V Kolumbii sa chystá prehliadka miestnych vrchárov, neodolal ani Froome

11.2.2019, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Tour Colombia majú pred sebou len druhý ročník, v minulej sezóne sa jazdili pod názvom Oro y Paz, ale stávajú sa zaujímavým miestom, kde na začiatku sezóny bojujú proti sebe tie najväčšie domáce hviezdy. A tentoraz im bude konkurovať aj Chris Froome.
 
 
kolumbijci 18 oro y paz movfb
Vlani sa takto fotili Kolumbijci (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Hlavná pozornosť smeruje na kráľovskú etapu

Podujatie je charakteristické tým, že sa odohráva v okolí mesta Medellin, druhého najväčšieho v Kolumbii, a väčšina etáp prebieha vo vysokej nadmorskej výške, čo vyhovuje predovšetkým domácim cyklistom.
 
V aktuálnej edícii bola pridaná do programu tímová časovka a táto disciplína odštartuje súboje o titul. Aj keď nemusí spôsobiť veľké rozdiely, pre najsilnejšie zostavy vytvorí pozíciu pred príchodom do kopcov. Pre rýchlych pretekárov bude pripravený profil druhého dňa a skupina okolo Fernanda Gaviriu bude s napätím sledovať, ako sa budú vyvíjať nasledujúce dve etapy. Tretí deň bude pre šprintérov predstavovať prekážku Alto el Nano (3,5 km; 5,5 %), čo nemusí byť pre nich nepredstaviteľný problém, a v ďalšej previerke to bude kopec Carrera (1,3 km; 6,6 %). Všetko bude záležať od toho, čo si zmyslia na týchto stúpaniach vrchári, ale samotné dojazdy etáp sú jednoduché.

Piaty deň sa objaví vo finále kopec Alto La Union (7,4 km; 5 %), ktorý však nemá strmé sklony a finišuje päť kilometrov pred páskou, takže v cieli medzi najlepšími sa môžu vytvoriť len sekundy a presadia sa vrchári s dobrým šprintom. Kráľovská etapa ponúkne očakávané finále a na cieľovom kopci Alto Las Palmas (15,5 km; 6,3 %) sa môžeme tešiť na parádny súboj. V dlhom stúpaní bude rozhodovať vrchárska vytrvalosť a kandidáti na titul musia hneď na začiatku ročníka vytiahnuť veľkú formu, aby uspeli.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© la-flamme-rouge.eu)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
O titul bude bojovať to najlepšie z kolumbijskej školy
 
Titul bude obhajovať Egan Bernal a 22-ročný pretekár bude mať opäť tie najvyššie ambície. V tímovej časovke sa môže spoliehať na skúsenosti svojho zamestnávateľa a už v prvej etape sa môže odpútať od niektorých svojich súperov. Tím Sky bude natoľko silný, aby v previerkach s relevantnými stúpaniami zabránil akýmkoľvek prekvapeniam a potom sa mohol Bernal naplno realizovať v piatej a šiestej etape. Očakávame, že na Alto Las Palmas bude patriť k najsilnejším a útočiť na etapový triumf a v tom prípade sa mu veľmi zídu sekundy, ktoré získa na svoju stranu v TTT.
 
Britskú zostavu bude reprezentovať aj Chris Froome a bude veľkou otázkou, v akej forme sa predstaví takto skoro v ročníku. Minuloročný víťaz Gira strávil v Kolumbii niekoľko dní, aby sa aklimatizoval na tunajšie podmienky, ale tvrdá vrchárska jazda vo vysokej nadmorskej výške bude pre neho veľkou výzvou. V TTT bude platným členom a v dôležitých etapách môže byť kľúčovým pomocníkom pre Egana Bernala. Nepochybne bude chcieť odviesť maximum a len priamo na trati zistí, ako vysoko môže rúbať.
 
 
froome 19 v skupine skyf
Chris Froome v príprave na preteky (© Cycling Images / Team Sky)
 
 
Nesmieme zabúdať ani na Ivana Sosu, ďalší 21-ročný vrchársky klenot z hostiteľskej krajiny. Nemohol si želať lepšiu premiéru v tíme Sky ako na takomto podujatí pred svojimi priaznivcami a určite bude nabitý energiou, aby sa vytiahol v čo najlepšom svetle. Spolu s Bernalom a Froomom vytvoria veľmi silný vrchársky blok, ktorý sa bude v kopcoch veľmi ťažko prelamovať.
 
Veľkú motiváciu budeme vidieť v tíme Movistar. Po úspechu v San Juane a kvalitnými výkonmi zo strany Quintanu, Anaconu a Carapaza bude chcieť španielsky tím uspieť aj na Tour Colombia. Nairo Quintana zostal veľmi sklamaný v minulej edícii, keď prišiel o titul v poslednej etape po taktickej bitke hlavných favoritov. Teraz bude jeho výhodou, že má v nohách preteky v San Juane a silných spolujazdcov, plus jeho vrchárska forma je na vysokej úrovni, čo bude chcieť demonštrovať hlavne na Alto Las Palmas. Dlhý kopec vyhovuje jeho schopnostiam, preto musí počas celých pretekov pôsobiť sebavedome, aby to mohol využiť v kráľovskej etape. Movistar však bude musieť podať výborný výkon v TTT a potom v poslednej previerke dostať pod tlak všetkých svojich súperov.
 
 
quintana 18 ruzovy podium movfb
Nairo Quintana vlani (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Na záverečný deň pretekov hľadí s veľkou dôverou aj Miguel López. V minulom roku nejazdil na tomto domácom podujatí, preto si bude chcieť všetko vynahradiť. Musí mať dobrú formu, lebo pred niekoľkými dňami obsadil na kolumbijskom šampionáte v ITT druhé miesto a jasne sa dostal aj pred Bernala. Pripravená tímová časovka však nebude po vôli Astane, takže zo strany kazašského celku môžeme očakávať ofenzívu v kopcoch, na čo je partia okolo Lópeza oveľa lepšie stavaná. Aj tento 25-ročný cyklista sa vyžíva v dlhých stúpaniach vo vysokej nadmorskej výške, o čom sa presvedčíme najmä v kráľovskej etape.
 
Skupinu domácich favoritov rozširujú Rigoberto Urán a aj jeho mladý kolega Felipe Martinez. Prvý menovaný finišoval v predchádzajúcej edícii na stupňoch víťazov. Budú mu vyhovovať najmä dojazdy, kde príde do cieľa skupina vrchárov, ale budeme zvedaví, ako si poradí s kopcom Alto las Palmas, lebo v novej sezóne ešte nesúťažil. Šancu na kvalitný výsledok bude chcieť využiť 22-ročný Felipe Martinez. Aj on tu patril pred rokom k najlepším jazdcom a potom sa mu podarilo skončiť v Top 10 v Baskicku a na tretej pozícii v Kalifornii. Aj jeho zdobia vrchárske schopnosti, a keďže sa môže pochváliť aj čerstvým titulom kolumbijského časovkárskeho šampióna, na Tour Colombia môže mať vysoké ciele.
 
 
uran 18 kolumbia triumf efdf
Vlaňajší triumf Rigoberta Urána (© Slipstream Sports)
 
 
Julian Alaphilippe si po roku zopakuje svoju bitku proti domácej úderke. Miestnych vrchárov môže vystrašiť nielen jeho forma zo San Juanu, ale aj výkon Deuceninck - Quick-Step v tímovej časovke. Francúzsky pretekár si bude vychutnávať etapy, kde bude potrebné predviesť na páske dobrú koncovku alebo zrýchlenie, no to najdôležitejšie sa odohrá v kráľovskej etape. V predchádzajúcej edícii ho zlomili kolumbijskí vrchári na dlhších kopcoch, o čo sa budú snažiť aj tentoraz, ale Alaphilippe sa za ten čas výrazne zlepšil po vrchárskej stránke a aj v San Juane bol v horách veľmi silný. Lenže Alto las Palmas je skutočne vyzývavá previerka. Po prestupe do UAE Emirates si prvýkrát oblečie jeho dres Sergio Henao a štvrtý muž minuloročného poradia bude chcieť odštartovať svoju novú anabázu čo najlepším spôsobom.
 
V šprintérskych etapách bude smerovať pozornosť na Fernanda Gaviriu, ktorý v minulej edícii vybojoval tri víťazstvá, a výborne sa naladil už v San Juane. Pre kolumbijského jazdca je veľmi dôležité pretekať pred svojimi priaznivcami, preto bude pripravený uchmatnúť všetky ponúkané príležitosti. Situáciu mu môže skomplikovať Álvaro Hodeg, ktorý mu má čo vracať po San Juane, a do šprintov sa môžu natlačiť aj Andrea Guardini a Matteo Pelucchi.
 
 
1. 12.2. rovinata etapa ciel rovina Medellin > Medellin 14 km cieľ: 19:30
2. 13.2. zvlnena etapa ciel rovina La Ceja > La Ceja 150 km cieľ: 18:30
3. 14.2. rovinata etapa ciel rovina Mall Llanogrande > Mall Ll. 168 km cieľ: 19:30
4. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Medellin > Medellin 144 km cieľ: 18:30
5. 16.2. rovinata etapa ciel rovina La Union > La Union 177 km cieľ: 19:30
6. 17.2. rovinata etapa ciel rovina El Retiro > Alto de Palmas 174 km cieľ: 19:30
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop