P-N: Veterná smršť opäť delila balík, aj jazdcov na GC, opäť vyhral Groenewegen

11.3.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Les Bréviaires > Bellegarde 163 km Groenewegen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
etapa 2
profil etapy, 753 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
Po včerajších ťažkých podmienkach nečakalo na jazdcov nič príjemné ani dnes. Takmer počas celého dňa mal fúkať silný bočný vietor a kdekoľvek mohlo prísť k rozdeleniu pelotónu. Tradičná šprintérska etapa sa nekonala a druhý deň skôr pripomínal bitku zo severských klasík.
 
Do brejku sa najskôr vydali Gaudin (Direct Energie), Edet (Cofidis), De Marchi (CCC) a Damien Gaudin ovládol prvú horskú prémiu ako držiteľ bodkovaného dresu. Lenže potom sa prvýkrát rozdelil balík a trojčlenný únik bol minulosťou. Aj keď táto selekcia netrvala príliš dlho, vzadu už bojovali Aru, Cavendish a situácii na trati ešte zhoršil hromadný pád, do ktorého sa zaplietli aj Barguil, Gorka Izagirre alebo Geoghegan Hart. Na druhej horskej prémii jazdilo v balíku okolo sto pretekárov najviac bodov tu získal Senechal z Deuceninck - Quick-Step.
 
Ďalšie delenie sme videli po šesťdesiatich kilometroch a to už vytvorilo oveľa dramatickejšiu situáciu, pretože vo vedúcej skupine nezostalo viac ako dvadsať jazdcov. Zo zaujímavých mien sa nachádzali vpredu Groenewegen, Ewan, Démare, Jakobsen, Bennett, Quintana, Bardet, Kwiatkowski, Bernal, Kelderman alebo Cháves. Všetci ostatní jazdci na GC alebo šprintéri bojovali za nimi. Na prvej rýchlostnej prémii zobral tri bonusové sekundy Egan Bernal a ukázal veľkú motiváciu uspieť na podujatí. Silný vietor dokonca "vyhodil" z vedúcej skupiny Groenewegena, ale líder pretekov mal šťastie, že sa dostal do partie, ktorá sa čoskoro vrátila na čelo pretekov. Pred bufetom tak jazdil vpredu len okresaný balík a množstvo cyklistov sa trápilo v ďalších skupinách.
 
Na čele pretekov diktoval tempo tím Groupama - FDJ, ktorý jazdil aktívne už včera pre svojho šprintéra Démara. Vysoká rýchlosť francúzskej zostavy dokonca dostala z vedúcej skupiny Groenewegena a Jakobsena, čo bol jej hlavný cieľ. Ale líder pretekov aj tentoraz zažehnal nebezpečenstvo za pomoci svojich kolegov, Jakobsen zostal vzadu. Po spomínanom páde museli odstúpiť z pretekov Barguil a Gorka Izagirre. Najmä pre Astanu to bola veľká strata, lebo Gorka ako jediný líder prežil včerajšiu etapu bez ujmy. Potom musel riešiť defekt Kwiatkowski, Urán spadol a vedúca skupina sa im vzdialila a z čela pretekov vypadol aj Caleb Ewan.
 
Na čele pretekov jazdili Quintana, Roelandts, Trentin, Maes, Garcia, Grossschartner, Bardet, Gallopin, Naesen, Vandenbergh, Bernal, Rowe, Degenkolb, Démare, Molard, Jungels, Gilbert, Kittel, Greipel, Groenewegen, Jansen, Wynants, Kelderman a Heisel. Z favoritov na titul prežili túto selekciu iba Quintana, Bernal, Bardet, Jungels a Kelderman a všetci títo mohli v cieli získať obrovskú výhodu pred ostatnými, ktorí boli roztrúsení kdesi za nimi.
 
Každý vo vedúcej skupine mal záujem pracovať až do konca, aby sa vytvoril čo najväčší náskok. Darilo sa im to, lebo druhá partia strácala jednu minútu a nachádzali sa tam Ewan, Sam Bennett, Kwiatkowski, George Bennett, Konrad, Teuns, LL Sánchez a Zakarin. Na druhej rýchlostnej prémii pobral bonifikácie Ag2r a Gallopin získal tri sekundy, Bardet dve. Na konci sa opísal krátky okruh okolo cieľového mesta, kde už tak nefúkalo, čo sa snažila využiť druhá skupina, ktorá sa približovala. Desať kilometrov sa obe skupiny spojili a rozšíril sa tak okruh favoritov na etapový triumf o Bennetta s Ewanom.
 
Päť kilometrov pred páskou sa však opäť delila hlavná skupina, postaral sa o to Sky, a na čele pretekov vydržali iba Gilbert, Garcia, Trentin, Groenewegen, Sanchez, Bernal, Rowe a Kwiatkowski. V tejto skupinke sa napokon bojovalo o etapový triumf a na konci ťažkých pretekov vytiahol najlepšiu koncovku Dylan Groenewegen, ktorý si poradil s Garciom a Gilbertom. Druhá partia stratila v cieli päť sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný kilometer
 
 
Druhá etapa vytvorila ešte drsnejšiu bitku ako včerajšia. Pretekári jazdili na vetre celý deň a v nepríjemných podmienkach sa bojovalo až do samého konca. Pelotón bol rozdelený na niekoľko skupiniek a len najsilnejší favoriti na titul a šprintéri sa dokázali pohybovať na vedúcich priečkach.
 
Zo šprintérov ukázal znovu perfektnú výkonnosť Dylan Groenewegen, ktorý rovnako ako včera nezaváhal ani pri jednom delení, a keď sa aj na chvíľu prepadol dozadu, jeho kolegovia ho veľmi rýchlo vrátili späť. Holandský borec pretekal veľmi pozorne až pásku, neušla mu záverečná aktivita tímu Sky a zostal v hre o víťazstvo. Na cieľovej čiare nemal konkurenciu, vybojoval druhý etapový triumf za sebou a udržal líderský dres. Kvalitný výkon vytiahol aj Ívan Garciá a 23-ročný španielsky šprintér ukázal talent na klasiky. Na stupne víťazov sa dostal aj Philippe Gilbert, ktorý tesne pred páskou predbehol Mattea Trentina. Taliansky jazdec bol spokojný s náročným priebehom pretekov, no už mu nezostala potrebné energia na rýchlejší finiš.
 
Spomedzi favoritov na titul sa opäť vynikajúco vysporiadali s veternými podmienkami borci z tímu Sky. Egan Bernal a Michal Kwiatkowski jazdili aktívne na vetre a za svoju snahu boli odmenení aspoň piatimi sekundami, ktoré získali v cieli na svojich hlavných konkurentov. Kolumbijský cyklista ukoristil aj bonifikácie a musí patriť medzi najspokojnejších favoritov po týchto dvoch dňoch. V druhej skupine preťali pásku iba Bardet, Jungels, Quintana, Kelderman, Zakarin, Konrad, Gallopin, George Bennett a Tejay van Garderen a budúci víťaz pretekov bude s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzať z tejto skupiny. Necelú minútu ešte stratil Dylan Teuns, ale ostatní silní jazdci na celkové poradie už rátali v cieli niekoľkominútové manká. Borci ako Yates, López, Pozzovivo, Ion Izagirre, Aru budú teraz klásť dôraz na etapový triumf, čo bude veľkým lákadlom na víkendové predstavenia. Z pretekov odstúpili Gorka Izagirre, Urán, Barguil, Cavendish a Meintjes.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Znovu to bola ťažká etapa. Raz som bol v prvej skupine, potom zase v tej druhej, ale na konci som sa udržal na samom čele pretekov a získal som druhý triumf za sebou. Veľmi mi pomohli moji kolegovia počas celého dňa. Vo finále to bolo náročné. Boli sme malá skupinka, a keď som uvidel cieľovú čiaru, len som čakal a čakal. Keď Trentin vyrazil, išiel som za ním a bol som najrýchlejší."
 
 
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 3:14:04 60
2. GARCÍA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 25
3. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 10
4. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
5. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
6. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:00  
8. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:05  
9. GREIPEL André link ikonka Team Arkéa Samsic 00:05  
10. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:05  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 6:31:19 10
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:12  
3. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:13  
4. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:16  
5. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:19  
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:20  
7. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:22  
8. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 00:23  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
10. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné momenty etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 137 km - Côte de Senlisse: dĺžka 1,1 km; sklon 5,5 %
3 20 190 km - Côte des Grandes-le-Rois: dĺžka 1,5 km; sklon 3,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Druhá etapa bude takmer o tridsať kilometrov dlhšia ako predchádzajúca a opäť si prídu na svoje najrýchlejší jazdci v balíku. Úvodných päťdesiat kilometrov poskytne niekoľko krátkych stúpaní s priemerom do päť percent, potom už bude na cyklistov čakať jednoduchá jazda až do mesta Bellegarde, okolo ktorého sa pôjde jeden okruh. Prvýkrát sa prejde cez cieľovú čiaru 23 kilometrov pred cieľom, šprintéri tak dostanú príležitosť otestovať si kľúčový úsek etapy. Podobne ako včera sa neobjavia vo finále technické pasáže a do cieľa sa bude letieť na rovnej ceste.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop