Štvrtková etapa vo Švajčiarsku priniesla sólo Ayusa, opäť zmenu žltého dresu, no i ťažký pád Mädera

15.6.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Štvrtková etapa vo Švajčiarsku priniesla sólo Ayusa, opäť zmenu žltého dresu, no i ťažký pád Mädera
Juan Ayuso (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

5. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Fiesch > La Punt 211 km Ayuso
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 4710 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Séria ťažkých etáp vo Švajčiarsku pokračovala aj vo štvrtok a viacerí pretekári z Top 10 celkového poradia sa chceli posunúť vyššie. Novinkou bol ale dojazd v klesaní, ktorý nevyhovoval všetkým. Chcelo to poriadne riskantnú jazdu v posledných desiatich kilometroch, aby ste sa odpútali od súperov a získali pár sekúnd. Medzi najlepšími sme mali viacero mladých pretekárov, ktorých zjazdárske schopnosti neboli tak rozšifrované ako u niektorých známejších mien. Rovnako ako to, ako zvládnu tak dlhú etapu na 211 km po dvojici krátkych.
Tým ako narastali straty pretekárov v celkovom poradí, stúpala aj šanca na triumf úniku. Opäť sa menil držiteľ žltého dresu, teda to bolo Ag2r, ktoré viedlo pelotón a sami si museli odpovedať na otázku, či bude výhodnejšie únik pustiť, alebo ho naháňať. Od úvodu sa im skupiny nepáčili, boli tam rôzni nebezpeční ľudia, no napokon pustili partiu, proti ktorej sa už ani veľmi nedalo bojovať, pretože v nej bolo až 19 ľudí z 15 tímov.
Boli to Sergio Higuita a Marco Haller (2x Bora-Hansgrohe), Matteo Sobrero a Christopher Juul-Jensen (2x Jayco AlUla), Gorka Izagirre a Oier Lazkano (2x Movistar), Hugo Houle a Krists Neilands (2x Israel - Premier Tech), Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck), Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious),  Neilson Powless (EF Education), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Rui Costa (Intermarché), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Ewen Costiou (Arkéa Samsic), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Marc Hirschi (UAE Emirates), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) a Yannis Voisard (Tudor).
Vypracovali si síce "iba" 3:30 výhody, ale vzhľadom na to, koľko ich bolo a aké to boli mená, bolo vysoko pravdepodobné, že sa časť z nich pobije o etapový triumf. Vyčnieval najmä Wout van Aert, ktorý si dnes zjavne testoval formu pred Tour a pre súperov bol veľmi-veľmi nebezpečný, hoci zrejme ešte nie tak akoby to bola už samotná Tour. Aj preto to s ním asi viacerí ako Higuita, Powless, Küng, Costa, Izagirre či Hirschi skúsili.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aj keď musel konvoj pretekov v úvodnej časti etapy prejsť cez dva kopce Furkapass a Oberalppass v obrovskej nadmorskej výške, faktor, že sa tak udialo v úvode, bol rozhodujúci a tempo ešte také, že ho zvládli všetci účastníci, čo neplatí napríklad pre kontinentálne či klubové tímy na nižších pretekoch. Následne sa nič zásadné nedialo. Vyzeralo to tak, že pod rozhodujúci kopec Albulapass (17,4 km; 6,8 %) príde únik s náskokom minimálne troch minút.
Vpredu sa súťažilo a nastupovalo už pred stúpaním. Skupina bola veľká, súperov nemálo. Quinn Simmons bol veľmi aktívny a snažil sa odísť, no kontrovali Wout van Aert so Stefanom Küngom a následne aj ďalší. Začalo sa to miešať a už aj deliť. Napokon to bolo skôr odzadu a teda ešte aj pred oficiálnym úvodom kopca, pretože sa už stúpalo, len miernejšie. Týmito atakmi si partia udržala náskok nad hranicou troch minút.
Nemalo význam opisovať všetky zmeny, ktoré sa diali, pretože kopec bol veľmi dlhý a každý si nasadil svoje tempo. Nebolo isté, že ten, kto je vpredu v daný moment, bude najsilnejší aj v dôležitejšom závere kopca. V pelotóne sa dostali do čela pretekári Soudalu, ktorí zjavne verili, že dnes bude mať Remco lepší deň ako včera, prípadne mu pomôže avizovaný zjazd.
V polovici kopca bolo jasné, že Van Aert dnes nezvíťazí. Na čele sa dlhšie držala trojička Antonio Tiberi (Bahrain - Victorious), Neilson Powless (EF Education) a Rui Costa (Intermarché). Dlhé minúty ich pred sebou videl Quinn Simmons z Treku-Segafredo a obďaleč stúpali aj Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), Hugo Houle (Israel) a Michael Gogl (Alpecin). Vyzeralo to tak, že zvyšok už bol mimo hry. Skupina favoritov bola ešte kompaktná a strácala vyše dve minúty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledný pomocník Ag2r ukončil svoju snahu 16 km pred cieľom, teda šesť pred vrcholom kopca a už musel zapnúť motory Felix Gall. Spoločnosť mu robili Juan Ayuso (UAE Emirates), Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) a Romain Bardet (DSM). Chýbali tam teda Evenepoel, Skjelmose či Uijtdebroeks. Že je cyklistika nevyspytateľná ukazoval Ayuso, ktorý včera skoro odpadol, ale dnes to bol on, kto ako prvý zaútočil a úspešne. Veľmi rýchlo sa vizuálne stratil súperom. Vpredu im začalo horieť pod pätami. Potrebovali stoj čo stoj prísť na vrchol kopca pred alebo spolu s Ayusom, aby mali šancu. Už tam ostali len Tiberi, Powless a Costa.
Už dva kilometre pred vrcholom kopca dobehol Ayuso čelo, čo bolo priveľmi skoro. Bol ako motorka, ktorá sa prehnala okolo. Tiberi s Costom ostávali za ním a zdalo sa, že by sa mohli pobiť o druhú priečku, teda podeliť si zvyšné bonifikácie. Spomedzi ostatných favoritov ostali pri sebe už len Gall, Kelderman a Bilbao. Bardet sa prepadol do skupiny s Evenepoelom, ktorá ale nestrácala veľa.
Ayuso prešiel vrcholom s náskokom 31 sekúnd na Tiberiho s Costom. 1:01 strácali Kelderman, Bilbao, Gall a zvyšok favoritov z Top 10 stále len 1:13. Evenepoel sa navyše poriadne vrhol na zjazd. Veľa by sme stavili na to, že dobehne sokov z celkového poradia. Ayuso zjazdoval famózne, vôbec neprichádzal o náskok, za to unavení ľudia z pôvodného úniku za ním boli dobehnutí. Postupne sa vrátili do hry Bardet, Skjelmose aj Urán.
No a podobne ako posledné dva dni, aj do tretice sa v cieli počítali sekundy. Juan Ayuso si krásnym sólovým triumfom vybojoval 54 sekúnd výhody na Sklejmoseho, Bilbaa, Urána, Bardeta a Keldermana, no v samom závere už mlel z posledného Gall, ktorý tam mal dieru, dostal 58 sekúnd, čo ho určite mrzelo. No a Evenepoel s Uijtdebroeksom napokon dostali 1:20, takže ich čakal pokles v poradí.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Skjelmose sa vďaka medzere pred Gallom, ale aj bonifikáciám za druhé miesto, vrátil do čela pretekov. Vyšlo mu to perfektne, získal až desať sekúnd, teda vedie o osem pred Gallom, Ayuso ponovom stráca na tretej priečke iba 18 sekúnd. Superčasovkár Evenepoel 46, a tak je celkové poradie ešte zamotanejšie ako pred etapou. Čaká nás skvelé vyvrcholenie pretekov. Nahovoriac o tom, že sledujeme samé sólo triumfy stále iných ľudí a po každom dni zmenu na čele pretekov. Toto Tour de Suisse je veľkou reklamou na cyklistiku!
Pre Ayusa to bol veľký triumf, dá sa hovoriť aj o najväčšom v kariére, veď má iba 20 rokov a všetko pred sebou, hoci už tretia pozícia celkovo na Vuelte všetkých výrazne upozornila na jeho mega potenciál. Dnes ukázal aj super zjazdárske vlastnosti, hoci pár sekúnd mu skupina vzala, no on šiel sám. Opäť sa ukázalo, že každý deň je iný a tak ako včera Ayusovi chýbalo percento výkonu, dnes to bolo tak napríklad u Skjelmoseho, no v zjazde si Dán perfektne doskočil a špurtoval na pásku až tak, že napokon na súperov ešte aj niečo získal.
Juan Ayuso (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
Naopak, v zjazde sa nepodarilo doskočiť skupinu Evenepoelovi, ktorý ale dobre vie, že v nedeľňajšej časovke získa čas, takže nemusí sa výrazne znepokojovať. Smolu majú Bilbao, Bardet a Kelderman, ktorí sú všade, kde majú byť, ale v každej etape niekto prišiel sám pred nimi do cieľa, a tak nabrali straty. O tom, že mladí borci ovládajú preteky svedčí aj to, že v poradí o biely dres sú prví traja rovnakí ľudia ako o žltý. Zmenil sa ale držiteľ červeného pre najlepšieho vrchára, do ktorého obliekli Pascala Eenkhoorna, ktorý v úniku pozbieral body z úvodných kopcov.
AKTUALIZÁCIA: Po pretekoch prišli informácie o ťažkých pádoch Magnusa Sheffielda (Ineos-Grenadiers) aj Gina Mädera (Bahrain - Victorious) zo záverečného kopca Albulapassu. Obaja spadli do rokliny a najmä stav Mädera bol veľmi vážny. Zastavil sa až v potoku, upadol do bezvedomia, museli ho oživovať a vrtulníkom previesť do nemocnice. Tím zatiaľ o jeho stave bližšie neinformoval, potvrdil iba skutočnosti vyššie.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juana Ayusa (víťaz)
"Som veľmi šťastný z tohto víťazstva. Včera som nemal nohy a len som trpel. Dnes, keď sa tempo začalo zvyšovať, cítil som sa lepšie a lepšie. Pokúsim sa vyzvať aj chalanov v GC, bude to ťažké, ale pokúsim sa o to a budem bojovať do konca. Až do nedele to bude veľký boj a počas neho sa môže stať čokoľvek."
Výsledky etapy
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 05:23:01
2. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:54
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:54
4. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:54
5. BARDET Romain Team DSM 00:54
6. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:54
7. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:58
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:58
9. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 01:01
10. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:20
120. SAGAN Peter TotalEnergies 24:12
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 16:43:41
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:08
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:18
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:46
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:57
6. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 01:16
7. BARDET Romain Team DSM 01:29
8. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 01:54
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 01:57
10. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 03:00
131. SAGAN Peter TotalEnergies 01:13:27
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
hc 20 172,3 km - Furkapass: dĺžka 16,5 km; sklon 6,4 % 
1 20 139,6 km - Oberalppass: dĺžka 10,7 km; sklon 5,6 % 
hc 20 9,8 km - Albulapass: dĺžka 17,4 km; sklon 6,8 % 
 
Náš eshop