze Piotr Brozyna, tretí muž Okolo Slovenska spred piatich rokov. Kontakt s vedúcou skupinou opäť stratil Kubiš. 87 kilometrov pred cieľom mal únik náskok dvoch minút a dvadsiatich sekúnd. Grupetto strácalo deväť minút. Kubiš sa aj po druhýkrát vrátil do úniku. Pre pretekára Dukly to bola štvrtá účasť na Okolo Slovenska. Na pretekoch štartoval každý rok od prechodu medzi mužov. 
Josef Černý v pelotóne (© Igor Stančík)
Vedúca skupina začala stúpať na ďalšiu horskú prémiu Dobšinský kopec (6,6 km; 5,2 %), kde víťaz získal dvanásť bodov. Náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty. Na čele pelotónu pracovali pretekári Jumba. Z úniku začal opäť odpadávať Kubiš. Ešte pred vrcholom sa rozostup medzi vedúcou skupinou a pelotón znížil pod minútu. Kubiša nasledoval Stachowiak
Martin Haring a jeho mechanické problémy (© Ján Melicher)
Dvanásť bodov na vrchole získal Sevilla, nasledovali ho Carboni Petrelli. Tri body si pripísal Tonelli, dva body vzal Hofstede a bod sa ušiel Goldsteinovi. Nasledovala zóna pre občerstvenie. Vedúcu skupinu opustili ďalší traja jazdci. Lorenzo Fortunato bol istým víťazom horskej súťaže. Napokon bola vedúca skupina dostihnutá 58 kilometrov pred cieľom. Balík začal stúpať na horskú prémiu Sedlo Grajnár (4,4 km; 4,2 %), čo bola najvyššie položená horská prémia v itineári pretekov. 
Jumbo-Visma na čele pelotónu (© Igor Stančík)
V balíku prevzal iniciatívu Quick-Step zásluhou Martina Svrčka. Štyristo metrov pred vrcholom ho vymenili jazdci Caja Rural. Tri body získal Fortunato. Dva body vzal García Pierna, bod si pripísal Davide Bais (EOLO). Následný zjazd pred pretekmi spôsoboval organizátorom starosti, keďže sa tam nachádza problematický úsek s výtlkmi. Posledné práce sa tam vykonávali iba niekoľko dní pred štartom. 
Pelotón (© Igor Stančík)
Mimochodom, stúpanie na Grajnár je každý rok v programe Slovenského pohára, keďže sa tam koná časovka do vrchu. V rámci nej idú cyklisti z Novoveskej Huty smerom na Grajnár, takže opačným smerom, ako šli pretekári dnes. Pred vstupom do Huty začalo mierne pršať. V balíku sa nachádzalo priblížne štyridsať ľudí vrátane Svrčka a Haringa. Na udávaní tempa sa podieľal aj Michal Schuran (ATT Investments). Cyklisti sa blížili do Spišskej Novej Vsi, kde ich čakala ďalšia rýchlostná prémia. 
V druhej skupine, ktorá strácala 55 sekúnd, jazdili Čanecký Líška. V balíku sa stále atakovalo, ale pelotón nikoho nechcel púšťať dopredu. Tri body a bonifikačné sekundy na prémii získal Jonathan Lastra (Caja Rural). Za budúcim jazdcom Cofidisu prešli LeemreizeBouwman Vansevenant. Španiel sa posunul na 10. priečku v GC. Následne sa utrhli Peter Schulting (VolkerWessels) a Michal Schuran (ATT). 
Dvojica si vybudovala polminútu k dobru. Na vzniknutú situáciu reagovali jazdci Quick-Stepu, Jumba a Bardiani, ktorí začali sťahovať úniku. 29 kilometrov pred páskou sa do pelotónu vrátila skupina s Vernonom, Čaneckým aj LíškomEdo Goldstein bol vyhlásený za najbojovnejšieho pretekára etapy. Za vedúcou dvojicou sa vydali Alastait Mackeller (Israel) a Alessandro Pinarello (Bardiani).  
V stúpaní za Iliašovcami vyrazili z pelotónu Svrček, Glivar a jeden z pretekárov Jumba. Táto trojica dorazila Mackellera a Pinarella, ale balík veľa nestrácal. Za obcou Kurimany zaútočil Josef Černý, ale odskočiť pelotónu nedokázal. Schuran bol dobehnutý a Schulting pokračoval sám. Holanďan mal sedemnásť kilometrov pred páskou minimálny náskok. Pretekári začali stúpať na poslednú horskú prémiu Dravce (3,8 km; 3 %).  
Schulting bol dobehnutý, ale útoky naďalej pokračovali. K ataku sa odhodlal Tomasz Budzinski (Mazowsze). Piaty muž slovenskej V4 sa pred balíkom dlho nezdržal a ďalšie tri body získal Fortunato. Dva body si pripísal Glivar, bod vzal včerajší víťaz Archie Ryan (Jumbo). V pelotóne sa už nenachádzal Vernon. Desať kilometrov pred páskou prišiel atak pretekárov Mazowsze a Equipo Kern, ale ich útok nebol úspešný. 
Päť kilometrov pred páskou prišiel atak majstra Českej republiky Matěja Zahálku (Elkov - Kasper), ktorý nebol úspešný. Tempo pelotónu prevzali jazdci Caja Rural. Dva kilometre pred cieľom vyšiel na čelo Svrček. Záverečný šprint otvorili jazdci Jumba a Koen Bouwman zvíťazil. Holanďan si po poslednej zákrute vytvoril veľký náskok a ten využil na tretie víťazstvo v aktuálnej sezóne. 
Záverečný šprint (© Ján Melicher)
Druhý finišoval Luca Colnaghi (Bardiani), tretí už s malou medzerou skončil Roel Van Sintmaartensdijk (VolkerWessels). Štvrtý preťal pásku Josef Černý a udržal žltý dres. Top 5 uzavrel Diego Sevilla. Najlepším Slovákom bol Andrej Líška, ktorý preťal pásku na osemnástom mieste. V pelotóne finišovali aj HaringSvrček Čanecký. Niekoľko minút po etape sa rozhodcovia rozhodli udeliť celému pelotónu čas víťaza, keďže v pôvodných výsledkoch mal tretí pretekár sekundovú stratu. 
Na druhú priečku sa preto posunul Vansevenant, ale totožný čas v GC má aj dnešný víťaz. Na štvrté miesto spadol Stefan De Bod (Astana), Top 5 uzatvára Jakub Otruba (Elkov). Bodovačke naďalej vládne Ethan Vernon, ktorý dnes nevydržal nastolené tempo. Po dnešnej etape je už známy víťaz horskej klasifikácie. Lorenzo Fortunato musí už len prísť do cieľa v Košiciach. Najlepším tímom ostalo Jumbo.
Líder pretekov Josef Černý na pódiu (© Ján Melicher)
Biely dres udržal Archie Ryan a najlepším Slovákom ostáva Martin Svrček, ktorý dnes opäť pracoval pre tímových kolegov. Zajtrajšia a posledná etapa nemá tak náročný profil ako dnešná previerka, ale malé rozdiely v priebežnom poradí sľubujú poriadnu zápletku. Veď piaty Otruba stráca na Černého iba desať sekúnd. Rozhodnuté nie je ani v súťaži o biely dres, kde má Ryan iba sedemsekundový náskok na Abela Baldestoneho (Caja Rural). 
video v clanku ikonka ciernaKomentovaný videosumár etapy
video v clanku ikonka ciernaVideo highlights
vyjadrenie ikonky ciernaKoen Bouwman (víťaz etapy, 3. miesto v GC)
"Bola to veľmi veľmi ťažká etapa. Od začiatku to bolo náročné, samé kopce. Vyvíjalo sa to pre nás dobre. Neskôr sme mali v úniku kolegu Hofstedeho. No a na tých najťažších kopcoch (Dobšinský + Grajnár, pozn. red.) sme sa snažili čo najviac sťažiť preteky súperom, urobiť selekcie. No ľudia z Quick-Stepu boli tiež veľmi silní, nepodarilo sa nám odpárať Černého, a tak sme museli prejsť na plán B, teda získať etapu. Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo.
Celkové poradie je teraz ešte vyrovnanejšie ako po včerajšku, takže budeme bojovať. Quick-Step ale bude mať veľmi silný vlak, takže to bude ťažké. Ale tak ako sme avizovali aj dnes, že pôjdeme do toho naplno a skúsime všetko, čo bude v našich silách, a to sme aj urobili, to isté bude platiť zajtra."
vyjadrenie ikonky ciernaJosef Černý (4. miesto v etape, žltý dres)
"Nebola to jednoduchá etapa. Bolo tam niekoľko kopcov, ktoré sme museli prežiť. Mal som dobré nohy. Záver bol celkom technický. Bolo tam dosť ľudí, takže som sa snažil udržať žltý dres. Dokázal som to a zajtra je posledná etapa. Snáď to zvládnem. Zo začiatku etapy sme sa starali o tempo, aby sme prešli cez ten najväčší kopec. Potom sme etapu kontrolovali tak, aby sme došli do cieľa a udržali žltý dres. Možno som chcel vziať aj tú etapu. Zajtra si určite musíme ustrážiť tie bonifikačné sekundy. V tých kopcoch to pre mňa bolo ťažšie, keďže mám 78 kíl a iní šesťdesiat. Ale zvládol som to. Zajtra by to malo ísť do šprintu, tak si to skúsim ustrážiť. Včera bola ťažšia etapa. Dnes boli tie kopce hákové. Nebolo to tak náročné, ako včera. Etapa bola dlhá, ale včera to bolo náročnejšie."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (najlepší Slovák)
"Dnes to bola veľmi dlhá etapa. Bolo to o 2,5 hodiny dlhšie, ako som bol zvyknutý, takže som prekvapený zo svojho výkonu. Únik sa formoval veľmi dlho. Chceli sme získať bonifikačné sekundy s Vansevenantom do celkového poradia, takže únik sme nechceli veľmi púšťať. Po jeho vytvorení sme to kontrolovali. Vtedy som sa necítil až tak dobre. Bolo to také všelijaké. Nemal som najlepšie nohy, ale na moje prekvapenie som sa po troch hodinách začal cítiť oveľa lepšie. Nečakal som, že uvisím Dobšinsky kopec, lebo sa tam šlo vysoké tempo.
Ale zmáčkol som sa a nejako som to uvisel. Keď sme už došli do Spišskej Novej Vsi, tak som sa už cítil výborne. Do šprintu by som si dosť veril, ale mal som svoje tímové povinnosti celú etapu a tak som sa obetoval pre tím. Myslím a dúfam, že v Quick-Stepe sú so mnou spokojní. V závere som mal úlohu chytať nástupy. Na víťazstvo v etape sme až tak nešli. Máme dvoch v Top 3, tak sme sa koncentrovali na celkové poradie. Zajtra budeme chcieť udržať to celkové poradie a s Vernonom vyhrať. Ešte neviem, ako to športoví riaditelia vymyslia. To, že som najlepší Slovák, v tíme neriešime."
audio ikonkaAudiovyjadrenie Martina Svrčka
Článok s audiovizuálnym materiálom vydáme...
Výsledky etapy
1. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 05:04:07 14
2. COLNAGHI Luca Bardiani CSF Faizanè 00:00 5
3. VAN SINTMAARTENSDIJK Roel VolkerWessels Cycling Team 00:00 3
4. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
5. SEVILLA Diego EOLO - Kometa Team 00:00
6. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 00:00
7. BUDZINSKI Tomasz HRE Mazowsze Serce Polski 00:00
8. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:00
9. PETRUS Jiri ATT Investments 00:00
10. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
19. LÍŠKA Andrej Slovensko 00:00
37. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:00
45. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
46. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:00
63. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 05:02
87. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 14:25
89. KOVÁČ Samuel Slovensko 14:25
98. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 22:04
102. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 28:24
105. SAGAN Juraj Slovensko 28:24
106. KARAS Juraj Slovensko 28:24
111. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 28:24
116. HOZA Denis Slovensko 28:24
117. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 28:24
123. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 28:24
DNF BLAŠKO Matej Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 12:53:21
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:03
3. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:03
4. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:04
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:04
6. RYAN Archie Jumbo-Visma 00:10
7. LEMMEN Bart VolkerWessels Cycling Team 00:12
8. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:17
9. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:23
10. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:24
33. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 08:08
35. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:50
38. ČANECKÝ Marek Slovensko 09:22
76. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:12
77. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 21:38
88. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 30:50
95. KOVÁČ Samuel Slovensko 31:34
98. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 38:49
109. KARAS Juraj Slovensko 45:17
111. SAGAN Juraj Slovensko 45:17
112. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 45:18
117. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 45:27
118. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 45:32
121. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 45:40
126. HOZA Denis Slovensko 50:12
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 32
2. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 28
3. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 18
4. COLNAGHI Luca Bardiani CSF Faizanè 15
5. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 15
6. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 14
19. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 7
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 50
2. SEVILLA Diego EOLO - Kometa Team 21
3. AGIRRE Jon Equipo Kern Pharma 20
4. GARCIA Carlos Equipo Kern Pharma 14
5. GLIVAR Gal Adria Mobil 10
6. PETRELLI Gabriele Cycling Team Friuli ASD 10
7. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. RYAN Archie Jumbo-Visma 12:53:31
2. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:07
3. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:14
4. MACKELLAR Alastair Israel - Premier Tech 00:19
5. TOLIO Alex Bardiani CSF Faizanè 00:34
6. STAUNE-MITTET Johannes Jumbo-Visma 01:59
11. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 07:58
24. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:02
25. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 30:40
27. KOVÁČ Samuel Slovensko 31:24
33. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 45:17
34. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 45:22
35. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 45:30
37. HOZA Denis Slovensko 50:02
Všetky prémie na trase etapy:
200 km - Hriňová (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
191 km - Detvianska Huta: dĺžka 4,5 km; sklon 6,2 % (12-8-6-4-2-1)
164 km - Nad sedlom Chorepa: dĺžka 4,5 km; sklon 4,6 % (3-2-1)
155 km - Hnúšťa (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
150 km - Sedlo Brezina: dĺžka 4,3 km; sklon 5,4 % (3-2-1)
110 km - Sedlo Hrádok: dĺžka 6,2 km; sklon 5,0 % (3-2-1)
 68 km - Dobšinský kopec: dĺžka 6,6 km; sklon 5,2 % (12-8-6-4-2-1)
52 km - Sedlo Grajnar: dĺžka 4,4 km; sklon 4,2 % (3-2-1)
34 km - Spišská Nová Ves (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
14 km - Dravce: dĺžka 3,8 km; sklon 3,0 % (3-2-1)
 Cieľ - SPIŠSKÁ NOVÁ VES (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
Krátky opis trasy etapy:
Jednoduchá nebude ani etapa, ktorá prevedie pelotón na východné Slovensko. Už po desiatich kilometroch začne najtvrdšie stúpanie na Detviansku Hutu. Po dlhom zjazde príde ďalšia horská prémia nad sedlom Chorepa a po šprintérskej prémi v Hnúšti začnú cyklisti stúpať na sedlo Brezina, po ktorom ich čaká sedlo Hrádok. Ďalšou vrchárskou prekážkou bude viac ako šesťkilometrový Dobšinský kopec. Za ním sa budú môcť pretekári občerstviť a následne ich čaká stúpanie na Grajnar, kde sa každoročne koná časovka do vrchu v rámci Slovenského pohára. Po prekonaní najvyššieho bodu etapy čaká na pretekárov zjazd do Spišskej Novej Vsi. Poslednou príležitosťou pre vrchárov na selekcie bude stúpanie v Dravciach, odkiaľ sa cyklisti vrátia späť do Spišskej Novej Vsi. 
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2022
 
Náš eshop