UAE Tour: Na cieľovom kopci sa čakalo až na pásku, najlepší špurt vytiahol Roglič

1.3.2019, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 1.3. rovinata etapa ciel rovina Ajman > Jebel Jais 180 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy (© UAE Tour)
 
 
Rozhodujúca etapa pretekov, ktorá mala rozhodnúť o majiteľovi červeného dresu, finišovala na dlhom stúpaní, kde sa však neobjavili strmé pasáže. Favoriti tak mohli zvoliť vyčkávaciu taktiku a akcia sa mohla rozbehnúť len tesne pred cieľom. Hlavná pozornosť smerovala na Rogliča s Valverdem, etapový triumf by napríklad potešil Toma Dumoulina.
 
Strojcom úniku sa stal Adam Hansen (Lotto-Soudal), ku ktorému sa postupne pridali Marcel Sieberg, Jan Tratnik (obaja Bahrain Merida), Joey Rosskopf (CCC), Will Clarke (Trek-Segafredo), Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Elia Viviani a Michael Morkov (Deuceninck-Quick-Step). Víťaz včerajšej etapy mieril za obidvomi rýchlostnými prémiami a následne sa vrátil späť do balíka aj spolu s Morkovom. V bodovacej súťaži si tak Viviani vytvoril výbornú pozíciu, aby sa zajtra stal jej definitívnym víťazom.
 
Oproti predchádzajúcej previerke sa išlo svižne a v nervóznom pelotóne sa odohralo niekoľko pádov. Hlavnú skupinu ťahal najmä Jumbo - Visma, ale ten nemal dôvod chytať brejk, lebo nikto z utečencov neohrozoval líderskú pozíciu Primoža Rogliča. Jedine Rosskopf strácal v poradí deväť minút. Vedúca skupina si udržiavala vysoký náskok a dúfala, že dostane šancu bojovať o víťazstvo. Aj Jumbo - Visma však musel spozornieť, keď brejk zvýšil svoj odstup na deväť minút. Na túto situáciu zareagovali Movistar a Sunweb. Valverde potreboval v cieli bonifikácie, Dumoulin chcel etapu. Do práce sa pustila aj Astana únik dorazil na Jebel Jais s náskokom niečo cez päť minút.
 
Na sklonoch cieľového kopca pokračoval balík vo svojej aktivite, tempo udával aj FDJ, čo bolo signálom, že David Gaudu mal aj dnes dobré nohy. Z brejku najskôr vypadli Sieberg a Hansen, potom ich nasledoval Albasini. Napokon vydržal na čele pretekov už len Joey Rosskopf, ale hlavná skupina mu už dýchala na chrbát šesť kilometrov pred cieľom. Favoriti naďalej vyčkávali. Pelotón bol stále veľmi početný, keď chytil posledného utečenca dva kilometre pred cieľom.
 
Situáciu kontroloval Jumbo - Visma a Roglič bol veľmi blízko k tomu, aby na vrchole zostal v červenom drese. Na konci cieľového kopca sme napokon videli len súboje o etapový triumf, selekcia medzi najlepšími sa nekonala. Tristo metrov pred páskou sa rozbehol Daniel Martin, ktorý rozprúdil akciu favoritov, ale etapový triumf si pripísal Primož Roglič, ktorý odrazil nástup Toma Dumoulina. Holandský jazdec skončil druhý, tretiu priečku vybojoval Davide Gaudu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 
Dlhý kopec Jebel Jais nerozdelil skupinu favoritov, tí na pravidelných sklonoch nenašli priestor na útok. Vo finále odviedol vynikajúcu prácu Laurens de Plus (Jumbo-Visma), ktorý zabránil všetkým prípadným útočným pokusom, a dramatické momenty sme videli len tesne pred cieľom. Na svoj šprint do kopca sa spoliehal Daniel Martin, ale Tom Dumoulin bol v tomto smere silnejší. Výhru však nezískal ani jazdec tímu Sunweb, lebo tesne pred cieľom mu došla energia, a to využil výborným nástupom Primož Roglič, ktorý nenechal nikoho na pochybách, kto je najsilnejším jazdcom na pretekoch. Vo všetkých troch najťažších etapách finišoval na stupňoch víťazov, preto zaslúžene vedie klasifikáciu s pomerne veľkým náskokom.
 
Tom Dumoulin už predviedol lepší výkon ako na cieľovom stúpaní v tretej etape a výborný vstup do ročníka predvádza 22-ročný Davide Gaudu, ktorý v silnej konkurencii dokázal konkurovať skúsenejším súperom. Alejandro Valverde nedostal príležitosť viac potrápiť Rogliča a pokúsiť sa získať červený dres a vo finále mu navyše nevyšiel záverečný šprint, takže nezískal bonifikácie. V priebežnom poradí nastali len mierne zmeny. Z najlepšej desiatky vypadli De la Parte a Formolo a nahradili ich Kwiatkowski a De Plus. Erik Baška prišiel do cieľa v poslednej skupine.
 
 
roglic 19 uae podium dres rcsff
Primož Roglič na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Bola to neočakávane ťažká etapa kvôli neustálemu protivetru. Celý deň sme museli jazdiť pozorne a v mnohých prípadoch to bolo na trati nervózne. Ale ako tím sme opäť fungovali výborne a dostal som potrebnú podporu. Teraz sa musíme sústrediť ešte na jednu etapu. Sme na to pripravení."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (2. miesto)
"Nasledoval som Martinov útok dvesto metrov pred cieľom a išiel som naplno až do cieľa. Mal som šancu vyhrať, ale Roglič bol jednoducho príliš silný. Vždy je človek sklamaný, keď takto tesne prehrá, ale na druhej strane som rád, že som ukázal nejakú formu. Navyše, na začiatku etapy som mal pád a v jej priebehu som zvažoval, že dokonca odstúpim z pretekov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martina (4. miesto)
"Máme za sebou rušný deň a musím poďakovať mojim kolegom, že mi pomáhali vyhnúť sa problémom. Záverečné stúpanie bolo rýchle a úplne odlišné od tých európskych, preto sa vo finále taktizovalo. Myslím si, že som bol dnes silnejší ako na konci tretej etapy, čo ma teší, ale stále mi ešte chýba potrebná rýchlosť na konci etapy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (piate miesto)
"Mám za sebou náročnú noc, lebo ma trápila menšia horúčka, ale na štarte etapy som sa cítil lepšie, ako som očakával. Preto som so svojím výsledkom spokojný. Cieľový kopec sa išiel veľmi rýchlo, bez zmeny tempa, no stále na vysokej úrovni, takže som rád, že som sa udržal na čele pretekov. Necítil som nejako zle na záverečnom kopci, inak by som nebol vydržal vpredu, ale moje telo nereagovalo na tú záťaž tak, ako by som si želal. Stále ešte nemám svoju najlepšiu formu."
 
 
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 4:15:39 40
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00 15
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:00 6
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00  
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
8. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:05  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 23:09:38 6
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:44  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:56  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:04  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:08  
7. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:11  
8. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:29  
9. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 01:45  
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:49  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Krátke preview etapy:
Cieľový kopec Jebel Jais bude novinkou na podujatí a jeho  parametre poriadne zvýšia nároky na úspech v klasifikácii. Kráľovská etapa bude prebiehať štandardným spôsobom na tunajšie podmienky a až do záverečného kopca sa bude jazdiť na pokojnej trase. Jebel Jais však razantne udrie na pelotón a posledných dvadsať kilometrov prebehne len v stúpaní. Bude to vyčerpávajúca prekážka, ktorá bude postupne nahlodávať cyklistov a presadia sa len tí najlepší z najlepších. Aj bez prudkých sklonov bude potrebné predviesť vynikajúcu vrchársku odolnosť a vytrvalosť, pretože cieľový kopec je najťažší na samom konci, a to sľubuje zaujímavé rozdiely medzi favoritmi a dramatický súboj o titul.
 
 
etapa 6 finis
profil záverečného kopca (© UAE Tour)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop