Sumár týždňa: Ineos v Romandii rozbil konkurenciu, Groenewegen sa stretol s Jakobsenom, Froome potrebuje čas

3.5.2021, 09:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Minulý týždeň sa niesol predovšetkým v duchu pretekov Okolo Romandie, ktoré podľa očakávaní ovládol britský Ineos. Geraint Thomas potvrdil dobrú formu a zdôraznil, že prioritou pre neho zostáva Tour de France. O čosi horšie je na tom jeho bývalý kolega a krajan Chris Froome. Ten musí stále pracovať na svojej forme. S tou súčasnou totiž stále nie je schopný konkurovať najlepším. Dylan Groenewegen sa medzičasom stretol s Fabiom Jakobsenom a podľa Holanďanových slov to bol "dobrý" rozhovor.
Chris Froome (© Ilario Biondi/Bettini Photo)
Ineos v Romandii potvrdil rolu favorita
Bez Pogačara a Rogliča to mal britský tím o čosi jednoduchšie, napriek tomu predviedlo duo Thomas a Porte spoľahlivé výkony, ktoré ich katapultovali na prvé dve priečky v celkovom poradí. Rozhodujúcimi sa napokon ukázali byť obe časovky, ktoré obom borcom vyšli perfektne. Miernym sklamaním sa zdá byť nevýrazný výkon Filippa Gannu, ktorý nenadviazal na neomylné výkony z predošlých časoviek.
Záverečná časovka nevyšla Michaelovi Woodsovi, ktorý spadol mimo vytúženého pódia. Tešiť ho však môže víťazstvo z kráľovskej etapy. Pódium napokon neudržal ani Ben O'Connor, a to aj napriek tomu, že sa v časovke na pretekoch World Tour nikdy pred tým neumiestnil lepšie ako včera - na šestnástej priečke.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Pred Girom sa v dobrom svetle ukazuje Fausto Masnada, ktorý môže spoločne s João Almeidom v Taliansku vytvoriť silný tandem. Na Gerainta Thomasa však nedosiahol a ten v cieli prekypoval radosťou: "Som veľmi šťastný. O to viac ma po včerajšom nešťastnom páde teší celkové víťazstvo. Bola to pre mňa výzva, no cítil som sa dobre. Samotný záver mi trochu pripomínal časy, keď som vyhral Tour v Espelette. Do slúchadiel som dostal informáciu, aby som v mokrom zjazde zbytočne neriskoval a prišiel si v kľude po žltý dres. Víťazstvo v etape by bol príjemný bonus, no prioritou bolo celkové prvenstvo,“ vyjadril sa Thomas.
Formu mám veľmi dobrú. Spočiatku som na seba nechcel vyvíjať žiaden veľký tlak, lebo priorita je pripraviť sa na Tour. No veľmi dobre som sa cítil už v Katalánsku, kde som skončil celkovo tretí za dvojicou tímových kolegov a tentokrát sme obsadili s Richiem prvé dve priečky, takže sa nemáme na čo sťažovať,“ povedal.
Konečné poradie Okolo Romandie 2021
1. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 17:59:57 500
2. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 00:28 400
3. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 00:38 325
4. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:39 275
5. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 00:43 225
6. O'CONNOR Ben Ag2r Citroën Team 00:45 175
7. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 01:08 150
8. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 01:22 125
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:30 100
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 02:20 85
Groenewegenove stretnutie s Jakobsenom
Dylan Groenewegen sa po dlhom deväťmesačnom dištanci vráti naspäť do pretekárskeho kolotoča na pretekoch Giro d'Italia. Pôvodne mal štartovať na pretekoch Okolo Maďarska, no v tíme na Giro sa na poslednú chvíľu uvoľnilo miesto, ktoré zaujal práve holandský šprintér. Trest, ktorý dostal za incident z piateho augusta, mu pritom vyprší iba jeden deň pred ich štartom.
"Niektorí ľudia budú na môj návrat reagovať dobre, pre iných to môže byť ťažšie. Rešpektujem emócie všetkých. Posledné týždne som veľa trénoval dobre. Moja kondícia by mala byť dobrá. Jedinou otázkou je, ako to bude prebiehať v pretekoch a ako sa budem cítiť v pelotóne,“ povedal šprintér Jumba pre belgickú Sporzu.
Groenewegen sa rozrozprával aj o nedávnom stretnutí s Fabiom Jakobsenom: "Ako prvého som kontaktoval Fabiovho otca. Dostal som od neho prívetivú odpoveď a dohodli sme si stretnutie. Stretli sme sa v Amsterdame. Nebolo to jednoduché, no bol to dobrý rozhovor, ktorého obsah si radšej nechám pre seba,“ uviedol Groenewegen. Jumbo bude na podujatí útočiť na celkové poradie s Georgom Bennettom. V hromadných dojazdoch budú spoliehať na dvojicu Dylan Groenewegen a David Dekker.
Froome ešte potrebuje čas
Chris Froome sa nevzdáva svojho vytúženého cieľu, ktorým je zisk piateho žltého dresu na Tour de France. V prípade úspechu by sa zaradil iba medzi elitnú štvoricu cyklistov, ktorým sa v minulosti podaril podobný počin -  Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Britský pretekár prestúpil na konci roka z konkurenčne nabitého Ineosu do tímu Israel Start-Up Nation, od ktorého si sľuboval najmä jasnú líderskú pozíciu, umožňujúcu jeho ďalší útok na najcennejší dres.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po ťažkom zranení, ktoré utrpel v lete 2019 sa však stále nedostal do svojej ideálnej formy a v súčasnosti sa skôr trápi. V pretekoch, na ktorých tento rok štartoval predviedol priemerné výkony a tie na atakovanie žltého dresu nestačia. "Cítim, že sa mi darí postupne napredovať. Pomaly sa zlepšujem, no stále ešte potrebujem čas,“ vyjadril sa Froome počas pretekov Okolo Romandie.
"Tak ako aj v minulosti, stále zostávam hladný po víťazstvách, a preto spravím všetko preto, aby som sa vrátil na svoju predchádzajúcu výkonnostnú úroveň. Je to však dlhší proces. Nie je to tak, že sa jedného dňa zobudím a zase bude všetko ako po starom. No túto príležitosť si nechcem nechať len tak vziať. V budúcnosti sa chcem za týmto obdobím obzrieť a povedať si, že som pre svoj úspech spravil všetko, čo bolo v mojich silách,“ povedal.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop