Okolo Slovenska: V poslednej etape vyhral unikajúci Haest, Černý celkovým víťazom, Svrček najlepším Slovákom, Rovder najbojovnejším pretekárom etapy

17.9.2022, 12:30 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
4. 17.9. zvlnena etapa ciel rovina Levoča > Košice 182 km Haest
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil etapy, 1450 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
Posledná etapa tohtoročnej edície Okolo Slovenska odštartovala v Levoči, teda v meste, kde pred piatimi rokmi preteky začínali. Na cyklistov čakalo 182 kilometrov s tromi horskými a rýchlostnými prémiami. Josef Černý (Quick-Step Alpha Vinyl) mal iba trojsekundový náskok pred kolegom Maurim Vansevenantom a včerajším víťazom Koenom Bouwmanom (Jumbo-Visma). Na štart sa už nepostavil jeden z dnešných favoritov Rudy Barbier (Israel Premier Tech). 
Ostrý štart sa o niekoľko minút oddialil pre prejazd vlaku. Od štartu prebiehali pokusy o utvorenie vedúcej skupiny. Útočili štvrtý muž prológu Loe Van Belle (Jumbo), štvornásobný slovenský majster Juraj Sagan (Slovensko) alebo odchovanec levočského CYKLO SPIŠU Pavol Rovder (Dukla Banská Bystrica), ale na prvú rýchlostnú prémiu v Spišskej Novej Vsi prišiel pelotón pohromade. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy získal Josef Černý, za ním prešiel prémiou jeho oddielový kolega Michael Morkov a dva body s bonifikačnou sekundou uchmatol siedmy muž priebežného poradia Bart Leemen (VolkerWessels Cycling Team). Líder pretekov tak navýšil svoj náskok na šesť sekúnd. Následne sa utrhli Jefferson Cepeda (Caja Rural) a Dávid Kaško (Dukla). 
Pelotón sa rozdelil na dve skupiny, Cepeda Kaškom úspešní neboli a päť kilometrov pred vrcholom horskej prémie Podgrajnár (5,7 km; 4,7 %) sa na čele osamostatnil Carlos García Pierna (Equipo Kern Pharma). Tridsať sekúnd strácala skupina s dvadsiatimi pretekármi, kde nechýbal ani najlepší Slovák Martin Svrček (Quick-Step). Postupne ju zozadu rozšírili ďalší pretekári, ale pred vrcholom sa opäť okresala.  
Dávid Kaško v úniku (© Igor Stančík)
García Pierna vzal tri body. Po dva body si prišiel už istý víťaz horskej súťaže Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa), bod získal líder súťaže do 23 rokov Archie Ryan (Jumbo). Za druhou skupinou bola ďalšia partia, ktorá mala päťdesiatsekundové manko na Španiela. Pretekárom začalo mrholiť. Pretekár Equipa bol dobehnutý a na čele etapy ho vymenila šestica jazdcov, kde mala zastúpenia reprezentácia aj Jumbo. Po chvíli ju ale dorazil pelotón.
Ataky v pelotóne (© Igor Stančík)
Ďalší únik vytvorili Jasper Haest (VolkerWessels) a Filip Řeha (Elkov - Kasper). Pred balíkom jazdili s pätnásťsekundovým náskokom. Prvý menovaný bol súčasťou vedúcej skupiny aj v úvodnej etape a pelotón ho vtedy dorazil iba päť kilometrov pred cieľom. Z pelotónu atakovali aj Jefferson CepedaPavol RovderPeter Schulting (VolkerWessels), Michael Belleri (Biesse - Carrera), Marcin Budzinski (Mazowsze Serci Poland) a Andrea Debiasi (Cycling Team Friuli ASD). Tejto šestici sa podarilo doplniť vedúcu dvojicu. 
Martin Svrček (© Ján Melicher)
Po päťdesiatich kilometroch etapy mala vedúca skupina viac ako trojminútový náskok. Cepeda bol najvyššie postaveným pretekárom v úniku, na Černého strácal tri minúty a 26 sekúnd. Pred etapou mu patrila 27. priečka v priebežnom poradí. Únik začal stúpať na druhú horskú prémiu Štósske sedlo (4,5 km; 4,8 %). Šesť bodov získal Rovder pred Bellerim.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Dva body si pripísal Haest a zvyšný bod vzal Cepeda. Pri prejazde cez vrchol mal únik náskok troch minút a pätnástich sekúnd na balík. Vedúca skupina sa začala blížiť k poslednej horskej prémii tohtoročného ročníka Jasovský kopec (1,7 km; 4,7 %). Ďalšie tri body získal Rovder, dva body si pripísal Haest a bod vzal Belleri. Únik zvýšil svoj náskok na tri minúty a 45 sekúnd. 
Vedúca skupina (© Ján Melicher)
76 kilometrov pred cieľom mal únik náskok troch minút a päťdesiatich sekúnd. V úniku bol aj Andrea Debiasi. Talian naposledy štartoval na Turui Romanei, kde skončil na celkovom štvrtom mieste a bol najlepším mladým pretekárom. V tejto sezóne dosiahol aj pódiové umiestnenie, keď skončil druhý na jednorázovke GP Adria Mobil. Filip Řeha pred príchodom na Slovensko štartoval na etapových pretekoch Okolo južných Čiech, kde obsadil siedmu priečku v GC. Do Top 10 sa dostal aj na V4 v Novej Bani, kde skončil ôsmy.
Pavol Rovder prechádza prémiou (© Ján Melicher)
Vedúca skupina sa blížila k šprintérkskej prémii v Čečejovciach. Odstup úniku klesol pod tri minúty. Na prémii získal šesť bodov Haest. Tri body si pripísal Rovder, za ním prešiel prémiou Belleri a bod pripadol Řehovi. Defekt v pelotóne dostal jeden z pretekárov Dukly. Pavol Rovder bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca dnešnej etapy, honor najbojovnejšieho jazdca pretekov si odnesie Jefferson Cepeda.
Únik (© Igor Stančík)
Pre technické problémy s výrobou signálu nebol k dispozícii priamy prenos. Defekt dostal aj včerajší účastník úniku Lukáš Kubiš (Dukla). Štyridsať kilometrov pred páskou mal únik náskok dvoch minút a pätnásť sekúnd. O desať kilometrov neskôr to bola už len minúta a štyridsať sekúnd. Balík viedli pretekári Quick-Stepu a Jumba. Vedúcu skupinu naďalej tvorilo osem pretekárov.
Vedúca skupina (© Igor Stančík)
Po príchode do Košíc sa vo vedúcej skupine začalo atakovať. Ako prví nastúpili Haest a Schulting. Tímoví kolegovia si vybudovali pätnásťsekundový náskok na zvyšok úniku. Problémy so signálom sa podarilo opraviť dvadsať kilometrov pred cieľom. Tempo pelotónu udávali jazdci Astany Kazachstan, Maloja Pushbikers a ATT Investments. Šestnásť kilometrov pred cieľom sa na čele osamostatnili jazdci VolkerWessels. 
Líder pretekov Josef Černý (© Ján Melicher)
Pretekári sa blížili k poslednej rýchlostnej prémii v Košiciach. Medzi vedúcim duom a balíkom sa pohybovali ešte štyria jazdci z pôvodného úniku. Na prémii získal šesť bodov Haest pred Schultingom a bod získal aj Belleri. 8400 metrov pred páskou bola druhá skupina dobehnutá. V balíku nechýbali ani slovenskí reprezentanti a pretekári Dukly. Šesť kilometrov pred páskou prevzali vedenie balíka jazdci Elkovu, ale iba na chvíľu.
- reklama -
- reklama -
4600 metrov pred cieľom na električkovej trati došlo k pádu troch pretekárov Astany, ATT Investments a Adrie Mobil. Haest Schulting mali stále 45 sekúnd k dobru. Na čelo balíka sa vrátil Elkov. Až na poslednom kilometri začali ťahať aj jazdci Quick-Stepu, ale vedúcu dvojicu už nedobehli a tá prišla spoločne na pásku. Etapové víťazstvo, prvé v aktuálnej sezóne, si pripísal Jasper Heast. Druhý skončil Peter Schulting, šprint pelotónu, ktorý stratil trinásť sekúnd, vyhral Michael Morkov.
Peter Schulting a Jasper Heast prichádzajú do cieľa (© Igor Stančík)
Štvrtý finišoval Ethan Vernon (Quick-Step), Top 5 uzavrel Gleb Syritsa (Astana). Na štrnástej priečke finišoval Josef Černý a potvrdil celkové víťazstvo. Najlepším Slovákom bol opäť Andrej Líška (Slovensko). Pretekár BRS Kaktus Bike vylepšil svoj včerajší výsledok o tri priečky a finišoval na šestnástej priečke. Ďalší domáci pretekár Lukáš Kubiš preťal cieľ na 22. mieste, tretím najlepším Slovákom bol Juraj Karas (Slovensko), ktorý prišiel do cieľa na 36. priečke.
Celkový víťaz Josef Černý s trofejou na pódiu (© Ján Melicher)
Druhé miesto celkového poradia taktiež putuje do Quick-Stepu zásluhou Mauriho Vansevenanta, tretí skončil včerajší víťaz Koen Bouwman. Štvrtú priečku udržal Stefan De Bod (Astana) a elitnú päticu uzavrel najlepší kontinentálny jazdec Jakub Otruba (Elkov). Víťaz etapy sa stal aj víťazom bodovačky, keďže dnes vyhral aj dve šprintérske prémie a body zbieral aj v predchádzajúcich etapách. Honor najlepšieho tímu si udržalo Jumbo.
Najlepší Slovák Martin Svrček s trofejou na pódiu (© Ján Melicher)
Brit v závere stratil zadné koleso Morkova a Dán napokon sám šprintoval. Najlepším mladým jazdcom sa stal víťaz dojazdu do Banskej Štiavnice Archie Ryan (Jumbo), ktorý v celkovom poradí obsadil šiestu priečku. Bodkovaný dres za víťazstvo v horskej súťaži si odnáša Lorenzo Fortunato a najlepším Slovákom ostal Martin Svrček (Quick-Step), ktorý získal aj cenu pre najlepšieho domáceho jazdca do 23 rokov. Najbojovnejším pretekárom etapy sa stal Pavol Rovder, najbojovnejším pretekárom celých pretekov sa stal Jefferson Cepeda.
video v clanku ikonka ciernaKomentovaný sumár etapy
video v clanku ikonka ciernaVideo highlights etapy
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Haest (víťaz etapy, zelený dres)
"Bol som v úniku spolu s tímovým kolegom. V kopcoch sme sa obaja cítili silní a na konci sme sa rozhodli, že niečo vyskúšame. Zaútočil som a Peter [Schulting] tiež, zrejme aby na mňa dozrel (smiech). Spolu sme to odpálili. Veľká vďaka aj súperom, s ktorými sme boli vpredu. Nevedeli sme sa rozhodnúť, kto si pôjde po etapové víťazstvo, tak sme si strihli (smiech).
Bol som v úniku prvý deň - jeden šprint som vyhral a v druhom som bol druhý, takže som vedel, že som blízko zeleného dresu, ale nebolo mi jasné, kto ho vyhrá. V etape som šiel úplne naplno, aby som vyhral etapu, a podaril sa mi popri tom aj zelený dres. Bolo to veľmi príjemné. Zelený dres vôbec nebol v pláne, do brejku som šiel preto, lebo som chcel vyhrať etapu. To, že som získal zelený dres, som sa dozvedel v cieli. Je to pekný bonus. Boli tu zastúpené veľké celky ako Quick-Step Alpha Vinyl, Jumbo - Visma, ale aj my vo VolkerWessels sme boli dosť silní.
vyjadrenie ikonky ciernaJosef Černý (celkový víťaz)
"Myslím, že môžeme byť spokojní. Máme prvé, druhé miesto v celkovej klasifikácii a pár vyhraných etáp. Ja si odnášam pekný pocit z pretekania a víťazstva. Mal som veľa šťastia a taktiež sme mali silný tím, ktorý tu všetko kontroloval. Takže si myslím, že sme odviedli dobrú prácu a ja som za to veľmi vďačný. Chceli sme vyhrať aj dnešnú etapu, ale nemôžeme mať všetko. Najťažší moment pretekov prišiel pre mňa v Banskej Štiavnici, kde som šiel na hrane. Včera to bolo taktiež ťažké, ale etapa s cieľom v Štiavnici bola pre mňa najťažšia. Ja nie som pretekárom na celkové poradie, ale toto je pre mňa špeciálny moment a pár dní si ho ešte budem vychutnávať. Čo sa týka Martina Svrčka, je vidieť, že má potenciál. Takže do budúcna môžeme počítať s tým, že bude veľkým prínosom pre tím a pre veľkú cyklistiku."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (najlepší Slovák)
"Dnes to bolo pre mňa trochu náročnejšie. Vôbec som nepracoval na špici. Mal som tvrdé nohy a bolo to také všelijaké. Bola mi aj zima. Sme spokojní. Vyhrali sme žltý dres, mali sme druhého a najlepší Slovák ako bonus je super. Prioritou pred dnešnou etapou bolo celkové poradie. Chceli sme určite vyhrať aj dnešnú etapu, ale nevyšlo to. Nebudeme jediní robiť na čele, aby napr. Jumbo by nastupovalo, takže myslím, že sme to dnes urobili rozumne. Som veľmi spokojný s tým, ako som sa tu predviedol. Nato, že som trénoval iba tri týždne po operácii, to bolo podľa mňa veľmi dobré. To dobré ešte len príde. Nad majstrovstvami sveta som ešte nerozmýšľal. Teraz ma čaká tridsaťhodinový let, takže budem mať čas nad tým rozmýšľať."
vyjadrenie ikonky ciernaPavol Rovder (najbojovnejší jazdec etapy)
"Po predošlých dňoch, kde sa mi až tak nedarilo a nebolo to ideálne, som bol nesmierne motivovaný v rodnom meste. Skúšal som to od štartu a chvíľu som bol odídený aj s Jurajom Saganom. V tom kopci som trochu zaostal, ale hneď ako som sa vrátil, tak som sa nastrelil dopredu a už som tam bol. Nešlo sa mi najlepšie, bojoval som každú sekundu etapy a neostalo vo mne vôbec nič. Vyhral som dve vrchárske prémie, ale ostatní v úniku nemali až taký záujem o tie prémie. Tak som bojoval sám. Myslím si, že k oceneniu najbojovnejšieho pretekára mi pomohlo aj to, že som domáci, ale som za to vďačný. Chcel som ísť do úniku aj v predchádzajúcich etapách, ale nevyšlo to. Únik je viac-menej o lotérii a niekedy aj o šťastí. Dnes som mal šťastie. Na Okolo Slovenska som bol druhýkrát. Minulý rok som neštartoval, ale profilovo to bolo podľa mňa určite ťažšie, ako vlani. V Austrálii sa budem snažiť pomôcť či už Martinovi Svrčkovi alebo Lukášovi Kubišovi."
Množstvo audiovizuálneho materiálu doplníme...
Výsledky 4. etapy
1. HAEST Jasper VolkerWessels Cycling Team 03:59:41 14
2. SCHULTING Peter VolkerWessels Cycling Team 00:00 5
3. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 00:13 3
4. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 00:13
5. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:13
6. FORTIN Filippo Maloja Pushbikers 00:13
7. LONARDI Giovanni EOLO - Kometa Team 00:13
8. BEN MOSHE Yuval Israel - Premier Tech 00:13
9. BABOR Daniel Elkov-Kasper 00:13
10. SKERL Daniel Cycling Team Friuli ASD 00:13
16. LÍŠKA Andrej Slovensko 00:13
22. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:13
36. KARAS Juraj Slovensko 00:13
48. ČANECKÝ Marek Slovensko 00:13
56. KOVÁČ Samuel Slovensko 00:13
57. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:13
60. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 00:13
75. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 00:13
79. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 00:13
88. HOZA Denis Slovensko 00:13
91. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:13
95. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:30
97. SAGAN Juraj Slovensko 00:30
122. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 04:21
124. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 04:21
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. ČERNÝ Josef Quick-Step Alpha Vinyl 16:53:12
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:06
3. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:06
4. DE BOD Stefan Astana Qazaqstan Team 00:07
5. OTRUBA Jakub Elkov-Kasper 00:07
6. RYAN Archie Jumbo-Visma 00:13
7. LEMMEN Bart VolkerWessels Cycling Team 00:14
8. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:20
9. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:26
10. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:27
33. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 08:28
36. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:53
37. ČANECKÝ Marek Slovensko 09:25
68. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:15
85. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 25:49
87. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 30:53
91. KOVÁČ Samuel Slovensko 31:37
98. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 38:52
107. KARAS Juraj Slovensko 45:20
108. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 45:21
113. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 45:30
115. SAGAN Juraj Slovensko 45:37
117. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 45:43
124. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 49:41
126. HOZA Denis Slovensko 50:15
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. HAEST Jasper VolkerWessels Cycling Team 42
2. VERNON Ethan Quick-Step Alpha Vinyl 38
3. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 28
4. MÖRKÖV Michael Quick-Step Alpha Vinyl 28
5. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 23
6. SCHULTING Peter VolkerWessels Cycling Team 19
22. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 7
34. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 4
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 52
2. SEVILLA Diego EOLO - Kometa Team 21
3. AGIRRE Jon Equipo Kern Pharma 20
4. GARCIA Carlos Equipo Kern Pharma 17
5. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 10
6. GLIVAR Gal Adria Mobil 10
8. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 9
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. RYAN Archie Jumbo-Visma 16:53:25
2. BALDERSTONE Abel Caja Rural-Seguros RGA 00:07
3. DE CASSAN Davide Cycling Team Friuli ASD 00:14
4. MACKELLAR Alastair Israel - Premier Tech 00:19
5. TOLIO Alex Bardiani CSF Faizanè 00:34
6. STAUNE-MITTET Johannes Jumbo-Visma 01:59
11. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 08:15
22. LÍŠKA Andrej Slovensko 18:02
25. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 30:40
27. KOVÁČ Samuel Slovensko 31:24
31. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 45:17
33. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 45:30
36. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 49:28
37. HOZA Denis Slovensko 50:02
Všetky prémie na trase etapy:
171 km - Spišsská Nová Ves (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
158 km - Podgrajnár: dĺžka 5,7 km; sklon 4,7 % (3-2-1)
115 km - Štósske sedlo: dĺžka 4,5 km; sklon 4,8 % (6-4-2-1)
92 km - Jasovský kopec: dĺžka 1,7 km; sklon 4,7 % (3-2-1)
61 km - Čečejovce (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
11 km - Košice (6-4-2-1 + 3-2-1 bon. sek.)
 Cieľ - KOŠICE (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1 + 10-6-4 bon. sek.)
 
Krátky opis trasy etapy:
Kým vlaňajší ročník začínal v Košiciach, tentoraz sa v metropole východu uzavrie ďalší ročník Okolo Slovenska. Po šprintérskej prémii v Spišskej Novej Vsi začne pelotón stúpať na Podgrajnár. Následne ich čaká dlhý zjazd až do méty 119 kilometrov pred cieľom, kedy začne stúpanie na predposlednú horskú prémiu - Štósske sedlo. Tak bude nasledovať ďalší zjazd a posledné hodnotené stúpanie na Jasovský kopec, ktoré ale nemá parametre nato, aby urobilo selekcie medzi favoritmi. Zvyšok etapy bude rovinatý, ale osviežia ho dve šprintérske etapy. Posledná z nich sa nachádza iba jedenásť kilometrov pred páskou. Vzhľadom na bonifikácie a blízkosť cieľa môže byť zaujímavá aj pre kandidátov na celkové poradie.  
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka
mapa dojazdu (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2022
 
Náš eshop