Pozmenená trať a nový názov pretekov prilákali na Blízky východ výbornú konkurenciu

21.2.2019, 23:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Jediné preteky kategórie World Tour na Blízkom východe prešli oproti minulosti výraznou obmenou. Po štyroch rokoch existencie pretekov sa organizátori rozhodli zmeniť názov z Abu Dhabi Tour na UAE Tour. Kompletne sa zmenila tiež trať pretekov. Tohtoročná edícia ponúkne pretekárom sedem zaujímavých etáp.
 
Na rozmanitom teréne dostanú šancu presadiť sa všetky typy cyklistov. Bitku o celkové poradie rozhodnú dva kopce a časovka tímov, ktorá sa na podujatí predstaví premiérovo. Na štarte uvidíme veľké mená, medzi ktorými nebudú chýbať Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin či úradujúci majster sveta Alejandro Valverde.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromovideo
 
 
Dva horské dojazdy doplnené časovkou
 
Preteky otvorí 16-kilometrová časovka družstiev. Bude rovinatá a priamočiara. Silné tímy v nej môžu pripraviť východiskovú pozíciu pre svojho lídra, ale hlavná bitka sa odohrá v kopcoch. Cyklistov čaká z predchádzajúcich edícii známy Jebel Hafeet (10,8 km; 6,6 %), ktorý bude na konci tretej etapy, a úplne nový výstup na Jebel Jais (20,6 km; 5,4 %) na konci šiestej etapy. Jebel Jais neponúka príliš tvrdé sklony. Je to skôr vytrvalostná previerka, ale na úplnom konci sa objaví prudký úsek s priemerným sklonom cez deväť percent a práve ten môže rozhodnúť ako o víťazovi etapy, tak aj o celkovom poradí.
 
Šprintéri dostanú šancu trikrát. Silu a pripravenosť ukážu v druhej, piatej a poslednej etape. Bolo by prekvapením, ak by sme v týchto prípadoch nevideli hromadný špurt balíka. Zaujímavá etapa bude s poradovým číslom štyri. V jej závere sa nachádzajú tri krátke, ale zato nesmierne prudké stúpania. Cieľ sa nachádza na kopci Hatta Dam, pričom posledné stovky metrov budú cyklistov poriadne bolieť. Posledných dvesto metrov neklesne pod 14 percent a maximá budú atakovať 17 percent.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© UAE Tour)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
V celkovej klasifikácii sa budú chcieť presadiť skoro všetky celky
 
Veľké ambície na tomto podujatí bude mať tím Sunweb, ktorý prichádza s dvoma lídrami. Okrem Toma Dumoulina sa predstaví aj jeho mladší kolega Wilco Kelderman, ktorý sa vlani umiestnil na skvelom druhom mieste. Pre oboch pretekároch to budú premiérové preteky sezóny. Uvidíme, ako sa s tým popasujú. Obaja budú chcieť vyťažiť čo najviac v jazde proti chronometru a dobrý výkon od nich môžeme očakávať aj na oboch kľúčových kopcoch. V tímovej časovke býva silný aj tím Jumbo-Visma. Po príchode Tonyho Martina z Kaťuše jeho sila ešte niekoľkonásobne vzrastie. Lídrom bude Primož Roglič, ktorý sa rozhodol odštartovať svoju prípravu práve v tejto horúcej arabskej krajine.
 
Na poslednú chvíľu oznámil neúčasť štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome. Po náročných pretekoch v Kolumbii sa rozhodol pre odpočinok. „Som veľmi sklamaný z toho, že musím vynechať UAE Tour. Musím sa však úplne zotaviť po náročných pretekoch v Kolumbii. Želám chalanom veľa šťastia, som si istý, že to budú výborné preteky,“ povedal Froome. Lídrami Sky budú Michal Kwiatkowski a Gianni Moscon. Na výborné výkony z posledného obdobia bude chcieť nadviazať Astana. Lídrom tímu by mal byť Gorka Izagirre, ktorému sa podarili ovládnuť preteky v Provence minulý týždeň. Do skupiny favoritov bude patriť aj Daniel Martin, ktorý sa bude snažiť nadviazať na výborné výkony z Valencie zo začiatku februára. V jeho prípade bude kľúčové, ako UAE Emirates zvládne tímovu časovku.
 
 
martin d 18 lbl stupanie uaefb
Daniel Martin (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
V drese Movistaru sa predstaví úradujúci majster sveta Alejandro Valverde. Ten sa bude snažiť o obhajobu titulu z predchádzajúceho roka. Bude zaujímavé sledovať, ako si Movistar poradí s tímovou časovkou. Od Španiela sa však očakáva najmä aktívna jazda v kopcoch. A silný môže byť aj v štvrtej etape vo výbušnej koncovke. Sledovaným jazdcom bude aj Vincenzo Nibali, ktorý však nezvykne podávať najlepšie výkony na začiatku sezóny. Nechajú ho pripravené horské previerky chladným? Jeho hlavným cieľom by malo byť tento rok Giro d'Italia.
 
Bora Hansgrohe taktiež priváža kvalitnú zostavu. Chýba v nej síce Peter Sagan, ale strach o dobré umiestnenia Bora mať nemusí. V celkovej klasifikácii sa budú chcieť presadiť Emanuel Buchmann a Davide Formolo a v šprintoch zase Sam Bennett. Ten sa bude v koncovkách spoliehať na Erika Bašku, ktorý je jediným Slovákom v štartovacej listine. Pred sezónou sa hovorilo o tom, že Erik bude posledným rozbiehačom Bennetta, takže uvidíme, či to bude platiť.
 
 
bennett 19 san juan triumf bohfb
Triumf Sama Bennetta (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Okrem cyklistov útočiacich na celkové poradie, nebudú chýbať vynikajúci šprintéri. O etapové víťazstvá bude bojovať Elia Viviani. Ten sa predviedol vo výbornom svetle v Austrálii. Na Tour Down Under ovládol úvodnú etapu s cieľom v Adelaide a o dva týždne  neskôr aj jednorazovku Cadel Evans Great Ocean Road Race. Konkurovať mu bude Fernando Gaviria, ktorý sa bude zaručene chcieť v novom drese vytiahnuť pred domácimi fanúšikmi. V šprintoch im budú robiť spoločnosť Sam Bennett, Mark Cavendish, Marcel Kittel, Sacha Modolo a Phil Bauhaus, čo zaručene vytvorí napínavé súboje na konci troch najľahších etáp.
 
 

 
 
1. 24.2. rovinata etapa ciel rovina Al Hudayriat Island 16 km cieľ: 13:40
2. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Yas Mall > Abu Dhabi 184 km cieľ: 13:40
3. 26.2. rovinata etapa ciel rovina Al Ain > Jebel Hafeet 179 km cieľ: 13:40
4. 27.2. rovinata etapa ciel rovina Dubaj > Hatta Dam 205 km cieľ: 13:40
5. 28.2. rovinata etapa ciel rovina Sharjah > Khor Fakkan 181 km cieľ: 13:40
6. 1.3. rovinata etapa ciel rovina Ajman > Jebel Jais 180 km cieľ: 13:40
7. 2.3. rovinata etapa ciel rovina Dubaj > Dubaj 145 km cieľ: 13:40
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop