Okolo Slovenska: Druhú etapu vyhral Steimle, Peter Sagan bol opäť druhý, Hodeg udržal dres, Bol spadol v poslednej zákrute

2. 17.9. rovinata etapa ciel rovina Sp. Podhradie > Dolný Kubín 180 km Steimle
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234
profil etapy (© okoloslovenska.com)
Úvodná etapa priniesla očakávanú koncovku a súboj tých najrýchlejších na podujatí. Piatok organizátori pripravili pre cyklistov profilovo najťažšiu etapu 65. ročníka Okolo Slovenska. Merala 180 kilometrov, cyklisti počas nej prekonali skoro dvetisíc výškových metrov, no hlavne mali v ceste najnáročnejšie stúpanie v programe tohtoročnej edície. V etape končiacej v Dolnom Kubíne totiž cyklisti vyliezli na Štrbské Pleso (9,7 km - 2,9 %), jedinú horskú prémiu prvej kategórie v tomto ročníku. Okrem nej účastníci pretekov zdolali aj stúpania Starý Smokovec (15 km - 2,4 %) a Vrchvarta (4,9 km - 3,5 %).
 Jazdci Bora - hansgrohe pred začiatkom 2. etapy (© Ján Melicher)

Hlavne posledné spomínané stúpanie mohlo spôsobiť delenie pelotónu a tiež v ňom mohol niekto zaskočiť šprintérske tímy. Jeho vrchol sa nachádzal na méte 14 kilometrov od cieľa, z ktorého nasledoval zjazd a iba krátka pasáž po rovine. Napriek tomu medzi hlavných favoritov na zisk etapy patrili Álvaro Hodeg, Cees Bol a tiež Peter Sagan. Slovenský šampión mal dnes veľkú šancu obliecť sa do žltého dresu. Prekaziť plány vyššie uvedeným cyklistom mohol Carl Fredrik Hagen, ktorý mal chuť útočiť už včera pri jednoduchšom profile v závere.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na trase druhej etapy od ranných hodín husto pršalo. Týkalo sa to nielen Spišského Podhradia, kde previerka štartovala, ale aj cieľovej destinácie v Dolnom Kubíne. Celkovo dnes cyklisti absolvovali preteky v drsných podmienkach, nielen dážď im robil problémy, ale aj nízke teploty. Na štarte bolo iba štrnásť stupňov, na Štrbskom Plese ešte menej. Dôležitou správou bolo aj odloženie štartu etapy o päť minút. Účastníci podujatia museli počkať, kým prejde vlak. Na Slovensku neplatí pravidlo ako na západe, kde vlaky majú prednosť, ale tentokrát organizátori radšej odložili štart. 
 Slávnostný štart druhej etapy (© Cycling-Info.sk)
Slávnostný štart prebehol na námestí v Spišskom Podhradí, pelotón ho opustil päť minút po jednej hodine poobede. Hlavné pole sa následne obrátilo na Levoču, a pri Sivej Brade prebehol ostrý štart, teda aj on bol posunutý o pár kilometrov. Dôvod, prečo sa odložil ostrý štart bol technický problém s bicyklom jedného z reprezentantov Slovenska. Bol ním Filip Lohinský. Pred etapou vymenil bicykel aj Dávid Kaško z reprezentácie Slovenska. Pri Sivej Brade sa pelotón objavil presne v štvrť na druhú, teda desať minút po slávnostnom štarte. 
Cyklisti sa presúvajú na ostrý štart (© Cycling-Info.sk)
Krátko po odmávaní etapy sa vpredu ocitlo päť cyklistov, ktorí chceli stráviť deň v úniku aj napriek prudkému dažďu. Boli nimi Aljaž Jarc z tímu Adria Mobil, Matúš Štoček z Topforex Att Investments, Kristian Kulset z Uno-X Pro Cycling Team, Marceli Boguslawski z HRE Mazowsze Serce Polski a Tobias Vančo z Dukla Banská Bystrica. Ešte pred Levočou ich ale pelotón dobehol, takže prvý pokus na vytvorenie celodenného úniku nebol vydarený. Medzitým Juraj Lajcha z reprezentácie Slovenska vymenil bicykel. 
 Hneď od začiatku etapy sa útočilo (© Igor Stančík) 
Práve v Levoči atakovala ďalšia pätica cyklistov, ktorí sa snažili vytvoriť celodenný únik. Menovite nimi boli Fredrik Dversnes z Gazprom-Rusvelo, Jakub Otruba z Elkov - Kasper, Boštjan Murn z Adria Mobil, Andrea Garosio z Bardiani CSF Faizane a Idar Andersen z Uno-X Pro Cycling Team. Na dvadsiatom kilometri od štartu etapy viedli utečenci už o minútu, jazdci v pelotóne si zatiaľ dávali dole bundy. Doskočiť do úniku chcel ešte Sergio Araiz Michel z Equipo Kern Pharma, zatiaľ sa mu to nepodarilo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po chvíli Araiz Michel (Equipo) svoju snahu vzdal a počkal na hlavné pole. Bolo tak definitívne rozhodnuté, že v celodennom úniku bude pôsobiť pätica cyklistov, ktorá sa priblížovala k Spišskej Novej Vsi, kde bola situovaná prvá prémia v programe dnešného dňa. Bola ňou šprintérska prémia. Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy získal Dversnes (Gazprom), druhý bol Andersen (Uno-X) a tretí Otruba (Elkov). Jeden bod, ale bez bonifikačnej sekundy si na konto pripísal Murn (Adria).
 Pohľad na pelotón na začiatku etapy (© Igor Stančík) 
Postupom času si piati utečenci vytvorili náskok tri a pol minúty. Celú situáciu z čela pelotónu kontroloval belgicky Deceuninck Quick - Step, ktorý bránil žltý dres Álvara Hodega. Priebežný líder pretekov sa dnes mohol oprieť o služby Michaela Mörköva alebo Ilja Keisseho, teda dvoch elitných režisérov. Vpredu boli poskladané aj ostatné World Tour celky. Nechýbala tam ani nemecká Bora - hansgrohe, členovia tohto zoskupenia dávali pozor na Petra Sagana. Na trase etapy stále pršalo.  
 V piatok tvorilo celodenný únik päť jazdcov (© Ján Melicher)
Situácia na ceste sa postupne upokojovala, únik aj pelotón prešli cez prvú zónu občerstvovania a pokračovali smerom k prvej horskej prémii. Súčasťou hlavného poľa bol už aj Filip Lohinský z reprezentácie Slovenska, ktorý ešte na slávnostnom štarte menil bicykel a potom musel pätnásť kilometrov dobiehať pelotón, pretože medzičasom sa odštartovalo. Zvládol to, avšak stratil pri tom dosť síl. O tie prišiel aj Stephen Clancy z Novo Nordisk, ktorý z pretekov odstúpil. 
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Pred stúpaním Starý Smokovec prestalo pršať, ale poveternostné podmienky boli naďalej veľmi tvrdé. Pocitovo bola veľká zima, teplomer ukazoval trinásť stupňov. Dversnes (Gazprom), Otruba (Elkov), Murn (Adria), Garosio (Bardiani) a Andersen (Uno-X) naďalej pokračovali v úniku a zväčšovali medzeru medzi nimi a pelotónom. V Žakovciach, na konci druhej občerstvovacej stanice, ich náskok presiahol hranicu štyroch minút. V pelotóne stále diktoval tempo Quick - Step. 
 Celodenný únik na ceste pod prvé hodnotené stúpanie (© Igor Stančík) 
Počas druhej etapy sa na cyklistov prišli pozrieť nielen diváci, ktorých neodradilo ani nie príliš dobré počasie, ale aj stádo kráv. Len pred Tatranskou Lomnicou sa pri ceste ukázali štyri Cyklistom nič neurobili, väčšina účastníkov pretekov ich pravdepodobne ani neregistrovali. Dversnes (Gazprom), Otruba (Elkov), Murn (Adria), Garosio (Bardiani) a Andersen (Uno-X) už pomaly liezli na Starý Smokovec (15 km - 2,4 %), najdlhšie stúpanie v programe dnešného dňa. Pätica utečencov si stále udržiavala k dobru štyri minúty.   
  Tempo v pelotóne diktoval Quick - Step (© Igor Stančík) 
Úvodnú horskú prémiu v programe druhej etapy vyhral Garosio (Bardiani), ktorý si tak upevnil prvé miesto v súťaži o kráľa hôr. Majiteľ bodkovaného trička získal šesť bodov, dokopy mal už šestnásť bodov. Na vrchol Starého Smokovca za ním postupne prišli Andersen (Uno-X), Dversnes (Gazprom), Murn (Adria) a Otruba (Elkov). Posledný menovaný už body nezískal. Pelotón na vrchol vyšiel o tri a pol minúty neskôr. Jeho súčasťou už nebol Andersen (DSM), ktorý nastúpil do auta a bol druhým odstupujúcim pretekárom na podujatí, tým prvým bol včera jeho tímový kolega Hindley (DSM).
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Zoznam pretekárov, ktorí neprídu do cieľa 65. ročníka Okolo Slovenska sa ďalej zväčšoval. Najskôr to zabalil Rosenberg (Uno-X), pár minút svoje ambície na podujatí predčasne ukončil Von Stetten (Maloja). Dobrou správou pre zvyšných účastníkov bola skutočnosť, že na oblohe sa začalo objavovať slnko, cesta bola naďalej poliata vodou. Dversnes (Gazprom), Otruba (Elkov), Murn (Adria), Garosio (Bardiani) a Andersen (Uno-X) už stúpali na druhú horskú prémiu. 
  Celodenný únik pred stúpaním na Štrbské Pleso (© Ján Melicher)
Stúpanie Štrbské Pleso (9,7 km - 2,9 %) nezmenilo pomer síl vpredu, pätica spoločne vyšla na jeho vrchol. Pretekár, ktorý prešiel cez hranicu prémie ako prvý získal dvanásť bodov. Bol ním opäť Garosio (Bardiani), vedúci cyklista v súťaži o kráľa hôr, tentokrát nemusel o body bojovať. Talian mal v tomto okamihu na konte 28 bodov. Na Štrbskom Plese bodovali všetci účastníci úniku, za Garosiom prešli cez prémiu Dversnes (Gazprom), Murn (Adria), Andersen (Uno-X) a Otruba (Elkov). Jeden bod sa ušiel aj pre člena pelotónu, bol ním Moreno Sanchez (Equipo).
 Chris Froome bol dnes poriadne oblečený (© Igor Stančík) 
Na čele balíka stále figurovali predovšetkým kolegovia Hodega (Quick - Step) a Petra Sagana (Bora), ktorí pomaly začali odkrajovať z náskoku vedúcej pätice. Na vrchole Štrbského Plesa strácali borci v hlavnom poli ešte tri minúty na konci klesania z kopca prvej kategórie sa medzera medzi obomi skupinami zmenšila o celú minútu. V Podbanskom klesol náskok utečencov prvýkrát pod dve minúty, do cieľa bolo treba prejsť ešte 76 kilometrov, dve rýchlostné a jednu horskú prémiu.
- reklama -
- reklama -
Členovia celodenného úniku už boli na Liptove a smerovali do Liptovského Mikuláša. Ešte pred metropolou Liptova museli prejsť cez Liptovský Hrádok, kde bola umiestnená druhá rýchlostná prémia. Dversnes (Gazprom), Otruba (Elkov), Murn (Adria), Garosio (Bardiani) a Andersen (Uno-X) na ňu prišli spolu o dve minúty pred pelotónom. Ďalšiu porciu bodov do bodovacej súťaže a bonifikačné sekundy si po veľkom boji rozdelili Dvernes, Otruba a Murn. Bod bez sekundy získal Andersen. Garosio sa do bitky nezapojil, jeho misiou bolo zbierať body na horských prémiách. 
 Na rýchlostných prémiách sa bojovalo o sekundy (© Ján Melicher)
Krátko po druhej rýchlostnej prémii sa utečenci objavili na tretej. V Liptovskom Mikuláši vyprodukoval najväčšiu rýchlosť Otruba (Elkov), získal tak tri bonifikačné sekundy a šesť bodov. Po ňom cez prémiu prešli Dversnes (Gazprom), Andersen (Uno-X) a Murn (Adria). Garosio (Bardiani) znovu nebojoval, šetril sily do záverečného stúpania. Otázkou bolo, či členovia celodenného úniku prídu pod poslednú prémiu pred balíkom, a ak áno, o koľko sekúnd. V pelotóne začali diktovať tempo Equipo Kern Pharma.  
 V klesaní zo Štrbského Plesa zasvietilo slnko (© Igor Stančík) 
Pelotón zrýchľoval a približoval sa k piatim jazdcom v čele. Na situáciu takmer okamžite zareagovali kolegovia Hodega (Quick - Step), ktorí sa po malej chvíli znovu poskladali na čelo a vytlačili zoskupenie Equipo Kern Pharma. Muž v žltom drese sa na méte 37 kilometrov pred cieľom pohyboval na šiestej pozícii. V čele balíka nebolo vidieť tím Bora - hansgrohe aj s Petrom Saganom. Trojnásobný majster sveta doposiaľ nehlásil žiadne problémy, zatiaľ sa schovával v strede pelotónu. 
Žlté tričko mal oblečené Álvaro Hodeg (© Ján Melicher)
Skupina utečencov sa postupne zmierila so svojim osudom, ako prvý sa do balíka vrátil Andersen (Uno-X). Urobil tak na méte 32 kilometrov od cieľa. Dversnes (Gazprom), Otruba (Elkov), Murn (Adria), Garosio (Bardiani) tak učinili o päťsto metrov neskôr. Celodenný únik bol zlikvidovaný pomerne skoro, ďaleko pred poslednou prémiou. Na novú situáciu znovu reagovali jazdci z celku Equipo Kern Pharma, znovu sa ujali slova a snažili sa nastaviť tempo, z ktorého by sa nedalo útočiť.
 Peter Sagan prechádzal etapu bez problémov (© Igor Stančík)
Ešte pred veľkým finále, ktorého súčasťou bolo aj posledné hodnotené stúpanie, organizátori vyhlásili najbojovnejšieho jazdca etapy. Stal sa ním Otruba (Elkov). Český cyklista bol odmenený za svoju snahu. Tiež Garosio (Bardiani) mohol byť spokojný. Dnes urobil dôležitý krok k zisku bodkovaného dresu. Obaja jazdci boli súčasťou pelotónu aj na méte 23 kilometrov pred koncom. Stále sa na čele ukazovali muži z Equipo Kern Pharma, ale za nimi už boli poskladané aj ďalšie tímy. 
Koniec celodenného úniku (© Igor Stančík)
Počas stúpania Vrchvarta (4,9 km - 3,5 %) sa začali diať dramatické veci. Peter Sagan (Bora) pár metrov pred koncom poslednej prémie zaútočil a na kopec prišiel ako prvý. Za ním sa udržal iba Lutsenko (Astana) a Steimle (Quick - Step). Sagan držal rýchle tempo aj v klesaní, udržal sa ho iba muž v modrom drese, všetci ostatní pretekári už mali pred sebou medzeru. Za nimi bola skupina prenasledovateľov, v ktorej sa nachádzalo do desať cyklistov so stratou šestnásť sekúnd.  
 Equipo Kern Pharma v čele pelotónu (© Igor Stančík)
Lenže Steimle (Quick - Step) nechcel striedať Petrovi Saganovi (Bora) a vedúce duo nakoniec počkalo skupinu prenasledovateľov. Trojnásobný majster sveta tak dostal pomoc v podobe Ossa (Bora) a snažil sa udržal túto skupinu pred zvyškom pelotónu, ktorú ťahal Quick - Step. Práve v nej sa nachádzal Hodeg (Quick - Step). Balík strácal na vedúcu skupinu desať sekúnd, neustále ich mali na očiach. V nájazde do Dolného Kubína sa na čele balíka objavil Hodeg, ale iba na pár sekúnd.  
Deceuninck Quick - Step pracuje pre Hodega (© Igor Stančík)
Technické finále nahrávalo do kariet členom vedúcej skupiny, ale tritisíc metrov pred cieľom sa obe skupiny spojili, na kruhovom objazde v Dolnom Kubíne. Nakoniec tak o víťazovi etapy musel rozhodnúť hromadný dojazd. Do neho priviedol pelotón tím DSM. Peter Sagan bol v dobrej pozícii, v poslednej zákrute bol na druhom mieste, ale nakoniec nevyhral. Z víťazstva sa tešil Jannik Steimle, ktorý už Sagana pred seba nepustil. Tretí bol Álvaro Hodeg. Za ním skončil Lukáš Kubiš. Záverečné metre ovplyvnil pád šprintérov, na zemi skončili štyria z nich, aj Cees Bol.  
 Jannik Steimle vyhral druhú etapu (© Igor Stančík)
Nemecký cyklista bol v druhej etape veľmi silný. Bol to práve Jannik Steimle, ktorý ako jediný dokázal včas zareagovať na útok Petra Sagana a nakoniec ho v šprinte aj porazil. Obhajca vlaňajšieho víťazstva potom, ako sa dostal na zadné koleso trojnásobného majstra sveta mu odmietal striedať, v žltom dnes jazdil jeho kolega, a šetril sily, ktoré nakoniec vo finále použil na zisk etapového prvenstva. Jeho víťazstvo je o to strhujúcejšie, že v úplnom čele pelotónu bol od méty štyristo metrov pred cieľom, napriek tomu udržal všetkých súperov za sebou. 
 Jannik Steimle preberá trofej pre víťaza etapy (© Igor Stančík)
Útočnú cyklistiku, to predviedol Peter Sagan v závere druhej etapy. Najlepší slovenský cyklista vyskúšal roztrhať pelotón v poslednom stúpaní, nakoniec sa dostal do čela pretekov, ale k víťazstvu v etape sa nedostal. Sagan ukázal to, čo ho vždy zdobilo. Nechal na ceste kopec síl, ktoré mu chýbali v úplnom závere. Obsadil teda druhé miesto, rovnako ako včera. Peter si napriek tomu upevnil svoju pozíciu v súťaži o najlepšieho domáceho jazdca, a tiež získal dôležité bonifikačné sekundy. Výborné meno slovneskej cyklistike urobili dnes aj Lukáš Kubiš a Matúš Štoček, obaja boli v najlepšej desiatke.  
 Peter Sagan v drese pre najlepšieho Slováka (© Igor Stančík)
Po tretie miesto v etape si prišiel Álvaro Hodeg, kolumbijský cyklista sa len tesne vyhol pádu v poslednej zákrute. Potom už bol príliš ďaleko, aby ešte zabojoval o etapu. Za tretie miesto dostal štyri bonifikačné sekundy, ktoré ho udržali v priebežnej klasifikácii na prvom mieste. Na druhom mieste je Jannik Steimle, tretí Peter Sagan. Nemec stráca tri sekundy, Sagan štyri. Na štvrtom mieste sa nachádza Eirik Lunder, jeho strana na prvého je dvanásť sekúnd. V najlepšej desiatke sa nachádzajú ešte Jakub Otruba so stratou trinástich sekúnd, Roger Adria Oliveras, Cees Bol, Casper Pedersen, Maciej Bodnar a Idar Andersen.  
Álvaro Hodeg ponesie žltý dres aj v tretej etape (© Igor Stančík)
Kolumbijčan Álvaro Hodeg sa po druhej etape stal novým lídrom bodovacej súťaže a okrem žltého dresu mu patrí aj zelený. Nosiť však bude iba žltý, v zelenom pôjde Peter Sagan. Majiteľ bodkovaného dresu určeného pre najlepšieho vrchára sa po druhej etape nezmenil. Andrea Garosio totiž znovu pôsobil v celodennom úniku a zbieral body na horských prémiách. Vyhral dve z troch, upevnil si tak prvé miesto. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 23 rokov udržal Eirik Lunder. Dnes mu patril aj zelený. 
Výsledky etapy
1. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step 04:18:30 14
2. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 00:00 5
3. HODEG Alvaro Deceuninck - Quick-Step 00:00 3
4. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
5. GALVÁN Francisco Kern Pharma 00:00
6. GLIVAR Gal Adria Mobil 00:00
7. FELLINE Fabio Astana-Premier Tech 00:00
8. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 00:00
9. ŠTOČEK Matúš Topforex - ATT Investments 00:00
10. ANDERSEN Idar Uno-X Pro Cycling Team 00:00
23. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 00:00
38. SAGAN Juraj BORA-hansgrohe 00:00
70. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:23
88. NAGY Simon Cycling Academy Trenčín 02:08
89. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 02:08
95. LAJCHA Juraj Slovensko 03:40
104. LOHINSKÝ Filip Slovensko 05:00
109. KAŠKO Dávid BORA-hansgrohe 05:00
110. OROS Samuel Cycling Academy Trenčín 05:00
114. KARAS Juraj Slovensko 05:55
120. FROLEK Ladislav Cycling Academy Trenčín 06:01
121. BÉREŠ Stanislav Slovensko 06:01
122. GAVENDA Martin Slovensko 06:01
123. FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica 06:01
127. KAŠKO Dávid Slovensko 07:57
128. NÔTA Štefan Slovensko 07:57
130. VANČO Tobias Dukla Banská Bystrica 07:57
131. CHREN Martin Dukla Banská Bystrica 07:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HODEG Alvaro Deceuninck - Quick-Step 07:54:45
2. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step 00:03
3. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 00:04
4. LUNDER Eirik Gazprom-RusVelo 00:12
5. OTRUBA Jakub Elkov - Kasper 00:13
6. ADRIÁ Roger Kern Pharma 00:13
7. BOL Cees Team DSM 00:14
8. PEDERSEN Casper Team DSM 00:14
9. BODNAR Maciej BORA-hansgrohe 00:15
10. ANDERSEN Idar Uno-X Pro Cycling Team 00:15
14. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:18
18. ŠTOČEK Matúš Topforex - ATT Investments 00:19
38. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 00:23
63. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:51
79. SAGAN Juraj BORA-hansgrohe 05:11
98. LAJCHA Juraj Slovensko 08:56
99. KAŠKO Dávid BORA-hansgrohe 10:07
101. OROS Samuel Cycling Academy Trenčín 10:12
102. LOHINSKÝ Filip Slovensko 10:14
107. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 10:50
108. NAGY Simon Cycling Academy Trenčín 10:54
113. KAŠKO Dávid Slovensko 13:12
121. KARAS Juraj Slovensko 14:39
122. BÉREŠ Stanislav Slovensko 14:42
128. CHREN Martin Dukla Banská Bystrica 16:40
129. VANČO Tobias Dukla Banská Bystrica 16:41
130. NÔTA Štefan Slovensko 16:41
131. FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica 17:43
134. FROLEK Ladislav Cycling Academy Trenčín 19:48
135. GAVENDA Martin Slovensko 19:50
Zobraziť kompletné poradie
Všetky prémie na trase etapy:
 154,4 km - SPIŠSKÁ NOVÁ VES (6-4-2-1)
 105,9 km - Starý Smokovec: dĺžka 15 km; sklon 2,4 % (6-4-2-1)
 91,8 km - Štrbské Pleso: dĺžka 9,7 km; sklon 2,9 % (12-8-6-4-2-1)
 57,5 km - LIPTOVSKÝ HRÁDOK (6-4-2-1)
 46,6 km - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (6-4-2-1)
 14,6 km - Vrchvarta: dĺžka 4,9 km; sklon 3,5 % (6-4-2-1)
 Cieľ - DOLNÝ KUBÍN (15-12-10-8-6-5-4-3-2-1)
Krátke preview etapy:
Milovníci nášho športu na východe uvidia svetový pelotón i druhý deň. So štartom pod legendárnym Spišským hradom prevedie cyklistov cez starobylú Levoču, Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry až do Dolného Kubína. Počas 180 kilometrov sa bude bojovať o tri rýchlostné prémie (v Spišskej Novej Vsi, Liptovskom Milkuláši a Liptovskom Hrádku) a tri vrchárske prémie (v Starom Smokovci, Štrbskom Plese a vrchu Varta). Štrbské Pleso bude jedinou prémiou najvyššej kategórie v tomto ročníku. Je to aj jediná echt kopcovitá etapa prechádzajúca cez naše veľhory. Dolnokubínci privítajú víťaza na Športovej ulici pri štadióne tesne po 17tej hodine.
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2021
 
Náš eshop