Poľsko: Kwiatkowski úradoval aj v piatej etape, opäť si podmanil špurt do kopca

8.8.2018, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 8.8. zvlnena etapa ciel rovina Wieliczka > Bielsko-Biala 152 km Kwiatkowski
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy, 2040 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Koncovka v meste Bielsko-Biala ešte nebola použitá na Okolo Poľska, pre cyklistov tak bolo neznámou, čo sa môže odohrať na záverečných krátkych okruhoch. Posledné dva kilometre vyskočili na necelých päť percent, čo mohlo znamenať ďalší špurt do kopca, i keď nie taký intenzívny ako včera, ale na konci sa mohol presadiť aj atak.

Brejk sa usadil pred balíkom až po pätnástich kilometroch. Zhandos Bizhigitov (Astana), Mickael Delage (FDJ), Jenthe Biermans (Kaťuša-Alpecin), Matias Le Turnier (Cofidis), Jan Tratnik (CCC Sprandi), Alexander Porsev (Rusvelo) a Kamil Zielinski (Poľská repre) si najskôr užívali najľahšiu časť dnešnej etapy, prémie sa objavili až v jej druhej polovici.
 
 
pologne 18 etapa 5 unik polf
Únik etapy (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 

Vpredu nechýbal líder vrchárskej súťaže Jan Tratnik a v doterajších únikoch sa ukazovali aj Bierman a Le Turnier. A práve francúzsky cyklista bol najvyššie postaveným mužom vo vedúcej skupine, na Kwiatkowskeho strácal 52 sekúnd. Aj z toho dôvodu tím Sky nedával utečencom veľký priestor, maximálne dve a pol minúty.
 
Na prvej horskej prémii nemal problémy Tratnik a pripísal si ďalšie body na svoje konto. Pelotón však začal zrýchľovať a znížil svoju stratu na osemdesiat sekúnd. Ale po bufete bolo všetko po starom, rozdiel medzi skupinami zostával na dvoch minútach. Aj na druhej vrchárskej prémii získal najviac bodov Tratnik a na tej rýchlostnej zase úradoval Biermans.
 
Na najdlhšom kopci skúšal zaútočiť v brejku Zielinski, ale neúspešne, a v pelotóne už prebral iniciatívu Mitchelton - Scott. Austrálska zostava chcela pripraviť pozíciu pre Simona Yatesa, ktorý potreboval každú jednu sekundu, aby sa posunul v poradí. Na vrchole stúpania Przelecz Przegibek bol znovu ako prvý Tratnik, spoločnosť mu robili už iba Le Turnier, Zielinski a Bizhigitov. Náskok vedúcej štvorice klesol pod jednu minútu.
 
 
pologne 18 etapa 5 ilustrak polf
Ilustračný záber z etapy (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
V tejto partii nevydržal dlho Zhandos Bizhigitov, no ostatní traja bojovali a pred balíkom si zachovávali 20-sekundový náskok. Na začiatku predposledného kola však o túto časovú výhodu prišli a pelotón sa mohol začať pripravovať na bitku o etapový triumf. Mitchelton - Scott to chcel všetkým ostatným znepríjemniť, ale po chytení pôvodného úniku sa objavili na trati nové ataky. Skúšali to napríklad Garcia a Benedetti, austrálska zostava ale nikoho nepustila dopredu.
 
Posledné kolo bolo už iba čakaním na záverečný silový špurt, dlhá cieľová čiara do 5-percentného kopca vyžadovala presné načasovanie koncovky. Najskôr tu prebral iniciatívu tím Sky, potom sa ukázala na čele balíka Astana a celú akciu napokon zakončil Michal Kwiatkowski, ktorý získal druhý triumf za sebou. Za ním preťali pásku Dylan Teuns a Enrico Battaglin.
 
Líder pretekov potvrdil výbornú formu a premožiteľa nenašiel ani v ďalšom finále, ktoré končilo na stúpaní. Tentoraz síce nemalo také prudké úseky ako včera, ale Michal Kwiatkowski je aj výbušným typom cyklistu, čo jasne predviedol. Presadil sa sebavedomým výkonom, keď vyrazil dopredu 250 metrov pred páskou a už nikoho nepustil pred seba.
 
 
kwiatkowski 18 pologne podium polf
Michal Kwiatkowski na pódiu (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Snažil sa ho prekonať Pascal Ackermann, ale na takejto dĺžke si neudržal potrebnú vysokú intenzitu až do konca, ale z jeho strany to bolo sympatické predstavenie. Za jazdcom tímu Sky znovu finišoval Dylan Teuns, ktorý sa dostáva do dobrej formy, ale dnes začal šprintovať trochu neskôr, aby mohol pokoriť svojho poľského súpera. Ale nechýbalo mu veľa. Dobré nohy mal na konci aj Enrico Battalgin, no aj on potreboval lepšie načasovať svoj špurt. Simon Yates sa nezapojil do súboja o etapový triumf, práca jeho kolegov na konci etapy nebola zúročená.
 
V celkovom poradí si polepšil Michal Kwiatkowski o ďalšie pekné sekundy, čo ho povzbudí pred rozhodujúcimi etapami. Domáci cyklista prichádzajúce terény dobre pozná, ale zároveň musí vedieť, že obhajca prvenstva Dylan Teuns nebude chcieť prepustiť svoj trón a že sa musí pripraviť na útoky zo strany takých jazdcov ako Pinot, Aru alebo Yates.  
 
 
Výsledky
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 3:39:14 50
2. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:00 20
3. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 8
4. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
7. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
8. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00  
10. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 17:30:26 8
2. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:12  
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:20  
4. CHERNETSKI Sergei Astana Pro Team link ikonka 00:24  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:24  
6. MORENO Daniel EF Education First - Drapac link ikonka 00:24  
7. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:27  
8. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27  
9. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:27  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:27  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledných 15 kilometrov etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 zelene 74 km - Hucisko: dĺžka 1,1 km; sklon 6,1 %
2 20 zelene 57 km - Rychwałd: dĺžka 1,6 km; sklon 7,4 %
1 20 zelene 33 km - Przelecz Przegibek: dĺžka 3,9 km; sklon 6,5 %
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop