Vuelta: Šprintérsky finiš ukoristil Magnus Cort Nielsen, poradie v GC nezmenené

8.9.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
18. 8.9. zvlnena etapa ciel rovina Requena > Gandía 201 km Cort
 
V osemnástej etape našli svoju príležitosť rýchli pretekári. Príjazd do mesta Gandia neobsahoval žiadne výrazné prekážky, takže všetko malo byť pripravené na ďalší šprintérsky súboj. Pretekárov mohli znervózňovať len veľká porcia kilometrov a vysoké teploty, ktoré opäť atakovali 35 stupňov.
 
Vedúca skupina sa vytvorila pomerne ľahko, po niekoľkých úvodných atakoch sa vpredu usadilo päť jazdcov, ktorí dostali od pelotónu voľnú ruku. Záujem bojovať proti odhodlaným šprintérskym tímom mali Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Quentin Jauregui (Ag2r), Louis Vervaeke (Lotto-Soudal), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) a Mattia Cattaneo (Lampre-Merida).
 
V úniku sme nevideli žiadnych tradičných silných jazdcov, ktorí dokážu na trati poriadne vyžmýkať pelotón, takže v hlavnej skupine sa nasadilo pokojné tempo. Priemerná rýchlosť po dvoch hodinách jazdy dosahovala hodnotu len 37 km/h. Podľa očakávania v balíku okamžite prebrali taktovku zoskupenia, ktoré sa chceli presadiť v špurte. Najskôr to boli IAM Cycling, Giant - Alpecin a Bora - Argon 18.
 
Nielen favoriti na titul, ale aj ďalší pretekári nastúpili na etapu so zámerom ušetriť čo najviac energie pred zajtrajšou časovkou. Preto sme v úniku nevideli kvalitných tempárov a v tomto duchu sa vyjadril športový riaditeľ celku Orica - BikeExchgange Julian Dean, ktorý prezradil, že ich jazdci plánujú absolvovať dnešnú etapu v pokojnom režime, aby boli pripravení na ITT a sobotňajšiu etapu, ktorá je veľmi ťažká.
 
Na jedinej horskej prémii získal päť bodov Fumiyuki Beppu. V pelotóne jazdil veľmi odhodlane najmä tím Giant - Alpecin, ktorý sa v hromadných dojazdcoh zatiaľ nedokázal presadiť, hoci má vo svojich radoch skúseného šprintéra Nikiasa Arndta. Potom sa vpredu objavil aj tím Etixx - Quick-Step, jedným z jeho zástupcovo bol Martin Velits.
 
Na otvorených cestách začalo fúkať a v pelotóne sa objavila menšia nervozita. Vedúca skupina si dokázala udržiavať pekný náskok, aj keď v balíku pracovali viaceré celky. Blížiaci sa záver etapy však dostával utečencov pod čoraz väčší tlak, šprintérke zoskupenia nepoľavovali zo svojej snahy a mali celú situáciu pod úplnou kontrolou. 
 
Tridsať kilometrov pred cieľom opustil únik Mattia Cattaneo, ktorý si počkal na pelotón. Zvyšná štvorica pokračovala v svojej snahe, ale balík sa nezadržateľne blížil. Utečenci boli chytení jedenásť kilometrov pred páskou. Potom sa odohrávala bitka o pozície, dopredu sa tlačili šprintérske celky a zoskupenia, ktoré tu chceli chrániť svojich lídrov bojujúcich v klasifikácii.
 
V mestskom dojazde bolo pre šprintérov veľmi dôležité, aby si udržali čo najlepšiu pozíciu, v tomto smere si najlepšie plnili povinnosti Etixx - Quick-Step a Giant-Alpecin
 
Práve Giant rozbiehal záverečný špurt, ale spoza Nikiasa Arndta vybehol Magnus Cort Nielsen, ktorý sa dočkal prvého víťazstva pri svojej premiére na Grand Tour. 23-ročný borec nechal za sebou spomínaného nemeckého šprintéra a JP Druckera.
 
Giant-Alpecin pred cieľom vytváral výbornú pozíciu pre Arndta, ale ten čakal dlhšie, ako mal, čo využil mladý dánsky jazdec Magnus Cort Nielsen, ktorý sa nebál vyraziť dopredu a tvrdo ísť za svojím cieľom. Talentovaný a rýchly pretekár, ktorý sa hodí aj na klasiky,  potvrdil, že má sľubne rozbehnutú kariéru. Orica si tak užíva tretí etapový triumf na podujatí.
 
Kandidáti na titul absolvovali etapu bez problémov, pred zajtrajšou časovkou zostali pomery v klasifikácii nezmenené. Martin Velits dosiahol stratu 3:24 a aj dnes sa počas celého dňa podieľal na kontrole vedúcej skupiny.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Magnus Cort Nielsen (víťaz)
"Splnil sa mi obrovský sen, je to fantastické. Naším hlavným cieľom je starať sa o našich jazdcov pre celkovú klasifikáciu, ale ak sa nám naskytne šanca, pokúsime sa ju na konci využiť. Keď som skončil moju prácu pre Chávesa a Yatesa, začal som myslieť len na môj výsledok. Musel som si nájsť pozíciu, ale je fantastické, že sa mi podarilo vyhrať pri mojej premiére na GT. "
 
 
Výsledky
1. CORT Magnus ORICA-BikeExchange 4:54:31 100
2. ARNDT Nikias Team Giant - Alpecin link ikonka 00:00 40
3. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00 20
4. BENNATI Daniele Tinkoff link ikonka 00:00 12
5. VAN GENECHTEN Jonas IAM Cycling link ikonka 00:00 4
6. REIJNEN Kiel Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. SCHWARZMANN Michael Bora-Argon 18 00:00  
8. MEERSMAN Gianni Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00  
9. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. MANZIN Lorrenzo FDJ link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 74:30:03 20
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:37  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 03:57  
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:02  
5. YATES Simon ORICA-BikeExchange 06:03  
6. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 07:34  
7. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 08:12  
8. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 08:13  
9. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 08:28  
10. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 08:52  
11. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 09:03  
12. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 11:02  
13. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 11:13  
14. PERAUD Jean-Christophe Ag2r La Mondiale link ikonka 11:44  
15. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 12:32  
16. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 13:48  
17. SILIN Egor Team Katusha 15:56  
18. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 20:11  
19. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 24:50  
20. WYSS Marcel IAM Cycling link ikonka 29:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné kilometre etapy
 
 

 
 
Hodnotený kopec na trase:
2 20 modre 131 km - Puerto de Casa del Alto: dĺžka 13,3 km; sklon 3,8 % (5-3-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Na jednoduchom profile očakávame naháňačku medzi utečencami a šprintérskymi celkami. Na podobnej trase v šestnástej etape nemala vedúca skupina šancu, pretože v balíku pracoval veľký počet tímov, ktoré sa chceli presadiť v hromadnom špurte. Aj tentoraz očakávame podobný vývoj. Etixx - Quick-Step, BMC, Dimension Data, Giant - Alpecin či Bora - Argon budú držať na uzde utečencov, preto budeme zvedaví, kto prejaví záujem o pobyt v úniku. Vo výbornej forme tu jazdí Gianni Meersman, po nedávnom víťazstve získal sebavedomie JP Drucker, na etapový triumf stále čaká Nikias Arndt. Motivovaní budú aj Felline, Sbaragli alebo Schwarzmann. Ponuka na víťaza etapy bude naozaj široká.   
 
 
Krátky opis trasy:
V treťom týždni sa nezabudlo ani na šprintérov, pre ktorých je nachystaný jednoduchý finiš v prímorskom meste Gandia. Na trati sa nachádza len jedna vrchárska prekážka. Alto del Pelegrin je síce dlhé stúpanie, ale s priemerným sklonom štyri percentá, ktoré by nemalo vypojiť z rytmu najrýchlejších jazdcov v pelotóne. Pre šprintérov môže byť problém skôr to, že dve tretiny etapy sa odohrajú na zvlnenom profile, kde silná skupina utečencov dokáže získať slušný náskok. Posledných 70 kilometrov je však dolu kopcom, čo bude vyhovovať hlavnému balíku, preto môžeme byť svedkami napínavého súboja medzi šprintérskymi celkami a brejkom až do samého konca.
 
etapa 18
profil etapy: 2593 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop