Turecko: Prvý šprintérsky súboj ovládol Sam Bennett, tesne pokoril Jakobsena

16.4.2019, 10:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 16.4. rovinata etapa ciel rovina Istanbul > Tekirdag 157 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 1343 nastúpaných metrov (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Preteky odštartovali jednou z najľahších etáp tohoročnej edície a do maximálnej pohotovosti sa dostala najmä dobrá šprintérska konkurencia. Bennett, Jakobsen, Hodeg alebo Ewan prišli do Turecka s jasným zámerom, získať etapový triumf, a dnes sme boli zvedaví, komu z hlavných favoritov najviac prospeje zaradenie poslednej horskej prémie necelých trinásť kilometrov pred páskou.
 
Jazdilo sa v príjemných podmienkach, na pobreží nemal fúkať silný vietor a do úniku sa vydalo šesť pretekárov, pričom ani jeden z nich nepochádzal z tímu WT. De Rossi (Delko Marseille), Robredo (Burgos-BH), Fortunato (Neri Sottoli), Oronte (Rally UHC), De Vylder (Topsport Vlaanderen) a Samli (Turecká reprezentácia) sa veľmi rýchlo presvedčili, že šprintérske zostavy budú trvať na rýchlostnej koncovke a museli prijať len malý náskok na čele pretekov. V balíku pracovali veľmi pozorne Bora, Quick-Step, Lotto - Soudal a držali manko na stabilnej úrovni v okolí troch minút. V druhej časti smeroval náskok vedúcej skupiny ešte smerom dole.
 
Na pobreží pofukoval mierny vietor, ale nezasahoval do priebehu etapy. Spomínané tri zostavy jazdiace na čele balíka mali všetko pod úplnou kontrolou. Kým únik postupne prichádzal o svoj náskok, na konci balíka sa odohral pád spôsobený nepozornosťou a vyzeralo tak, že Yousif Mirza (UAE Emirates) si vážne poranil kľúčnu kosť. Po šprintérskej prémii venovanej tureckým pamiatkam, ktorú získal Samli, sa brejk rozdelil a na čele zostal iba turecký jazdec a Oronte. Obaja však už nedisponovali dostatočnou energiou a boli chytení 22 kilometrov pred páskou.
 
Šprintérske celky museli zbystriť pozornosť, aby na poslednom kopci nikto nezaútočil. Pred vrcholom horskej prémie sme skutočne videli nejaké ataky, ale na zloženie pelotónu to nemalo žiadny vplyv. Maximum vrchárskych bodov vybojoval Valerio Conti (UAE Emirates). Následne sa natlačili na čelo pelotónu všetky celky, ktoré chceli uspieť v hromadnom šprinte, a na cieľovú pásku sa prichádzalo vo vysokej rýchlosti.
 
Finále najlepšie zvládli Bora a Quick-Step a videli sme tesný súboj o etapový triumf medzi Samom Bennettom a Fabiom Jakobsenom. Úspešnejší bol írsky jazdec, na treťom mieste skončil Caleb Ewan
 
 
bennett 19 turecko triumf 1 bohfb
Triumf Bennetta (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Úvodná etapa splnila všetky predpoklady a šprintérske zostavy nemali na trati komplikovanú úlohu, aby pripravili hromadný šprint. Na konci predviedli kvalitný lead-out najmä Bora - hansgrohe a Deuceninck - Quick-Step. Belgický celok sa natlačil na čelné pozície v ideálnom čase a Fabio Jakobsen vyštartoval dopredu z vedúcej priečky, ale ani tak nezískal výhru, lebo na jeho zadnom kolese sa objavil Sam Bennett, ktorý perfektne využil skutočnosť, že vo finále fúkal protivietor. Írsky borec vybojoval piaty triumf v ročníku, štvrtý s puncom WT, a na tomto podujatí sa presadil už ôsmykrát.
 
Fabio Jakobsen predviedol výbornú formu z posledného obdobia a aj šprintérsku zohratosť Quick-Stepu, no dnes musel priznať, že Bennett bol jednoducho rýchlejší. V samotnom závere sa natlačil do popredia aj Caleb Ewan, ale na konci minul veľa energie, aby sa vôbec do pozície, a teda mu unikla reálna príležitosť bojovať o výhru. Erik Baška bol vo finále členom šprintérskeho vláčika a do cieľa dorazil s mankom 38 sekúnd.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Moji kolegovia odviedli vo finále super prácu, musím im veľmi poďakovať. Pred páskou sme chceli zachytiť vláčik Quick-Stepu, čo sa nám podarilo. Po krátkej súťažnej prestávke som nevedel, aká bude moja forma, ale ako šprintér musíte zbierať stále výsledky. V minule sezóne som dospel ako jazdec a verím, že budem stále len lepší a lepší. Po tejto výhre z nás opadol tlak, ale chceme ďalšie triumfy."
   
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:32:34 40
2. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 15
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 6
4. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:00  
5. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
6. PACIONI Luca Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:00  
7. CIMA Imerio Nippo Vini Fantini Faizané 00:00  
8. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
9. LONARDI Giovanni Nippo Vini Fantini Faizané 00:00  
10. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:32:24 6
2. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:06  
4. FORTUNATO Lorenzo Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:07  
5. ROBREDO Álvaro Burgos - BH 00:08  
6. DE VYLDER Lindsay Sport Vlaanderen - Baloise 00:09  
7. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:10  
8. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
9. PACIONI Luca Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:10  
10. CIMA Imerio Nippo Vini Fantini Faizané 00:10  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 118,1 km - dĺžka 0,7 km; sklon 7,9 %
3 20 12,7 km - dĺžka 2,1 km; sklon 4,9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Na začiatku podujatia je pripravená šprintérska etapa, ktorá sa odohrá výlučne na pobreží Marmarského mora. Mierne zvlnený terén obsahuje len dve horské prémie, ktoré by nemali dostať do ťažkostí najrýchlejších jazdcov v pelotóne. Posledné hodnotené stúpanie sa nachádza trinásť kilometrov pred páskou, ale je krátke a bez nepríjemných sklonov. Záverečných tritisíc metrov je úplne rovinatých a priamočiarych, čo sľubuje maximálnu prehliadku šprintérskych vláčikov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop