Švajčiarsko: V ITT Urán zničil konkurenciu, Carapaz udržal žltý dres, v Top 10 zmeny

12.6.2021, 14:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Švajčiarsko: V ITT Urán zničil konkurenciu, Carapaz udržal žltý dres, v Top 10 zmeny
(© Sam Buchli / Tour de Suisse)

7. 12.6. rovinata etapa ciel rovina Disentis-Sedrun > Andermatt 23,2 km Urán
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
zprofil etapy
profil etapy, 660 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Pravidelnou súčasťou itineára Okolo Švajčiarska je časovka jednotlivcov a platilo to aj v tohtoročnej edícií. Nakoľko bola prvá polovica etapy kopcovitá, dnešný boj proti chronometru mal sadnúť kvalitným vrchárom s dobrou časovkou. Medzi nich patril Julian Alaphilippe alebo Maximilian Schachmann. Spomedzi klasických časovkárov patri medzi dnešných favoritov Stefan Küng alebo Stefan Bissegger
Potom, ako prvá polovica štartovej listiny absolvovala dvadsaťtri kilometrov, sa na prvom mieste vyhrieval Jonas Rutsch (EF Education - Nippo). Nemec zvládol dnešnú trasu v čase 37:37. O dvadsaťsedem sekúnd bol pomalší Marc Soler (Movistar), od ktorého sa tu očakával boj o celkové poradie. Španiel však pred dnešnou časovkou strácal na Carapaza 38 minút. Priebežné tretie miesto patrilo Kanaďanovi Robovi Brittonovi (Rally Cycling), ktorý na Rutscha stratil minútu a štyridsať sekúnd.  
Potom, ako odštartoval Nathan van Hooydonck (Jumbo - Visma), organizátori vyhlásili prestávku do 15:20, aby sa mechanické vozidlá mohli vrátiť na miesto štartu. Po nej sa ako prvý vydal na trať Héctor Carretero (Movistar). Krátko po ňom odštartoval aj ďalší favorit Soren Kragh Andersen (DSM). Cyklisti, ktorí v dnešnej etape nemali žiadne ambície, štartovali bez časovkárskeho vybavenia. 
Jeden z favoritov, ktorý mal časovku už za sebou, bol Bissegger. Švajčiar neatakoval najvyššie priečky a na Rutscha stratil takmer tri minúty. Kragh Andersen sa doťahoval na pred ním štartujúceho Fabiena Doubeya (Direct Energie) a onedlho predbehol aj Carretera. Pozornosť na štarte pútal aj Tom Dumoulin (Jumbo - Visma), ktorý sa dnes predstavil vo svojej najsilnejšej disciplíne. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Kragh Andersen bol na medzičase oproti Rutschovi rýchlejší o 34 sekúnd a mieril na prvé miesto. Na trať sa už vydal aj Stefan Küng (Groupama - FDJ), ktorý na Okolo Valencie ukázal, že mu nie sú cudzie ani kopce. Kragh Andersen napokon preťal pásku o 31 sekúnd skôr a šiel na prvú priečku. V tom čase sa už na trati nachádzal ďalší favorit Rohan Dennis (Ineos). Po prvej polovici časovky mohol byť spokojný Thymen Arensman (DSM), ktorý strácal na svojho kolegu šestnásť sekúnd. 
Časovku fantasticky zvládal Dumoulin, ktorý bol už na prvom medzičase najrýchlejší o šesť sekúnd. Holanďana čoskoro predbehol Gino Mäder (Bahrain - Victorious), na ktorého Dennis strácal tridsaťjeden sekúnd. O ďalšie tri sekundy bol pomalší Küng. Dvanásty v GC Pierre Latour (Total Direct Energie) strácal na desiateho Ruia Costu (UAE Team Emirates) pred etapou 29 sekúnd. 
Dumoulin v cieli zdolal Kragha Andersena o šesť sekúnd, ale hneď na to preťal pásku Mäder a napokon bol o dve sekundy rýchlejší. Víťaz etapy na tohtoročnom Gire tak šiel do vedenia. Časovka nevyšla Dennisovi, ktorý stratil viac ako minútu. Dobrý výkon podal aj Küng, ktorý stratil sekundu na tretieho Kragha Andersena. Sedemnásť minút pred sedemnástou hodinou sa na trať vybral posledný pretekár - líder pretekov Richard Carapaz (Ineos). 
Slušne si viedol Victor de la Parte (Direct Energie), ktorý bol po medzičase na štvrtom mieste. Dnes sa bojovalo aj o biely dres, Andreas Leknessund (DSM) mal len deväť sekúnd k dobru pred Eddiem Dunbarom (Ineos). Mäderovi po medzičase poriadne dýchal na chrbát Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), ktorý na neho strácal len šesť sekúnd. De la Parte bol v cieli klasifikovaný na piatom mieste. 
Costa si na medzičase vymenil bicykel, no veľké prekvapenie mal na dosah Domenico Pozzovivo, ktorý prišiel na medzičas o šesť sekúnd skôr ako Mäder. V boji o biely dres mal zatiaľ prevahu Leknessund, ktorý bol o dvadsať sekúnd lepší ako Dunbar. Costa a Latour boli priebežne v Top 10 dnešnej časovky a tak útočili na prienik do Top 10 v GC. Solídny výkon podal aj Wout Poels (Bahrain - Victorious), ktorý stratil dvadsať sekúnd na Mädera a šiel na piate miesto. 
Zmenu na pódiu priniesol Catteneo, ktorý zaostal za Mäderom o štyri sekundy a bol priebežne tretí. Skvelý výkon podával Rigoberto Urán (EF Education), ktorý prišiel na medzičas s 29 sekundami k dobru na Pozzoviva. Costa v cieli stratil sedem sekúnd a mohol pomýšľat na prienik do Top 10, ale potreboval k tomu pomoc od svojich konkurentov. Za Urána sa zaradil Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), ktorý strácal dvanásť sekúnd. 
Časovka vôbec nevychádzala Maximilianovi Schachmannovi (Bora), ktorý mal už na medzičase minútové manko. Biely dres si udržal Leknessund, oproti Dunbarovi bol rýchlejší o 29 sekúnd. Ako prvý z elitnej desiatky prišiel do cieľa Pozzovivo a na Mädera stratil len šesť sekúnd. Ešte horšie ako Schachmann šiel Jakob Fuglsang (Astana) a Richard Carapaz (Ineos) strácal necelých päťdesiat sekúnd. 
Do cieľa prišiel aj Urán a Mäderovi dal 54 sekúnd, čo bol útok na žltý dres. Esteban Chaves (Mitchelton) stratil na Urána viac ako tri minúty. Na Urána nestačil ani Alaphilippe, ktorý stratil štyridsať sekúnd. So svojim výkonom nebude spokojný ani Michael Woods (Israel Start-Up), ktorý v cieli zaknihoval manko dvoch minút a 34 sekúnd. Schachmann stratil minútu a dvadsaťtri sekúnd a bolo jasné, že ho predbehne minimálne Alaphilippe. 
Fuglsang bol v cieli ešte o dvadsať sekúnd horší ako Schachmann a Carapaz stratil 54 sekúnd, čo mu stačilo na udržanie žltého dresu. Víťazom časovky sa stal Rigoberto Urán pred Julianom Alaphilippom Ginom Mäderom. Pre Kolumbíjčana ide o prvé etapové víťazstvo od Okolo Slovinska 2018, pričom toto bola druhá víťazná časovka v kariére. 
Náskok Carapaza v GC sa zmenšil na sedemnásť sekúnd. Na druhé miesto sa posunul víťaz časovky a na tretiu priečku sa posunul Alaphilippe. Rozdiel medzi štvrtým Schachmannom a piatym Fuglsangom je len osem sekúnd a za nimi vznikla veľká diera. Šiestu priečku napriek zlej časovke udržal Woods, no len šesť sekúnd na neho stráca Pozzovivo, ktorý dnes zajazdil životnú časovku. O priečku vyššie sa posunul aj Costa. 
Tohtoročný ročník Okolo Švajčiarska uzavrie zajtrajšia horská etapa, ktorá môže urobiť ďalší prievan v celkovom poradí. Urán a Alaphilippe budú chcieť dostať do úzkych Carapaza a Schachmann s Fuglsangom môžu zaútočiť na pódium. Na šiestu priečku, ktorú momentálne drží Woods, veľa nestrácajú Pozzovivo, Oomen aj Costa. Do Top 10 sa budú chcieť prepracovať Cattaneo alebo Latour. 
vyjadrenie ikonky ciernaRigoberto Urán (víťaz časovky, 2. miesto v GC)
"So stúpaním a klesaním to bola pre mňa veľmi zvláštna časovka. Som prekvapený, že som vyhral. Počas celých pretekov som mal dobré nohy. Dnes však boli moje nohy neuveriteľne dobré. Je to pre mňa a môj tím špeciálny deň. Pokúsim sa vyhrať celé preteky (smiech). Zvlášť, keď mám zrovna takéto nohy. Zajtra je veľmi náročná etapa. Od víťaznej etapy v roku 2007 to vždy boli pre mňa zvláštne preteky."
Výsledky etapy
1. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 36:02 60
2. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 00:40 25
3. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:54 10
4. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:54
5. DUMOULIN Tom Jumbo-Visma 00:56
6. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 00:58
7. POZZOVIVO Domenico Qhubeka ASSOS 01:00
8. COSTA Rui UAE Team Emirates 01:00
9. KRAGH ANDERSEN Søren Team DSM 01:04
10. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 01:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 20:37:27
2. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 00:17
3. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 00:39
4. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 01:07
5. FUGLSANG Jakob Astana-Premier Tech 01:15
6. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 03:10
7. POZZOVIVO Domenico Qhubeka ASSOS 03:16
8. OOMEN Sam Jumbo-Visma 03:39
9. COSTA Rui UAE Team Emirates 03:43
10. CHAVES Esteban Team BikeExchange 04:29
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 21
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 16
3. IMHOF Claudio Switzerland 16
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. NIBALI Antonio Trek-Segafredo 20
2. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 20
3. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 16
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 20:43:04
2. DUNBAR Edward INEOS Grenadiers 00:38
3. POWLESS Neilson EF Education-NIPPO 01:42
Kopec na trase časovky:
1 20 11 km - Oberalppass: dĺžka 9,8 km; sklon 6,5 %

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop