Na Dauphiné sa objaví len jedno cieľové stúpanie, dôležitá bude časovka a útoky

8.6.2019, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na francúzskej generálke pred Tour sa tradične schádza kvalitná konkurencia a svoju aktuálnu výkonnosť prichádzajú ukázať aj Froome, Quintana alebo domáce nádeje Pinot s Bardetom. Rozhodovať budú kopce troch etáp a pomerne dlhá časovka jednotlivcov.
 
 
audio ikonkaÚvod k pretekom od CykloPodcastu
 
 
Časovka jednotlivcov bude motivovať k útokom v kopcoch
 
Hneď po dvadsiatich kilometroch úvodnej etapy sa postaví do cesty náročný kopec Puy de May a to bude signálom, že na podujatí bude treba jazdiť pozorne každý deň. Následný terén bude svedčať len odolným šprintérom alebo klasikárom s dobrou koncovkou a v cieľovej destinácii sa dočkáme zaujímavého rýchlostného dojazdu. Druhý deň ponúkne až osem horských prémii, ktorých náročnosť bude postupne narastať, a vo finále sa objavia dva svižné kopce druhej kategórie, kde sa môže atakovať aj medzi favoritmi. Až v tretej etape sa dostanú k slovu šprintéri a v meste Riom nemôžu pripustiť žiadne prekvapenie.
 
Klasifikácia sa začne otriasať v časovke jednotlivcov. Pripravených 26 kilometrov vytvorí rozdiely medzi kandidátmi na titul a bude hnacím motorom pre silných tempárov. Nič na tom nezmení ani krátke stúpanie Saint-André-d'Apchon (2,3 km; 7,6 %), takže klasickí vrchári budú presne vedieť, čo majú robiť  a koľko času musia získať v kopcoch. Pokračovať sa bude zvlneným terénom a druhou šancou pre najrýchlejších cyklistov v balíku. Cesta do Voironu sa bude dať šprintérskym zostavám dobre kontrolovať. Prvý skutočný vrchársky test sa objaví až v šiestej etape. Tesne pred cieľom bude vrcholiť kopec Col de Beaune (8,1 km; 6 %), ktorý bude najťažším momentom na trati a mal by poslúžiť na útočný pokus. Neobsahuje tvrdé sklony, bez ktorých sa medzi favoritmi len ťažko vytvoria smerodajné rozdiely, ale postará sa o dramatický finiš.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo predstavenia trasy
 
 
Vrchári sa budú sústrediť najmä na siedmy deň, tri horské prémie prvej kategórie a špeciálny cieľový výstup Montée de Pipay (19 km; 6,9 %). Atakovať sa bude dať aj na Col de Marcieu (12,5 km; 6,5 %), ale cieľový kopec je dostatočne náročnou previerkou, aby si počkal na nástupy kandidátov na titul. V tejto etape sa dá využiť vrchárska tímová podpora na vyčerpanie súperov a následná stávka na dlhý útok na Montée de Pipay, čo zaručí pekné rozdiely aj medzi favoritmi. Ani finálna previerka neponúka jednoduchý profil. Najťažší kopec Col du Corbier (6 km; 8,6 %) sa nachádza až 62 kilometrov pred páskou, preto môžeme čakať hlavnú aktivitu na Côte des Rives (8,5 km; 6,2 %). Stúpanie vrcholí len desať kilometrov pred cieľom a ziskuchtiví cyklisti tu musia nastúpiť. Samotnú koncovku obstará nepríjemná, ťahavá pasáž, na ktorej sa môže odohrať napínavá naháňačka o sekundy. Ťažiskovým bodom pre úspech v klasifikácii budú časovka so stúpaním Montée de Pipay, dramatickosť môže dodať Col de Beaune a v záverečnej etape bude treba predviesť majstrovský kúsok na zaskočenie súperov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© criterium-du-dauphine.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Na viacerých favoritov čaká dôležitý test pred Tour 
 
Po dvojročnej prestávke sa vracia na podujatie Chris Froome a určite bude chcieť dokázať, že je pripravený bojovať o žltý dres na TdF. Trojnásobný víťaz podujatia dostane k dispozícii dostatočný počet časovkárskych kilometrov, aby si vytvoril silnú pozíciu pred kopcami. Lákať ho bude najmä kráľovská etapa zakončená Monteé de Pipay, ktorá bude prestížnou záležitosťou najlepších vrchárov na podujatí, a v šiestej a ôsmej previerke bude mať okolo seba silný tím, aby zabránil akémukoľvek prekvapeniu. Britský jazdec v tomto roku ešte neukázal svoje najlepšie výkony, v kopcovitých dňoch na Tour of the Alps sme videli náznaky zlepšenia, a jeho forma by sa mala dostávať na najlepšou úroveň práve v tomto čase. Jeho časovkárske a vrchárske schopnosti, v spolupráci so silným tímom, ho predurčujú na úspešné ťaženie na Dauphiné. V celku Ineos sa objavia aj Poels, Kwiatkowski a Moscon a pri kvalitnom predstavení sa môže ktokoľvek z nich dostať do Top 10.
 
Kombináciu dobrej časovky, náročnej kráľovskej etapy a aj stúpania vyžadujúce akceleráciu si môže vychutnať Richie Porte. Austrálskemu pretekárovi nevyšla podľa predstáv jarná časť sezóny, ale na Okolo Kalifornie ukázal potrebné zlepšenie. Sebavedomie mu dodal najmä kvalitný výkon na Mount Baldy, kde ho pripravili o lepší výsledok mechanické problémy. Potom trénoval vo vysokej nadmorskej výške a jeho výkonnosť by mala narastať. Za hlavnú zbraň bude považovať časovku, ale je zaujímavé, že v tomto roku ešte nešiel žiadnu ITT, takže v tomto smere ho čaká veľký test. Dôležitý bude aj výkon v kopcoch, a to najmä na Montée de Pipay, kde musí dostať povzbudenie. Disponuje aj kvalitným šprintom do kopca, čo sa mu môže zísť na Col de Beaune a aj v záverečnej etape. Porte potrebuje získať dobrý výsledok, aby sa dostal do želanej pohody pred TdF.
 
 
porte 18 zlty podium trofej suissef
Vlani vyhral Richie Porte Tour de Suisse (© Tour de Suisse)
 
 
Po skvelej jari sa vracia do súťažného rytmu Jakob Fuglsang. Opäť bude bojovať so silným tímom, čo sa mu veľmi zíde v rozhodujúcich kopcoch, a v tomto teréne si musí trúfať na dobré výsledky. Bude potrebovať najmä to, aby sa v horách išlo čo najtvrdšie. Bez šancí nebude ani v časovke. Svoje tempárske schopnosti ukázal v ITT na Ruta del Sol a so svojou jarnou formou by nemal patriť medzi sklamaných ani v meste Roanne. V kopcoch to ide v tomto roku aj Stevenovi Kruijswijkovi a holandský pretekár bude chcieť predviesť svoj progres s blížiacim sa vrcholom sezóny. Aj on si bude užívať čo najtvrdšiu jazdu v horách, a keď sa mu vydarí časovka, čo už niekoľkokrát dokázal, bude atakovať vysoké miesto v klasifikácii.
 
Jazda proti chronometru bude najväčšou slabinou Naira Quintanu, Adama Yatesa a Daniela Martina. Všetci traja mieria na Starú dámu a aj na nej sa objaví podobná časovka, preto na Dauphiné dostanú vítanú spätnú väzbu. Kolumbijský jazdec predviedol kvalitné výkony na P-N a v Katalánsku, kde vyzeral byť opäť vo vrchárskej forme. Zaručene bude cieliť na kráľovskú etapu a pomôže mu, ak sa pôjde od začiatku tvrdo aj v poslednej previerke. Yates sa doteraz takisto prezentoval v horách silným spôsobom a budeme zvedaví, ako na neho zapôsobí vytrvalostná kráľovská etapa zakončená dlhým kopcom, čo mu občas spôsobuje problémy. Na druhej strane útoky favoritov na Beaune alebo Côte de Rives mu budú po vôli s jeho zrýchlením. Aj Martin bude potrebovať získavať čas v horách a jeho súťaživý štýl sa nám určite predvedie. 
 
 
quintana 18 tlacovka ilustrak movfb
Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 

Na štarte sa predstaví aj niekoľko domácu nádejí. Počas jari Romain Bardet zistil, že mnohí súperi dokážu jazdiť v kopcoch oveľa rýchlejšie, preto budeme zvedaví, ako sa situácia zmenila za ten čas. Napríklad v kráľovskej etape. V časovke stratí dôležitý čas, ale budeme od neho čakať agresívnu jazdu, pričom mu môžu sadnúť koncovky šiestej a ôsmej etapy. A nechajme sa prekvapiť, či mu to bude stačiť v klasifikácii. V celku FDJ sa predstaví kvalitná vrchárska skupina, ktorej budú veliť Thibaut Pinot a Davide Gaudu. Pre úspešný výsledok bude Pinot potrebovať, aby predviedol svoj najlepší časovkársky výkon, čo je v jeho silách, a v kopcoch to naplno rozbalil, ako to máva zvykom v poslednom čase. V najťažších predstaveniach by sa chcel pohybovať medzi najlepšími aj Gaudu, ako sa mu to podarilo na UAE Tour, LBL a v Romandii.
 
Uvidíme, na čo bude mať Julian Alaphilippe. Pomerne dlhá časovka a náročná kráľovská etapa s vysokým výškovým prevýšením nie sú presne podľa jeho gusta, no môže sa realizovať v niektorých hektických dojazdoch okresaného pelotónu a na svoje si určite  príde v šiestej a aj ôsmej etape. Barguil s Rollandom musia veriť, že na Dauphiné odštartuje ich vydarenejšia časť sezóny. Bora - hansgrohe sa spolieha na Emanuela Buchmanna a Felixa Grossschartnera, ktorí budú tvoriť silnú dvojicu v horských etapách, ale všetko bude závisieť od toho, ako sa presadia v časovke. Na štarte sa objaví aj Tom Dumoulin, ktorý potrebuje nachytať súťažné dni pred TdF. Holandský jazdec priznal, že jeho zranené koleno stále nie je v poriadku a na Dauphiné ho nečaká nič jednoduché.
 
 

 
 
1. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Aurillac > Jussac 142 km cieľ: 14:50
2. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Mauriac > Craponne-sur-Arzon 180 km cieľ: 16:30
3. 11.6. zvlnena etapa ciel rovina Le Puy-en-Velay > Riom 177 km cieľ: 16:30
4. 12.6. rovinata etapa ciel rovina Roanne > Roanne 26,1 km cieľ: 16:30
5. 13.6. zvlnena etapa ciel rovina Boën-sur-Lignon > Voiron 201 km cieľ: 16:30
6. 14.6. rovinata etapa ciel rovina St-Vulbas > St-Michel-Mauriene 229 km cieľ: 16:30
7. 15.6. rovinata etapa ciel rovina St-Genix-Villages > Sept Laux 133 km cieľ: 17:00
8. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Cluses > Champéry 113 km cieľ: 16:55
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop