Dauphiné: Quick-Step na konci okresal balík, ale Gilberta porazil na páske Boasson Hagen

9.6.2019, 11:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Aurillac > Jussac 142 km Hagen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy, 2500 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
 
 
Na začiatku pretekov stál nečakane náročný profil, ale vzhľadom na jednoduchý dojazd sa mohol stať korisťou odolných šprintérov ako Sam Bennett alebo Sonny Colbrelli. Kandidáti na etapový triumf museli na záverečnom okruhu postrážiť celodenný brejk a aj možných útočníkov na poslednej horskej prémii.
 
Do brejku sa vydalo šesť pretekárov. Oliver Naesen (Ag2r), Magnus Cort (Astana), Niklas Eg (Trek-Segafredo), Casper Pedersen (Sunweb), Julien Vermote (Dimension Data), a Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert) zastupovali tímy, ktoré nedisponovali rýchlym cyklistom na tento druh profilu. Prekvapením mohla byť účasť vo vedúcej skupine Magnusa Corta, ktorému sa hodí špurt na konci náročného dňa, ale dánsky jazdec sa radšej rozhodol bojovať o výhru na čele pretekov.
 
Po stúpaní Puy Mary sa vyšvihol rozdiel medzi skupinami len na necelé tri minúty, pretože dnešnú etapu si vybral za korisť tím Bora - hansgrohe, ktorý usilovne pracoval v balíku. V úniku sa nachádzala pätica jazdcov z WT tímov, ktorí nemohli dostať na trati prílišný priestor. Na hodnotených kopcoch jazdil najaktívnejšie Casper Pedersen a jazdec tímu Sunweb sa zajtra oblečie do bodkovaného dresu.
 
Pri prvom prejazde cez Côte de Roquenatou vypadol z brejku Vermote a o náročnosti tohto kopca sa presvedčili šprintéri ako Bouhanni, Greipel alebo Hodeg, ktorí stratili kontakt s pelotónom. Medzitým Bora stále jazdil na čele hlavnej skupiny a po problémoch spomínaných cyklistov zvyšoval šance na úspech Sam Bennetta. Počas celého dňa sa jazdilo pod zamračenou oblohou a miestami aj spŕchlo, čo sa mohlo prejaviť na koncovke jednotlivých favoritov.
 
Keď sa únik dostal prvý raz na cieľovú čiaru, stále si udržiaval náskok osemdesiat sekúnd. Po kopci Roquenatou sa ešte dokázali vrátiť do balíka niektorí pretekári, ale po druhom prejazde sa im to už nemuselo podariť. V pelotóne sa začali ukazovať vo finále aj celky Deuceninck - Quick-Step  a Bahrajn - Merida, ktoré potrebovali tvrdý priebeh pre Alaphilippa a Colbrelliho.
 
Na záverečnom stúpaní Côte de Roquenatou sa okamžite predviedla dvojica Štybar - Alaphilippe, keď český jazdec rozdelil pelotón na niekoľko skupiniek a vytvoril želanú selekciu pre svojho francúzskeho kolegu. Potom sa situácia upokojila a pelotón sa spojil do väčšej skupiny. Na čele pretekov stále bojovali Naesen a Cort, ale ich náskok dramaticky klesol, a pred vrcholom sa k nim pridal Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) po nástupe z balíka.
 
Atakoval aj Gregor Mühlberger z Bory, čo malo znamenať, že Bennett neprežil posledný kopec v hlavnej skupine. Rakúsky cyklista mal však ťažkú úlohu, aby posilnil vedúcu trojicu. Ani sa mu to nepodarilo. V balíku potom začal stíhať utečencov Mitchelton - Scott, ktorý mal k dispozícii Impeyho a Mežgeca. Austrálska zostava sa veľmi snažila a päť kilometrov pred páskou ešte potrebovala zmazať manko dvadsať sekúnd. V samotnom závere pomohol aj Bahrajn - Merida a dráma bola na svete. 
 
Vedúca trojica kapitulovala len šesťsto metrov pred páskou a ihneď to chcel využiť Quick-Step. Alaphilippe rozbehol šprint pre Gilberta a belgický jazdec to mal výborne pripravené, ale silnejšiu koncovku predviedol Edvald Boasson Hagen. Tretie miesto vybojoval Wout van Aert.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
Na zaujímavej trase sa odohrávala zaujímavá cyklistika. Záverečný okruh sa ukázal ako príliš ťažký pre klasických šprintérov a na poslednom stúpaní Côte de Roquenatou im to predviedol najmä tím Deuceninck - Quick-Step, ktorý tu dokázal okresať hlavný balík. Etapu si mohli podmaniť po celodennom úniku Oliver Naesen a Magnus Cort, ku ktorým sa pridal aj Bjorg Lambrecht, ale rýchli jazdci v hlavnej skupine bojovali až do konca. A oplatilo sa im veriť až do poslednej chvíle a v klasikárskej koncovke sa napokon ukázal Boasson Hagen.
 
Nórsky jazdec predviedol na páske drzý výkon, keď nebral ohľad na Gilbertovu pozíciu  a svojho belgického súpera jasne porazil. Hagen vytiahol formu už na Tour of Norway, kde skončil tretí v poradí a vyhral jednu etapu, ale dnešný triumf musel mať pre neho oveľa väčšiu cenu. Na úrovni WT sa presadil takmer po dvoch rokoch, naposledy to bolo na TdF v sezóne 2017, a to môže byť znamením, že sa opäť dostáva na svoju najvyššiu úroveň.
 
Philippe Gilbert bol na páske veľmi sklamaný, že sa mu nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca dobrý tímový výkon Quick-Stepu. Ale musel priznať, že Hagen bol v cieli silnejší. Výbornú výkonnosť prezentoval aj Julian Alaphilippe, ktorý môže na podujatí mieriť na niekoľko etáp, a hneď tá zajtrajšia mu bude náramne vyhovovať. Po jarných klasikách sa vrátil v potrebnej forme Wout van Aert a v napredovaní pokračuje aj Nils Politt.
 
Smoliarom dojazdu bol Sonny Colbrelli, ktorý mal všetko výborne nastavené, aby na páske vytiahol v tejto skupine svoju rýchlosť, no v rozhodujúcom okamihu ho vyhodil z rytmu spomaľujúci Alaphilippe a následne už nemal šancu šprintovať o etapový triumf. Pre talianskeho cyklistu to musel byť veľmi smoliarsky moment. Naprázdno obišiel aj tím Bora - hansgrohe, ktorý za prácu počas celého dňa chcel dosiahnuť viac ako piate miesto Gregora Mühlbergera.  Úvodnú previerku prežili bez problémov všetci favoriti na titul, ale tí sa musia pripraviť na ešte náročnejší zajtrajší deň.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Boassona Hagena (víťaz)
"Som veľmi rád, že som zvíťazil, najmä keď som na posledných dvoch kopcoch trpel. Ale dokázal som sa zotaviť a zapojiť sa do šprintu. A bol to z mojej strany dobrý šprint. Je to už dlhá doba, čo som triumfoval naposledy na úrovni WT. Dúfam, že na podujatí sa ešte ukážem, no môj dnešný úspech je potrebným povzbudením nielen pre mňa, ale aj celý tím."
 
 
Výsledky etapy
1. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 3:24:33 60
2. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 25
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 10
4. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. KOCH Jonas CCC Team link ikonka 00:00  
8. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Ineos link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 3:24:23 10
2. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04  
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06  
4. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:10  
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
7. KOCH Jonas CCC Team link ikonka 00:10  
8. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:10  
9. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Ineos link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape



 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 108 km - Puy Mary: dĺžka 10,6 km; sklon 6,1 %
4-20 74 km - Côte de Besse: dĺžka 2,6 km; sklon 5,2 %
3 20 61 km - Côte de Saint-Cernin: dĺžka 4,8 km; sklon 4,3 %
2 20 45 km - Côte de Roquenatou: dĺžka 3,6 km; sklon 7 %
2 20 18 km - Côte de Roquenatou: dĺžka 3,6 km; sklon 7%
 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie odštartuje zostra a na piatich horských prémiách sa môže odohrať zaujímavá naháňačka. Hneď po úvodných kilometroch privíta pretekárov náročný kopec Puy Mary (10,6 m; 5,1 %) a takýto zahrievací výstup všetkých presvedčí, že hneď v prvej etape bude potrebné predviesť koncentrovaný výkon. Po klesaní sa postavia do cesty dve horské prémie s prevýšením do päť percent a potom sa dostane pelotón na záverečný okruh, kde bude hlavnou dominantnou kopec Côte de Roquenatou (3,7 km; 6,7 %). Druhýkrát bude vrcholiť osemnásť kilometrov pred páskou, čo môže priniesť dynamiku do koncovky etapy, a prípadný prekvapujúci nástup sa môže odohrať aj sedem kilometrov pred páskou, kde sa objaví 600-metrový úsek s priemerom šesť percent. Etapový triumf bude lákať odolného jazdca s rýchlym finišom, ale svoju šancu budú chcieť uchmatnúť aj špecialisti na úniky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop