Orica v tesnom závere porazila BMC a OPQS

6.5.2014, 08:17 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Deväťdesiaty siedmy ročník Giro d´Italia slávnostne otvorila v Severnom Írsku tímová časovka, ktorá v podvečerných hodinách rozdala prvé karty medzi jednotlivými pretekármi. Na rovinatej trati malo šancu na dobrý výsledok len veľmi rýchle zoskupenie.
    
1. etapa Giro d'Italia 2014 (UCI World Tour, Severné Írsko)
9.5. piatok tím. čas. ciel rovina Belfast > Belfast 21,7 km víťaz: Orica
historia-pretekovstartova-listina
 
Na štarte prvej etapy bol jednoznačným favoritom celok Orica-GreenEdge, ktorý na ukoristenie maglia rosa po dnešnom dni priviezol na ostrovy mimoriadne silnú časovkársku skupinu. Klasicky dobrý je v tejto disciplíne BMC, ktorý na nedávnom Giro del Trentino v tomto boji zdevastoval konkurenciu. Movistar mal na štarte vo svojich radoch tiež niekoľkých výborných tempárov, naopak tímy Sky a OPQS nedisponovali zvyčajnou úderkou, ale napriek tomu mali záujem o vysoké pozície.
 
Jazdcov síce privítalo na štarte zamračené počasie, ale zároveň si mohli vychutnávať skvelú divácku podporu, pretože obyvatelia mesta Belfast doslova žili týmto cyklistickým podujatím a takmer každý kúsok na trati bol obsadení nadšenými domácimi zvedavcami. Pred ružové zástupy divákov sa najskôr postavil tím Colombia, ale hneď za ním vystrelil najväčší favorit dnešného dňa, ktorým bolo spomínané austrálske zoskupenie. Hneď niekoľko minút po štarte začali na pretekárov padať prvé kvapky, ktoré mohli značne ovplyvniť priebeh otváracej etapy.
 
V tej chvíli sa práve postavili na rampu tímy Kaťuša a Movistar, takže prvý súboj medzi Puritom a Quintanom sa mohol začať. Orica-GreenEdge potom prekročila cieľovú čiaru ako prvá z tých najdôležitejších tímov a s časom 24:42 čakala na príchod ostatných zoskupení, ktoré si tak museli poradiť s ich vynikajúcim výkonom. Medzitým sa v Belfaste vytvorila komplikovaná trasa, pretože na niektorých úsekoch pršalo, kým iné zostávali len mokré, takže niektorí jazdci mali problémy udržať si stabilitu. Dánsky tím Tinkoff-Saxo dorazil do cieľa so stratou 23 sekúnd, s ktorou mohla byť partia pokolo Rocha a Majku spokojná.
 
FDJ dnes zvolil pokojnú taktiku a s mankom 1:18 sa zaradil na úroveň Kolumbijčanov. Ešte horšie však zajazdila Kaťuša, ktorá s primárne vrchárskou zostavou stratila na vedúcu Oricu až 1:33, čo znamenalo, že Rodríguez hneď po prvej etape strácal na borcov z Tinkoff-Saxo cez jednu minútu. S výkonom potom mohol byť celkom spokojný aj Movistar, ktorý sa síce s časom 25:37 zďaleka nepriblížil k vedúcemu celku, ale Quintana si už teraz mohol odrátať 38-sekundový odstup od Purita
 
Belgické zoskupenie Lotto-Belisol neprekročilo svoj tieň a v závere si pripísalo doteraz najvyššiu tratu 1:19. Zatiaľ ani jeden z tímov, ktoré štartovali po dažďovej prehánke, sa nedokázal priblížiť k výkonom tých prvých štartujúcich. Medzi nich patril aj Trek Factory Racing, ktorý v cieli zaknihoval stratu presne jednu minútu. Podobne dopadol aj Belkin, ktorý dosiahol len o jednu sekundu pomalší čas ako Trek. Najslabším tímom sa potom stal Europcar. V talianskom celku Lampre-Merida mal na trati problémy ich kapitán Przemyslaw Niemiec, na ktorého musela počkať celá zostava. Aj z toho dôvodu stratil poľský pretekár so svojimi kolegami 1:20.
 
Ohrozenie pre Oricu v cieli neznamenal napokon ani celok Sky, ale toto veľmi silné zoskupenie, no bez jasného lídra na tomto podujatí, odjazdilo tretí najlepší čas s mankom 35 sekúnd. Aj Cannondale sa potom predviedol dobrým výkonom, keď mu namerali odstup 53 sekúnd. Na výsledných časoch bolo teda vidieť, že prestalo pršať a podmienky sa na trati vylepšili. V takejto situácii sa potom dostali na trať BMC a OPQS. 25:46 bola výsledná hodnota, z ktorej sa mohol na konci tešiť tím Ag2r a jeho útly líder Domenico Pozzovivo. Ten sa po tímovej časovke udržal na úrovni Naira Quintanu, bez výraznej straty na svojich súperov, čo bol pre neho výborný výsledok.
 
Obrovskú tragédiu potom prežil tím Garmin-Sharp, ktorého štyria muži sa ocitli na zemi po páde jedného z nich. Najhoršou správou však bol pád a zranenie Daniela Martina, ktorý mal na Gire vysoké ambície. Podľa všetkého sa pre írskeho hrdinu už po niekoľkých minútach skončilo ťaženie na tejto Grand Tour.
 
Následne všetci netrpezlivo očakávali príjazd do cieľa BMC, ktorý ako jediný po dlhom čase orica-giro-2014-casovkazdvihol zo sedadiel Oricu, ktorá si nakoniec udržala priebežné vedenie len o sedem sekúnd. Mimoriadne spokojný musel byť Cadel Evans, ktorý si po dnešnej etape mohol vychutnať sympatické odstupy od svojich priamych konkurentov na celkové víťazstvo. Ešte lepší čas sa podarilo dosiahnuť celku OPQS, ktorý bol pomalší oproti austrálskemu zoskupeniu len o päť sekúnd. Ďalším veľkým víťazom dnešného dňa bol teda aj Rigoberto Urán. Posledným zaujímavým tímom bola v cieli Astana, ktorá si pripísala manko 38 sekúnd.
 
Keďže Neri Sottoli nemal najmenšiu šancu zamiešať poradím na prvých priečkach, Orica-GreenEdge sa mohla tešiť z dôležitého triumfu a zisku ružového dresu, do ktorého sa zajtra oblečie Svein Tuft. Aj dnes sme videli pokračujúcu bitku medzi týmto celkom a OPQS, ktorému tentoraz patrí druhé miesto. Vzhľadom na zloženie tímu je to pre OPQS výborný výsledok, namä ak Urán má pred Rodríguezom náskok veľmi slušných 88 sekúnd. Na treťom mieste dorazil BMC, ktorý takisto Evansovi zabezpečil výborný vstup do tohto podujatia. Všetky tieto tímy okrem výborných výkonov vyťažili aj z prijateľnejších podmienok, ako mali ich súperi, ktorých na ceste vyrušili dažďové prehánky.
 
Radosť bude po prvej etape aj v tíme Tinkoff-Saxo, pretože Roche a Majka zvládli tento test veľmi dobre a usadili sa na predných pozíciách. Najhoršie dopadol Joaguim Rodríguez, ktorý so všetkých favoritov stratil najviac, a Przemyslaw Niemiec s Damianom Cunegom. Nakoniec ani Movistar nebude hodnotiť dnešný deň veľmi kladne, pretože Quintana potrebuje na Urána a Evansa zmazať v kopcoch 50 sekúnd.
 
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. albansko ORICA GREENEDGE 24' 42''
2. albansko OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
3. vlajka BMC RACING TEAM + 00' 07''
4. vlajka TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 23''
5. vlajka SKY PROCYCLING + 00' 35''
6. vlajka ASTANA PRO TEAM + 00' 38''
7. vlajka CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 53''
8. vlajka MOVISTAR TEAM + 00' 55''
9. vlajka TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 56''
10. vlajka AG2R LA MONDIALE + 00' 58''
11. vlajka TREK FACTORY RACING + 01' 00''
12. vlajka NERI SOTTOLI + 01' 00''
13. vlajka BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 01''
14. vlajka BARDIANI - CSF PRO TEAM + 01' 07''
15. vlajka albansko + 01' 14''
16. vlajka FDJ + 01' 18''
17. vlajka LAMPRE - MERIDA + 01' 20''
18. COLOMBIA + 01' 23''
19. vlajka KATUSHA TEAM + 01' 33''
20. albansko LOTTO BELISOL TEAM + 01' 34''
21. vlajka TEAM EUROPCAR + 01' 48''
22. vlajka GARMIN - SHARP + 03' 26''
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka TUFT Svein ORICA GREENEDGE 24' 42''
2. albansko DURBRIDGE Luke ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. albansko CAMERON Meyer ORICA GREENEDGE + 00' 00''
4. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. vlajka SANTAROMITA Ivan ORICA GREENEDGE + 00' 00''
6. albansko SERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
7. vlajka BRAMBILLA Gianluca OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
8. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
9. albansko PAUWELS Serge OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
10. albansko VERMOTE Julien OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''
     
 
Preview etapy:
Ostrovná anabáza talianskej Grand Tour začína v hlavnom meste Severného Írska v Belfaste, kde jazdci najskôr predvedú tímovú harmóniu v tímovej časovke. Štartovacia rampa je umiestnená na Titanic Square a jazdci sa budú pohybovať počas dvadsiatich dvoch kilometroch výlučne na mestských cestách. Prvá časť časovky je veľmi rýchla, v druhej polovici striehne na tímové formácie niekoľko ostrých zákrut. Táto disciplína má na Gire bohatú tradíciu, tentoraz ju organizátori zaradili hneď na začiatok podujatia, čo okamžite vytvorí prvú hierarchiu medzi pretekármi. Na jej konci najlepší tím prevezme ružové tričko, takže pre mnohé zoskupenia to zďaleka nebude len povinná jazda.
 
giro-2014-profil-1
 

ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2013:
 
ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop