Turecko: Bennett nepridal tretí triumf, na páske ho porazil Fabio Jakobsen

18.4.2019, 10:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 18.4. zvlnena etapa ciel rovina Canakkale > Edremit 123 km Jakobsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 3
profil etapy, 1187 nastúpaných metrov (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Najkratšia a najľahšia etapa na pretekoch sľubovala ďalšiu šprintérsku bitku. Najrýchlejší jazdci v balíku sa mohli tešiť na klasický hromadný dojazd a v priamočiarom finále sme mali uvidieť, ktorí z favoritov dokáže vytiahnuť najvyššiu rýchlosť. Bennett, Jakobsen, Ewan si nemohli nechať ujsť takúto príležitosť.
 
V úniku sa predstavilo šesť pretekárov a Langelotti (Burgos), Berrade (Euskadi), Marengo (Neri Sottoli), De Vylder (Sport Vlaanderen), Örken, Samli (obaja Turecká reprezentácia) sa ihneď presvedčili o motivácii šprintérskych celkov, ktoré im nedopriali veľký náskok. Netrvalo dlho a na trati sa objavila prémia tureckých pamiatok, na ktorej opäť bojovali Samli a De Vylder, ale najviac bodov tu získal Örken, až potom preťali čiaru Samli a De Vylder. V tureckej reprezentácii boli s týmto výsledkom spokojní a Örken sa vrátil späť do balíka. De Vylder následne získal tradičnú šprintérsku prémiu.
 
Balík kontrolovali podľa očakávania Bora - hansgrohe a Deuceninck - Quick-Step a v polovici etapy sa k nim pridal aj Lotto - Soudal.  Všetci traja hlavní kandidáti na dnešné víťazstvo poslali svojich jazdcov na čelo balíka a nemeckú zostavu v tomto smere zastupoval Erik Baška. Na jedinej horskej prémii sa presadil Umberto Marengo a po tomto krátkom kopci s ním zostali vpredu už iba Lindsay de Vylder a Urko Berrade. Trojčlenný brejk mal náskok dve minúty, ale čoskoro sa k ním vrátil aj Ferit Samli.
 
V pelotóne začal pracovať aj Dimension Data, ktorý stále veril, že niekto z jeho rýchlych jazdcov sa dokáže presadiť.  Na záverečných kilometroch fúkalo cyklistom do chrbta a hlavná skupina musela vyvinúť veľké úsilie, aby výrazne znižovala náskok brejku. Vedúci pretekári však už boli vyčerpaní a balík si s nimi poradil desať kilometrov pred cieľom. Vo finále bola pripravená rovná a široká cesta a favoriti sa sústredili na mimoriadne svižný príjazd do cieľa.
 
Takáto koncovka ponúkla ideálny priestor na sformovanie sa šprintérskych vláčikov, ale šprintéri ani tak nemali ľahkú úlohu, keďže fúkal protivietor. Napínavý šprint si napokon podmanil Fabio Jakobsen, ktorý porazil Sama Bennetta a Marka Cavendisha.
 
 
turecko 19 etapa 3 spurt bohfb
Záver etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vo finále etapy mal každý z kandidátov na výhru pri sebe dostatok spolujazdcov a to vytvorilo pred páskou poriadnu tlačenicu. Najväčší záujem bol o zachytenie vláčika Quick-Stepu, o čo sa celý čas úspešne usiloval Sam Bennett. Írsky jazdec to mal naozaj výborne pripravené, podobne ako v prvej etape, ale dnes bol Fabio Jakobsen veľmi rýchly. Perfektnú pozíciu mu vytvoril Max Richeze, ktorý ho doslova vymotal z klbka protivníkov, a mladý holandský cyklista zakončil skúseným spôsobom výbornú prácu svojho kolegu. Počkal si na ten správny moment a vyrazil dopredu len približne 130 metrov pred cieľom. A to bolo rozhodujúce, aby slávil svoj tretí triumf v sezóne a dokázal poraziť Bennetta.
 
Sam Bennett zvolil rovnakú taktiku ako v úvodnej etape, keď sa sústredil výlučne na Jakobsena, ale jazdec tímu Quick-Step neurobil na konci žiadnu chybu a bol silnejší. Zostal však na čele priebežného poradia. Do šprintu sa zapojil aj Mark Cavendish, ktorému výrazne sekundoval Renshaw, a pred páskou sa snažil vyťažiť zo súperenia dvoch najrýchlejších cyklistov na pretekoch. Štvrtý skončil Caleb Ewan, ale ani tentoraz sa nedostal do želanej pozície a vždy sa musel len predierať dopredu alebo doťahovať na svojich hlavných konkurentov. Erik Baška prišiel do cieľa v hlavnej skupine.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz)
"Bez mojich kolegov by som nezvíťazil, dostal som od nich výbornú podporu. Vo finále mi veľmi pomohol Richeze, po jeho aktivite som mohol začať šprintovať ako prvý. Bolo to veľmi dôležité, keďže fúkal protivietor. A ten, kto vyštartuje ako prvý, zvyčajne vyhrá. Som rád, že som dosiahol to, čo sa mi nepodarilo v prvej etape. Chceli sme na podujatí získať etapový triumf, sme spokojní. Bol to posledný rovinatý šprint, uvidíme, čo prinesú ďalšie dni, ale chcem byť opäť úspešný."
 
 
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 2:50:12 40
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 15
3. CAVENDISH Mark link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 6
4. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
5. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
6. MALUCELLI Matteo Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. GIBSON Matthew Burgos - BH 00:00  
8. PACIONI Luca Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:00  
9. PARRA Jordan Manzana Postobon 00:00  
10. GIDICH Jevgenij Astana Pro Team link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 11:04:08 6
2. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:20  
3. RESTREPO Jhonatan Manzana Postobon 00:22  
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 00:26  
5. SERRANO Gonzalo Caja Rural - Seguros RGA 00:26  
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:26  
7. FINETTO Mauro Delko Marseille Provence 00:26  
8. PINTO Edgar W52 / FC Porto 00:29  
9. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:30  
10. KUDUS Merhawi Astana Pro Team link ikonka 00:30  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Kopce na trase etapy:
3 20 48,9 km - dĺžka 8,1 km; sklon 2,5 %
 
Krátke preview etapy:
V meste Edremit bude pripravená druhá ponuka pre šprintérov. Najrýchlejší cyklisti sa budú musieť popasovať so štyrmi kopcami, ale ani v tomto prípade to nebudú ťažké vrchárske previerky. Za zmienku stojí jediná horská prémia (8,1 km; 2,5 %), ktorá je síce dlhá, ale bez náročného prevýšenia. Šprintérske celky budú musieť jazdiť pozorne počas celého dňa, lebo etapa meria len 120 kilometrov, a úplne jednoduché momenty sa objavia iba na posledných štyridsiatich kilometroch. Samotné finále neobsahuje žiadne technické momenty, šprintéri dostanú ideálnu príležitosť, aby vytiahli svoju najvyššiu rýchlosť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop