Na slovenských cestách uvidíme zaujímavú bitku, vyhrať môžu Viviani aj Buchmann

17.9.2019, 07:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
skoda okolo slovenska 560x100 top
 
Už dnes večer začne 63. ročník Okolo Slovenska oficiálnou prezentáciou tímov. Ľudia v Bardejove a neskôr na trase celého ročníka na vlastné oči uvidia päť World Tour tímov a osem prokontinentálnych výberov. Hviezdami tohto ročníka budú Elia Viviani, Bob Jungels, Yves Lampaert, Alexander Kristoff, Emanuel Buchmann, David Gaudu a Arnaud Démare, ktorí by sa mali pobiť nielen o etapové prvenstvá, ale aj celkové víťazstvo. Svoju vlastnú bitku zohrajú aj sedemnásti Slováci.
 
Vlaňajšia edícia Okolo Slovenska bola prelomová, vôbec po prvýkrát v histórii sa na slovenských cestách predstavili World Tour tímy, konkrétne dva. Okrem nich sa na pretekoch objavilo aj päť prokontinentálnych celkov a tri reprezentácie. Ostatok tvorili kontinentálne výbery, celkovo súťažilo 21 zoskupení. Minulý rok prebehlo podujatie bez akýchkoľvek ťažkostí a zvýšilo svoju popularitu vo svete cyklistiky. Záujem pretekať u nás sa zväčšil a organizátori na to zareagovali, v tomto roku pozvali na podujatie o jeden tím viac ako tomu bolo vlani.
 
Aj v 63. ročníku bude pelotón hrať všetkými farbami. Pribudli do neho ako reprezentanti z najvyššej ligy, ale na podujatí bude štartovať aj väčší počet prokontinentálnych celkov. Skupinu tých najlepších budú zastupovať už dve známe firmy, Deceuninck - Quick-Step, ktorý rok čo rok zbiera najväčší počet víťazstiev, a Bora - hansgrohe, aktuálne tretí najúspešnejší celok v sezóne. Nováčikmi na Okolo Slovenska budú UAE Team Emirates, Groupama - FDJ a Tím CCC, ktorý už vlani na Slovensku bol, ale ešte s prokontinentálnou licenciou.
 
 
jungels 19 itt pred startom rcsfa
Vlaňajší záver v Galante (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Po roku sa na Slovensko vracajú Israel Cycling Academy a Androni Giocattali – Sidermec, takže ani v tejto edícii nezmizne talianska stopa. Rovnako tunajší kraj už dobre poznajú aj jazdci Gazprom-RusVelo, Roompot – Charles a Riwal Readynez Cycling Team, ktorí sem prišli druhý, respektíve tretí, rok po sebe. Ešte nikdy sa u nás nepredstavili Delko Marseille Provence, Wallonie-Bruxelles a Team Novo Nordisk, ktoré môžu cyklistickí fanúšikovia poznať z televíznej obrazovky, pretože v tomto roku štartovali na prestížnych podujatiach ako Paríž - Roubaix alebo BinckBank Tour.
 
Už z vyššie uvedeného zoznamu vidieť, že štartová listina pretekov je najnabitejšia vo svojej histórii, dokopy sem príde až trinásť zvučnejších celkov. Toto konštatovanie tiež dokazuje skutočnosť, že v zozname tímov nájdeme najmenší počet reprezentácii, a to od roku 2015. Tentokrát sa na ceste objaví iba jeden národný výber, domáci. Minulý rok na Okolo Slovenska súťažili okrem slovenskej reprezentácie aj belgická a nemecká, v roku 2017 sem prišla ruská, maďarská a česká reprezentácia, v roku 2016 tu bol lotyšský a bieloruský tím.
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
Alaphilippe chýba, Quick-Step stavil na iné karty
 
Preteky Okolo Slovenska majú skoro totožnú náročnosť ako minulý rok, ale etapy sú inak poskladané a šancu pobiť sa o celkové víťazstvo tak dostanú skôr šprintéri a klasikári ako elitní vrchári. Zostavovateľ trasy síce avizoval, že bez šance nebudú ani oni. Chýbať medzi nimi bude obhajca vlaňajšieho prvenstva. Julian Alaphilippe sa v rámci prípravy na záver svojej sezóny, teda na preteky Miláno - Turín a Okolo Lombardie, rozhodol absolvovať dve kanadské jednorazovky v Quebecu a Montreale. Zahodil tak možnosť opätovne usadnúť na trón na najväčšom slovenskom etapáku a žezlo prenechal niekomu inému.
 
Jeho celok však jeho absencia mrzieť nemusí. Deceuninck – Quick-Step vyštartuje do prvej etapy s tromi favoritmi. Bob Jungels a Yves Lampaert by nemali mať problémy v žiadnej z ponúknutých etáp, obaja sú aj kvalitnými časovkármi, čo predviedli vlani v Poprade v krátkom prológu. Tretím lídrom belgického tímu bude Elia Viviani, novopečený európsky šampión a aktuálne jeden z najlepších šprintérov na svete. Viviani toho roku prežil mierne sklamanie, keďže na domácej Grand Tour nevyhral ani etapu. Na Tour de France podobnú blamáž nedopustil a následne ovládol klasiky v Londýne a Hamburgu. Viviani však môže mať problémy v druhom a treťom dni, no v špurtoch isto nie, keďže mu ho budú rozbiehať Morkov, Senechal a Lampaert.
 
 
jungels 19 itt pred startom rcsfa
Bob Jungels vlani vyhral časovku (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Prišli sem aj Kristoff, Gaudu a Buchmann
 
Najväčším vyzývateľom belgickej trojky bude Alexander Kristoff, ďalší veľmi rýchly pretekár, čo predviedol v tomto roku na Gent – Wevelgem, kde až za ním finišovali Matteo Trentin, John Degenkolb alebo Mathieu van der Poel. Kristoff je ten typ pretekára, ktorý má rád ťažšie profily a vie prežiť aj dlhšie a náročnejšie kopce. Práve preto bude jedným z adeptov na zisk najcennejšieho dresu, a keby mu to nakoniec nevyšlo, bude ašpirovať na to, aby si domov odniesol prvenstvo aspoň v niektorej z etáp. Šancu by mal dostať štyrikrát. Nórsky cyklista bude mať po ruke dobrý tím. Pomáhať splniť svoje úlohy mu budú Tom Bohli, Rory Sutherland a Alexandr Riabušenko.
 
Svoje zbrane budú mať aj ďalšie dva World Tour tímy. Bora – hansgrohe tentokrát na Slovensko priviedla Emanuela Buchmanna, ktorý na tohtoročnej Tour de France doslova zažiaril. Po troch týždňoch ho len pár sekúnd delilo od toho, aby v Paríži vyskočil na stupne víťazov, v celkovej klasifikácii skončil na štvrtom mieste. Buchmann je kvalitný jazdec do kopcov a pri istej konštelácii môže hrať prím v boji o najcennejší dres. Bude však záležať na prístupe jeho a jeho tímu, už v druhom dni sa veľa dozvieme. Ďalšími esami Nemcov môžu byť Lukas Pöstlberger alebo Maciej Bodnar, Poliak je najvážnejším kandidátom na zisk víťazstva v časovke, nahnané sekundy v nej sa mu môže zísť v neskoršom priebehu. Lídrom Bory do šprintov bude Erik Baška, pomáhať mu bude aj Juraj Sagan.
 
 
jungels 19 itt pred startom rcsfa
Emmanuel Buchmann bude veľkou hviezdou (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kvalitných pretekárov v jazdce smerom do kopca vyslali na Slovensko aj športoví riaditelia Groupama – FDJ. Jedným z nich je David Gaudu, ktorý v zostave nahradil Thibauta Pinota. Tiež ho bolo vidieť na domácej Grand Tour, skončil druhý v boji o biely dres. Gaudu je rovnaký prípad ako Buchmann, takže nikoho by neprekvapila spolupráca Bory a FDJ predovšetkým v druhý súťažný deň. Dobrým vrchárom je aj Sébastien Reichenbach. Najzvučnejšie meno vo francúzskom zoskupení má ale Arnaud Démare, rýchly šprintér. Svoje kvality potvrdil na Giro d'Italia v desiatej etape. Ani v poslednom období nemá zrovna najhoršiu formu, čo je určite dobrá správa. Svoje v celkovej klasifikácii môže prehovoriť aj Stefan Küng, ďalší horúci kandidát na víťazstvo v časovke. Küng už na BinckBank Tour mútil vodu v celkovej klasifikácii, trasa u nás by mu mohla tiež vyhovovať.
 
Bolo by veľkým prekvapením keby celkové víťazstvo uchmatol niekto iný ako vyššie uvedení pretekári. V Tíme CCC a ani v ôsmich prokontinentálnych výberoch nenájdeme také mená, ktoré by mali šancu prehovoriť do boja o žltý dres. Napriek tomu ich zostavy oplývajú kvalitou. U CCC nádeje vkladajú do trojlístka Kamil Gradek, Lukasz Owsian a Gijs Van Hoecke. Ďalej treba spomenúť tiež mená ako Lars Boom, Pieter Weening, Miguel Eduardo Florez, Rudy Barbier, Charles Planet alebo Umberto Poli. Čiernymi koňmi do hromadných dojazdov môžu byť Eduardo Grosu a Matteo Pelucchi. Svoju kvalitu bude mať aj Elkov - Author. Jan Bárta, Alois Kaňkovský a Karel Hník sú zárukou zábavy na ceste. Zvedaví budeme na to, kto bude nástupcom Giulia Cicconeho v bodkovanej súťaži. Pravdepodobne ho budeme hľadať na prokonti scéne, možno v Androni.
 
 
kristoff 19 na prezentacii asoftm
Alexander Kristoff púta pozornosť (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Kvalita štartovej listiny zlomila všetky historické rekordy. Máme tu olympijského víťaza na dráhe, dokonca aktuálneho cestného majstra Európy, vicemajstra sveta, troch rôznych víťazov monumentálnych klasík i štvrtého muža tohtoročnej Tour. V rebríčku pretekov ProCyclingStats máme v čase uzávierky článku 271 bodov, teda zhodne ako vlaňajšie Okolo Turecka, čo ale boli preteky World Tour. Preteky majú ďaleko vyššiu kvalitu ako zabehnuté HC podujatia Okolo Dánska, Okolo Luxemburska či dokonca Tour de Yorkshire. Dostali sme sa i cez Vuelta a Burgos, Arctic Race of Norway, Tour of the Alps, Okolo Slovinska, Belgicka, Valónska, Dunkerque. Spomedzi pretekov 2.1 tróni Valencia, ktorá je až na neuveriteľnej úrovni Tour de Suisse či Paríž - Roubaix, ale nad našimi pretekmi sú už iba Tour de la Provence, Colombia 2.1, Vuelta a San Juan, Vuelta a Murcia a La Route d'Occitanie. Všetko rešpektované podujatia, ktoré dobre poznáte.
 
 
Sedemnástich Slovákov čaká bláznivá úloha presadiť sa
 
Vzhľadom na hviezdne obsadenie bude mať najväčšie šance na úspech Erik Baška, hoci aj on musí krútiť hlavou nad tým, kto všetko sem príde. Od začiatku roka čakal na svoju šancu a teraz tieto mená? Pravdepodobne by mal byť z našich najrýchlejší aj v krátkej časovke, v šprintoch určite, takže je najväčším favoritom na dres najlepšieho Slováka, ktorý sa bude každý deň vyhlasovať. Vyše dva týždne nepretekal, sám bude iste zvedavý, akú bude mať formu a či zvládne maratónsku etapu cez Tatry. V podobe Gatta a Schillingera by mal mať v záveroch veľmi dobrú podporu. Na formu sa budeme Erika pýtať v utorok na prezentácii. Jeho reakciu Vám určite sprostredkujeme. Juraja Sagana tiež čaká zaujímavý týždeň. Bude doma prezentovať dres národného šampióna a iste bude viditeľný na čele pelotónu. Hodil by sa do únikov, marketingovo by zaujímavo pôsobili nejaké vyhraté prémie, no vieme, že tímy najvyššej ligy takto nepretekajú.
 
 
banner kolekciaOS
 
 
Slováci z našich dvoch výberov budú mať takmer až nemožnú úlohu presadiť sa, takže im ostane cieľ ukázať sa. Šancu budú mať v únikoch. Dukla Banská Bystrica pred štartom nemala na výber, pretože Tybor sa zranil v Turecku, Kubiš je iba prvoročák, Oros už v sobotu odlieta na MS a Chren sa venuje hlavne dráhe. Z toho teda vyplinul štart sedmičky Marek Čanecký, Martin Haring, Martin Mahďar, Ján Andrej Cully, Juraj Bellan, Martin Vlčák a Jakub Varhaňovský. Poslední dvaja by sa za normálnych okolností na štart nedostali. Pre 20-ročného Varhaňovského to budú špurty s prívlastkom vesmírne. Krátka časovka nie je pre ľudí ako Čanecký, Bellan či Cully zlá, ale jednoducho na štarte budú ľudia ako Küng či Bodnar, ktorí by boli kandidátmi na triumf aj na Tour a za nimi ešte niekoľko desiatok kvalitných profíkov. Revírom Duklákov budú úniky. Ak by nebolo časovky, v celkovom poradí by mali vďaka nim šancu na druhú desiatku, no v Bardejove sa určite vytvoria väčšie rozdiely.
 
V reprezentačnom výbere to nevyzerá ideálne. Ešte na jar sa rátalo so siedmimi najlepšími dvadsaťtrojkármi, no sezóna nevyšla. Michal Clementis musel pred pár týždňami skončiť, takže výber povedie repre tréner žien Jakub Vančo. O skladaní výberu prebehli rôzne debaty, napokon sa v ňom neobjavili Topforexáci Foltán s Blaškom. Prvý sa pripravuje na MS, druhý nemá formu. Mnohí U23 sa počas sezóny neosvedčili, a tak budú vo výbere až štyria eliťáci. Nikto však nemá zásadnú formu. Juraj Lajcha, Robert Malík i Adrián Babič sú stálicami. Iste sa budú tlačiť do únikov. Vďaka výsledku na pretekoch Okolo Kosova dostal priestor Stanislav Béreš, no pri jeho mene vyvolal polemiku Juraj Karas, ktorý pred pár dňami slušne jazdil v Rumunsku, kde bola konkurencia oveľa lepšia. Číslom jeden v tíme bude Matúš Štoček, ktorý s Petroli Firenze podpísal zmluvu aj na ďalší rok, no absolútne sa mu nedarí a ako jediný jazdec U23 chcel pred MS absolvovať aj Okolo Slovenska. Veď má v sezóne iba 22 súťažných dní na pretekoch UCI. Ťažko povedať, kde sa zaradí. Svoju životnú formu má aktuálne Dávid Kaško. So zdvihnutým sebavedomím by to mohol skúsiť v úniku. Pre prvoročáka Richarda Comu to bude veľká skúška ohňom. Títo dvaja borci videli takúto konkurenciu iba v televízii. Domestikom v maďarskom Pannone je druhú sezónu Miklos Szabó, no nezdá sa, žeby sa niekam posúval.
 
 
jungels 19 itt pred startom rcsfa
Martin Haring vlani vybojoval dres (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Od 18:00 začína slávnostná prezentácia tímov. Náš live textový priebeh s fotografiami Jána Melichera a Igora Stančíka začne už od 17:30. Postupne doplníme aj audio vyjadrenia hlavných aktérov a večer videozostrih...
 
 

 
 
1a 18.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Bardejov 138 km cieľ: 12:10
1b 18.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Bardejov 7,4 km cieľ: 17:50
2. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Ružomberok 227 km cieľ: 17:55
3. 20.9. zvlnena etapa ciel rovina Ružomberok > Hlohovec 201 km cieľ: 17:10
4. 21.9. rovinata etapa ciel rovina Hlohovec > Senica 142 km cieľ: 13:40
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka na Okolo Slovenska 2019
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop